Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   448 / 966
(#) amda hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok! Elméleti kérdés. Van egy földbe levert földelőszonda a villanyóra alatt. Leellenőrizhető multiméterrel (sípoló szakadásvizsgálattal) egy benti konnektor ha hosszabbítóval odavezetem?
(#) Sebi válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1
 
100A az 100A bármely feszültségen. Otthoni barkácsolásnál - pl.: autóakkumulátorral használva - megfelelő vezetékekkel képes kioldani.
(#) Bakman válasza amda hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
A benti dugalj földelése? Igen, de ezzel a módszerrel a földelés minőségét nem tudod lemérni csak azt, hogy a szonda összeköttetésben van-e a benti földeléssel.
(#) amda válasza Bakman hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Köszönöm a választ!
(#) Sebi válasza amda hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Azt, hogy a vezetékezés épségben van, lehet így ellenőrizni, azonban ez semmiképp nem utal a szonda megfelelőségére. Egyébként a szondát a mérőszekrényben közösítik a bejövő nullavezetővel (NEFH).
Érintésvédelmi mérőműszer hiányában - amennyiben nincs beépítve FI-relé - lehet végezni egy terheléses vizsgálatot - pl: egy vasalóval, amivel párhuzamosan van a feszültségmérő.
A fázishoz és a nullához csatlakoztatva a mért feszültségnek - kis eltéréssel - ugyanannyinak kell lennie, mint a fázis és a védőföld érintkező közé csatlakoztatva. A vizsgálathoz minden konnektorból el kell távolítani a fogyasztókat.
Ha a szonda nincs összekötve a nullával (régi házakban ez előfordulhat), akkor ez az eltérés akár 100V(!) is lehet, ha a szonda már részben elrohadt a föld alatt, vagy nem ér le a talaj megfelelően nedves rétegéig.

Bármit nem értesz, vagy bizonytalan vagy, szakembert kell hívni!
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
EZ esetben
(#) pont válasza Sebi hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1
 
A 100A az 100A, de a kismegszakító, megszakító képessége nem ugyan annyi egyen és váltóáram esetén, az ismert ívprobléma miatt (mint a reléknél). Egyen áramhoz gyártanak DC kismegszakítókat, ahol az ívoltásra ferromágneses lemez szolgál....
(#) hegman válasza pont hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1
 
Általában a nagyobb gyártók a 6kA ill. 10kA AC kommersz kismegszakítóikat 48VDC-ig engedik használni. A Schneider és az Eaton biztosan, úgy emlékszem a Schrack is.
48VDC felett kell a DC kismegszakító, de ott sem mindig. A Schneider-nél az iC60N sorozathoz meg van adva mekkora feszültség szintre mennyi pólust kell sorbakötni. Katalógus adat: 48VDC 1p, 100-133VDC 2p, 133-200VDC 3p, 220-250VDC 4p. Persze ahol 3-4p-t kell sorbakötni ott már gazdaságosabb a DC kismegszakító.
(#) hpetya82 hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok!

A következő problémára szeretnék segítséget kérni.
Családi házban rokonságban azt tapasztalták, hogy fürdésnél csíp a csap.
Mellette nagyobb fogyasztók bekapcsolásakor a lámpák pislannak egyet.
Villanyszerelő a régi olvadós biztosíték táblát cserélte (ott volt égett nulla vezeték), valamint a bojler is tisztításra került.
Sajna a probléma még fennáll. Pl mikró bekapcsolásakor egy pislanás a lámpán majd pár másodperc múlva láthatóan sötétebb lesz a lámpa. Bojlernél bekapcsoláskor pedig inkább erősödik a lámpa fénye.
Mi lehet a gond? A vezetékek régiek, de a viszonylag újabb részeken is fennáll ez a probléma?
Lakáson belül van a hiba vagy a leplombált óra mögött lehet a baj?
Válaszokat előre is köszönöm
(#) Alkatel válasza Sebi hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Koszi a gyors valaszt,, En is igy gondoltam.
(#) Gafly válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Attól nem biztos hogy boldogabb leszel, ha azt mondom hogy hívjál villanyszerelőt, de ne ugyanazt aki mar volt ott
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Tulajdonképpen az az ő sara lenne.
Ha a bojler "csíp" ott a fűtőbetétet nem valószínű hogy rendesen kimérte beüzemelés után. Ha a szivárgást nem vette észre, akkor az megint csak gáz.
Ha halványodik terhelésre a kecóban a pilács, akkor valamelyik kötés valószínű már hot-dog stand-on érzi magát.
(#) Bakman válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Ahogy Gafly is írta: villanyszerelő, másik, tegnapra!
(#) Tomi111 válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Üdv! Gondolom három fázis van. Ha az a fázis van terhelve, amelyiken a lámpa van, akkor halványul, ha másik fázis, akkor erősödik a lámpa. Ez nulla gond. Akár a mérő alatt is lehet, vagy akár az oszlopon is lehet kontakthibás a nulla vezető, de akár a mérő után egy kötődobozban. Sürgősen nézessétek meg, életbeszélyes lehet!! (én így az oszlopra tippelek, de bármi lehet)
Ha hozzáférhető, esetleg meg kell próbálni a mérőnél vagy a mérő utáni legelső dobozban megterhelni pl egy villanybojler fűtőbetéttel(nagy 2-3kW-ossal) a nulla és a fázisok között egy pillanatra, közben feszültséget mérni. Ha a hiba ott is fennáll, akkor hívni a szolgáltatót!!
(#) hpetya82 válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Üdv! Lehet hogy nem pontosan fogalmaztam, a villanyszerelő kihívása előtt jelentkeztek a gondok. A fent írtakat megcsinálta és azt mondta ha még gond van akkor kijön mér egyet és hívja a szolgáltatót. Igen 3 fázis van. Szóltunk neki még visszatér csak kíváncsi vagyok mire számítsunk. Azt mondta, hogy az óra mögött is cserélt égett nulla vezetéket, ezért újra kell plombáltatnunk. Ilyenkor a regisztrált szerelő ad egy igazolást, hogy Ő bontotta meg? Ezt műszerrel egyszerűen ki lehet mérni hogy hol a gond? Ugye azt jól tudom, hogy egy nulla szakadásnál a készülékek fém testei is rázni fognak? Sajnos fürdésnél már előfordult ez a jelenség. Ha benti kötéssel van gond akkor is lehet olyan, hogy az óra melletti kinti lámpa is pislan egyet?
(#) mugab válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Szerintem ezt már az indexen is jól kiveséztétek...
(#) HA3GX hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Nemrég élesztettem az ST151-es erősítőmet. A próbák idejére egy Wayteq navigációról kapott jelet, addig nem is történt semmi gond.
Pár hete készítettem egy előerősítőt, amit azóta is napi szinten 5-8 órát használok, egy STK hibrid végfokkal. Ahogy összedugtam a számítógép hangkártya kimenetét az előerősítővel, azt az ST151-el, azonnal átment rövid zárba a T14-es tranzisztor, továbbá leolvadt a + oldali biztosíték.
Mi történhetett? Régi ház, védőföldelés nincs.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) Bakman válasza hpetya82 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Az, hogy nagyobb fogyasztók bekpcsolásánál kicsit pislannak (gyengül a fényük), még nem feltétlen jelent nagy problémát. Az erősödés már igen, a csípés pedig igen nagy gond. Ha a nulla nem jó, attól még nem ráznak a készülékek de igen könnyen tönkre tudnak menni a nulla eltolódása miatt.

A leírásodból arra lehet következtetni, hogy a gond több összetevős: nulla, földelés és EPH valamint hibás kötések, amelyek a viszonylag új részekre is kihatnak. Egy ÉV műszerrel mérhetőek ezek a dolgok (hurokellenállás, földelés stb.). Gondolom Fi-relé nincs, mert az valószínűleg már lekapcsolt volna párszor.
(#) krisz69 válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
A pc-dre tegyél egy fázis ceruzát nézük meg mit is mutat ?
(#) kowi hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Sziasztok! Ha egy gyárban én vagyok egyedül villanyszerelő és a főnököm (aki üvegcsiszoló!) Belenyúl mindenbe pl. tegnap sikerült berobbantani egy 150A-os kapcsolót... Ha lett volna baja felelősségre vonható vagyok?
(#) HA3GX válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 6, 2016 / 1
 
Világít a fázisceruza, végig kell vésni a házat. Az alumínium vezetékeket is ki kell cserélni, a kötődobozokkal együtt.
(#) metabo123 válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 6, 2016 / 3
 
HA3GX! Eszedbe ne jusson hallgatni krisz69-re !
Életveszélyes! Ha bármi okból megszakad a falban a "0" vezető, azonnal kint a fázis a földelt fogyasztók testén. Valamelyik kötődobozban fellazul a kötés. De régi építésű házaknál divat volt, hogy elindultak az MN falvezetékkel a szobában körbe és 3-4-5 konnektort felfűztek párhuzamosan egy szálra. Ebben az esetben bármelyik konnektornál fellazul a "0" kötése az utána következőkbe dugott fogyasztók rázni fognak.
Tehát felejtős és tilos!
(#) levaitamas válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 6, 2016 / 1
 
Ez egy kiváló ötlet a bíróságra vezető út felé.
A hozzászólásod még leírva is életveszélyes!
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) krisz69 válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Vagy bont , és vezetékel. Sajnos sok helyen nimvs földelés mind a mai napig... ! És földel konektor van a falba jah csak semmi nincs ofa kötve.
(#) krisz69 válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Alu vezeték. Akkor vagy 40éves lehet kb. Ott legjobb. Cserélni .
(#) Helios hozzászólása Máj 6, 2016 / 1
 
Sziasztok.

Nem kötünk semmit sem az N vezetőre, mert ahogy írták fentebb is ÉLETVESZÉLYES. Ha van rá megoldás létre kell hozni. A gázcsőre kötés, ledugunk egy vas pálcát a földbe szintén felejtős. A védőföld hiánya a mai világban eleve nagy probléma, és nem elhanyagolható.

Továbbá csak akkor kötjük össze a védőföldet az N vezetővel, ha van FI relé, és akkor is előtte. Azt hiszem ez a TNC rendszer. (T= terra, N=neutral, C=common) De ez már villanyszerelés topic.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) zotya1983 válasza videoton6363 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
A földelést mindenképpen oldd meg!Ez így nem játék!Örülj annak hogy nem te égtél le és oldott időben az ÉV relé..Vagy a biztosíték...
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Én nem félnék annyira attól az "N" vezetőtől.
(#) HA3GX válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Köszönöm mindenki válaszát!

Krisz69 szarkazmusát értettem, ott volt a smile a hozzászólása végén. Nekiálltam kivésni a falat, sajnos ezt nem lehet így hagyni. Egyveleg már kábelcsatornát is húzok bele, és UTP kábelt, a jövőre való tekintettel.
(#) szamóca válasza kowi hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Ha megfelelően megvalósul az érintésvédelem, amit ő kijátszik- és esetleg áramütés éri, az az ő sara. Ha azonban nyitva van pl az egyik kapcsolószekrény, vagy tokozatban nincs csavaros rögzítés, stb, akkor bizony a te sarad.
Következő: »»   448 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem