Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Hogyne menne, az X-fi előtt azt használtam, de ASIO-val kell és 48KHz-en szabad csak használni (mással nem is megy az audigy).
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Az audigynek a kimenete tropa(DC van rajta, etért vettem a DAC-ot). A bemeneten meg nem érzékel semmit. Örülök, hogy az spdif kimenete megy, de ott se jó az asio, mert nagyon sávhatárolt és olyan mintha egy telefon kagylójából szólna a zene.
Áh így már világos. Olyankor sávhatárolt, ha az ASIO 96KHz-re van álítva, mert azt nem tudja a DSP-je, mint mondtam 48KHz-re kell álítani és máshogy nem is lehet ezeket használni. Az X-fi-k előtti kártyák (az audigy 4-et leszámítva) DSP-je csak 48KHz-en tud dolgozni és mindent újramintáz. Csak az a gond, hogy borzalmas minőségben teszi, ha bármilyen 44100Hz-es forrást hallgatsz, iszonyatos modulációs torzítást produkál 10KHz felett (2%+), tehát annak a kártyának az digitális kimenetét is csak akkor használd, ha 48KHz mintavétellel dolgozik a kártya, erre winamp-ban van ASIO plugin ami szoftveres mintavételkonverziót is tud például, különben borzalmas torzítást fogsz hallgatni, de csak nagyfrekvencián, ezért nem annyira feltűnő.
Egyébként, ha se a ki se a bemenet nem működik, akkor a stabkockákat ellenőrizném a kártyán (sima SMD 78 és 7905, vagy L05). A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Foobart használok, de hiába állítom be a resamplert, ugyanúgy torzít ASIO módban. Simán windows driverrel nem hallom a torzítást.
A kimenete megy, csak a jobb oldalin dc van. A bemenetével valami driver baj lesz, mert nem találja rendesen, csak valami analog mix nevűt.
Gondolom a sávhatároltságot hallod. Valószínűleg maga az ASIO megy 96KHz-en, nem ismerem annyira fúbárt, de azárt mert nem győzött meg. De a 44KHz-es magas torzítás sajnos tény.
Akkor nagyon úgy néz ki, hogy gyűjtenem kell egy digitális jelforrásra is, de ez még majd a jövő zenéje.
Bővebben: Link Használtan olcsón lehet ilyet szerezni (SB0460) és ezen be lehet álítani, hogy 44-től 96KHz-ig bitpontosan kitolja a zenét a digitális kimenetre, ennél jobb nem kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Meglett, hogy mitől produkálja ezt. Ha a gép elmegy hibrid alvásra (hibernálás, ha úgy jobban tetszik), utána valami elállítódik.
Az érdekes, tehát akkor egyébként rendben van a hangja? Valószínű, hogy elmegy a jel és utána meghűlyül, olyan mintha a digitális filter nem stimmelne, persze lehet, hogy nem is a DAC sara. Egyébként ezért nehéz esetek ezek, én direkt úgy csináltam a sajátot, hogy mikrovezérlő vezérli és reseteli, ha kell, de szimpla jelvesztésnél is újrakonfigurálja a DAC-ot. Az optikai vevőm is olyan, hogy, ha elmegy a jel és épp olyan kedve van akkor a kimenete elkezd MHz-eken lobogni és fűteni kezd a DIR9001, meg az SRC is ha van rajta, ezért jelvesztéskor egy pillanatra leállítja a vevő tápját, majd visszakapcsolja, szóval nehéz eseteket ezek a digitális áramkörök, szerintem nehezebb is velük bánni és gondosabban kell tervezni, mint analóg áramkörök esetén..
Nem a DAC-al van a baj, hanem a hangkártyával. Ha a DAC-tól elveszem a tápot, várok egy fél percet, hogy biztos kisüljön a pufferkondi és újra ráadom, akkor is ugyanazt csinálja, de ha újraindítom a gépet(rendesen, nem hibernálva) akkor jó. Szerintem is valami filter baj van vele.
Szerintetek van ebben fantázia??
Bővebben: Link
A fö kérdésem inkább az, hogy össze lehet-e hozni ezt úgy az USBStreamer-rel, hogy nem kell neki külön mikrokontroller a vezérléshez ill. paraméterezéshez... (azaz csak a I2S órajelek, adatok azt kész)!?
A DAC IC-nek mindenképpen kell, gondolom ez úgy van megoldva, hogy az XMOS csinálja azt is, nem tudom, hogy az része-e a dolognak, vagy külön kell megvenni hozzá.
Veheted azzal is, meg nélküle is (Bővebben: Link)
De mivel nekem van már USB receiverem (Bővebben: Link) gondoltam megspórolom. Ezzel viszont nem tudom hogy lehet-e vezérelni, alap beállításban gondolom nem. Az elöbbi (amellett hogy nem akarom megvenni ha nem kell), valószínü nem tud asszinkron átvitelt, nem? Kíváncsi lennék erre a DAC-ra no... A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016
Nem tudom, nem foglalkoztam még ezekkel az XMOS-okkal annyira, most lusta vagyok utána nézni.
Tudom...
Viszont arra gondoltam, hogy nem lehetne-e valahogy az USBStreamer GPIO portjaival vezérelni az ES9016-ot...!? Sajnos soha nem programoztam még XMOS-t, de túl sok vezérlöt sem még...
De, lehetne, de ahhoz nyílván kellene a most benne lévő program forráskódja, na meg tudni kellene programozni. Amúgy PIC-el nem annyira nehéz én is azzal csinálom.
No igen. Felvetettem a MiniDSP fórumon az ötletet, kíváncsi vagyok a reakciókra.
Egyébként meg se PIC égetöm, se tapasztalatom... De ha segítesz megtervezni, állok elébe... A DAC adatlapja hivatalosan nem elérhetö, de ha kell át tudom küldeni... A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016
A PIC-el kapcsolatban javaslom a PIC-es fórumokat, ha azzaal megvagy, akkor segítek abban, hogy mit és hogy kell konfigurálni a DAC-ban.
Köszi!
Elözetesen nem tudnál valami típust ajánlani, esetleg valami egyszerü kit-et /akár LCD-vel/ (pl. ebay...)? Lehet abból valami hátrányom nekem egyébként ha teljesen független vezérlövel akarom vezérelni a DAC-ot, a receiver chip helyett? A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
Azokat felejtsd el, mert megint csak egy tákolmány lesz az egészből ami nem képes egy rendszert alkotni. Azért érdemes saját szoftvert és hardvert is használni, mert akkor mindent meg tudsz vele csinálni. A kimeneti koppanásvédelemtől kezdve a DC védelemen át, a DAC reseteléséig és konfigurálásáig és így tovább, így például azt is megoldhatod akár, hogy, ha a DAC is eldobja a vasat, akkor reseteld, vagy készenléti módot is rakhatsz bele, ami lekapcsolja a tápokat.
Példa: Mellé raksz egy ebay-es piket ami tud annyit, hogy elküldi a megfelelő adatokat, de jön egy rövid áramszünet, a PIC nem indul újra, de a DAC igen és persze a szoftveres beállítás híján megintcsak meg lesz őrülve. Én is úgy csináltam meg, hogy mindent figyel a PIC, ha áramszünet van leáll, mindent resetbe rak, majd, ha minden rendben akkor megy tovább a program, közben kapcsolja a kimeneten a relét így nem csattan a fülembe, ha gond van, elmegy a jel stb. Nálam a DIR9001 melegedett olykor, ha az optikai vevő kimenete jelvesztéskor lebegni kezdett, ezért van benne egy olyan, hogy lekapcsolja 100ms-re a vevő tápját, majd visszakapcsolja, így alapálapotban marad a vevő ésnem nyírja az IC-t (nálad is hasonló okból melegedhetett a PCM amikor megőrült). Ezek sajnos ilyen érzékeny lófül áramkörök, oda kell rájuk figyelni, ha magad akarod mecsinálni a gépezetet, ahhoz ma már az alapszintü mikrokontroller programozás elengedhetetlen.
Ez világos és igazad van. Amire én gondoltam, hogy nem feltétlenül akarok soklábú kontroller panelt fejlesztegetni, hanem veszek valami kész kit-et. Hogy hogy integrálom a rendszerbe és mire használom az egy teljesen más tészta. Ld. pl.: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
Szerintem egy arduinonak egyszerűbb a szoftverfejlesztő környezete, de ez már inkább csak ízlés és megszokás kérdéseBővebben: Link
Köszi!
Ha jól sejtem, ezek USB-n keresztül direkt programozhatóak? Elvileg és gyakorlatilag is megoldható velük a DAC vezérlés mindenféle kiegészítö funkciókkal egyetemben? A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
Igen, az Atmega32u4 tartalmaz beépített USB interfészt és arduino IDE-ben lehet programot írni. Vannak hozzá példák is (angolul), amikkel könnyen meg lehet tanulni az alapokat. Bővebben: Link
Én nem tudom milyen vezérlést igényel a DAC, de ezzekkel akármit meg lehet oldani, amit PIC-el is, sőt néha többet.
Néhány logikai ki és bemenet kell, meg SPI, vagy I2C, esetleg maradék láb kijelzőt és forgóenkódert vezérelni.
Olyan kezelö kell amit végtelenül körbe lehet forgatni, és egyben nyomógombként is funkcionál (a menüben való lépkedéshez). Hogy hívják az ilyet?
Rotary encoder nyomógombbal. Látom kezd tetszeni az ötlet, hogy magad készíts egy komplett masinát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |