Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 101
(#) Simon mondja válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

6ezer mikro. A mért valamivel felette volt. Már nememlékszem, elcsomagoltam őket.
(#) Picipityu hozzászólása Ápr 24, 2016 /

Sziasztok!

Szeretném kérdezni, hogy ilyen kondenzátort hol lehetne beszerezni?:
A 125-ös kisflexemben durrant el és sehol nem találok hozzá kondit. Nagyon jó kis gép és nem szeretném eldobni, ha javítható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016

kondi1.JPG

(#) proba válasza Picipityu hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

A kondenzátort dobd el, a gép enélkül is működik.
(#) Picipityu válasza proba hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Sajnos nem. Nem pörög fel, csak erőlködik.

Gondolom nem egy márkás, drága, agyonszabályzott valami (ha igen, akkor lehet más funkciója, esetleg érdemes keresni) Ez legtöbbször csak egy zavarszűrő. Ebben az esetben enélkül is mennie kell, ha nem akkor valamit rosszul raktál össze, vagy egyszerűen leégett, szétszedted és vetted észre a rossz kondenzátort is. Ha zavarszűrő volt, a középső láb a fémtesten, a két széle meg vagy a szénkeféken, vagy a motorra menő két vezetéken volt.

Ez egy "békebeli" Bulgár kisflex. Nagyon jó kis gép, ezért szeretném rendbe tenni.
Leégve nincs. A kondi két vékonyabb vége az állórész két tekercsére megy, a középső vastagabb szálat meg nem látom hova megy, de valahova az állórészhez az biztos. Nagyon nem szedtem még szét, csak a kondin látom, hogy kinyílt.
A kommutátor zászlókról is elszabadult egy-két forgórész-kivezetés, de azt talán tudom forrasztani. Lehet, hogy ez nyírta ki a kondit?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016

Akkor vegyél tőle érzékeny búcsút.( szerintem.) Ha van hozzá türelmed, szemed, a forrasztgatást csináld meg, a lehető legkevesebb forrasztóanyaggal ( a nagy sebességtől úgy is kirepül) de a kondenzátort felesleges keresni, ha jó anélkül működnie kell, max jobban zavarja középhullámon a Kossuth rádiót.
(#) Bakman válasza Picipityu hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

A forgórész lehet menetzárlatos, akkor szoktak elszabadulni a vezetékek a kommutátorról (elégnek). Erre utal a kis forgási sebesség is.

Megpróbálom megforrasztani, aztán eldobni sosem késő.
Bár nagyon sajnálnám, mert szuper kis gép(volt?) .

Lehet ha egyébként szereted, megérné elvinni tekercselőhöz, lehet annyiba kerülne mint egy új gagyi, de lehet tovább tartana. Ezt viszont lehet forrasztás előtt lenne értelme, a forrasztással tönkre teszed az esetleg még használható kommutátort.

Okés! Átgondolom.
Azért köszi a segítséget!
(#) pisti89 válasza Picipityu hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ahogy már fentebb is írták ez biztosan csak az zavarszűrő kondi vol, ha akarod hellyetesítheted is, nem nagy dolog.
Fázisról és a 0-ról 1-1 kondit vigyél a fémvázra vagy ha földelt akkor a védőföldre.
(Kondi értéket te írtad le, hasonlót keress hozzá)
Kiszakadt vezetéket megpróbálhatod visszaforrasztani, de kb 80% az esélye, hogy hamar kiszakad.
Mivel ezekben a régi gépekben még van anyag és ha neked is tetszik a gép, inkább tekercseltesd meg.
Amennyiért egy újat vennél meg is csinálják neked és ez legalább időtálló gép lesz.
Én eddig minden komolyabb régig épem megcsináltam/megcsináltattam mintsem hogy újat vegyek.
Ha az új gép romlott el (motor) akkor meg kidobtam és vettem másikat.
De persze ez csak az én véleményem
Egyébként meg ne dobd ki, inkább tedd fel az Apróhirdetések közzé, hátha kell valakinek alkatrésznek, max kérsz érte 1 sört vagy valami mást
(#) Picipityu válasza pisti89 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

A kondi helyettesítés nekem is eszembe ötlött, de nem értem miért "háromértékű" a kondi. A 2 x 2500pF-ot értem, de az egyszeri 0,3µF-ot nem. A 2x2550-at két külön kondival megtudnám oldani, de a 0,3-at nem tudom értelmezni.
A visszaforrasztás meg csak egy próba lesz és, ha nem jön be, megy a tekercselőbe. Ilyen szuper kis gépet nem dobunk ki
(#) proli007 válasza Picipityu hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1

Hello! Mert a kondinál van két kivezetés ami az áramvezető szálhoz kapcsolódik, és egy ami a védőföldhöz (vagy motor fémházhoz). Tulajdonképpen három kondi van egy tokban. Két 2,5nF az áramvezető szálak és a védőföld között, és egy 300nF az áramvezető szálak között. (Azért "áramvezetőnek" hívom, mert az tulajdonképpen egy fázis és egy nulla lenne. De mivel bárhogy hálózatra lehet kapcsolni a készüléket, nem tudható melyik-melyik.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) and123 hozzászólása Máj 1, 2016 /

Sziasztok!
Egy régi orosz abrikterben ment tönkre a képen látható kondenzátorpár. Sajnos villamossági szaküzletben nem tudták kitalálni, mit adjanak helyette. Szerintetek mivel helyettesíthető a feliratok alapján?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016

kondi.jpg

(#) sunside válasza and123 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

Esetleg egy 8µF-os motorinditó kondenzátorral.
Ha jól látom, párhuzamosan van kötve a két kondi
(#) and123 válasza sunside hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

Köszi, én is így láttam, de nem értettem miért hajtottak el két helyről, miután megmutattam a "mintát". Van valami specialitása? Vagy csak a cirill betűk?

Talán azért mert ugyanolyat nem tudnak adni, a helyettesitő meg más kivitelü, méretü.

Rendelni esetleg tundék valahonnan neten?

Keresőbe írd be: kondenzátor 8μF és válassz kedved szerint.
A feszültség adatra azért figyelj, 4-500 Voltos legyen.

Köszi! Azt hittem 600-asnak kell lennie, szerintem valahol ott akadt el a beszerzés, hogy olyan nem volt.
(#) pucuka válasza and123 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /

600 V helyett 630 V a szabványos érték. De ez DC re vonatkozik. A 600 V -os megfelel 425 VAC -nek, a 630 V megfelel 450 V AC -nek. A 450 V AC -nek a csúcsfeszültség értéke 634 V.
(#) spdrfx hozzászólása Máj 12, 2016 /

Sziasztok,

Előerosítőbe milyen elfogadható arú kondenzatorokat ajánlotok? Nem az 1000HUF/db kategória érdekel, hanem ami viszonylag olcsó, és jobb hangzást ad, mint egy "mezei" társa.

Köszönöm
(#) pisti89 válasza spdrfx hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Csatolókondi, táp hidegítő vagy puffer?
Csatolónak Wima elég jó, de ha ha fóliakondi amit használsz nagy baj nem lehet.
Tápnak meg a ROE, F&T és Rubycon amit használok (általában bontottakat)
(de van még itthon Panasonic, Sanyo, X-Pro, Yamaha, Nichicon, Asiacon ezek is bontottak)
Hangtechnikába nem használok kerámiát, hidegítőnek is fóliát használok.
(#) spdrfx válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Csatolókondira gondoltam, de így teljes volt a válasz, köszi.
Zeneileg képzetlen (azaz botfülű emberek hallanak külömbséget egy wima ill. egy 20 forintos fólia közt? Milyen frekvencián hallható a difi?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
(#) bbb hozzászólása Máj 15, 2016 /

Sziasztok!

Van egy német (NDK) fúrógépem, ami egyik pillanatról a másikra megadta magát. Szétkaptam, és viszonylag nagy rend fogadott belül, de nem sikerült még életre keltenem. Az első hibája egyszerű volt, mindössze a kapcsoló volt kikopva belül. A másik hibája, hogy a szénkefékre már nem jut el az áram.
Van benne egy kondi TGL11840, őrá gyanakszom (más nincs is benne, szóval mi másra gyanakodhatnék ). hogy tudnám kimérni, hogy mi a helyzet vele? Eleve öt lába van, nem kettő, így a ki kivel van játék már nehezebb ügy...
Ha pedig cserélnem kellene, akkor honnan és mire?
(#) granpa válasza bbb hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Az egy zavarszűrő, anélkül is mennie kell. Rajz szokott lenni rajtuk. Nézd meg a téma képei közt. Valahol szakadás van (kábelen bejön a villany?).
(#) bbb válasza granpa hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Köszi!

A kapcsolón már túljut, rajzot nem találtam, de még alaposabban átnézem majd.
(#) granpa válasza bbb hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Jobbra fent, kis nyíl: csak képek keresése.
(#) erbe válasza bbb hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ha nem jut el a szénkeféig, nézd meg az állórészt, nem tört-e el a bevezető drót!
Következő: »»   72 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem