Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia!
Honnét szedted azt a pdf-et? Alkotó oda írta nagy betűvel :CSAK TERV, ELLENŐRIZNI KELL!! Nem írta oda, hogy ez egy komplett megépíthető panel, vagy csak én nem láttam?
Nem veszem személyeskedésnek. De ha valami panelrajzot közzétesz valaki, akkor általában a kapcsoláson is szerepelnek ugyanazon poziciószámok, és nem kell vakarni.....Szép napot
Igazad van! "Csak terv"
Általában nem poziciószámot tüntetnek fel ha utánépítésre szánják, hanem értékeket..... Ne küzdjön már a barom azzal is, hogy próbálja kitalálni mi hova kell.....
Tervet én is tudok neked adni, amivel megőrülsz mire bepozicionálod azt a pár ellenállást! Na ez is ilyesmi....
Teljesen igazad van.Mit gondolnak ezek?Benézed a paneltervet,ami csak véleményezés miatt lett felrakva,amihez nem készült dokumentáció,nem csinálják meg helyetted késze és küldik el a címedre senki?Ez aztán felháborító.
Igazad van neked is. Jobb lett volna összerántani azt a müveleti erősítőt egy sprint layouttal és akkor tudnám a poziciószámot. egyébként egy printscrren btallózva egy nyáktervezőbe és lehet babrálni ki-hogy akarja bárki terveit, de ez vacak public lett.
te ha tervezel valamit, nem a kapcsolás pozició számai szerint teszed?
Hát nem.Megtervezem,és a rajz szerint beültetem.És ennél 100x bonyolultabb kapcsolásnál is így csinálom.Hogy miért?Azért mert a nyákba is lehet hiba hiába nézem 1000x át,így meg ahogy a rajz szerint ültetem be,kijön a véletlen hiba.
értem. Ami a rajzon r8 pl és 100k annak te adsz egy r27 poziciót, hogy ne tudd mi a fene az?
Nem érted.Nem adok neki pozicíó számot csak szimbólumot rajzolok oda.
Ezért kérdeztem a mestert, hogy nincs e egy beültetési segédlete, hogy ne kelljen már levakarni mi hova megy és vajon mi micsoda, de nincs....
De hát ez egy nagyon egyszerü kapcsolás nehogy már ne tudd a rajzot leolvasni.
Szia!
Pont ez a lényege! Hogy ne lehessen össze-vissza babrálni ész nélkül vele, mert gyakran megesik, még így is, hogy valaki átmásolja a tervet, aztán szidja a tervezőt, hogy nem jó. Olyankor mondjuk, hogy Édesapám'! Ott volt a kész terv PDF formátumban, felvasaltad volna, beültetted volna, és működik, kipróbáltuk. Ehelyett lemásolja, belevisz -kérdezés és hozzáértés nélkül- mindenféle módosítást, utána meg itt mondja a magáét, hogy miért nem működik? Na ezért van az, hogy a forrásfájl nincs kiadva, mert a tervező felelősséggel tartozik a saját tervei iránt, viszont ha felteszi a forrásfájlt, telerakják mindenféle fals hibás módosítással, és azt utána elterjesztik úgy, mint "Alkotós nyák", ott már a kutya nem tudja utána tényleg kibogarászni, hogy az tényleg az Övé-e, avagy valami össze-vissza módosított nyavalya. Ez amolyan probléma megelőzés, nagyon helyesen teszi, rengeteg fejfájástól megkímél másokat, de elsősorban magát. Egyébként bármelyik terv, mielőtt kiadásra kerül, (Alkotótól legalább is), Ő arra ráírja, hogy CSAK TERV, nincs kipróbálva, tehát ennek tudatában építed meg, és Ő a kudarcért semmiféle felelősséget nem köteles vállalni, hiszen feltüntette, hogy Ő azt nem próbálta ki. Illetve van a másik alternatíva, mikor -mint ahogy azt képeken is láthatod publikálva- Ő maga is összerakja az adott terven, azt az adott kapcsolást, és úgy publikálja a dolgokat. Onnantól kezdve megint nem tartozik felelősséggel azért amit Te ha megépítesz és esetlegesen nem működik, mert Nála meg működik, tehát valamit Te szúrtál el. Olyankor nyugodtan lehet itt kérdezni, hogy na vajon mi lehet a gond? Többnyire fény szokott rá derülni. De volt már esetemben is olyan kapcsolás nem is régen, ami másnál működött, nálam meg nem, sajnos a tervezők sem tudnak mindenféle problémára kitérni, történetesen arra sem, hogy a táp az egyik gyártó IC-jével működik, a másikéval meg nem, ki a fene gondolná mégis? Ez sem a tervező, hanem -véleményem szerint- az IC gyártójának a hibája elsősorban. Ez egy ilyen dolog. Az elektrotechnikának minden módon lehetnek buktatói, amire az ember nem készül. Még valami: Nincs szükséged forrásfájlra. Ha valamit módosítani akarsz a terven, kérdezz a tervezőtől, van neki tapasztalata elmondja a véleményét, kérd meg, hogy azt a módosítást vigye bele a tervbe, és megteszi. Én is szoktam külön kéréssel/kérdéssel fordulni hozzá, és segítenek az esetek többségében. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Benned egy íródeák veszett el, viszont a kérdésem annyira vonatkozott, hogy a proli tervére készített panelre tudna valaki pozició értékeket, hogy ne kelljen monyózni, mert ez lemaradt...
Mondjuk ha nem sem kapok agyvérzést, már megszoktam, hogy szép de nem működnek az alkotó tervei...
Én ezért hagytam abba az utánépítést kb 30 éve ! Ha valamit kitalálok megtervezem magamnak,
(mielőtt kérdeznéd : nem vagyok elektromérnök, csak egy amatőr hobbista .)
ERRE a rajzra gondolsz? Ehhez is Alkotó tervezett panelt, Proli pedig megtervezte a rajzot. Van hozzá NYÁK terv és pozíciószita is, sőt, ott már nem csak a pozíciószám, de az alkatrész értéke is szerepel a nyákon.
És akkor most itt ki is emelném: EZ A TÁP CSAK ST GYÁRTMÁNYÚ TL072-VEL MŰKÖDIK! Esetleg más Duál műveleti erősítővel. Ha vissza olvasol, akkor erről a dologról írtam is, illetve a fentiekben erről beszéltem. Itt kell kijelentenem, hogy sokszor nem elég egy postot elolvasni, érdemes átnyálazni a fórumtémát az adott kapcsolásra való tekintettel, sok dolog és tapasztalat lát napvilágot velük kapcsolatban. ITT a nyák. Én is megépítettem, működik, erről garantálhatlak. Lényeg, hogy ne a Texasos IC kerüljön bele, és nem lesz vele gond. Ez a 3.2-es verzió. Nagy vonalakban, a változás itt mindössze az áramtükörre vonatkozik, az előtét ellenállás (R23) 10K-ról 100K-ra növekedett, mert túl nagy áram folyt rajta, ezen felül az áramtükör nem két azonos típusú tranzisztorból épült fel, ez is módosítva lett. A régi tervbe is be lehetett ültetni a BC557 helyére a BD140-et, viszont úgy nem lehetett túl jól megoldani a kettő hőmérsékletének együtt futását, ez a módosítás lényegében erről szól, és ez a legfrissebb verzió ami ebből született. Azért mondom csak, mert (emlékeim szerint) a rajz nem lett már hozzáigazítva. Érdemes elolvasni és tudomásul venni azt, amit Alkotó leírt a tervhez. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Idézet: „szép de nem működnek az alkotó tervei...” Alkotó az összes ELLENŐRZÖTT nyákterve működőképes! Többen utánépítették már. A fejemet tenném rá hogy valami módosítást eszközöltél...
A hibás itt nem azt jelenti hogy nem működik, lehet hogy működik, az már más kérdés hogy hogyan... Ez van amikor nem nagyon érti valaki hogy mit miért és hogyan kellene. Egy nyák nem attól lesz jó ha szép.
Ugye, az elektronok a trafóból a kimenet felé haladnak, és főleg a dinamikus viselkedést tekintve nagyon nem mindegy, hogy a kimenet a puffer tárolt töltését látja-e közvetlenül vagy sem. Egyébként amellett hogy részben érthető a "problémád", én pl. sosem használok pozíciószámozást, hanem beírom az értéket, vagy még azt sem, csak magam elé teszem a kapcsolási rajzot a beültetés során. Illetve az előttem szólóhoz hasonlóan nyáktervet sem másolok soha. Ha már nagyon lusta vagyok a nulláról tervezni, akkor keresek egy olyat a sok kész közül ami a legközelebb áll az elképzelésemhez, és azt módosítom. A szépségre egyáltalán nem törekszem, az a legutolsó szempont, mert sem a tervet, sem a kész nyákot nem fogom többet nézegetni miután a dobozba került.
Üdv. Ezen az oldalon az első kapcsolást néztem ki magamnak,viszonylag egyszerű felépítése és nagy feszültség tartománya miatt. A kérdésem az volna hogy több 3055 alkalmazása esetén nagyobb lesz a kimenő áramom is igaz? (persze 0,1ohm /15W-os ellenállást teszek közéjük a gyártásbeli szórás miatt). A 2SA823-at mivel tudnám az áramkörben helyettesíteni? Vagy inkább építsem fel az eredeti alkatrészekkel,és csak az áramkorlát részt állítsam át úgy hogy a 2 vagy több 3055-nek megfelelő legyen? (4-et gondoltam belerakni,így csökkenne az 1 tranzisztorra eső disszipáció).
Szia!
Attól, hogy megnöveled a tranzisztorok számát, nem fog a kimenő áramod megnőni, viszont ahogy nagyon helyesen leírtad, a hőeloszlás jobb lesz tőle. Ahhoz, hogy a kimenő áramod megnőjön, az áram potival párhuzamos, vagy soros ellenállás értékén kell változtatnod. De ha élhetek egy gyors javaslattal: Ide a fórumra GeLee feltöltött egy ennél egyszerűbb, de azért valamivel precízebb rajzot ami bizonyítottan működik, esetleg vess rá egy pillantást, hátha. A tranzisztorok itt is szaporíthatóak, feszültségben ez is tudhat annyit mint a másik.
Írtam,hogy az áramkorlátozást át tudom állítani a több tranzisztornak megfelelően (jó nem 10A-t akarok kivenni,de 4A max-ra gondoltam tervezni,így kevesebb a disszipáció is tranzisztoronként,de a kimenő áramom is meglesz 4A). Badarságnak tűnhet de a rajzot csak azért választottam mert van hozzá egy viszonylag rendes leírás,és a 2SA823-on kívül mindenem megvan itthon hozzá.
Az én véleményem pedig: Kapkodsz, és nem megfontoltan cselekszel. Annyi idő alatt, amennyit ennek a dolognak a kitárgyalására és a hőbörgésre szenteltél, már összevakarhattad volna azt a listát. Sőt, annyi idő alatt is, amennyi alatt szerzel egy olyan dokumentációt, amihez minden ilyesmit mellékelnek és megfelelően működik is. Sok sikert a továbbiakban!
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Hát ja. Én is berántottm azt a műveleti erősítőt meg azt a pár ellenállást sprint layouttal és tulajdonképpen nem érdekel alkotó, mert ez működik.
A szemem majd ki esik, de nem látom azt a tranzisztor amiről beszélsz. Egyébként nem badarság, abból dolgozol, amid van.
A 2SA823-as rajz szerint: T3-T4-T5-T6-os tranzisztor. Én itt akadtam meg sajnos.
A 2N3223-as meghajtó (1-et találtam itthon,sajnos nem biztos hogy jó),helyett esetleg még mi mehet az áramkörbe?
Köszönöm,nemsokára bemutatom itt az áramkört amint összeraktam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |