Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 37
(#) proli007 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

A negatív táp nem változhat. Gyakorlatilag nincs olyan terhelés rajta ami menet közben változna. Akkor mitől változik a feszültség?
(#) szucsistvan123 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Ezt jó lenne tudni!
Holnap készítek egy videót, hogy mit csinál.
(#) rockersrac válasza Sebi hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Ez csúnya volt, de végül is teljesen jogos.
(#) rockersrac hozzászólása Jún 24, 2016 /

Bár nagyon kihalt a topic, azért remélem hogy rövid időn belül választ kapok a kérdésemre: Van egy EMG TR-9102 labortáp, ami bár nem az én tulajdonom, használni viszont megkaptam, de a biztosítékok sajnos hiányosak voltak: a 4 biztosítékból 2db hiányzott, a maradék kettőből egy patkolt volt, egy pedig 3,15A értékű. Kérdésem az lenne, hogy van valakinek ilyen labortápja, eredeti értékű biztosítékokkal? Mert szeretném használni a labortápot, de sajnos nincs ráírva sehol hogy milyen értékű biztosítékok valóak a készülékbe... Előre is köszönöm a segítséget!
(#) elactrofan válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

nem tudod meg mérni, hogy a kör mennyit vesz fel?
(#) granpa hozzászólása Jún 24, 2016 /

Nem tudod megmérni, hogy a kör mennyit vesz fel?
(#) Gabó hozzászólása Jún 25, 2016 /

Ma egy érdekes hibába botlottam egy TR9158as táp javításánál. A kimeneten a feszültség nem volt állítható, a tranzisztorok és az egyenirányító diódák ellenőrzése során egy BC301es halálozott el, ami cserélve lett, és utána "működött" a táp. Azért idézőjelbe van, mert a fesz szabályzásnál, már 4V-os állásba, is 12-13V volt a kimeneten, ami nőtt, folyamatosan. Terhelésnél se volt jó a táp. Gondoltam, egy pár ellenállás is elhalt a vezérlésbe, és tovább mérem a tápot, erre hatalmas pukkanás, és a szűrőelkó (22000uf/63V) kiadta a tartalmát a falra...
Lekapcsoltam a tápot, kivettem a kondit, miután állt egy5percet mert olyan forró lett, hogy nem bírtam megfogni, kicseréltem egy másik kondira (igaz kisebb értékűre, de direkt 63Vosra) és mértem a feszt rajta, de nem haladta meg a kritikus értéket. Elképzelhető, hogy a közel 35éves kondi, a kora miatt hibás volt, és ez okozott ilyen meglepetést? Pár ilyen tápot már javítottam, de ez az első, amibe ilyen "baleset" történt a kondi miatt.
(#) Tomi111 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Üdv! Tönkremehet a kondi, az enyém is majdnem így járt. (Nem pont ez a típus, ez 15v 5A). Én még időben kikapcsoltam. Furcsa sercegő hangja volt, lekapcsoltam, szétszedve tűzforró a kondi, de nem robbant szét. Kicseréltem, azóta is jó. Ennek más hibája nem volt.
Én átkötöttem a trafó primerjét, mert van rajta két 110v-os és egy 17V-os tekercs( csatolt kép). A feszültségválasztó kapcsolóját kikötöttem és minden tekercset sorbakötve így 237V a névleges feszültsége, jobban igazodik a mai hálózati feszültséghez. Bár a kondi nem hiszem, hogy emiatt menne tönkre. Egyszerűen lejár az ideje.
Most nézem, ebben már nincs ilyen leágazás.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Gabó válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Ebbe sajnos nincs ilyen átkötésre megoldás, de igen ajánlatos megtenni.
Nálam, semmi előjele nem volt, amiből leszűrhető lett volna. Csak egyszer pukk... Mindenesetre meglepett, hogy most ez a kondi volt a bűnös, mert többi ilyen tápba, simán ketyeg még gond nélkül.
(#) rockersrac hozzászólása Júl 1, 2016 /

Valakinek van EMG-TR 9102 labortápja? Mivel van egy példány amiből sajnos az összes biztosíték hiányzik, és jó lenne ezeket pótolni, csak semmi infó nincs sehol róla, hogy mekkora biztosítékok voltak benne. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) elactrofan válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 1, 2016 /

Egyszer már írtam,hogy mérd meg.
(#) rockersrac válasza elactrofan hozzászólására (») Júl 1, 2016 /

És mégis mivel, ha hiányoznak a biztosítékok? Szétszedni meg nem szándékozom a készüléket, mivel jó állapotban van.
(#) szucsistvan123 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 1, 2016 /

Ampermérőt teszel a bizti helyére, és a mért értékhez való (kicsit nagyobb) biztosítékot teszel.
(#) Sebi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 1, 2016 /

Én ennyit találtam a gépemen...

TR9102.pdf

(#) rockersrac válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Ma megint voltam a telephelyen, és megnéztem, de nem férek hozzá a bizti érintkezőjéhez, így marad sajnos a burkolat levétel. Főleg mert a ventillátor is be van állva, azzal is kell valamit kezdenem...
(#) rockersrac hozzászólása Júl 5, 2016 /

Valakinek van eredeti állapotú EMG-TR 9102 labortápja? Mert amit én most használni szándékozok, arról hiányoznak a visszajelzőlámpa kupakok(egy van rajta zöld színű, EMG felirattal, de nem tudom hogy ez eredeti-e, és hogy a többi milyen volt és milyen színű! Ebben valaki tudna segíteni esetleg?
(#) szucsistvan123 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Tessék: (a kép a netről van)

Ezt én is láttam, de ez miből vagy benne biztos hogy eredeti állapotú?
(#) proli007 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Hello! Te most aggódni szeretnél, vagy tenni valamit? Mert ez a "lámpa kupak" igen csak kardinális kérdéssé vált..

ITT van róla kép. (bár fekete fehér )
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016

Ezt láttam, le is van mentve, igazából a visszajelző lámpák búrájának a színe érdekelne, hogy vajon milyen volt eredetileg...

Én szerintem a fent kirakott színes képen egy eredeti állapotú van. (elvégre minek cserélnének lámpát/burát?) Te írtad, hogy a tiéden van egy ami zöld. A képen lévőn is zöld. Van még kérdés?

A doksiban emg feliratos búrák vannak, csak nem tudom milyen színűek. A képen meg sima gömbölyűek.
(#) rockersrac válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

EREDETI állapotba szeretném visszaállítani a műszert.
(#) rockersrac hozzászólása Júl 5, 2016 /

Két példány van belőle(a labortápból), és az egyik-amit most rakok rendbe, az megy kiállításra majd a későbbiek folyamán, a másik meg megy használatra, azon nem ennyire triviális a lámpakupak kérdés, abban pl nem izzó lesz hanem led, meg a búra is csak sima kupak lesz. Szóval ennyi a dolog oka hogy ilyen ,,szőrszál hasogató" módon állok hozzá a dologhoz.
(#) proli007 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Tényleg lámpa mániás vagy.. De mi van akkor, ha az egyik készüléken voltak EMG feliratok, a másikon meg nem? Akkor mi a követendő autentikus elmélet?
(#) rockersrac válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Én a doksiban emg feliratos lámpabúrákat láttam. De itt nem a lámpa mánia most a lényeg, hanem a készülék eredeti kinézetének a visszaállítása.
(#) Sebi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Az a tömbvázlat egy régi EMG katalógusból való. Ismét belenézve, a fekete-fehér képen látható, hogy a zöld lámpák is EMG feliratosak. Neked milyen doksid van? Ha van benne rajz, azt feltehetnéd.
(#) rockersrac válasza Sebi hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Pár hozzászólással előbb linkelte valaki, nekem csak a link van elmentve, maga a doksi nincs lementve.
(#) Near hozzászólása Júl 7, 2016 /

Üdv fórumtársak!
Volna egy kis problémám a képen látható labor táppal.
Azt vettem észre, hogyha a feszültséget állítom változó sípoló hangot ad és 30v helyett csak 28 at ad le az egyik míg 24 et a másik csatornán.
Gondoltam rámérek szkóppal és a második képen látható zavaros jel jön le róla már 0,5v on is.

Mi okozhatja ezt? Esetleg a pufferelés öregszik vagy a kimeneti kondenzátorok?
Esetleg végfok gond lehet?
Labor tápot még nem javítottam ezért kérném segítségeteket, hogy mit lenne érdemes megnézni.

Előre is köszönök minden tanácsot.
Következő: »»   23 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem