Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Drága Janó bácsi! Csak pontosítanék. Ez Orion 999V Létezik belőle gramofonos változat is 999VG számmal (a képet a netről loptam)
Az a baj, hogy emlékeim szerint az a mérőmű bevezető szála egyben torziós rugó és tengely is. Nem lesz könnyű pótolni. Látsz spirálrugót a mérőműnél?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Nem spirálrugó nincs benne
Van másik mérőműved donornak?
Egy antik gitarerosito csovekkel,biztos valamikor a Beatles vagy az Illes hasznalhatot ilyent,egy kb 100 wattos csoves erosito,bekapcsoltam,reszlegesen mukodik de az osszes potmeter recseg,valamilyen MARSHALL Model 2203. A csovek 4X EL34,3X ECC83.Lattam valami ilyesmit az Ebayon es mereg draga,gondolom erdemes lesz felujitani
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Igen egy jó voltmérő a tekercs is megegyezik látszólag.
Akkor inkább azt kéne megpróbálni beépíteni. Az a szál egyben, az árambevezető, tengely és rugó is. Szóval nem mindegy mit raksz oda. Belül sem találtad meg sehol az eredetit?
De megtaláltam 30 picike darabban Még jó hogy órás vagyok szakmába vág ez nekem És ha kiszedek egy szintén rossz műszerből egy ilyen torziós szálat azzal sem lenne megoldható ?
Ha van donor, akkor megpróbálhatod, veszteni nem veszthetsz.
Folyt. 999V Lefestettem a panelt, felpolíroztam az alu serlegeket, meg a réz alkatrészeket. Kiszedtem (kitörtem!) az egér rágott tekercseret és részben újra tekercseltem. 4egész nap ment rá eddig. Most minden vissza van rakva, már csak áram alá kellene helyezni. De előbb fel kell újítani a tápegység részt is.
A fél oldalnyi nem-keresésből adódó hozzászólásfolyamot eltávolítottam.
Felhívom a figyelmet, hogy ebben a fórumban a kereső használata alapvető elvárás mindenkitől, ugyan úgy, ahogyan a magyar helyesírás szabályainak betartása.
Üdv megint. Először egy ötlet: rendeltem a HQ Elektronikától 10nF 500V-os kerámia kondikat. Mivel több mindennel együtt jött nekem kb 22 ft-ra jön ki darabja. Előnye, hogy olcsó, és nagyon kicsi, (8mm) bármilyen régi papír kondi burkolatába gond nélkül berakható. Olcsósága miatt sokoldalúan felhasználható, érdemes variálni. Pl 2 db sorba kötve 5 nF 1000 V-os lesz, ami a hálózati zavarszűrő, fázisjavító kondik helyett használható a hálózati tarfókon. Szintén 2-3 sorbakötve jó antenna kondinak, még a trafó nélküli univerzális készülékekbe is. De 4-5 db párhuzamosan kiadja a szokásos 47-68 nF-os hidegítő kondikat is, és még így is bőven belefér a régi burkolatába és olcsóbb mint egy hasonló, de nem eredet kinézetű mp kondi. És persze a hangfrekis csatoló-hidegítő helyekre is lehet összeállítani belőlük. A képen egy régi 25 nF-os van, látható hogy lötyög majd benne a 2 párhuzamosan köthető új kondi. És persze ezek a kerámia kondenzátorok, minden tekintetben jobbak, mint amilyenek voltak az eredeti papírkondik új korukban. Jó barkácslást.
Foytatom a tápegységet: csak a fojtó tafót szedtem le róla, aztán először kitakartam mindent, és csak a hál. trafót fújtam le feketére, majd száradás után a többi részt maszkoltam ki, és lefújtam ezüsttel. Műszakilag jó volt, csak a két elkót kellett cserélni benne. Érdekesség, hogy 4 elkó adja a szűrést, amiből kettő eredeti 30-as évekből való Siemens, annak semmi baja, a másik kettő viszont később berakott, cserélt Tesla volt, azok persze halottak. Most ez is késznek mondható, holnap megpróbálom összekötni és megszólaltatni a gépet.
Be lehet fejezni a másfél oldalon át tartó offolásból már-már veszekedésbe torkolló hozzászólások folytatását!
XXVII. Kritizálás nem, kritika igen, szakmai vita igen! Javasoljuk minden fórumozónak, hogy találja meg a megfelelő egyensúlyt ezen eltérő álláspontotokat kifejező módok között. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2016
Halad ez szépen.
Egy antik oras radio meg rugos vekker tipusu oraval volt gyartva es nagyon szep bortokban,szerintem ez is muzealis,a 60-as evekben volt gyartva germanium tranzisztorokkal
Nagyon erdekes keszulek,programozhato mint az autoradiok,ha mukodni is fog akkor nagyon szenzacios.sajnos hogy Magyarorszagon mar csak egy AM ado mukodik,szerintem erdemes volna egy FM vevot is beleepiteni,hogy valamit lehessen venni vele,olyasmit amit erdemes halgatni is.Persze osszekotni valamilyen modon a regi mechanikat az uj vevovel ,peldaul egy varicapos es potmeteres megoldast az FM vevonek ,amit egyszeru lehetne a regivel osszekotni annekul hogy serulyon az eredeti keszulek es megis szoljon a radio.Persze minden marad a radiobol sertetlenul es a lemezjatszo benenetet lehetne hasznalni az FM vevo felerositesehez
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
Idézet: „sajnos hogy Magyarorszagon mar csak egy AM ado mukodik” Ez nem így van, 3 adó sugároz KH-n. Kossuth, Dankó, meg a Nemzetiségi. Az ország nagyobb részén fogható a másik kettő is.
Sajnos nálunk a Dankó csak FM-en jön be, a "nemzetiségi" meg Kína magyar hangja Tiranából este 9 után.
1116 és/vagy 1251 kHz-et próbáltad már? Délkeleten csak ott jön be, igaz erős zavarokkal.
Egy nemet srac is bepitet egy FM vevot a nepradioba,igy a szep antik radiot lehet valamire hasznalni is,itt egy video rola..Nepradio URH-val
Itt alapvetően a régi készülékek felújításáról, restaurálásáról van szó, azaz, hogy megpróbáljuk visszaállítani az eredeti vagy ahhoz közeli állapotot. Nem szempont, hogy olyan frekvenciákat foghassunk rajta, amiket a készülék eredetileg nem tudott (sok gyűjtőnél még az sem, hogy működjön, csak eredeti legyen mindene). A csövek meg már túl drágák és ritkák ahhoz, hogy egy ilyen rádiót üzemszerűen hallgassunk, bemutatásra pedig elég az a néhány fogható adó. Szerintem. Ennek ellenére Janó Bácsi (és persze más is) csinált már ilyet, ha visszaolvasol, megtalálod. Mindazonáltal érdekes élmény egy ősrégi készüléken mostani adásokat hallgatni.
Ha igy nez ki a radio,hogy csak egy doboz akkor erdemes ezt csinalni mint a videoban,a srac ket meg kaphato ruszki csobol fabrikale egy erositot (de lehet az EL84 es ECC83),ezek mar nem olyan mereg dragak es meg kaphatok,ezek melle beszerelt egy FM vevo modult es kesz,szol az antik radio es meg meg kell varni a bemelegedest is,pont mind az eredeti testverenel,egy szep antik targy amiben elet is van es hasznos is a hazban....Nepradio ujra epitese
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
Üdvözletem!
Az utolsó képen látható hálózati csatlakozóhoz szeretnék dugót fabrikálni .Van valami ötlet rá vagy keressek hozzá eredetit ?
Ha mama akkor megy a Temp -os ruszki tv-tol,meg biztositek is van benne,ha kell villas konnektor dugo az van nekem egy 1936-os eredeti bakelit dugo
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Van fotód róla ? Nekem ilyen csatlakozóhoz kellene - orion 177
Talán megoldható angol (UK) csatlakozóval?
Most latom,megy oda meg a MAJAK orosz magnotol is,de szerintem jo egy nem foldeleses 220v-os hosszabito mama resze is,gondolom a Praktikerben lehet ilyent kapni
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Elkészült a Fehérvár (R-736). A kinézet Köbzoli munkáját dícséri, a belbecs az én művem. Már csak két forgatógomb, egy hátlap és egy alaplap hiányzik a teljességhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |