Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A lényeg maradt le, a venti árama.
0.16A
Mostmár könnyedén kiszámolható a teljesítmény, a P=U*I képlettel. A feszültségesés a bemenet és a kimenet közi külömbség, az áram a terhelőáram. P=(16V-12V)*0,16A ami 0,64W-ot jelent. Ezt a teljesítményt egy L alakban meghajlított 3-as alulemez is el tudja vezetni, de ha van valami bontásra váró paneled, amin van ilyen hűtőborda, arról is átszerelheted.
Értelek köszönöm a segitséget! és ehez is kell használnom ilyem csillámlapot,és szigetelő gyűrűt?
Abban az esetben, ha a bordán más ic is lesz, aminek a hűtőfelületei közt feszkülömbség lesz, vagy valami miatt szeretnéd elszigetelni a GND-t a bordától ,akkor igen. Szerintem a te esetedben nem fog kelleni. Hűtőpasztát viszont ne felejts el alátenni.
Nemlessz más ic rajta,pasztát természetesen teszek, köszönöm a segitséged hasznos volt!
![]()
Igazán szívesen.
Köszönöm szépen a segítségedet, valóban ez a legegyszerűbb. Az optocsatolót csak más példákat látva terveztem bele a kapcsolásba, illetve biztonsági szempontból, hogy véletlenül se süssem meg a vezérlést.
A totem-pole meghajtást csak simán rakjam a FET elé és kössem a 20V-ra, ebben az esetben nem haladja meg a maximális Gate feszültséget (IRL540 esetében)? Kovidivi: Neked is köszönöm a segítségedet, de sajnos nem tudtam alkalmazni, nem jöttem rá, hogyan is gondoltad.
Üdv!
Szép estét! Néztem youtube-on videókat, hogy házilag lehet építeni pont heggesztőt mikrohullámú sütőből. Ugye a kimeneti feszültség kb. 3-4v, de több száz amper. Ha jól tudom akármennyi lehet az áram, nem ráz csak ha a fesz. 50v felett van. Akkor, ha elkészítem ezt a pontheggesztőt nyugodtan fogdozhatom, nem fog megrázni? Előre is köszönöm!
Szia!
Igen, jól tudod, mert a tested ellenállása miatt olyan kis feszültségen csak elenyésző áram folyhat, amit nem érzel meg.
És fordítva mi a helyzet??
Pl több száz volt,de 1mA?? gyújtótrafó,megráz nem kicsit de nem halálos.
Szerintem ne akarjál megfogdosni több száz voltot (de még egyszázat se),
mert akár áramütés is lehet a vége (valószínüleg lesz is)... ![]() Az áramot pedig nem te szabályozod, hanem a bőröd nedvességtartalma és a testedben lévő nedvek ellenállása fogja meghatározni, hány amper fog keresztülmenni rajtad. Ezért van az, ha pl a hegesztőtrafót vizes kézzel fogod meg (mármint a két pólust), az is igencsak od@b@ssssz... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Az oké,de akkor a gyújtótrafó miért nem vág agyon,az több ezer volt.
Kocsiba lévő trafó ami a szikrát biztosítja a gyertyáknak.
Talán azért mert ott nagyon rövid ideig folyik csak áram, míg a szikra átugrik. Milli, vagy mikroszekundum ideig (pontos értéket nem tudok, de egy autóvillamossági szerelő majd elmondja).
És attól hogy nem vág agyon, még nem egészséges, mer a véredben és a testnedvekben elektorlízis megy végbe, ami bontja a szöveteket. Google barátoddal taulmányozd az áram biológiai és fiziológiai hatásait az emberi testre... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Szia
Hát szerintem a dolog elég bonyolult. Nyilván az élettani hatás a bevitt energia (UxIxt) függvénye. Egyrészt a test ellenállása néhány kOhm, de nagyon változó (vizes-száraz). 220V-on ez 100-200 mA. 50 mA felett már veszélyes. Nagy belső ellenállású forráshoz hozzáadódik a test ellenállása, így az eredő áram kisebb lesz.(ne próbáld ki, de a több száz voltos gyújtótrafó kapocsfeszültsége leesik 1-kOhm tehelésre, ezért is marad csak 1 mA) Az energia a hatás időtartamától is függ. A gyújtótrafóból kijövő áram nagyon rövid impulzus, az 1 mA gondolom átlag (effektív) érték. Nagyfrekvencia eleve nem hatol be annyira, és végül az áram útja is döntő. Ugyanaz az energia a kézen áthaladva "megrázó" élmény, de a szívet megállítja.
Sziasztok.
Szimmetrikus tápot szeretnék csinálni szimpla trafóval. A mellékletben melyik a jobb megoldás? Ha 12V-os a trafóm akkor akkor + - táp esetén +6V és -6V-lesz? Vagy marad a + - 12V? Előre is köszi a segítséget!
Szia!
Az egyutas megoldás ( felső ) a jobb, mégha nagyobb lesz a hullámossága is, de legalább tényleg szimmetrikus. Maradna a +/- 16 V kb. Az alsónál össze-vissza csúszkálna a közös, az ágak terhelésétől függően és csak fele lenne az ágak feszültsége. Egyébként ilyen kérdésnél a terhelést is fel kéne tüntetned, mert az sem mindegy. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Köszi. A terhelés max. 1.5A de általában még az 1A sem fogja elérni. Ha jól értem akkor egy sima 12V-os trafóval meg lehet csinálni a +/- 12V-ot? Mind a két ágba beleteszek 2-2db1000µF-os elkót, az már eléggé kisimítja,nem? Utána stabilizálom 78/7912-vel.
Biztos nem feleződik meg a feszültség? Még nem csináltam ilyet, de ha logikusan gondolkozok akkor ha van 12VAC az csúcstól-csúcsig 16.9V. Ha szétválasztom a diódákkal akkor pont a fele lesz a negatív és pozitív ágban is.
1,5 amperre kevés lesz már nagyon... itt már nagyon hiányzik a félperiódus és nem lesz jó neked.
Az elkók se fogják pótolni. Ez max. fél amperre elég és akkor is csak 7810, 7910-zel esetleg. A feszültséged a terheléssel arányosan csökkenni fog és a +/- 16,... voltról a felére kb. Apró áramkörökre jó. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Értem, köszi. Akkor marad a 2x12V trafó sajnos.
Sziasztok!
Az alábbi áramkör teljes megértésében kérném a segítségeteket! Ez egy megszakítós gyújtórendszer megszakítójához tervezett 'tehermentesítő' kapcsolás, hogy a megszakítón ne folyjon nagy áram. Megépítettem és hiba nélkül működik. EREDETI OLDAL Elméletben ha az 1-es kapcsot testeled (megszakító zár) a nagy FET-nek (IRFP460) vezetnie kell. De hogyan van vezérelve - látom, hogy ez a FET állandó 12V-ot kap egy 470 Ohmos ellenálláson keresztül. Akkor minek a kis FET és az IC? Ha valakinek van ideje írni pár sort, azt megköszönöm és a kérdéseimet is pontosítani tudom majd! A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Sziasztok!
Lábkiosztással/bekötéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Adott egy RCA kábel, a sztereo jack végét meghagyom, a másik végét viszont szeretném kicserélni 1-1 mono JACK 6,3 lengő aljzatra. Segítenétek, hogy mit hova forrasszak? Szóval levágtam az RCA 2 végét, maradt egy szigetelt vezeték és egy "csupasz" vezeték mindkét kábelvégen. A lengőaljzatnak 3 kimenete van ahova tudnék forrasztani. Nos hova forrasszam a szigetelt vezetéket és hova a csupaszt? Képeken talán érthetőbb lesz ![]()
Az ajlzatba dugj egy dugót, műszerrel ki lehet mérni, melyik láb micsoda. Az aljzat biztos, hogy mono? Ha igen, akkor az egyik láb a ház. Úgy kell bekötni, hogy a Jack dugó csúcsára a jel jusson (piros és fehér szigetelésű vezetékek), a másik érintkezőre pedig az árnyékolás (harisnya, ami körbeveszi a piros és fehér vezetékeket).
Mindig a fémház az árnyékolás. a másik a melegpont. Csipogós műszerrel egy pillanat alatt ellenőrízheted, ha nem látod a csatlakozón belül, melyik, hová csatlakozik. Ilyen pilincka kábelre nem mernék ekkora bumsztli aljazotak tenni. Méterben lehet venni nagyon jó minőségű - elnyűhetetlen, robusztus kábeleket is. Én utoljára Kínából rendeltem csillogó, királykék , áttetsző változatot. Betonstabil és szépen is "szól" . XLR-hez mindenesetre jobban ajánlott.
Hello! A kapcsolási rajz ésszerűbb lett volna, mint egy boca nyákrajzból visszanézegetni a dolgot. Az IC Schmitt triggeres bementű, ami biztosítja a határozott átváltást. De mivel 5V tápfeszültségről jár, az IRFP-nek kevés lenne ennyi Gate feszültség. Így a szintillesztés a BS-re van bízva. Azt kapcsolja az IC 0/5V- kimenete és az IRFP, már 0/12V Gate feszültséget kap.
Üdv!
Nem kifejezetten elektronikai kérdés, de azért van hozzá egy kis köze, remélem maradhat. Szeretnék venni egy nagyítót, kinéztem egy ilyet: Bővebben: Link, ez 30-os nagyítású. A 21mm az mire vonatkozik? Az átmérőre? Milyen közel kell tennem a vizsgált elemhez, hogy éles képet lássak? IC-k lábát vizsgálnám ezzel.
Üdv!
Igen a 21mm az átmérő. Egyszer beszereztem én is egy ilyet (nekem csak a lencse kellet volna belőle, sajnos műanyag volt és gagyi), elég közel kell tartani ezeket. Jobban megéri egy digitális "mikroszkóp", jobban használható és PC általában van midig a közelben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |