Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Triak működése
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Nov 9, 2007
Témakörök:
Szerintem semmi gond a kapcsolással, ezt az olcsósága miatt szeretjük.
A választott triak nagy érzékenységű, meg lehet hajtani közvetlenül a processzorról, de elvileg egy kicsit nagyobb gate áram kell. Ebben az elrendezésben, amikor a negatív van közösítve a hálózati feszültséggel, a triak a II. és IV. negyedbren üzemel. A triak biztosan gyújtó árama a IV. negyedben 5mA, azaz egy kicsit magasabb. Szerencsésebb lett volna, ha a +5V-t közösíted a hálózati feszültséggel, mert akkor az érzékenyebb I. és III. negyed lenne használva. Szerintem mégsem a fentiek okozzák elsősorban a gondot, hanem a relé kis árama, és az ahhoz képest magas tartóárama a triaknak. Tegyél párhuzamosan egy hagyományos izzót a relével, ha ekkor rendesen kapcsolja a relét, akkor ez a gond. Ezt a problémát a triak folyamatos gyújtásával lehetne legegyszerűbben megoldani, de nem biztos, hogy a tápod folyamatos 5mA-rel terhelhető. Megoldás lehet az impulzus sorozattal való gyújtás, azaz néhány kHz-es kis kitöltésű jellel folyamatosan gyújtod a triakot.
Nagyon köszönöm a tippedet, ez egy jó nyom amin érdemes elindulni
Sziasztok, egy CDI-t szeretnék építeni, de ebben van egy q4004f42 triak. Ezt mivel tudnám helyettesíteni?
Előre is köszönöm!
Rendben köszönöm. Még egy kérdés, van ilyenem itthon, ez megfelelne? BT134-600 G
Igazán én azt nem értem, hogy miért kell bele triak?
Merthogy ez egy "klasszikus" tirisztoros kapcsolás...
Ez egy igen jó kérdés, én tulajdonképpen csak nem akartam eltérni az eredeti tervtől. Esetleg valami javaslat, ötlet?
Rendben, akkor megpróbálom!
Köszi!
Na kész a kapcsolás. Nem indítottam be a motort, de szikra az van . Köszi a segítséget
Szia Galleg
megépítetted a rajzot? Nekem is kellene egy TRIAC vezérlés minnél egyszerűbben - nem PIC-hez hanem egy hőmérséklet biztosítékhoz, ami lehűlés után visszaáll. Ehhez lemásolnám a táp részt (bal oldal) Kapna egy NTC-t és egy schmitt triggert és csak akkor gyújtaná a triacot, ha a hőmérséklet nem túl magas. A kérdés, hogy a bal oldal az értékekkel OK volt-e mert ha nem, könnyen alkatrész-temetővé válik a többi. Üdv A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
Üdv!
A kapcsolás konkrét, tehát működik. Az alkatrész értékek is megfelelőek. Nem egy ilyen áramkör működik hibátlanul ezzel a táppal. Az viszont figyelembe kell venni, hogy a táp mérsékelten terhelhető. A 220n 275VAC X2-es legyen. Gondolom tisztában vagy vele, hogy közvetlenül a hálózaton van az áramkör. Sok sikert a megépítéshez!
Köszönöm
Az áramfelvétel kb 4-5 mA-en van Az áramkört egy konyhai gépbe szeretném beépíteni, ahol kettős szigetelés van és ahol 100 fok fölé kúszik néha a motor tekercsének hőmérséklete. Ilyenkor a hőkioldó kiold - amikor már be sincs kapcsolva - és a háttérben röhög rajtam. A Zener hány Wattos?
Mármint a hőbiztosíték ég ki, amit csak bontással lehet cserélni. Na ezt gondolom hiszterézises Triac-áramkörre cserélni. Ráadásnak ebben az esetben a Schmitt trigger folyamatos tápot kapna, tehát rögtön gyújtaná a Triacot, amint az anódfeszt kap,vagy egyáltalán nem gyújtana, ha hőmérséklet magas. Tehát nem fázishasításos alkalmazás.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
A zener 0,5W-os a 220u 10V-os 105° os. Az normális, hogy ennyire felfut a tekercs hőmérséklete és kilövi a hőbiztit?
Szia! A 220µF kondi mekkora feszültségű?
Szia
köszönöm a választ. Közben elkezdtem számolgatni és úgy nézem ez kb 15 mA-t tud leadni, az bőven elég. Én 10 V-os Zenert rakok bele, az 150 mW, arra tényleg elég a kis Zener, én meg mindenképpen 3 W-osat kerestem feleslegesen. a készülék egy eléggé neves de mindennapos gyártó aprítója, ez tud jeget is aprítani, ami a húskenyérhez kell (Leberkaese) A húst és a zsírt is ezzel pépesítem össze, az viszont az állagtól függően eléggé beterhel. Szaga nincs, kézmeleg a külseje, de mivel nincs szellőzése belül gondolom nem hűl. 15 esetből eddig kétszer oldott le, méghozzá már állt a gép akkor. (Nem indult be újra) Szóval igen, ez nem normális. Lehet, hogy fúrok a házra szellőzőlyukakat, de mivel ez mégiscsak konyhai gép valahogy ki kell találnom, hogyan nem fog ott belemenni az étel és a víz csak a levegő. (
Sziasztok
Azt hittem a triakok nem tudnak nekem meglepetést okozni, de tudnak. Az alábbi kapcsolással van gondom A motor, a zavarszűrő és a kapcsolók egy kis háztartási gépet alkonak, a triakkal szeretném ki-be kapcsolni. Így, ahogyan le van rajzolva, az S1 nyomógombbal nem csinál semmit, az S2-vel viszont forog a motor. A triakon 125 V fesz van, tehát úgy tűnik diódaként működik. Két triakkal is próbáltam, mindegyik ugyanezt műveli, műszer szerint mindkettő jó. Ennek nem lenne szabad gyújtania Mit nézek el, vagy mit tudok rosszul? A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
Szia
most ott kellene lennie, csak az előbb még éppen módosítottam.
Szia.
Nem hiányzik valami arról a rajzról?
Szia
Az, ami vezérelné már nincs rákötve. Mivel ugyanezt csinálta "normál" használat közben, lekötöttem róla, hátha a vezérlés nem jó. Aztán elővettem egy triakot és a motor mellett a levegőben mégegyszer összeraktam a rajz alapján. Mivel 220-ról jár, nem nagyon tudok pl. szkóppal mérni, meg a levegőben való szerelésnek is meg vannak a korlátai. De ez akkor sem csinálhat ilyet. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
A triak is olyan, mint a tirisztor, ha nagyon gyorsan változik a feszültség, akkor képesek vezérlőfeszültség nélkül is bekapcsolni. Ha a gate a levegőben van, akkor is bekapcsol?
Szia
Igen, sajnos akkor is gyújt. A terhelés egy 3-400 Wattos kommutátoros motor. És reprodukálhatóan csinálja (magyarul: mindig). Ha a megérzésem a dióda szerű működéssel igaz, akkor ennek az anódja van "lent", azaz a triak szembemegy a fenti diódával, ezért nem forog olyankor a motor. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
Azt is megnéztem, hogy labortápról (kb -40 Voltot kapott) mit csinál, de úgy akként működik ahogyan kell.
A 206D 400 Voltos, bírnia kelle a feszültséget, nagyobb nincs sajnos itthon.
Most beletettem egy régi KT773-at, ez is 400 Voltos, de ez nem produkálja, csak nem fér el, és egy nagyságrenddel nagyobb IG kell neki, ami meg nincs az áramkörben.
Holnap megpróbálok valami más típust szerezni, esetleg 800V-osat.
Sziasztok
Csak infónak: TIC206D cserélve BT139-800E-re, ez jól működik. Csak több áram kell neki, most barkácsolom át a tápellátást. Ronda lesz, de majd nem nézem.
Sziasztok,
Volna 1 1650HT típusú triak, ami egy porszívó paneljében található, tesztelés céljából kiforrasztottam. A1 negatív, A2 9V motoron keresztül pozitív, a gate-t és az A2 1 pillanatra rövidre zárom (100 ohmos ellenálláson keresztül) a motor elindul viszont nem marad bekapcsolva. kuka lenne a triak?
Nem feltétlen. A motor meg-megszaggatja az áramot, ezért is kikapcsolhat a triak. Próbáld ki motor helyett ellenállással, vagy izzóval.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |