Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Próbáld meg ilyen kábellel.
Miért?
Egyszerűen nem értem, mit kötekedsz. Leírtam, leírták. Mit szeretnél még? Csináljuk meg helyetted?
Ha fejhallgató kimenetet akarsz erősítő bementére kötni, akkkor a kettő közé neked egy kicsi, aktív erősítő fog kelleni, mert a füles kimenet kb. nulla esetben ad elég feszültséget. Közvetlen kábellel is össze lehet kötni, de akkor az eszközt, amin a füles kimenet van, teljes hangerőre kell tekerni és még így is kétséges, hogy elég lesz-e, nagy valószínűséggel nem.
Engem az impedancia illesztés érdekel, annak minden módja.
Szerintem ezt műveleti erősítőkkel lehet egyszerűen megoldani.
Bővebben: Link
Ezek szép képek, de nem tudom, melyik illeszt fejhallgató kimenetet vonalbemenethez, meg némelyikbe trafó is van, ami bonyolít a dolgokon. Milyen lehetőségek vannak még?
Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni hogy hogyan kell lemérni ezeket az értékeket? A suliban megépítettem a kapolást, de nem értem hogy a mért értékeket hogyan kell meghatározni, kiszámolni.
Sziasztok!
Egy digitálisan nem vezérelhető DC motor teljesítmény szabályzását szeretném megoldani, az előbb leírt okokból kifolyólag analóg módon. A problémám az lenne, hogy az indításkor a szerkezetnek kell az üzemi fesz. Kérdésem az alábbi: van e olyan megoldás, hogy pl. egy LM317-es kezdetben tápot enged, majd t idő elteltével (2 sec>t) akár lépésszerűen, akár folyamatosan lecsökkentené a fogyasztóra eső feszt egy beállított értékre? Az áramkör lényegi bonyolításával meg tudnám oldani a problémát, de én valami egy-két diszkrét elemes, lehetőleg IC nélküli, pl. RC körre gondoltam (nincs felszerelésem NYÁK készítéshez), ha lehetséges. Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Tönkre tud menni úgy egy trafó, hogy a primer feszültség lesz a szekunderen?
Ahhoz elég drasztikus hibának kell lennie, hogy ez bekövetkezzen, de elvileg nem kivitelezhetetlen. Bár ez inkább kapcsitápnál fordulna elő, sima hálózati trafónál az esélye kb annyi, mintha megnyernéd a lottót. Kétszer. Egymás után.
Laptop táp lenne a kérdéses alany. Pl. egy rövidzár előidézhet ilyet?
Először is győződj meg róla, hogy az lm317 teljesítménye elég a dc motorhoz. A legegyszerűbb, ha egy időrelé kapcsolja az új feszültségnek megfelelő ellenállást a 317 lábára, de ez így lépcsőnként egy időrelé, viszont mást nem tudok elképzelni nyák nélkül.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
Rövidzár nemigen csinál ilyet. Biztos, hogy ott van a teljes hálózat? Nem pedig a szokásosnál nagyobb az átcsordogáló áram? Mivel mérted a kimenetet? Terheld meg valamivel, és mérd meg ismét.
Nincs semmi baja, csak az elmélet érdekel, hogy lehetséges-e ilyen? Pl. akkor ha a trafó túlmelegszik és megolvad a szigetelés a réz kábelen?
Sziasztok. Van egy Bensat BEN 150 HD set top boxom, amit valahogy működésre kellene bírni 12V ról. Lehetséges egyszerűen ez? Mellékeltem a készülékről egy képet.
Ja értem. Ha pl összeolvad a tekercsed egy gumóba, az ott rövidzár lesz, ami a bemeneti részt (bizti/kapcsolófet) fogja kinyírni, és nem fog továbbmenni a fesz. Esetleg, még azt tudom elképzelni, hogy akimenet és a bemenet közötti kondi hibásodik meg, és onnan jut ki nagyfesz a kimenetre, de egy rövidzár miatt ez nem nagyon fog bekövetkezni.
Helló! Még akár meg is oldható. Meg kellene mérni, hogy ha áramot adsz neki, akkor a trafó milyen feszültségekkel látja el a panelt. Sejtésem szerint van neki egy standby feszültsége 5V körül, és ha szerencséd van, egy üzemi, 12V magasságában.
Nagyon óvatosan adj rá áramot, és mérd meg a táp kimeneteit. Az üzemi lesz a képen a nagy kondi alul, a stanby pedig az ec3 szerintem. Figyelj, hogy a primer oldalhoz (fehérrel elkerített rész) még véletlen se érj hozzá, és kihúzás után is várj vele egy kicsit, az ottani két nagy elkóban is lehet 350V körüli fesz.
Persze, a 12V-os tápkimenetre megy a 12V-os betáp, az 5V-ot pedig a 12V-ból kell eőállítanod, például egy nagyobb áramú stabkockával, jó nagy hűtéssel. Én már csináltam ilyet a saját tápjának a hibája miatt.
Rc-komparátor pnp-npn tranyó lenne a legegyszerűbb megoldás? Ha igen, akkor kibír teljesen nyitni egy 741-es kimenet egy kisebb fetet vagy raknom kellene még egy erősitő fokozatot a kettő közé (esetleg darlington elég, vagy opamp oda is)? Nem akarok relézni, se hely, se kedv hallgatni a kattogást. (ezeket még ha nagyon muszáj összerakom univerzálison... :/ )
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
Tulajdonkép mekkora a tápfesz, mekkorára kell visszavenni 2mp után, esetleg hány mA a terhelés?
És még olyasmit kellene megoldanom, hogy autó akkuról is menjen, és ne merüljön nagyon le, mert akkor nem tölti az akkutöltő.
Én vennék egy 12V~230V átalakítót. Arról lehet a beltéri,nem nagy a vesztesége,szóval órákig bírja. Sőt, sokban van automata kikapcsolás,ha nagyon lemerülne az akksi. Esetleg csinálhatsz egy 12V 300V DC tápot a beltéri elé,arról elindul a tápja.( Régebben a Thomson kistévék voltak így megoldva ,melyek 12V-ról is mentek.
István A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
Van egy szimulátor program műveleti erősítőhöz. Kell tápegység?
Úgy látszik, hogy táp nélkül is van kimeneti feszültség, mégpedig jó nagy.
Én is gondolkoztam az átalakitón. De nem lenne kihasználva, csak a set top box menne róla, mert a TV 12 voltos.
Ez nem szimulátor, hanem kalkulátor, ami jelen esetben elméleti értékeket ad. A valóságban természetesen kell tápfeszültség a műveleti erősítőnek. A kimeneti feszültséget az fogja korlátozni.
Sziasztok. Nézegettem íbéjen az invertereket, és egy ritka olcsóra találtam rá? link Ez elég lenne a set-top boxnak amire 6-7 watt van ráírva. Vagy ilyen olcsókat felejtsek inkább el? Vagy inkább ezt?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |