Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
Valószínűleg azért nem, mert tök ugyanaz a két végfok, csak a végrtanyó és a meghajtója van fordított elrendezésben (sima-darlington). Mesterek egyébként csak spirituális vonalon tevékenykednek.
Sziasztok!
Úgy esett hogy építenem kell egy B8-at egy adott erősítőházba. A tápfesz +-45V, és ez ügyben kérem a segítségeteket. Melyek azok az alkatrészek amiknek az értékét változtatni kell a magas tápfesz miatt. A zénerek ellenállásait tuti kell, a tip-ek és az mpsa-k bírni fogják, a bc546-556 a kérdéses. Előre is köszi.
Szia! A BC tranzisztorok megfelelnek, de a 25°C-on 65W disszipációs korlát a TIP tranyóknál kritikus érték.
Ha 16Ω-os hangsugárzóid vannak megpróbálhatod éppen.
Ezek szerint 4ohm-os hangszórókkal terhelve a TIP-ek nem fogják bírni. Ha TIP142-147 párost használnék, akkor azzal már nem lenne ilyen gond. Szerinted jó lenne az bele?
A topic elején sok infót találsz a B8-ról, most futottam át magam is.
A ±45V-os táp 4Ω-ra 140-180W teljesítményt szolgáltat, ennek nem biztos, hogy B8-cal kéne nekifutni. A kompozit darlington egységnyi erősítés közelébe visszacsatolva önmagában is kockázatot jelent, hát még úgy, hogy az egyik tranzisztor ebből önmagában is darlington. A TIP142-147 talán elviselné a terhelést, de az áramkört neked kell stabillá tenned és az eddigi kérdéseid alapján a tapasztalatod és a felszereltséged félő kevés lenne hozzá. Próbát tehetsz vele, de ha a kísérlet gerjedésbe torkollik online nehéz lesz segítséget nyújtani.
Nekem 50W elég lenne, de az áramkör átméretezése nem az erősségem. Ha tudnál ebben segíteni azt megköszönném.
A tápot kéne módosítanod elsőként, 4Ω 50W-hoz ±25-30V szükséges és válaszd a B5-öt!
A B5 már nem fér bele a kötségvetésbe mert nem saját részre készül. Úgy dönttöttem hogy teszek neki bele egy TDA7294-et, az elbírja a +-45V-ot. Köszi a segítséget.
Van egy B5-ös erősítőm ami +-30V-ról megy és a kimeneti DC +-10mV között ugrál. Mi okozhatja ezt?
Kérdezd meg a kollégákat az Erősítő mindig-ben, mit ajánlanak ±45V 4Ω erősítőnek!
A B5 kimenetére tégy 1k/1µF integráló tagot és úgy mérd meg a kimeneti egyenfeszültséget. Ha ingadozik, akkor nincs gond, ha megszűnik az ugrálás akkor zaj, vagy gerjedés okozhatta.
Szia.
Azt írod, elég 50W. Ha 4 Ohm -ra működne a végfok, akkor mondj le a +/- 45V -ról, az sok a 4 Ohm -hoz. A TDA pedig elbír 50V -ot is, de csak jel nélkül. Jellel meghajtva viszont az ajánlott maximum az +/- 40V.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. B5 erősítőm van Alkotós féle kiépítésben. Szeretném a bemeneti érzékenységet 300mV-ra állítani. Az lenne a kérdésem, hogy itt pontosan mit is kell megváltoztatni ehhez? Mert KD Mester leírása szerint úgy értelmezem, hogy az R4, R5 -öt kell 1k-ra és az összes 220µF -ot 470µF/10V -re. (Alkotós kapcsolási rajz alapján az R4, R5). Alkotó leírásában viszont egészen mást látok. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2016
Szia! Én a helyedben R4, R5 -ön nem változtatnék semmit, ugyanis a kapcsolásnak nincs átfogó negatív visszacsatolása, amivel más kapcsolásoknál könnyen be lehet állítani más erősítést. Igen sokba kerülne a végtranzisztorok hőre megfutása, vagy a kimeneti 0 V DC megváltozása.
Keresnék az előerősítős fórumban egy 2-3 szoros előerősítő kapcsolást. (Műveleti erősítőset vagy 2 tranzisztorosat. HTA30 fórum végén is van ilyen egyszerű 2 tranzisztoros kapcsolás.) KD mester sem ajánlja az értékek megváltoztatását.
Úgy ahogy írod, de én nem mennék le 1k-ig, hanem csak 1k2-1k5-ig. Ha párhuzamosan kötsz a 2k2-vel egy 4k7-et az 1k5 lesz. A kondikat meg kicseréled 330 vagy 470µF-ra.
Ezt kell az általam lerajzolt kapcsoláson látnod, amit a szerző ajánlásából vettem át:
Idézet: „Ube=600mV-hoz: R3=10k; c2=c5=220μ; és R4=R5=2,2k (rajzon is ez van) Ube=300mV-hoz: R3=11k; c2=c5=470μ; és R4=R5=1k” Ezt egyértelműnek látom
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem.
Után építettem a B5 erősítőt, elsőre ment is az élesztés, nagyon szép hangja van, viszont van egy alapzaja, sistergés/szélfújás jellegű. Ha a bemenetet a földre húzom és rátapadok a hangszóróra, akkor épphogy hallom, viszont, ha bármit a bemenetre kötök (PC, teló BT füles) akkor elég hangos 2-3m távolságból is hallható. Gondoltam hátha összeszed valami a levegőből, de fémdobozolás után is megmaradt a jelenség. Ha lekapcsolom a tápot pár másodpercig még tartják a kondik, akkor sem szűnik meg a jelenség (így a tápot kizárnám). Mindkét oldal ua-t produkálja. Van bármi ötletetek mi lehet a probléma? Leírom milyen alkatrészeket használok és miket változtattam + csatolok pár képet, hátha segít. KD Mester féle NYÁK-ot kicsit átterveztem, így a két erősítő elfér a Lomexben kapható 16 centis bordán. 200VA 2x24V-os trafót használok, amit 2x10000µF-os G-LUXON kondi simít 2x1µF-os REMIX-ekkel karöltve. BC tranyók Fairchild, MPSA-k ismeretlen HEstoreosak, BD és TIP-ek ST gyártmányúak, MJL-ek pedig ONS, elkó kondik pedig nichicon. A Zener diódák előfeszítő ellenállásait módosítottam 4,7K-ról 4,3K-ra a +-35V-hoz.
Szia! A jel-zaj viszonyt azzal javítanám, hogy hangerőszabályzó potenciométert tennék a bemenetre, például 10 k logaritmikust és a jelforrásokat maximális hangerőre venném a belső szabályzójukkal. Szerintem a jelforrások kimeneti erősítőinek zaját hallod.
Megkockáztatom, hogy az a szélfújás gerjedés, a földelési hiányosságok miatt.
"(így a tápot kizárnám)"
Szerintem téves következtetés, mert pont a táp nem az igazi. Mellékelem Király Tibor ez irányú fejtegetését.
Először én is arra gondoltam, hogy a jelforrásokat hallom, hiszen ha maxra tekerek bármilyen erősítőt azokban is hallani a "sssss" hangot, de nem ennyire mint ebben. Amint írtam, ha földre van zárva akkor is hallani, csak halkan.
Bekerült menet közben egy 50K-s poti és be is lett szépen dobozolva. Jelenleg ott tart a dolog, hogy a "sss" most állandó hangerejű bárhová csavarom a potméter és a hangereje kb a fele lehet mint korábban.
Kapni fog dupla gretzet, mert mindenki ezzel jön. Közben már rendesen csillagpontosítva lett a dolog (legalábbis szerintem) és minden aminek a földhöz köze van a kondenzátorok alatt találkozik, ahol 7 kábel van összesodorva és beforrasztva ( bal erősítő, jobb erősítő, bal hangszóró, jobb hangszóró, poti ház, doboz és a trafó középága [amit én kötöttem össze])
Amint lesz fejlemény jelzem a változást és persze képek is lesznek.
Szépen bedobozoltad!
A dupla graezt-ért ne törd a kezed-lábad, ott van jelentősége, ahol a két szekunder nem teljesen egyforma. Amúgy brummos az erősítő, hogy piszkálni akarod? Kritika inkább a tápszűrő panelt illetné ha ilyen gondod lenne. Ilyen makacs sustorgás leggyakoribb oka a marató, és/vagy az ónadalék elégtelen lemosása. Ezek nálad megvoltak kellő alapossággal?
Kérdezem, hogy nem-e az a gond, hogy a cikkeknél lévő két kapcsolás eltér a kimenetnél rajzolt 680nF-ok szűrésében?
Bővebben: Link A felső rajzon nincs GND-n a 3.3R + kondi szűrőtag.
Azért tér el, mert ez nem dual mono, egy tápról járatom, a B5.zip-ből néztem ki, de megsúgom, hogy amikor csak egy oldalt teszteltem azt is hozzákötöttem a csillagponthoz, ezért is van ott egy nem használt bekötés, így később átalakítható dual mono kivitelűre.
Csatolom az eredeti dual és single kiviteleket, láthatod, hogy az enyém a single.GIF-re hasonlít, remélem nem kapok érte copyright strike-ot.
Nekem nem kell megsúgni semmit, mert felőlem aztán úgy zúg vagy nem zúg az erősítőd, ahogy akar.
Gondoltam jelzem az eltérést hátha segítségedre lesz, mindössze ezért írtam neked.
Üdv.Bojtossapka Szerintem ezt nem olvastad el.(2,7Kohm/470pF-os aluláteresztő szűrőt a potméter elé tegyük)
Az erősítő meghajtása: Az erősítő bemeneti impedanciája (1Khz) kb 40Kohm. Ha szabványos 47Kohm-os bemeneti impedanciát szeretnénk, akkor a bemeneti 47Kohm-os ellenállást 56Kohm-ra kell növelni. Ennél nagyobbat nem is ajánlok a bemenet lezárására. Ha kisebb bemeneti ellenállást szeretnénk akkor azt szintén ennek a 47Kohm-os ellenállásnak a csökkentésével tehetjük meg. Az erősítő bemeneti érzékenysége 600mVeff jel 20Hz-20Khz-en. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb jelforrás (CD-lejátszó-tuner, stb) kimeneti jele elég a teljes kivezérléséhez, tehát nem szükséges külön előerősítő használata. Ilyenkor elég egy jó minőségű 2x10KOhm-50KOhm-os sztereó, logaritmikus potenciométer és egy bemenetválasztó kapcsoló is elé. Ekkor a bemeten található 470Pf-os kondenzátort ne ültessük be, a 2,7KOhm-os ellenállást egy átkötéssel helyettesítsük. A 2,7Kohm/470pF-os aluláteresztő szűrőt a potméter elé tegyük.
Nem neked szól, de te voltál itt utoljára. Két antiparalel ledet egy 1nF-os kondenzátoron keresztül a kimenetre lehet kötni, és néha megdöbbentő dolgok derülhetnek ki. Egy házi építésű erősítő sustorgott bizonyos hangerő állásoknál. Természetesen szkóppal nézve azonnal látszott a baj, de az nem volt hirtelen kéznél, mert telefonos távjavításként indult. Ott meg csak egy multi volt, ami nem mért semmit 1 MHz felett. A ledek viszont szépen jelezték, hogy a kimeneten ott a több volt nagyságú gerjedés.
Szia!
Tetszik a tápod. Valami kapcsolási rajzot tudnál adni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |