Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az függ attól, hogy a konverter hogy viseli a plusz kapacitást a kimenetén (lehet, hogy nagyon rosszul). Tehetsz oda kapacitás-sokszorozót is, úgyis szabályozható a konverzer kimenete. Csak azon veszteség lesz, ami hővé alakul és romlik a telep kihasználásának a hatásfoka.
De ez mind ha.. Lehet, hogy menni fog vele gond nélkül. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
A "mély" nem annyira IC típus függő.
Próbáld meg egyszer a 7294-esedet úgy, hogy a jelenlegi becsatoló kondit megkétszerezed vagy megnégyszerezed, és az invertáló bemenet körüli erősítést beállító RC rendszer kondiját is megkétszerezed legalább. Ha döngetős cucc akkor még nem árt a bootstrap kondit is a gyári ajánláshoz képest kétszerezni. A táp pufferelés meg legyen 2x10.000 µF IC-nként, és a trafó is izmos. Ezek után annak is lesz "mélye", hidd el nekem. Ezt pont ilyen irányelvek mentén építettem, és nem sokan mondják meg, hogy "fos IC-s végfok" van benne.
Az eredeti gyártótól rendelt ST-s 7294-em ugyan ekkora feszültségen járt kb~ 1 hétig, 4ohm / +- 44V mellet (mindezt egy rézmagos processzor hűtő hűtötte max fordulaton,mégis eldurrant az ic. Ma már csak 8 ohm vagy felette használom. Tanultam a hibámból, 40V felé csak nagyon óvatosan.
Ertem.En nem mondtam hogy roszs ic.Szerintem igenis jo nagy ero lakozik benne.Gephez eleg lessz a tda2050 is
Én +-44V-on használtam, mert vagy +-22V vagy +-44V akkor inkább a +-44V, meg 1-1db 8ohmos hangszóró volt párhuzamosan (TDA előtt olyan erősítőm volt ami 4ohmot is simán bírt).
Nekem a hangerő csökkent le amikor felmelegedett. Egy házibulin is volt, annyi, hogy akkor ventilátor hűtötte. Megpróbáltam a tda7293 párhuzamos kapcsolását, szólt is csak 4ohmon szétdurrant. Elkezdett kattogni, még halk hangerőn is csinálta, egyszer csak durr egy nagy lyuk lett az ic-n. Abból azt vettem le, hogy a védelme lomhább. Egy csatornát próbáltam ki és a másik csatorna is kiment amit nem terheltem. De most már Class D végfokom van, ami 2*300W RMS-t tud. Abba hő és zárlat védelem teljesen jó.
Egyszer majd ha türelem és idő is engedi elkészítek egy kapcsoló üzemű végfokot. Sokan dícsérik hatékonysága miatt.
Ha cincog egy kondenzator zenere az baj?
Igen. Vagy nem érintkezik vagy valami belső hibája van.
A genius 2.1-ben csinalja csak nemtudom h melyik az meg van egy pupos is.Ami cincog az azt hiszem keramia kondi.
Kerámia púpos? :O Egy kondinak se szabad púposnak lennie, cserélni kell. Nagyobb feszültség tűrésű is mehet bele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Nem a keramia cincog egy elektrolit kondi meg pupos de mukodik rendesen.Hogyan tudom megallapitani melyik cincog?sok van egy helyen.
Szerintem az elektrolit kondi lesz és szerintem engedi is ki az elektrolitot. A púposat mindenképp cserélni kell. Gondolom a táp elkó púpos, lehet határértéken van.
Nem a tapé pupos hanem egy 100uf-os de nem az elektrolit cincog .Masfelol jon a hang mindjart teszek kepet rola
Szia. Én PAM8403 modul, egy körömnyi BT hangmodul, meg egy powerbankból kioperált 5V kimenetű konverterből "tákoltam" össze BT hangsugárzót. Eleinte összeveszett a három panelecske. A végfok persze filterless, úgyhogy a hangszóró vezeték rendesen sugározta a zavart, megfolytva a BT kommunikációt. A táp is kerregett. A megoldás az lett, hogy a tápkonverter, meg a végfok be lett zárva egy- egy kifúrkált (szellőzés) bádogdobozba és a lehető legtávolabb került egymástól. A vezetékpárok meg 5-6 menettel be lettek fűzve egy-egy ferritgyűrűbe. Mind a hangszóróvezetékek, mind a tápvezetékek olcsó hangszórókábelek voltak, ami valami olcsó 5.1-es rendszerből maradt. A ferritgyűrűk 1,5- 2 cm átmérőjű ismeretlen eredetű volt. A konverter be és kimenetére felkerült 4-4 párhuzamosított 470 nanós smd kondi. Ezt találtam hirtelen a fiókban. A BT modul közvetlenül egy li-ion celláról táplálva direkt hangszóróra kötve 2 vasbeton falon keresztül is látta a telefont, viszont így, fullosan csak egy helységen belül zavartalan a kommunikáció. Mivel a PAM IC is elmegy 3,7-V-ról, megnéztem mit művel tápkonverter nélkül. Így sem tudtam a fal másik oldaláról átsugározni. De hogy minden verzió meglegyen, BT modul + konverterrel is meg kellett néznem, amivel semmi probléma nem volt, simán ment két falon keresztül. Nálam egyértelműen a végfok vitte be a legnagyobb zavart. Nálad úgy látom a végfok kimenete szűrt, így az már nem nagyon fog sugározni. Legfeljebb a tápvezetéket átfűzöd párszor egy ferriten.
itt a kepek rola.a fekete cucc az mi a panelon valami ragaszto?A 3.kepen onnan jon valahonnan a cincogas
Nincs valamelyik kerámia kondi megrepedve? Az nem kimeneti zavarszűrő kondi?
Hu nemtom hogy kimeneti zavarszuro e fogalmam sincs jo lenne hozza egy kapcsolasi rajz
Ha nem Tom, biztos Kirk! A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Aljarol is itt a kep most nezem hogy a pupos kondinal van valami kifolyva vagy mar csereltek egyszer?Ez ugy kerult hozzam h rossz volt ki volt egve a ket ic a szubra kicsereltem es ment.Meg a ket biztositek is ki volt egve azt meg athidaltam
"h" A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Igen a kimeneti gerjedésgátló amivel ellenállás van sorba. Másik kettő a tápzavarszűrő, mind 100nF. Picit mozgasd meg, ha széttörik akkor hibás az. Egyébként szerintem az elkoból jön vagy valami kontaktos. Az is lehet hogy a gerjedésgátlón az ellenállás félig megszakadt és áthúz egy ívet.
Kicsereltem az elektrolit kondit epp olyan volt ithon.A keramia kondit is kicsereltem de ugyanugy cincog zenere ha megfogom akkor halkabban cincog..Az ellenallas is cincoghat?Csereljem ki azt is?
A cincogás alatt gondolom, azt hallod, hogy a zene hallatszik, de csak a magasak. (Zenében általában a cin, meg a zöngés hangok).
Inkább a végtranyók, vagy a hűtőborda cincog szerintem. Magas hangoknál kapacitív csatolás van a bordára, amiatt rezonál. Végfokok szoktak így cincogni, ha hangszóró nélkül meghajtod, hallatszik. Húzd meg a végtranzisztorok csavarjait, hátha azzal halkabb lesz. De ez nem hiba és hangszóróval nem is hallatszik. Ha viszont nem a zenét hallod cincogni, akkor tegyél fel róla hangfelvételt, hogy halljuk, mi az. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
Szia! Régebben jártam én is úgy, hogy egy pioneer szobai erősítő cincogott hangszóró nélkül, kicsit hallgatóztam es a kimeneti L+R + zobel tag csinálta, pontosabban a tekercs, de persze ez is "nagy hangerőn" hangszóró nélkül.
Nekemis csak maximum hangeron hallani
Nem hiba.
Akkor ott nincs semmiféle probléma, mint ahogy írta steelbird kolléga is.
Elszámoltam rendesen magam. Igazatok van, bőven elegendő oda a két 400VA-s. Sajnos nincs toroidom, lemezelt transzformátort használok. Mivel egy vödör 4700µF-os kondim van még, amik sajnos 63V-osak, így kötögethetem párhuzamosan, majd sorosan őket. Hány µF-ot javasoltok minimum?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
Személyes tapasztalatom a Bss elektronikás kapcsolásokkal. a legtöbb hibás. Ez nem tudom működik e.!
Ez roppant hasonló terv, nyákterve is van
Köszönöm a tapasztaltakat, linket. Egyenlőre csak érdeklődök, egyszer talán készítenék egy mosfet-es kivitelt, de jelenleg is készülőben vannak az asztalon a projektek, el se férek sokszor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |