Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   578 / 731
(#) trickentrack hozzászólása Máj 14, 2016 /

Üdv!

Ez a kérdés nem 100%-ban ehhez a témához tartozik, de nem találtam külön erre topicot!
Hangládákat szeretnék venni nagyobb házibulikra, minél olcsóbban. A Somogyinak a honlapján van néhány passzív láda ami egész jónak tűnik. Tudom, hogy a Somogyi nem egy nagy minőség, de az árukhoz képest azért egész szépen teljesítenek.
Szerintetek ez vagy ez lenne a jobb? Vagy esetleg abben az árban tudnátok valami jobbat?

Előre is köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 14, 2016 / 3

Hangosítás alja a Reflex márka... Használtban még talán emészthető az ára.

Lehet bulizgani mindenféle vacakkal is, csak hosszútávon drága lesz. Kis házibulikhoz még a jó öreg nagy "ládák" is jók. Pl az Orion HS501, vagy ami ennél nagyobb...
Újban SAL-t vagy MNC-t se vennék, használtba meg főleg.

Gondolkodj el mennyi "anyagot" rejthet az a 20ezer Ft!!
(#) mineral hozzászólása Máj 15, 2016 /

Sziasztok! Én csak segítséget szeretnék kérni egy Hang"sugárzó" beazonosításában.
Egy barátom szeretné megtudni a teljesítményét. Viszont semmilyen adat nincs rajta. Állítólag még a hangszórókon sem. Felismeri esetleg valaki , hogy ki a gyártó vagy mi a típusa?
(#) P_Laszlo válasza mineral hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Nem valami lengyel Tonsil? A képből mondjuk nem sok kivehető....
(#) mineral válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Igen a kép az sajnos vacak. Szétszedettem az ismerősömmel a másik hangfalat bocsánat hangsugárzót is. Abban már volt felirat. (Bár lehet, hogy a másikban is volt felirat. Én nem láttam. Távgyógyításban vagyok. ) Végül kiderült,hogy Schiek hangszoró van benne. A hangszóró típus alapján eljutottam az Univerzum Q5000-hez. Így adatlap alapján már tudok mindent. Mindenesetre köszi a segítséget.

Schiek.JPG

(#) kezdoke hozzászólása Máj 20, 2016 /

Sziasztok!

Eljutottam arra a pontra hogy mostmár nem értem ezt az UniBox-ot.. Az első kérdésem mint ahogy a képen is látszik bekarikáztam az Xmax-ot a gyártó +-ként adta meg ha jólsejtem akkor az Unibox Xmaxpp-t kér azaz 5mm?

A második nagy kérdés az Le2 nél üresen kell hagyni vagy nullát beírni ?
A harmadik az hogy 2 db dobozméretet is kiad akkor most melyik az ami nekem kell? (mind a kettő a Ventedbe van)?
(#) steelbird válasza kezdoke hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Szia.
Xmax -nál jól utána kell nézni a gyártó adatlapján, hogy azt mire vonatkozóan adták meg. A Unibox a maximális lineáris kitérést kéri csúcstól-csúcsig megadva, viszont a gyártók sokszor trükköznek és a nemlineáris tartománnyal együtt adják meg a max. kitérést, mert az szebben hangzik.
Igazából -ha csak dobozméret és frekvenciamenet miatt szimulálod a rendszert, akkor nincs különösebb jelentősége, ezt akét paramétert kiszámolja neked ugyanúgy.
Az Le2 értéke maradjon nulla, a két dobozméret közül pedig a piros színű Vb a program által javasolt méret, a kék színű Physical Vb pedig az aktuálisan megadott tényleges méret, amit te is tudsz változtatni, ezáltal tesztelve a rendszer átviteli tulajdonságait.
(#) kezdoke válasza steelbird hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Húúh Köszönöm a gyors választ! Józan ésszel gondolkozva nekem is az a ~115L es doboz tűnt valószínűbbnek. Látsz benne fantáziát hogy érdemes legyen megépíteni? mert nem kis doboz a 115 liter. Ez lenne az első ( de nem utolsó) épített ládám esetleg valami jótanács (hangszóró elhelyezés, reflex cső, minden érdekelne)
(#) olahtamas hozzászólása Máj 30, 2016 /

Sziasztok!
Mélynyomó építésére/vásárlására szántam el magam. Szobai használatra lenne, fő szempontok: dinamikus és erős hangzása legyen maximum 200W terhelhetőségig. Szeretem hangosan a zenét, és a mély tartományokat különösen kedvelem. Valaki tudna ajánlani megépíthető/kész sugárzót ami eme szempontok alapján alkalmas? Árban kb 20-30 ezer forintig gondolkoztam.
(#) voodoo válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Szia!

Az építéssel nem feltétlen jösz ki olcsóbban, mint ahogy írtad: kész konstrukciót vásárolnál. Nézz be a piros nagy M betűs áruházba, vagy valami autós cuccokkal foglalkozó üzletbe. 25-30 ezer Ft környékén már egész pofásakat lehet kapni. Szobába azok is meghökkentően jól tudnak szólni. Ajánlom, hogy gumis széle legyen a hangszórónak.
Amennyiben az építés mellett döntesz, és nem ijjedsz meg egy kis faragasztótól, friss fűrészpor szagtól, és csavarbehajtótól, akkor Én a helyedbe mindenképp építenék. Aztán a végén bemész egy méterárú boltba, veszel fillérekért a tetszésednek megfelelő színű- anyagú szövetet, dühbe jösz, bekárpitozod és cserébe kapsz egy nagyon szép kis brümmögőt.
Ha nekem dobozra van szükségem, már nem farigcsálok otthon. Leszoktam róla. Soha nem olyan szép. Ezért megfogom, elviszem egy lapszabászatba az itthon kinézett/letervezett rajzot (3-3500Ft/m2 áron vágják a 18-as MDF-et, és precízen miliméter pontosan levagdalják. Hazahozom, összeragasztom/csavarozom és tuti minden olyan, ahogy lennie kell.
Tehát építenél vagy inkább vásárolnál?
(#) olahtamas válasza voodoo hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Az építéstől nem vagyok megijedve, sőt a télen építettem már egy pár hangfalat, azok mellé kellene egy ütős mélysugárzó. Vannak szerszámaim, de én is inkább leszabatom, mert sokkal jobban megéri, időt, energiát nem mellesleg rengeteg mérgelődéstől megszabadítom magam. Bármilyen segítséget elfogadok. Bassreflex ládában gondolkoztam eddig.
Ha tudsz egy hangszóró mellé ládatervet ajánlani meg tudom építeni könnyűszerrel.
(#) kezdoke válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Ha már építésre adod a fejed szerintem egy aktív láda lenne az ideális szerintem más-más erősítőre is köthető "univerzálisabb" arról nem beszélve hogy meglehet úszni egy plusz dobozt és néhány vezetéket is.
Nekem nagyon bejöttek a Monacor márkájú hangszórók (remélem nem gond hogy megneveztem a gyártót) érdemes szétnézni náluk korrekt adatokat adnak meg és mivel ismertebb ezért doboztervek is fel lelhetőek az interneten.
Ha javasolhatom előtte érdemes elképzelni mekkora doboz is kellene neki sajnos én belefutottam hogy aránytalan nagy kell miután megvettem a hangszórót (azóta csak a helyet foglalja)
(#) steelbird válasza kezdoke hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Megnéztem a hangszóródat Uniboxban, 90L -es láda elég neki, nem kell 110L szerintem.
2 db 10cm belső átmérőjű reflex csövet adtam meg, így 48Hz -es hangolással 10,35cm csőhosszakat számolt. Lejjebb lehet menni a reflexcső átmérőkkel, egészen 7cm -ig, a minimális átmérőt a 76. sorban adja meg az Unibox.

SP-300P.png

(#) steelbird válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Szia.
Építsd meg ezt.
A mélynyomót is, meg az erősítőt is használtan vettem hozzá, az általad megadott keretösszegből bőven megépíthető. 40L -es doboz, a gyári, hozzá ajánlott reflexcső mérettel, belül hangszórókhoz való műszálas csillapítóanyaggal lazán "kitömve". Nyomja rendesen a mélyeket...
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2016
(#) kezdoke válasza steelbird hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Nem sok az a 48Hz?
(#) Buvarruha válasza kezdoke hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

A hangszóróhoz nem, de nem is megy valami mélyre, márpedig az lenne a cél. Jobban jársz valami gyári megoldással!
(#) konyak6 hozzászólása Máj 31, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Ashdown fa412f gitár ládám(gyárilag pozdorja). Ha a belső felületekre ragasztok kőzetgyapot szigetelést az segit valamit, vagy nincs jelentőssége?

IMG00776.jpg

(#) Alkotó válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Min kívánsz segíteni? Így ahogy van nem jó?
(#) konyak6 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

De jó, csak gondoltam mivel ez nem rétegelt lemezből készűlt, ezért gyengébb a minősége. Hátha a szigetelés csillapítja a doboz rezgését(még merevítés sincs benne). Lehet hogy hülyeség, nem értek hozzá.
(#) Buvarruha válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Nem hülyeség, de egy gitárdoboznak épp ez adja a "rákendrólt". Zenehallgatásra biztos, hogy jobb lenne, de gondolom nem ez a funkciója.
(#) konyak6 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Ez csak gitárra van használva. A komolyabb ládákban azért van némi merevítés, ebben meg semmi nincs. Ezért kérdeztem. Meg van itthon felesleges 2 cm-es kőzetgyapotom.

Van abban merevítés és épp annyi, amennyi kell.
(#) Alkotó válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Pusztán ránézésre, ez egyáltalán nem pozdorja, hanem inkább valamilyen rétegelt lemez. A pozdorja felülete elég sajátságos, és nem ilyen.
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Az meg a másik, ez rétegelt lemeznek tűnik..

Ez a kép nem az én dobozom! Ezt csak példaként raktam ide.
(#) Buvarruha válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 31, 2016 / 1

Ne szórakozzál már velünk!

Elnézést kérek.
" A komolyabb ládákban azért van némi merevítés" Ehhez a mondatomhoz mellékeltem a képet.
Legközelebb pontosabban fogalmazok.

Mivel nem látjuk a láda szeerkezetét nem lehet konkrétat mondani. De mint mondtam ez nem olyan hangsugárzó aminek az a dolga, hogy hűen adja vissza az eredeti felvételt amennyire csak lehetséges. Az ilyesmiknek épp a hibák miatt lesz mondhatni "vintage" hangjuk. Ha teljesen kimerevíted és telerakod csillapítóval, akkor olyan mint bármilyen másik hangsugárzó. Ha ez a célod, csináld, ha nem, akkor hagyd így.

Köszönöm a választ!

Sőt, ha akarsz bele vinni még egy kis Rock&Roll-t, rakhatsz bele zengetőt is. Bővebben: Link
Következő: »»   578 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem