Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1852 / 2500
(#) dani9228 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Üresjáratban -17,4 és +17,2V van kint. Rátetettem terhelésnek szimmetrikusan 100-100ohm-ot, viszont abban az esetben -20V és +17,2V van kint. Elvileg azonosnak kéne lenni, mivel tényleg szimmetrikus a terhelés. Ennek még külön utána kell járnom, mivel a tekercselés is jó. Ha nem tudnám helyre hozni, akkor lett volna jó a +35-re felvinni, és csak a pozitív ágat használni. Tápáram vezérlésnél kb 30W-ot 4ohm, +-16V-on 8ohm-nál 34W-ot. Viszont simán hidalva nem hiszem elvinné a 4-ohm-ot :/
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) Buvarruha válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Igazából megteheted, ahoz növelni kell az R1-et és kösd le a negatív feszt. Az is lehet, hogy a pozitív ágon hibás már a kondenzátor.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) dani9228 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Megnéztem, de jó mindegyik kondi. Ezt a kapcsolást nem lehet átalakítani aszimmetrikus táplálásúvá?
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Ez így nincs kihajtva...A mérés sem oké...
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Em értem mi a gond, nem küldtem neked szmájlit.
(#) steelbird válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Milyen frekvenciával méred? Az a multiméter nagyjából 40Hz-400Hz tartományban mér jól.
(#) krisz69 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
1khz -n mérzem. De csak pcvel tudtam kihajtaní .ami csak 1.41v igy tuti van még henne tartalék..Holnap haza kerűl az Equalaiserem azzal tudok nagyobb bemenő jelel tesztelni.Ott beálitom maximumra a kimenő jelet ahol még nem torz. Azt még tudom mérni szkoppal. Mert max 40v tud osztó nélkül. És mérek egy újat. Az eredmény majd megint. Le videozom .
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) steelbird válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Az a műszer 1kHz -en már nem hiteles.
(#) martin66789 hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni, van egy Onkyo A-SV420 Audio Video Control Ampligier RI tipusú erősítőm amin van egy csomó bemenet Én a Video 1 és Video 2 nevű bemenetet használom. Egy ideig az asztali gépem a Video 2 feliratű bemenetet használtam, de nemrégen beszereztem egy régi "retro" gépet amit a Video 1-re kötöttem és azóta mindig zúg minden ki és bemeneten is. Nem tudtam mi okozza ezt azt hittem hogy a hangkártya csinálja de nem a régi gép még kikapcsolt állapotban is zúgott tőle az erősítő, nem értettem mert a régi gép még AT táppal rendelkezik magyarul ott a főkapcsolóval kapcsolom be meg ki. A tápot kihúzva is zúgott az erősítő és ekkor jöttem rá hogy a lapmonitortól van ami a régi géphez van onnan jön elvileg a zúgás.
Mivel tudnám ezt kiküszöbölni hogy ne kelljen folyton az egyik gép bemenetét kihúzni és bedugni ?
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Szia! Iktass be földhurok leválasztót!
(#) voodoo válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Valahonnan kéne szerezni egy csipogós multit. Azzal pikk pakk át lehetne bogarászni van-e valahol szakadás vagy zárlat. Én a T betűs hipermarketbe vettem valami 1000-1500Ft-ért a legolcsóbbat. Erre a feladatra az is bőven megteszi.
(#) Buvarruha válasza dani9228 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Ha már van rendes szimetrikus tápod, akkor szerintem ne hidalj és IC-vel szórakozz, hanem építsd rendes erősítőt ami bírja a táp feszültségét, vagy, ha ic akkor LM3886 például elmenne erről a tápfeszről kényelmesen.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Közben egy kicsit még foglalkoztam az üggyel és arra jöttem rá hogy a tv-be menő antenna csatlakozótól van az egész, ha kihúzom az antennát akkor mindkét gépből tiszta hang jön ki.

Megpróbálok az antenna vezetékre egy galvanikus leválasztást csinálni ez szerint: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Valószínűleg az is megoldja a problémádat, ha mégsem, akkor ebben a témában találsz további ötleteket.
(#) dani9228 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Oké, köszi az eddigi segítségedet! Egyenlőre dolgozunk a tápon, de szerintem egy tápáram vezéreltet építek, ahhoz úgy sem kell annyi cucc, meg a torzítása is kicsi. Az lenne még a kérdésem, részben tartozik csak ide, hogy tinában szimuláltam egy tápáram vezérelt erősítőt, és a kimeneten nem volt semmmi sem. Az lehet hogy a modell túl ideális, és amiatt van?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) zotya1983 válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Sajnos a leírtakat én is tapasztaltam,pláne az érzékeny bemenetű végfokok a külön pc s hangkártya előszeretettel gerjed össze az előerősítővel.Nem egyedi eset a tiéd,a védőföld kellene azért oda...Di-Box ot szoktak használni ha semmiképp nem szűnik meg a földhurok...
Így nehéz lenne megmondani de 99% hogy gerjedés okozta a vesztét
(#) videoton6363 válasza voodoo hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Átvittem egy munkatársamhoz, neki van olyan multimétere. Kapásból kiderítettük, hogy a végtranyók halottak, FET-ek, zénerek szálltak el. Tehát az előző tulaj szépen rövidre zárta, ami a végtranyók halálával vitt sok mindent. A szakadt, s zárlatos alkatrészeket tudom pótolni, van itthon anyag, de puffereket szerintem veszek újakat. 1988-as erősítő, bőven megérett az elkócserére.
(#) zotya1983 válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Helyes Nálunk pl eleve szonda is van a központi PE-n kívül..Kb 4 méter mélyen egy acélcső...
Mielőtt off lenne vagy nem tudná valaki..PE fogalma: itt
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) voodoo válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Rendben! De mindenképp írj beszámolót hol tartasz, merre jársz az élesztéssel.
(#) marci1 hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Van egy PAM8406-os 5w-os kis digitális erősítő modulom (Bővebben: Link) összekötve kettő 8 ohmos 15 wattos hanhszóróval,és ezt egy 18650-es akkuról üzemeltetem,amihez ugye kell még egy step-up converter, mert csak 5v-ról hajlandó menni. (500mA-s a stepup). A probléma az, hogy kb. 3/4-es hangerőn teljesen tiszta a hangzása,viszont ha feltekerem maximumra akkor borzasztóan elkezd torzítani,és a konverterből kimenő feszültség 4,1-4,6 v között ingadozik. Azt szeretném megtudni, hogyha szereznék mondjuk egy 2A-es step upot azzal tisztán szólna-e ha maximum hangerőre tekerem, vagy mivel lehetne stabilabbá tenni a feszültséget,amit kap.
(#) reloop válasza marci1 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Szia! Ha alacsonyabb feszültségű bementi jelet adsz rá, akkor feljebb tudod tekerni a potit a torzítás határához. Az akku feszültsége mennyit esik mikor teljes hangerőre állítod?
Adatlap szerint 2x1W körüli teljesítményt érsz most el, ha feltornázod a maximális 1,6W-ra nem tapasztalsz érdemi hangnyomás növekedést, kár vele foglalkoznod.
(#) marci1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Az akku feszt most nem tudom megnézni, viszont nem kéne leadnia 8 ohmon az 5 wattot az erősítőnek?
Esetleg tudsz mondani másik erősítőt ami nem fogyaszt sokat, és elég neki az alacsony feszültség (mert csak 3000 maH-ás az akksi), és viszonylag jól kihajta mondjuk min 5-6 watton?
(#) reloop válasza marci1 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Nagyobb teljesítményt kisebb hangszóróimpedanciával tudsz kivenni, az 5W például 2Ω-ra vonatkozik.
(#) latyakosa hozzászólása Máj 7, 2016 /
 
Engedjétek meg, hogy megosszak egy érdekes tapasztalatot. JVC erősítőt javítok, úgy került hozzám, hogy előtte hozzá nem értők belenéztek, megállapításra került cserélni kell benne a 8 db végfok tranzisztort ezért nem gazdaságosan javítható.
Már szól az egyik csatorna hibátlanul, és valószínűleg a másik csatornát is sikerült megszólalásra bírni hamarosan (alkatrészre várok). Ami a történet apropója, eddig egyetlen hibás félvezetőt nem találtam benne. Csupán ellenállások szakadtak meg, külsérelmi nyom nélkül, se égésfolt, semmi ráutaló a megszakadásra. Még azt sem mondhatom, hogy egy sorozatból vannak mert értékre különbözőek...
(#) Alkotó válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Néhány gyári erősítő javítási tapasztalata alapján, a "sok" végtranyó nem szokott tönkre menni. Ezekből több van párhuzamosan kapcsolva, és ha a tagok közül bármelyik EC zárlatos lesz, akkor ez megvédi a többit.
Persze ha bázisra is zárlatos, akkor ott még lehetnek huncutságok, de nálam eddig elég volt a hibásakat cserélni.
(#) latyakosa válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Nem csak a végtranzisztorok vagy a meghajtók között, sem az előfokozatban, sem a bemenetválasztóban, sem a szabályozott tápegységben nincs hibásnak tűnő aktív elem, csak szakadt 0,25W tól 0,5W ellenállások
(#) tothbela válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2016 / 1
 
Egyetértek veled. Én sem találkoztam gyári erősítőben ilyennel. Kicsit ég is a pofám, de van pár arc, aki puszira szeretné javíttatni az erősítőit. Ráadásul nem is haver, csak valaki ajánlott neki. Ezer forintot is reszketve ad ki a kezéből, persze 30000 pézért hangosít egy délután egy iskola aulájában, a meló meg mindig tegnapra kell. Na ezekkel az egész félvezetősort megrendeltetem, hogy legalább lássa, mi az hogy bruttó ár, csomagmegbontási díj, átutalási tranzakciós díj, meg csomagolási költség. Így jutottam hozzá néhány egzotikus félvezetőhöz, amit sosem vettem volna meg az ára miatt magamnak. Bocs, de ez már régóta nyomta a lelkemet, Gyónni meg nem járok.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
(#) Kovidivi válasza marci1 hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Vedd le róla a DC-DC konvertert, és használd úgy, az erősítő 2.5v-tól 6V-ig kaphat feszültséget. A PWM erősítők nagy csúcsáramot vesznek fel, amit az előtte levő konverter nem tud leadni. Max. teljesítménynél mindenféleképpen leesik a feszültség az akkumulátor szintjére, vagy még az alá is, ilyenkor mint egy drót viselkedik csak a DC-DC konvertered (vagy még rosszabb, mint soros ellenállás). 3.7V-ról ne akarjál 5W-ot 4ohm-on kivenni.
(#) Trivium93 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Az már baj ha nagy csúcsáramot vesz fel. Nem kéne neki.
(#) dani9228 hozzászólása Máj 7, 2016 /
 
Hello. Az lenne a kérdésem, hogy az STK402-090S IC terhelhető 4ohm-al? Adatlapján csak 6ohm-ot írnak :/ .
Köszi!
Következő: »»   1852 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem