Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV adó

Témaindító: loky93, idő: Máj 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 9
(#) AMD válasza motyo hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

Szerintem akkor jó lesz.
(#) motyo hozzászólása Feb 22, 2008 /

(#) menyus válasza motyo hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Egy leírás hogyan lehet egy egyszerű FM audio adót átalakítani TV adóvá. Ezen a linken is felhívják a figyelmet arra hogy a siker érdekében NE (!) használj ilyen egyszerű adóhoz szintézeres TV készüléket, inkább 1990 előtt vásárolt folyamatos manuális hangolású TV t, azok miatt az okok miatt amiket korábban már leírtam nektek. Olvasd vissza a fórumot.( #181148 és #175929 )

Egyébként itt is feldobják az "RF modulátorból TV adót" projectet... Nagyobb a siker lehetősége mint a saját építésű instabil oszcillátoroknál. A modulátorokban már benne van a korrekt AM / WFM RF rész, korrekt a kép hang távolság (általában cél IC vel van felépítve) meg van oldva a tiszta, (FM mentes ) AM moduláció (ami lényeges, mert ha az AM moduláció során pl. torzul a szinkronjel akkor nem lesz értékelhető a kép...) Én biztosan erre indulnák el ha nem csak kísérkletezni akarnék hanem egy használható ki "TV adót" akarnék építeni.
(#) Simsone válasza menyus hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

üdv.

Azt szeretném kérdezni, hogy csak a végfokot célszerű modulálni am-ben / csak a kép - továbbítás -/ tápfesz modulálás videojellel 2.2 uH fojtón keresztül -1 nf. hidegítve -stb. --- vagy a meghajtó-leválasztó -fokozatot is a VÉGFOKKAL EGYÜTT. / hatékonyabb lenne ? /
Az oszci. stabil-, a leválasztót már moduláltam és kiváló a kép-, a végfokot most próbálom rátenni, mert kicsi a kimenő szint.

A válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
(#) menyus válasza Simsone hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Ha egyébként elég jó modulációs mélységet sikerült elérni az oszcillátornál (azaz esetedben (gondolom) műszer nélkül "szemre jó a kép...") akkor szerintem felesleges a végfokot is modulálni. (vagy csak ott elég modulálni, az oszcillátornál nem kell)
(#) Simsone válasza menyus hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Az oszci.- egyáltalán nincs modulálva stabil fesz-ről megy. Ezután következik a leválasztó fokozat / kétkapus mosfet / ezt már moduláltam, és nagyon stabil . nincs jelentős visszahatása az oszci-ra.
Most az a kérdés: hogy ugyanazzal a modulált feszültséggel menjen a következő fokozat ami remélem nagyobb kimenő jelet ad. /ez is mosfet /

Köszi a segítséget.
(#) menyus válasza Simsone hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Általában az utolsó fokozatnál szokás modulálni AM ben, esetleg a középső fokozathoz hasonlóan moduláld azt is, vagy csak azt. Legfeljebb nem tolod meg annyira a modulációt nehogy túlvezéreld.
Tölts fel egy kacsolási rajzot, így vaktában nehéz segíteni...
(#) motyo hozzászólása Feb 24, 2008 /

Hát nem egyszerű az élet! A haveromnak a szomszédba olyan TV-yeee van ami nem alkalmas a kis adónk vételére... (hurrá) a jel ott van de nem képes feldolgozni, csak szalad a kép, csikozódik... nálam meg tökéletes, szines. Igaz még mindig csak hang nélkül! Lehet mégis csak koaxot kellene kihúzni?!
(#) motyo válasza menyus hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Ja, valószinű szintézeres ez a tv is... akkor megbukott a projektem! Köszi az infókat!
(#) motyo hozzászólása Feb 24, 2008 /

És akkor marad az RF modulátoros megoldás, nem menyus?... csak kéne valami jó erősítő kapcs rajz...
(#) menyus válasza motyo hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Én előre szóltam... , nem okoskodni akartam, csak én már régen túl vagyok ezeken a kapcsolásokon. Olyan kapcsolást kell megépíteni ami működik is.

A #181939 számú hozzászólásnál feltöltött rajz ígéretesebb megoldás mint amivel eddig játszottatok. Még akkor is jó lehet ha az utolsó fokozatot elhagyjátok és nem 24 V ról tápláljátok hanem 9 - 12 V ról. Ezzel nem lesznek hasonló gondok, mert a modulációt és a hang/kép távolságot egy cél áramkörrel allítják elő ezekben az RF modulátorokban.
(#) AMD hozzászólása Feb 27, 2008 /

Megépítettem az adót. Kell még egy kis finomhangolás. A fényképezőgép szépen melegszik és az elem is egy pillanat alatt lemerül. De miért?
(#) motyo válasza AMD hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Üdv: egy új áramkör élesztésénél, első feszültségre kapcsolásánál célszerű egy ampermérőt sorba iktatni... így ha valami gond van az egyből láthatóvá válik számunkra. Ez a kapcsolás kb 8mA vehet fel! Mérj rá mi a helyzet! A tranyó gonolom nem melegszik, mivel a kapcsolásod ahogy látom működik! Ha többet fogyaszt valahová elfolynak az amperek... Az AV jel ha jól emlékszem 4,7mikrós kondival van csatolva a fényképezőgéphez, itt egyenáram nem folyhat (ugyanis a kondenzátor egyenáramon szakadásként, míg "nagyfrekvencián" pedig vezetőként működik...ellentétben az induktivitással) Szóval mérj rá mi a szitu!
(#) AMD válasza motyo hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Ampermérővel nem tudok rámérni mert rosz a multim de elöször egy kis izzóval sorba kötöttem és az izzó nem világított. Ha egy leddel kötöm sorba akkor világít. Valószinű a két 10 kohm -os ellenálás miatt. A tranyó nem melegszik. Ja és nem az adónak van nagy áramfogyasztása hanem a fényképezőgépet terheli túl (szerintem) majd holnap még átnézem hogy mi a helyzet. Lehet hogy valami nem stimmel.
(#) menyus hozzászólása Márc 12, 2008 /

Sziasztok!

Múlt héten kaptam egy megrendelést egy video / audio átlövés megvalósítására TV UHF sávon. (300 m kb. házak között) Nos, készen van a szerkentyű, be is lett üzemelve és szuperul működik. Hosszas vívódás után egy szekrényből előtúrt gyári két oldalsávos AV modulátorhoz építettem egy végfokozatot, a (#181939) hozzászólásában csatolt erősítőkapcsolás alapján, annak némileg módosított változatával. Ha érdekel valakit készítek pár képet és némi technikai infóval is szolgálhatok annak aki esetleg utánépíteni szándékozik vagy csak érdekli a dolog. ( meghajtó "teljesítmény" kimenő power (75 Ω on dbm ben) spektrumkép, felharmonikus tartalom...stb. )

üdv
(#) motyo válasza menyus hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Gratulálok! Én már feladtam! De látom létezik működő megoldás! Jó tudni! Jöhetnek az infók!
(#) menyus válasza motyo hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Rendben holnap előkotrom a fényképezőt és csinálok pár képet, meg felrakom a módosított erősítő kapcsirajzát is. Bár ez nem éppen "mini TV adó " mert a gyári modulátor az féltégla méretű. De ennél a projectnél nem számított a méret, elfér az egész a padláson. A négyfokozatú mini erősítő panel viszont csak 2,5 X 1 cm. Kipróbáltam, simán rádugtam egy video RF kimenetére és onnan is működik, az alsóbb csatornákon. A videóból szuper kis TV adó lett. Az általam használt LC elemekkel 470 - 550 Mhz ig működik az erősítő, a kimeneten kb. 20 dbm jön ki, ez 100 mW. Azért "kb" mert az itthoni műszerem csak 13 dbm ig mér és a munkahelyemen van a csillapító amivel meg tudnám mérni pontosan. A modulátor kimenetén (azaz a meghajtó teljesítmény) - 25 - 0 dbm jön ki a csillapító potméter állásától függően. A fent említett kimeneti teljesítmény a 0 dbm meghajtásnál igaz.
(#) Novak válasza menyus hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia,
a 300 méter az tényleg nem rossz. Kíváncsi vagyok az áramkörödre, remélem holnap sikerül feltenned a rajzot és egy pár fényképet.
Már én is sok TV adót építettem, de a legjobb is csak 100-150 m-ig volt használható (szabad téren, repülőmodellről).
(#) menyus hozzászólása Márc 13, 2008 /

Sziasztok!

Itt van az egész cucc becsomizva. Ez biztos hogy működik, használjátok fel ha gondoljátok.

Sok sikert, üdv menyus

TVmod.rar

(#) Jörg válasza menyus hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Hali

Azt szeretném kérdezni hogy miben különbözik a módosított áramköröd az eredetihez képest? Az eredetivel mi volt a gond? Talán nem működne tökletesen, mivel én is meg szertném építeni azonban már megvettem az alkatrészeket az első változathoz. És még valami, ha maradok az eredetinél akkor az az 5cm-es drót elmaradhat a kimenetről vagy pedig a te rajzodon levő 4,7nH induktivitással kiváltható ez? Van ott még egy kondenzátor is amelynek értéke nincs feltüntetve sem az eredeti sem a te rajzodon. Ez most akkor hogy is van mekkora legyen?

Üdv.
(#) Medve válasza Jörg hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Én pedig azt is megkérdeném, hogy az utolsó (vagy az utolsó kettő) tranzisztor nem lehet már nagyobb teljesítményű mint az első kettő?
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

De igen természetesen lehetne, ez lenne a logikus. Csak akkor méretben nagyon elment volna a panel. Eredetileg a modulátorban van egy attenuator a panelen ami át van kötve gyárilag. A panel annak a méretéhez készült és bele akartam rakni az egészet a modulátorba, így kompakt lett volna. Viszont gerjedési problémák jöttek elő amit nem sikerült megoldani, ezért kapot végülis két db SMA csatlakozót a kis panel. Szóval ezért nincsenek rajta nagyobb tranzisztorok, és ez a "teljesítmény" amit ez a BFG540 produkál bőven elegendő a feladathoz amit meg kellett oldani.
(#) menyus válasza Jörg hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Egy fokozattal több, mint az eredeti rajzon, a tekercsek SMD 0603 méretű indutivitásokra vannak cserélve, nem 24 V ról hanem 5 - 16 V ig is működőképes, természetesen a teljesítmény a tápfeszültségtől is függ, de nem nagymértékben. Ha maradsz az eredetinél akkor célszerű az eredetileg használt induktivitást (5cm drót a kimeneten...az is egy "tekercs" ) használni. Az az ismeretlen kapacitás pedig lehet 22 p mint a többi.
(#) menyus hozzászólása Márc 16, 2008 /

Ez a modulátoros / erősítős megoldás olyan nagy sikert aratott a megrendelőnél hogy kitalálta, csináljak neki ilyet csak kicsiben. Szóval nemsokára várható egy kb 2X2 cm es SMD panel, amin egy komplett TV sávos PLL szintézeres (csak) videó adó lesz felépítve. Majd publikálom ha valakit érdekel esetleg.
(#) motyo válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Menyus! Őszintén gratulálok, nagyon szépen dolgozol! Dolgoztam már SMD-vel én is, és azt gondoltam nincs szégyenleni valóm... de tévedtem! Még egyszer le a kalappal!
(#) menyus válasza motyo hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Köszi, még elpirulok. .. Lehetne szebben is, ha nem én vasaltam volna a panelt hanem gyártattam volna. De mivel egy kellett belőle nem érné meg. Viszont a mini TV adó paneljét gyártatni fogom mert azon nyomtatott induktivitások lesznek és azt macerás vasalgatni.
(#) davidka hozzászólása Márc 17, 2008 /

Sziasztok!

Menyus, letöltöttem a te kapcsolásodat és a panelrajzot megnyitottam az expresspcb programmal, de ebben nem látom az egyes alkatrészeket csak magát a nyákot! Hogyan tudnám előcsalogatni az alkatrészeket is ? Most használom először ezt a programot és sajnos nem tudom!
(#) Jörg válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Köszi!

Akkor megtervezem a nyákot aztán belevágok a lecsóba
(#) menyus válasza davidka hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Hát..igen, ez sebtében így lett megtervezve. Az alkatrészek rajzolatait nem látod, de nem olyan bonyi az a kapcsolási rajz hogy ne lehetne kb 3 perc alatt ezen végigfutni. Vagy esetleg tudom javasolni a rar ban lévő fotókat, elég jó felbontásban készültek, arról lekoppintható az elrendezési/beültetési rajz.
(#) menyus válasza davidka hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

de megcsinálom neked ( a rajzot) , ma úgyis ráérek...
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem