Fórum témák
» Több friss téma |
Itt elbeszélünk egymás mellett. Az alábbi írásomban csak önállóan ajánlottam az esp-link-et. Mint megoldást valamire amit nem ismerek igaz. Esp-link az nem kettő összelinkelt esp modul akar lenni, hanem egy önálló hardver - szoftver esp alapon. Arduinohoz nem sok köze, igazából az eredeti szándéka egy wifi - uart állomás, ez van már továbbfejlesztve. Tudsz rajta keresztül programozni avr-t egyéb mcu-t. ...
Ok. akkor félreértettelek. Azt hittem az első hozzászólásodhoz adtál magyarázatot.
Rendben, akkor ezek szellemében tüzetesebben átnézem a linkelt oldalt ha lesz rá egy kis időm. Ha meg lehetne így oldani akkor nem lenne baj, ugyanis mint írtam ha nem muszáj mikrovezérlőt sem kötnék rá. Ha át tudom saját magát állítani a wifin keresztül akkor utána csak egy GPIO-t kell kapcsolnom, és talán valami alapbeállításba resetelést kéne beletennem, ha elfelejtjük a hozzáférési adatokat. Idézet: Találtam egy ESP Easy firmware-t, nem tudom, hogy mennyiben fedi az igényeidet. A Tutorials szekciót nézd meg, illetve ezt az oldalt!„Azt szeretném elérni, hogy wifin tudjam módosítani a hálózati beállításait(ssid, jelszó).” A menüben most hirtelenjében nem találom, de itt ismerteti az ESP Easy által ismert protokollokat (van közte Thingspeak kliens mód is). A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Sajnos nekem is leáll néha az esp modul. Írtad ezt Watchdog timer kezelést.
void setup(void) { ESP.wdtDisable() ................................. ESP.wdtEnable(2) } Ezt az eredeti progiba hova szúrtad be ? Rögtön a 21 sortól kezdődően ? Azóta stabilan megy ?
Sikerült beilleszteni, (csak a pontos vesszőt nem írtam a végére, még tanulni kell )
Most proba, és kiderül, hogy stabil e.
Sziasztok!
Vettem J*f*g*ason egy ilyen modult. De szerintem nincs rajta fw idáig akár milyen módszert próbáltam nem sikerült rajta frissitenem illetve ki olvasni se tudtam arduino programmal. Hogyan Lehetne ezt megoldani? Hogy végre életre kelljen.
Az Arduino, vagy az USB-soros 3.3V-járól nem fog menni. Rendes táp kell neki. Mihelyst kap rendes tápot, el fog indulni (ha nem kötötted félre a vezetékeket). USB-UART átalakító 3.3V-okat összecsatolni, RX-TX, TX-RX-eket összekötni, GPIO0 földre, EN(CH_PD) magasra (3.3V). Az esptool.py scripttel lehet programozni, Wifi-zni nem fog, mert ahhoz kevés a kakaó, stabil 3.3V kell (0.5A).
A kérdés az, hogy mit rendeltél. Ha ESP-01-et. (8 lába van), akkor még nem késő kidobni a kukába és rendelni valami olyasmit, ami működik is, pl. Nodemcu, ami ESP-12E-t tartalmaz fém dobozban. Kezdetben egy USB-UART átalakítóval próbálj meg kapcsolatbalépni vele, annak működnie kell. Komoly táp a Wifihez kell, ahhoz ESP-12-es modult érdemes szerezni. Nekem több éve van két ESP-01-es modulom és bevallom semmit sem tudok velük kezdeni. Előfordul, hogy működnek, ezért javaslom, hogy még nem késő másikat venni. Az ESP-01 hol csatlakozott az otthoni Wifi-re, hol nem. Ezen szokását nem tudtam megváltoztatni. A Nodemcu-t bedugom és megy (ESP-12E). Ha nem akarsz feleslegesen heteket elszórakozni, vegyél másik panelt. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2016
Wifi hotspotot már tudok létre hozni SoftwareSerial-al. Már csak azt kellene megoldani hogy rá tudjak a wifire csatlakozni vele. Ezt hogyan tudom SoftwareSerial-al meg oldani(arduino)?
Frissítettem topi cikkje alapján létre jön valami hotspot de az ip cimre nem jön be semmi. Ilyenkor mi a teendő? Egyébként esp-01-es modul.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
Én a helyedben kezdetben elfelejteném az Arduino-t. Fogsz egy USB-UART átalakítót és kézzel kezdesz dumálni az ESP-01-gyel. Sokkal gyorsabban haladsz Arduino nélkül.
- tehát ESP-01 csatlakoztatása USB-UART átalakítóval - Arduino soros monitor-t elindítod - beírod: AT OK - AT+CWLAP ez kilisátazza az elérhető accesspoint-eket - AT+CWMODE=3 (ez bekapcsolja az AP+STA módot, tehát ACCESS POINT és STATION egyszerre leszel) - AT+CWJAP "SSID", "password" ez csatlakozik az Accesspoint-hoz Szerintem iszonyúan fontos, hogy az Arduino-t kihagyd a buliból és kézzel futtasd le a modem parancsokat, amivel képes vagy kialakítani a hálózatot, amit szeretnél. Miután tudod, hogy mit kell kommunikálni, utána átalakítod az áramkört és elkezded írni a programot Arduinora. Mindenki így csinálja. Ha az ESP-01 időnként nem képes csatlakozni (az antennája el van fuserálva), akkor fogj egy 10 cm hosszú szigetelt vezetéket és erősen szorítsd hozzá az ESP-01 antennájához. Mihelyst az antenna elkezd rendesen működni, az ESP-01 képes lesz stabilan felcsatlakozni a hálózatra. Neked meg nincs más dolgod, mint odafogni az antennára a vezetéket és minden menni fog mint atom. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
De a legnagyobb baj hogy ugye frissítem a modult és hiába küldöm el neki az AT parancsot nem kapok rá választ semmit. Nem tudom az miért lehet?!
Telefon, gép rá csatlakozik azzal nincs baj csak egyszerűen nem tudok vele mit csinálni semmilyen parancsra nem add választ nem tölti be a weboldalt se semmi.
Igen, a 21. és a 38. sorba írtam ezeket (pontosvesszővel), de sajnos nem segített. Még mindig nem tudom, hogyan lehetne a watchdog timert használni arra, hogy a hálózatról leszakadás esetén resetelje az egészet.
Írtam a cikk szerzőjének, aki azt válaszolta, hogy észlelte a hibát, hogy néha leáll, és ez valószínűleg az aREST hibája, megpróbálja megoldani.
Első lépésként UART-on (AT parancs segítségével) engedélyezni kell a több kapcsolat létesítését egyszerre. Másodszor, ahogy csabeszq írja, kelleni fog egy USB - UART átalakító, különben az életben nem fogsz végezni.
Most nincs a közelemben a modul, de ha jól emlékszem, CR és LF kódokkal kell lezárni minden parancsot. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
Van olyan átalakítom ftd ic-s. Az CR LF kód mit jelent?
Most teljesen összezavarodtam.
Ezt írtad: > Wifi hotspotot már tudok létre hozni SoftwareSerial-al. Ha a hotspot megy, akkor mi nem megy? Csak úgy magától nem fog az ESP elindulni, valamit csinálni kellett neked, hogy a hotspot elinduljon.
Köszi. Sajnos nálam is pont ugyanez a helyzet. Pedig nagyon jó és olcsó lenne erre a célra. De így sajnos nem igazán használható. Én most ezt próbálgatom:
Bővebben: Link Kicsit nehezen ment a nodemcu rá, de sikerült megoldani. Most megy kb 2 órája, holnapra kiderűl, hogy jobb e ez.
Azt hittem hogy én csináltam de alapból mikor feszültséget adok rá létre jön a hotspot.
Vettem egy itt a fórumon még nem említett modult, Wemos D1 mini-t, kíváncsi leszek rá.
Wemost D1 mini Eddig Arduino + ESP01-el szórakoztam, de sajnos a arduino nano nem bírja el, most futok egy kört ezzel a Wemos-szal, ha nem lesz jó, akkor marad az arduino+külső táp vagy rászánok egy erősebb arduino-t. Egy időjárás állomást akarok összekendácsolni, megvan hozzá már minden vacak (légnyomás, hőmérséklet, szélmérő) "csak" valami egészet kell gyártani belőle. Szerintem fogok még kérdésekkel jönni Idézet: „Az CR LF kód mit jelent?” DOS/Windows sorvége konvenció. Kocsivissza és soremelés, azaz Ctrl-M + Ctrl-J.
Lehet, hogy keverem a szezont a fazonnal, de mintha az ESP modu AT parancsai után ezt a két karaktert is el kellene küldeni. Tehát nem elég az AT parancs, hanem a parancs után még két karaktert is el kell küldeni. 10 és 13 (0x0A és 0x0D).
A kedvedért telepítettem az AT firmware-t. Automatikusan elindult AP módban, regisztrált egy ESP_012345-szerű hálózatot.
Szóval, összekötöd a TX-et az RX-szel, az RX-et a TX-szel. Beírod Arduino soros monitorba, hogy AT, az meg kiírja, hogy OK (ahogy írták: soremelés és kocsivissza). Eddig kellene eljutni. Jó COM portot hallgass, 115200 baudot használj. RESET után az ESP teleszemeteli a konzolt, magyarul az UART-on látnod kellene valamit, anélkül, hogy bármit is beírnál. >AT OK Amikor ez megvan, utána érdemes folytatni. Egyébként amikor a Nodemcu-t pedzegettem, nem véletlenül tettem. Lehet zsigulin is vezetni tanulni, csak sok örömed nem lesz benne. Inkább olyan elemmel kezdj tanulni, ami működik is és drótozni sem kell. A Nodemcu-ban benne van az USB UART átalakító is, meg auto-reset is van. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
Kipróbálva, egészen kiválóan működik a kis aranyos (mégegyszer: wemos D1 mini). Egyenlőre csak a wifi részét teszteltem, azt is csak a példaprogramokkal, de szépen scannelte a wifiket, kapcsolódott weboldalhoz és lehúzta a tartalmát és futtatott saját weboldalt mint szerver. Szóval nagyon elégedett vagyok vele. Szépen hozza a szomszédok netét is, úgyhogy az antennával sincs gond, kellően erős.
1602Ft-ért szerintem nem rossz opció, főleg, hogy nem kell sza*akodni semmivel, power, upload és örül. Most elkezdem felépíteni rá az oled kijelzőt, a hőmérőt, a légnyomásmérőt és a szélmérőt. Most kiderül, mennyire arduino kompatibilis, mert azon már működtek az említett cuccok. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2016
Szia t0bi !
A másik hozzászólásomban linkelt megoldás tökéletesem megy, most már kb második napja. Semmi újraindulás, kiakadás nem volt. Javaslom próbáld ki. Azt hiszem jöhet a végleges beépítés. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
Üdv!
Olvasgattam a topicot és csabeszq azt írta, hogy az ESP-01 nem túl megbízható. Szóval ha vásárlásra adnám a fejem, akkor ne válasszam a 01-es modult? Az ESP-02-vel mi a helyzet? A HeStoreban a többi (08,11,12) nem jó a 2mm-es lábkiosztás miatt (forrás: Wiki). A NodeMCU-sok meg nem kellenek. Van elég USB-Soros átalakítóm, ill. a modult majd be is illeszteném egy kész projektbe. SB
Már próbáltam ezt is, csak nem hosszú távon. Át akartam írni magyar feliratokra, aztán valamit úgy elcsesztem, hogy a webszerver nem mutat semmit Na még próbálkozom...
Az ESP-01 antennájával van a baj. Ez külső antennás, tehát a probléma nem érinti.
Helló!
Most már annyi fajta ESP létezik, hogy igen nehéz dönteni, át kell nézni alaposan a választékot. Többféle csoportosítást lehet végezni: az egyik az antenna szerinti. Van nyákantennás, kerámia antennás, és olyan is , amin nincs antenna, vagy csak antenna csatlakozó van. A kivezetett lábak száma szerint is lehet különbséget tenni, valamint hogy van-e árnyékolása, vagy nincs. Ezeken kívül vannak soros, vagy USB csatlakozóval összeépített egységek is. Egyszerű alkalmazásokhoz a 01-es a legjobb. 4 db kivezetett lába van, nincs árnyékolása, tehát hozzá lehet férni a belső alkatrészekhez és ami az előnye, hogy tüskesoros kivezetése van (ez az egyetlen), ami megkönnyíti a használatot. Ha kísérletezni kell, akkor a 12E a legjobb, mert minden láb ki van vezetve, A képen látható, hogy könnyű dugdosós panelt készíteni hozzá. Ha nincs szükség az összes lábra, akkor a 03-as, vagy a 07-es a legjobb, mert azok a legkisebbek. Szóval napról napra újabb dolgok kerülnek elő, nem könnyű a választás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |