Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma

Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 219
(#) Andr3wJ válasza antennaslaci hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Mérd meg a fet felett lévő diódát.
(#) antennaslaci válasza Andr3wJ hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Adtam feszt mp3394 enable 2-es lábára, dióda ok, fet biztonság kedvéért csere....semmi továbbra is 24 V a kimenő fesz., most már csak driver ic csere marad. A dimming 3.-as lábra nem kell adni valamit ? Agyamra megy ez a táp, de már sejtem hogy mi történt, ugyanis ebből az r4-es verzióból kispóroltak egy smd power fet-et ami a led sor áramszabályzását végezte, ezt átadták driver ic-nek a próbák közben visszadugtam a led sor csatlakozóját és a feltöltött kondi valószínű kinyírta az egyébként árammentes ic-t
ic 16-os VCC lábán 0V-ot mérek, adatlap szerint 5.5-6.5 V kellene, tápot megkapja erősen úgy néz ki,hogy elhalálozott szegény, jövő héten veszek egyet. SMD IC-t hogyan tudom kicserélni úgy, hogy a nyák túlélje, hőfokszabályozós pákám van, de komoly eszköz nincs.
(#) Buvarruha válasza antennaslaci hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ha PWM-es akkor lehet, hogy a dimming-et is magasra kell húzni. De ne te adj neki, mérd meg, hogy mi történik ott amikor bekacsolna a TV, hát sokkal egyszerűbb 10 másodperc az egész művelet!
(#) antennaslaci válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Hurrá müxik a TV, IC&FET csere, az IC csere egy kissé nehezen ment én kissé durvább elektronikákon nevelkedtem, szerencsére a NYÁK túlélte.
Annyit hozzá kell tennem a led választás nem a legszerencsésebben sikerült, 1w power led picit erősebb mint a többi, de még egyszer szét nem szedem az biztos.
Köszi mindenkinek a segítséget
(#) STcastoro hozzászólása Jún 2, 2016 /

Van egy VD Tech 19" dvd lejátszós lcd tv-m,sajna nem müxik.Az alább leírt hiba jelentkezett.
Csak a szürke háttérvilágítás működik és a be-ki kapcsoló,se hang,se szin ( kék háttér ).A belsejét szemrevételezve,semmi hibát nem láttam (púpos kondi,forrasztási hiba,,minden csatlakozó a helyén).
A hiba akkor jelentkezett,mikor a burkolatot levettem és porszívóval a port letakarítottam az alkatrészekről (nem lakásban,műhelyben volt használva)
A leírtak alapján,van e? ötlet,mi lehet a hiba.Segítséget köszönöm.
(#) tomi1120 hozzászólása Jún 5, 2016 /

Sziasztok!Lenne egy kis problémám. Van egy lcd tv- monitorom. Hannspree 25"-os. A tv bekapcsol mintha hibátlan lenne. Gombokra reagál. De sem kép sem háttérvilágítás nincs. A mai nap szédszedtem kihúzgáltam a kábeleket stb visszaraktam és adott képet kb 2-3msig. A kijelző hibátlan és a csövek is benne. (Másik lappal kipróbáltam) Mi okozhatja ezt a problémát? Csináltam pár fotót a részeiről. Az inverter dugók mellett van 2hely jumpernek. Jelenleg az 1-2-őn van 7,5ma a 3-4 pedig 8ma ez mi lenne? Vagy mi célt szolgál? Bekapcsolt állapotban van egy minimális cicergés a tápegység részéről. Konkrétan nem tudtam meghallgatni mert nem mertem annyira közel hajolni
(#) patexati válasza tomi1120 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

A táp elkókat ki kell mérni (a nagyot is).Ha így sem találsz hibát az inverter trafókat kellene megmérni a szekunder oldalon ohmra egyformák e..
(#) 1967ati hozzászólása Jún 5, 2016 /

Sziasztok! Van egy LG 32 LG 2000 Lcd tv-m. Bajok vannak vele. Bekapcsolni csak úgy tudom, ha hajszárítóval melegítem a táp részét. ( 1 kép ) ez úgy 6 s tart, utána rendesen megy. De jelenkezet más baj is már, ha nézem 15 percre ki is kapcsol!!!! Keresem a hiba forrását de nem értek nagyon hozzá.
(#) patexati válasza 1967ati hozzászólására (») Jún 5, 2016 / 1

Először elkókat mindet megmérni,rosszat cserélni.
(#) eyess válasza STcastoro hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Véleményem szerint a porszívózás közben keletkezhetett a baj.Feltehetőleg leszippantottál egy alkatrészt valahonnan , és emiatt van a hiba, illetve valami elmozdulhatott kábelek , rossz forrasztás stb.Tüzetes átvizsgálás , ha máshogy nem megy , akkor rajz alapján is .
(#) bajusze hozzászólása Jún 6, 2016 /

Sziasztok! Adott egy JTC TV.
ModelVB-113201. EDGE LED háttérvilágítású LCD Tv. A Probléma úgy kezdődött, hogy se kép se hang, a készenlét led sem világít, biztos táp probléma. Egy elektronikában jártas kolléga megcsinálta, a Tv üzemel. Pár óra üzemelés után azt vettem észre,hogy az LCD felén van háttérvilágítás a másik felén nincs, egyébbként kép- hang normális. A probléma engem is foglalkoztat ezért utána is olvastam és szét is szedtem a készüléket. Az EDGE LED-sor a késülék jobb oldalán van, ahol a háttérvilágítás jó. 48db led van beépítve. A ledsort tápláló feszültségek 53V. Szeretném segítségeteket kérni a készülék egyáltalán javítható-e és ha igen milyen módon. Én is szivesen foglalkozom hobbi szinten az otthoni elektronikai készülékek kissebb hibáinak javítássával. A Tv hibájának bemutatásához néhány fotó.
(#) Buvarruha válasza bajusze hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Mivel mindkét oldalán van kép, ez nem háttérvilágítás probléma! Ellenőrizd a T-con és kijelző közti szalagkábelt.
(#) kadarist válasza bajusze hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Szia! Nem a világítás romlott el, hanem az LCD-vezérlés. Szakműhelyben javítható.
(#) bajusze válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Erre én is gondoltam. A két kábelt megcserélve sem változik semmi.

Akkor vagy a kijelző szakadt, vagy a T-con hibás. Elég egyértelműn látszik, hogy a feléig jó a kép, a másik felén pedig lehetséges, hogy gamma probléma van. Amúgy a hibás részen mozog rendesen a kép, vagy lassú is a kijelző?
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) tomi1120 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Sziasztok!Történt egy kis változás a problémámmal kapcsolatban. Bekapcsolom a tv-t és be is kapcsol szépen megjelenik a Hannspree felirat és ennyi. Utána elsötétül. Nem teljes feketére, hanem van amikor tartja a háttérvilágítást is. Már kicsit bosszant ez a tv. Hol kellene keresnem a hibát? Mindent kipróbáltam. Másik csővel a lapot másik lappal a kijelzőt. Elvileg minden jó. De mindig ujraindul. Nem kapcsolódik ki. Ugyanúgy zölden világít és rá kb 20 másodpercre megint megjelenik a Hanspree felirat. Lehet valami szoftver gond? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Buvarruha válasza tomi1120 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Igen, meglehet, hogy porszívózáskor statikus feltöltődés miatt sérült a szoftver, szerencsésebb esetben csak az NVRAM. Előbb tisztázni kellene, hogy mit értesz "a lap" alatt, mert ez nem egészen világos, próbálj egyértelműen fogalmazni.

A kijelző mindkét felén ugyan olyan a mozgás.
(#) bajusze válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Még is miben fájna egy ilyen szakműhely, egyáltalán megéri még javítattni?

Akkor próbálj szerezni rá T-con-t, valószínű, hogy az hibás, persze biztosra mondani lehetetlen. Esetleg ellenőrizheted a feszültségeket a t-con-on összehasonlítva a hibás és jó oldalt, valószínűleg vannak feliratok a mérőpontokon. Ha van oszcilloszkópod, akkor azzal végezd az összehasonlítást.

Bocsánat. Itt a teljes problémám ujra:
Sziasztok!Lenne egy kis problémám. Van egy lcd tv- monitorom. Hannspree 25"-os. A tv bekapcsol mintha hibátlan lenne. Gombokra reagál. De sem kép sem háttérvilágítás nincs. A mai nap szédszedtem kihúzgáltam a kábeleket stb visszaraktam és adott képet kb 2-3msig. A kijelző hibátlan és a csövek is benne. (Másik lappal kipróbáltam) Mi okozhatja ezt a problémát? Csináltam pár fotót a részeiről. Az inverter dugók mellett van 2hely jumpernek. Jelenleg az 1-2-őn van 7,5ma a 3-4 pedig 8ma ez mi lenne? Vagy mi célt szolgál? Bekapcsolt állapotban van egy minimális cicergés a tápegység részéről. Konkrétan nem tudtam meghallgatni mert nem mertem annyira közel hajolni.

5 hsz-el feljebb képek is vannak a panelekről meg minden.

Szóval a változás. A tv bekapcsol. Szépen bejön a márkajelzés 2-3ms és eltűnik de a tv nem kapcsol ki. 20-30ms után megint visszajön a márkajelzés és ez így folytatódik egy darabig.Ami után már csak háttérfény megy de nem jelenik meg többször a márkajelzés.Inverter-ccfl hiba kilőve. Hol kellene keresnem a hibát? Minden gombra reagál.
(#) kadarist válasza bajusze hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Azt majd a szakműhelyben (tévészerelő) megmondják, de mivel nem régi készülék, ezért még érdemes javíttatni.

Tudom, láttam, nem ez volt a kérdés. Ha a lap az alaplapot (mainboard) jelenti, és másikkal jó, akkor elég egyértelmű, hogy a mainboard-on van a hiba, nem is értem, hogy miért próbálkoztál a csövekkel. Vagy a firmware sérült, vagy a nem felejtő memória (NVRAM) ami a beállításokat tárolja. Ez úgy ellenőrizhető, hogy az NVRAM-ot egyszerűen leszeded róla, de nem tudjuk a mainboard típusát, a fénykép sem elég nagy felbontású ahhoz, hogy látszódjanak a flash IC-ék. Általában valamilyen I2C buszon kommenikálnó flash-ben szoktás tárolni a beállításokat, de ez változhat. Keress a mainboard-on 24C16, vagy 24LC16 vagy hasonló SO8 tokos IC-t.

Amúgy a táofeszültségeket ellenőrizted, rendben vannak?

Köszönöm a választ! Holnap megnézem a "lapot" bocsi nálam ez a scaler-t jelenti. Szóval a kijelzőt másik scalerrel és táppal (acer lcd monitor) próbáltam ki. Tartja a háttérvilágítást szépen és ezzel szűrtem ki a ccfl hibát. Az inverter hibát pedig másik (hibátlan) ccfl csővel.Mert tettem félre 2 csövet amiről tudom, hogy hibátlan tesztelgetni. Szeretnék kicsit jobban belefolyni ebbe a témába. Nem nagyon értek hozzá. De alapvető dolgokat meg tudok oldani. Forrasztani és hasonlók. Igen 3 5 12 rendben vannak. A kondik nem púposak. Mindenre reagál.Ha az az alkatrész romlott el amit írtál akkor csak scaler cserével tudom megjavítani? Sok alkatrészhez hozzá jutok. Csak ez a kijelző ugye 1080p-s és ilyen scaler nem sűrűn jár nálam. Meg ezt a 25"-t sem értettem elsőnek dehát a kínaiak már mindent megcsinálnak...

Szerintem elég világosan leírtam, hogy mit ellenőrizz, nem fogom mégegyszer. NEm feltétlenül kell a panelt kicserélni, ha csak az NVRAM hibás 200Ft-ból megoldható a dolog, ha van eeprom programozód, akkor egy forintba sem kerül. Ha az általam leírtak közül valamit nem értesz, vagy nem tudod, hogy micsoda, írd be a gugliba és megmondja neked.

Idézet:
„Ez úgy ellenőrizhető, hogy az NVRAM-ot egyszerűen leszeded róla, de nem tudjuk a mainboard típusát, a fénykép sem elég nagy felbontású ahhoz, hogy látszódjanak a flash IC-ék. Általában valamilyen I2C buszon kommenikálnó flash-ben szoktás tárolni a beállításokat, de ez változhat. Keress a mainboard-on 24C16, vagy 24LC16 vagy hasonló SO8 tokos IC-t.”

Rendben! Csak én arra szerettem volna kilyukadni, hogy miből fogom megtudni, hogy az az alkatrész a hibás? Leszedem és tovább? Kapcsoljam be úgy? Mi fog történni?
(#) tomi1120 válasza tomi1120 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /

Sun2528 EU rev 1.04 az alaplap pontos típusa.

Sajnos oszcilloszkópom nincs, de mérőpontokat sem találok.

IMG_2504.JPG

A kérdés jogos. Bekapcsolod és lehet, hogy lassabban indul el, de el kell indulnia, viszont lehet, hogy logó hiányozni fog stb. és bármit is álítasz be rajta, nem fog megmaradni a beállítás. Ha leszeded az egyik IC-t és semmi életjelet nem ad, akkor az a bootloader lesz, azt vissza kell rakni. Ha leszedve elindul és naggyából minden rendben, akkor fel kell rá rakni egy üreset amit magának felprogramoz a processzor, az üres lehet egy új IC is, de lehet törölni is a meglévő adatait, ha maga az IC nem hibás és van eszközött hozzá.

Jaaj a jóöreg AUO, ezekre jellemző a T-con hibája. Ott vannak jobb oldalon látni is a feliatokat a csatlakozó előtt, de nem valószínű, hogy sokra mész vele, ha neked volnék próbálnék szerezni egy ilyen panelt (eBay stb.).
Következő: »»   90 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem