Fórum témák
» Több friss téma |
A negatív táp nem változhat. Gyakorlatilag nincs olyan terhelés rajta ami menet közben változna. Akkor mitől változik a feszültség?
Ezt jó lenne tudni!
![]() Holnap készítek egy videót, hogy mit csinál.
Ez csúnya volt, de végül is teljesen jogos.
![]() ![]()
Bár nagyon kihalt a topic, azért remélem hogy rövid időn belül választ kapok a kérdésemre: Van egy EMG TR-9102 labortáp, ami bár nem az én tulajdonom, használni viszont megkaptam, de a biztosítékok sajnos hiányosak voltak: a 4 biztosítékból 2db hiányzott, a maradék kettőből egy patkolt volt, egy pedig 3,15A értékű. Kérdésem az lenne, hogy van valakinek ilyen labortápja, eredeti értékű biztosítékokkal? Mert szeretném használni a labortápot, de sajnos nincs ráírva sehol hogy milyen értékű biztosítékok valóak a készülékbe...
![]() ![]() ![]()
nem tudod meg mérni, hogy a kör mennyit vesz fel?
Ma egy érdekes hibába botlottam egy TR9158as táp javításánál. A kimeneten a feszültség nem volt állítható, a tranzisztorok és az egyenirányító diódák ellenőrzése során egy BC301es halálozott el, ami cserélve lett, és utána "működött" a táp. Azért idézőjelbe van, mert a fesz szabályzásnál, már 4V-os állásba, is 12-13V volt a kimeneten, ami nőtt, folyamatosan. Terhelésnél se volt jó a táp. Gondoltam, egy pár ellenállás is elhalt a vezérlésbe, és tovább mérem a tápot, erre hatalmas pukkanás, és a szűrőelkó (22000uf/63V) kiadta a tartalmát a falra...
![]() Lekapcsoltam a tápot, kivettem a kondit, miután állt egy5percet mert olyan forró lett, hogy nem bírtam megfogni, kicseréltem egy másik kondira (igaz kisebb értékűre, de direkt 63Vosra) és mértem a feszt rajta, de nem haladta meg a kritikus értéket. Elképzelhető, hogy a közel 35éves kondi, a kora miatt hibás volt, és ez okozott ilyen meglepetést? Pár ilyen tápot már javítottam, de ez az első, amibe ilyen "baleset" történt a kondi miatt.
Üdv! Tönkremehet a kondi, az enyém is majdnem így járt. (Nem pont ez a típus, ez 15v 5A). Én még időben kikapcsoltam. Furcsa sercegő hangja volt, lekapcsoltam, szétszedve tűzforró a kondi, de nem robbant szét. Kicseréltem, azóta is jó. Ennek más hibája nem volt.
Én átkötöttem a trafó primerjét, mert van rajta két 110v-os és egy 17V-os tekercs( csatolt kép). A feszültségválasztó kapcsolóját kikötöttem és minden tekercset sorbakötve így 237V a névleges feszültsége, jobban igazodik a mai hálózati feszültséghez. Bár a kondi nem hiszem, hogy emiatt menne tönkre. Egyszerűen lejár az ideje. Most nézem, ebben már nincs ilyen leágazás. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Ebbe sajnos nincs ilyen átkötésre megoldás, de igen ajánlatos megtenni.
Nálam, semmi előjele nem volt, amiből leszűrhető lett volna. Csak egyszer pukk... Mindenesetre meglepett, hogy most ez a kondi volt a bűnös, mert többi ilyen tápba, simán ketyeg még gond nélkül.
Valakinek van EMG-TR 9102 labortápja? Mivel van egy példány amiből sajnos az összes biztosíték hiányzik, és jó lenne ezeket pótolni, csak semmi infó nincs sehol róla, hogy mekkora biztosítékok voltak benne.
![]() ![]()
Egyszer már írtam,hogy mérd meg.
És mégis mivel, ha hiányoznak a biztosítékok? Szétszedni meg nem szándékozom a készüléket, mivel jó állapotban van.
Ampermérőt teszel a bizti helyére, és a mért értékhez való (kicsit nagyobb) biztosítékot teszel.
Én ennyit találtam a gépemen...
Ma megint voltam a telephelyen, és megnéztem, de nem férek hozzá a bizti érintkezőjéhez, így marad sajnos a burkolat levétel. Főleg mert a ventillátor is be van állva, azzal is kell valamit kezdenem...
Valakinek van eredeti állapotú EMG-TR 9102 labortápja? Mert amit én most használni szándékozok, arról hiányoznak a visszajelzőlámpa kupakok(egy van rajta zöld színű, EMG felirattal, de nem tudom hogy ez eredeti-e, és hogy a többi milyen volt és milyen színű! Ebben valaki tudna segíteni esetleg?
![]()
Tessék: (a kép a netről van)
Ezt én is láttam, de ez miből vagy benne biztos hogy eredeti állapotú?
Hello! Te most aggódni szeretnél, vagy tenni valamit?
![]() ![]()
Ezt láttam, le is van mentve, igazából a visszajelző lámpák búrájának a színe érdekelne, hogy vajon milyen volt eredetileg...
Én szerintem a fent kirakott színes képen egy eredeti állapotú van. (elvégre minek cserélnének lámpát/burát?) Te írtad, hogy a tiéden van egy ami zöld. A képen lévőn is zöld. Van még kérdés?
![]()
A doksiban emg feliratos búrák vannak, csak nem tudom milyen színűek. A képen meg sima gömbölyűek.
EREDETI állapotba szeretném visszaállítani a műszert.
Két példány van belőle(a labortápból), és az egyik-amit most rakok rendbe, az megy kiállításra majd a későbbiek folyamán, a másik meg megy használatra, azon nem ennyire triviális a lámpakupak kérdés, abban pl nem izzó lesz hanem led, meg a búra is csak sima kupak lesz. Szóval ennyi a dolog oka hogy ilyen ,,szőrszál hasogató" módon állok hozzá a dologhoz.
Tényleg lámpa mániás vagy.. De mi van akkor, ha az egyik készüléken voltak EMG feliratok, a másikon meg nem? Akkor mi a követendő autentikus elmélet?
![]()
Én a doksiban emg feliratos lámpabúrákat láttam. De itt nem a lámpa mánia most a lényeg, hanem a készülék eredeti kinézetének a visszaállítása.
Az a tömbvázlat egy régi EMG katalógusból való. Ismét belenézve, a fekete-fehér képen látható, hogy a zöld lámpák is EMG feliratosak. Neked milyen doksid van? Ha van benne rajz, azt feltehetnéd.
Pár hozzászólással előbb linkelte valaki, nekem csak a link van elmentve, maga a doksi nincs lementve.
Üdv fórumtársak!
Volna egy kis problémám a képen látható labor táppal. Azt vettem észre, hogyha a feszültséget állítom változó sípoló hangot ad és 30v helyett csak 28 at ad le az egyik míg 24 et a másik csatornán. Gondoltam rámérek szkóppal és a második képen látható zavaros jel jön le róla már 0,5v on is. Mi okozhatja ezt? Esetleg a pufferelés öregszik vagy a kimeneti kondenzátorok? Esetleg végfok gond lehet? Labor tápot még nem javítottam ezért kérném segítségeteket, hogy mit lenne érdemes megnézni. Előre is köszönök minden tanácsot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |