Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A pozdorja olcsóbb, ha leborul törik, ha elveri az eső szétmálik. A hangjával semmi gond nincs. A rétegelt körtefa 50 éves ródolás után is egyben van, viszont nem a legolcsóbb. Ha nem cipeled mindennap máshova, akkor jó ez. Egy módosítást elvisel viszont. A hátlapot kicserélheted 15 mm-es rétegeltre. Ezt a lapot be kellene hangolni, ha kell felragasztott nehezékekkel, hogy 70, esetleg 100 hercen rezonáljon. A kívánt freki attól függ, hogy normál, drop, esetleg más hangolással játszol-e. Ez olyasmi, mint egy passzív membrán. "A gitárládát is méretezni kell". Jó hangolás esetén előjön a dög.
Sziasztok!A Hangszóró 2000 kft által gyártott videoton HA 20-484 hangszóróhoz milyen értékű tekercs kell a hangváltóba,és hol kapok ilyet?Zárt 16 literes dobozban lesz.Köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Üdv!
Ha jól rémlik, akkor ez a hangszóró a mostani megfelelője a Vidi 2040A hangsugárzóban lévőnek. A gyári 4Ohm-os hangsugárzóban 820uH-s tekercs van. Ennek a száma 112 (ez van ráírva). Ha nem találsz bontottan, akkor tekerni kell egyet. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Üdv mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni. Javítanák egy "márkás" bass reflexes hangfalat. elszállt a közép és a magas hangszóró. Sajnos az eredetiért egy vagyont kérnek. kerestem bele olyat amit fizikai méretei miatt be lehet építeni. A vártnál ellenkezőleg viselkedik a rendszer. Sajnos a közép és a magas 3x nagyobbat (hangosabban) szól a kelleténél. Eredeti cross. középen a kondi 1uH, a magason a kondi 2,2uH és tekercs 0,23mH. A mély hangszórót nem szívesen cserélném. Hogy lehet visszafogni a közép és a magas teljesítményét? Válaszokat előre is köszönöm:
Soros ellenállással.
Hová kössem az ellenállást? Közvetlen a hangszóróra? vagy a bemenetnél még a cross elé?
Sárga mező, építési alapok linkek.
Szia
Rég beszéltünk a rendszeremről, pár hozzászólással feljebb olvashatod a gondomat. Itt az aprókban találtam hangszórót, szerinted Ez a hangszóró jó lehet nekem? Neten nem találtam róla semmit, adatok szerint nem tűnik rossznak, persze megint más lenne egy mérés... Nem tudom ismered-e esetleg a típust.
És 0,80-as huzallal van tekerve. Én tudok készíteni
Kicsit drága, ahhoz képest, hogy random használt hangszóró.
Nem hiszem, hogy érdemes ezekkel a számokkal foglalkozni. Nem vehetők komolyan.
Üdv! Hangfalat szeretnék építeni kb. 30.000 Ft-ból (Tannoy M1 dóm-ra gondoltam)
Melyik mély hangszóró lenne jó hozzá? Mekkora dobozba kéne tenni a mélyet? Előreis köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2016
Esetleg ez jut eszembe.
Bemutatom az új mély szekciót!!!Tiszta fesztivál a szobában.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
Bocsánat még új vagyok ezen a fórumon.
Üdv.
A felesleges csillapító anyagon kívül ,rendben levőnek néz ki. Milyen hangszóró is ez pontosan, mert egy kicsit furának tűnik. A felette levő két hangsugárzó pár már sokkal érdekesebb.
Szia, Peerless Dán hangszórók a két felső pedig Orion hs 400-as.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_de.htm?http://www.lautspr..._8.htm[url=http:
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
Nem is rossz a mélyhangszóró, de a HS kissé gyengébb képességű.
Egyébként nem kell rögtön megijedni, az a csillapítás, a szivacs nem biztos, hogy fölösleges, ez így képről nem mondható meg. Inkább a hangolás veszélyes az ilyen dobozoknál. Ellenőrizted?
Szia, nem is kicsit gyenge de jelenleg ez van. Majd jön a közép és magas is hozzá.
Sziasztok!
Ha kicserélem a 4x10es ládán a tányérokat erősebb tányérokra, akkor még mit kell benne kicserélnem ? Warwick pro4x10-es 300wattos ládám van, erősebb erősitőn ügyködöm és a ládát is akarom kicsit hizlalni
Szia!
Ha úgyis erősítőt építesz hozzá, akkor tök egyszerűen megnövelheted 6dB-el a láda hangnyomását. Persze, csak ha úgy vannak jelenleg a hangszórók kötve, ahogy most leírom. Mindegyik 8 ohmos. 2-2 darab sorba van kötve. Így létrejött két 16 ohmos ág, amit párhozamosan kötöttek be. Így létrejött az eredő 8 ohm. Ezen az impedancián a 300W-hoz kb. 48,99V, de kerekítsük 50-re, tehát 50V kell. Ez hangszórónként 25V. No már most, ha mind a négyet párhuzamosan kötöd akkor ugyan 2 ohm lesz az eredő ellenállás, de a rákapcsolt 25V-al ugyanakkora teljesítménnyel, ugyanakkorát fog szólni, mint eddig. De már csak 25V-on, azaz egy kisebb táppal rendelkező erősítő is elég hozzá. Viszont, itt még ugyan abban a hangnyomásban maradtunk. De a cél, a növelés. Ha a fenti 25V-al és egy hangszóró 8 ohmos impedanciájával számolunk, akkor cirka 78W-os teljesítményt vesz fel. Meg kellene nézned, hogy mekkora hangszórója van. Ha csak 100W-osa, az nem nagy előny, de ha 150W, az már jó. Ez esetben 34,64V, de legyen csak 32V amit ráküldhetsz, s ezt a teljes ládán 2ohm-al számolva 512W jön ki. Tehát, egy 500W-os erősítővel majdnem kétszeres hangerőt (kb. +5dB) érhetsz el. És még ugyan az a láda! A hangszórók cseréje sokkal bonyolultabb. Mások lesznek a paraméterei, ezáltal más űrtartalmú láda kell, más méretű reflexnyílás kell... Azaz egy tök új láda kellene. Én csak a jelenlegiből hoznám csak ki a maxot, ha lehet, vagy maradna így. Első teendő, megnézni, hogy mekkora W-os hangszórók vannak benne.
Jól számoltam, egy hangszóró: power rating 75W, max. 100W, de sajna 16 ohm-os. Ezeket kötötték párhuzamosan, így jött ki a 4 ohm eredő. Ezekből már nem lehet többet kihozni.
Egyik megoldás, ha olyan 150W / 16 ohm-os hangszórókat teszel bele, amiknek minimum 95dB az érzékenysége. Ekkor egy 600W/4 ohm-os erősítővel eléred a dupla hangerőt. Másik megoldás, ha olyan 150W / 8 ohm-os hangszórókat teszel bele, amiknek szintén minimum 95dB az érzékenysége. Ekkor egy 600W/2 ohm-os erősítővel eléred a dupla hangerőt. Harmadik megoldás, olyan 75W/16 ohm-os, de 100dB-es az érzékenysége, ennek kétszer akkora a hangereje, viszont ugyan az az erősítő jó hozzá, nem kell dupla akkora fogyasztás. Negyedik megoldás, eladod és veszel egy 300W/4 ohm-os, de 112dB-es ládát, aminek kétszer akkora a hangereje, viszont ugyan az az erősítő jó hozzá, nem kell dupla akkora fogyasztás. Van még több más megoldás is, de... arról még nem is beszéltünk, hogy mi mennyibe kerül, mi éri meg és mi nem. És milyen hangszórókra cserélnéd ki amúgy? Mert lehet, hogy nem is érnél el vele semmilyen hangerő növekedést, sőt, akár halkabb is lehet.
Először arra voltam kiváncsi, hogy elég-e ha kicserélem a tányérokat, és utána jött volna hogy melyek a jobb minőségű tányérok, körülnéztem most a neten és most mindenhol a celestion tányérokat reklámozzák. vélemények ?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Jól értem? 1000W-hoz elég kb. 45V tápfesz 2 Ohm-on?
Jól!
P=U2/R 452/2=1012,5 De arra figyelni kell, hogy lesz itt Amper rendesen: 1012,5W/45V=22,5A És a hűtésre is kell figyelni. De ez már az erősítős topikba való. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Akkor a szóba kerülhető hangszórók: Link
Persze ezekből a 100W-os kilőve, mert most ilyened van. A többi 3 nagyobb és hasonló érzékenységű. Ha kiválasztasz egyet, akkor megmondom milyen erősítő kell hozzá (Ohm/W)
Sziasztok!
Nem idevágó kérdés, de nem tudom, hogy hol kérdezzem meg. Elnézést! Adott egy hangfal aminek az impedanciája 4-8 ohm az adatlap szerint. Ezt a hangfalat rá szabad kötni egy 8 ohm-os erősítőre? Tulajdonképpen mekkora az impedanciája az így jelölt hangfalaknak? A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
Én ezt sosem tudtam követni, de valami olyasmi rémlik, hogy 8ohm, de bizonyos frekvenciákon lehet a minimum impedancia 4 ohm talán..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |