Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2779 / 4003
(#) attika válasza simley hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Ezt nagyon félre címezted,ezért leharapják fejedet.
Keresd a megfelelő topicot,ezt meg kérd meg,hogy töröljék vagy helyezzék át.
(#) simley válasza attika hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Uhh. Töröltem is.
Akkor számitógép hibás topicba tegyem?
(#) attika válasza simley hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Ezek közül válogass szerintem.
(#) stefi hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Sziasztok!

Egy forrasztóállomást szeretnék építeni úgy, hogy a legnagyobb mértékben saját magam rakom össze/tervezem meg.
A kapcsolás egyik legfontosabb része a FET meghajtás, melyet egy angol honlapon találtam.
Ezt próbáltam a saját igényeimre szabni a leírás alapján.
Elég bizonytalan vagyok ebben, ezért kérném a segítségeteket, hogy meg tudjam érteni a kapcsolás pontos működését pár segítő/javító észrevétellel.
Az optocsatolót a vezérlő védelme érdekében terveztem bele a kapcsolásba, a LED csak a páka fűtését jelenítené meg, illetve értelemszerűen a FET kapcsolja a tápfeszültséget.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Én már adtam tanácsot, csak alkalmazni kellene.
(#) Gas Monkey hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Ezt a fórumot azoknak találtam ki akik most kezdenek ismerkedni az elektronika világával. Remélem sok új információt tudunk itt egymásnak szolgáltatni.
(#) elektrorudi válasza Gas Monkey hozzászólására (») Ápr 21, 2016 / 2

Miben különbözne az "Elektronikában kezdők kérdései" fórumtól?
(#) kissattila88 hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Van egy autós equalizer-em halkan szól az egyik fele másik nem szól mi lehet a baja? Nec 1230h2 erősítő ic van benne.
(#) eSDi válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Üdv!

Felesleges ennyire túlbonyolítani, én például az optocsatolónak sem látom itt létjogosultságát.
A FET előtt ne legyen semmi csak a 100 Ohm, ha tudsz neki biztosítani megfelelő nagyú (értem itt azt, hogy túl nagy ne legyen) Gate feszültséget, akkor az ellenállás elé pedig építs két tranyóból egy totem-pole meghajtást és az elé mehet a LED. Ez akkor lesz jó, ha későbbiekben tervezed PWM-el hajtani a pákát. Ha nem, akkor bőven elég egy Logic Level Gate-el ellátott FET.
(#) tamastar hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Sziasztok van egy ilyen hűtőbordám, borda,és az lenne a kérdésem hogy az erősitő igy jó lessz e rajta?

Egyszerüen csak igy tudnám ráfogatni Kep nemtudom hogy igy a legjobb e.

Lehet igy jobblenne Kep de igy nemtudom hogy csináljam.

Ok amiért nemtudom igy: K1 a csavar se fér be a bordák közé.

Az első változat jólenne mikor függőlegesen van az erősitő?
(#) ferci válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Szia!
Az optimális mindig az, amikor a bordák függőlegesen állnak.
Tudnál menetet fúrni az aluba és nem gond, hogy nem fér csavar a bordák közé.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) granpa válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Fúrj menetet a bordába, és úgy csavarozd fel. Legjobb amúgy, ha kengyelt használsz, és 2-2 csavarral fogatod az IC-ket a bordára. Jobb lesz az érintkezés, hőátadás.
(#) RoliNyh válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Hány wattos ez az erősítő?
2x20W ?

Így ránézésre mintha túl nagy lenne ez a borda hozzá...
(#) Bakman válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Arra a nem méretű darab bordára (a negyede is bőven elég szerintem) kb. teljesen mindegy, hogyan fogatod fel az IC-ket. Ha másként nem megy, hosszú csavar, nagy alátét.

Én ezt a felfogatást használom : Kép Egyszer már igy csináltam egy másik ilyen erősitőnél és nincs vele probléma,csak függőlegesen volt az erősitő,csak arra gondoltam ha vizszintesen lenne Igyjobban eltelitődne a hő vagy rosszul gondolom?

Az erősitő 2db TDA7294 IC hidba kötve.

Akkor mégis csak kellessz az a borda, úgy néz ki...
Meg egy elég komoly táp is...
(#) tamastar válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Tudom ,van hozzá egy 250VA toroid gondolom ez elég neki.
Akkor igy függőlegesen is jólessz rajta az erősitő?
(#) ferci válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Nem az erősítő pozíciója az érdekes, hanem a bordáké..
( látom, nem értjük egymást..passz..)
(#) tamastar válasza ferci hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Jójó csak ha vizszintesen tenném akkor pont a borda csikokra vagy mikre esne az ic és gondoltam hamarabb hűlne,mint függőlegesen ahol a közepére adná a hőt.

Ja félreértettük egymást ,a borda állása függőlegesen lessz,én az erősitő állását a bordán értettem

Mindegy az, tedd rá valahogy és kész. Ne görcsölj rajta ennyit...
(#) tamastar válasza RoliNyh hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Rendben értem ,csak úgy akartam hogy minnél jobb legyen
(#) cupika97 hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Sziasztok. 4 darab LED spotlámpám van a szobámban, ami nagyon nagy fényt ad. Este már nem kellene ilyen nagy fény a szobába. Vezérlovel lehet szabályozni? Vagy ez csak régi wolfrám izzókhoz van?
(#) eSDi válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Ha rá van írva a lámpára, hogy dimmelhető, akkor igen.
(#) Gas Monkey válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Hát például abban hogy ha valakinek például van házi feladata és szeretne segítséget kérni akkor nem egy olyan linket adnak válaszként ami egy olyan forómra vezet aminek ténleg az lenne a lényege hogy Szakközépiskolásoknak akarnak segíteni bizonyos kérdésekben,node azt az oldalt már nem használták minimum 2 éve. Szóval az lenne a célom hogy bármilyen területen próbálnánk méertően segíteni a másiknak .
(#) Bakman válasza Gas Monkey hozzászólására (») Ápr 21, 2016 / 1

(#) Gas Monkey válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Ez már nem mostanában történt de szerintem pont erre a fórumra irtam egy kérdést amit nem igazán értettem és azóta sem kaptam választ ( bár most már nem is kell) Ezzel most nem az oldalt akarom bántani vagy minősíteni mert lehet hogy pont akkor nem ért rá sinke Nem tom na min1 hagyjuk
(#) cupika97 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Nincs rá írva. Csak a foglalat, feszultség, teljesítmény.

Sziasztok erre érdemes egy pici kis bordát tenni melegedés ellen?

L7812CV
(#) mikrokapcsolo válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Érdemes lenne, ha tudnánk az adatokat, meg is tudnánk mondani, hogy milyen kell.
(#) tamastar válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Na szóval ,egy 16V DC -ből kellene nekem 12V DC ,és csak egy ventilátorra használnám,ventinek a 12 V DC.
Következő: »»   2779 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem