Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1880 / 2499
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A B1254 tranzisztoron milyen előjelűek voltak a feszültségek?
Írod ±25V a tápfeszültség, ennek a kollektorokon kéne megjelennie. Jól választottad meg a testpontot? (Nem)
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Köszi, sikerült megoldani. Lecseréltem a fejegységet, és ezzel most jó.
(#) Buvarruha hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Közben kiderült, hogy az eredeti kapcsolás (amit most is használok) bemenetéről hiányzik a 470pf kondi, pontosabban szakadt volt, azért prodkálta azt a szép négyszögjelet, így 330pf-al és az osztóval együtt már mást mutat és ezért akarom kerülni az feszültségosztót a bemeneten. Az viszont elárul valamit az eredeti stabilitásáról, hogy a bemenet aluláteresztő szűrő nélül volt igazából mégis évek óta stabil 0-24-ben.
(#) Karesz 50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ezt mutatta a szimulátor is. Az összes áram kicsi a rajzodon. Addig érdemes növelni az áramgenerátorok áramát amíg a a nagyjelű erősítő tranzisztorai nem melegszenek túlságosan (hűtés, és ez relatív (6-10mA)).
Ezután jönnek a gondok. Ha gyors erősítőt szeretnél, akkor jó nyákterv terv kell hozzá és induktivitásszegény alkatrészek, valamint 10-50MHz-es tartományban kompenzálgatni a nagyáramú fokozatot, tápegységet, stb., de ez a kapcsolás már önmagában nem alkalmas erre a feladatra. Ezek már nagyfrekvenciás zavarok amit a négyszögjelen látunk.

Meg kell alkudni valahol a határfrekvenciában. Szerintem az az 500kHz környéke jó kompromisszum. A bemeneti aluláteresztőt a legeslegvégén kell alkalmazni, mint TIM szűrőt. Nem felejtettem ki, azzal felesleges szimulálni, vagy mérni. Eltakargatja a hibákat. Amikor úgy érzed kész a kapcsolás, akkor tedd be és maradjon is úgy.
(#) Buvarruha válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Na igen, nem az a célom, hogy olyan hú de gyors erősítőt csináljak, de a jelenlegi eléggé jó, és legalább azt a szintet tartani kellene, még sosem méregettem végig ilyen alaposan azt a kapcsolást és ezekszerint nem véletlenül tértem vissza mindíg ahhoz, pedig próbálkoztam már néhány megoldással. Egyébként a hangja ennek is jó, tegnap a rendes dobozokon is meghallgattam és semmi gond nincs a hangjával, de azért mégsem százas a dolog.
(#) reloop válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Kis kitérő. A forrásként használt kapcsolásból a Tramp, vagy a Piret-féle számít eredetinek?
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A tramp, igazából csak a tranzisztorok különböznek, de a BC-k helyén abban 2SC és SA van..
(#) Near hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy kontárkodás végeredménye.
Jó magam is hobbista vagyok de ez elég hardcore.
Na szóval Adott egy JVC DX-MX77TN erősítő. Előéletéről tömören. Ventillátor kábel elvágva (nem tudom miért kelett külső tápról járatni.) A hangfal védelmi relé pár kapcsoló lábainál a pcb szarrá lett égetve pillanat pákával így kénytelen voltam őket instant bekapcsolás gyanánt a kis tápkörre ráhúzni. Előlapon a Toshiba led vezérlő ic döglött világít minden led.
Ami a fő hiba. A relék bekapcsolása után nincs hang az egyik oldalon a másikon pedig 50hz es zúgás mint amikor hibás a végfok. Na most ez dupla stk 4122ii ic vel van megoldva két normál hangfalhoz 1 és a mélyekhez is 1.
Egyszerre megdögölhettek? Netalán máshol lehet a hiba?
Amit néztem: Táp ok. Kimeneten mind két esetében a jobb oldalon -27v egyenáram bal oldalon semmi.

(Megj.: Tudom védelmet nem kapcsolunk be manuálisan de mivel a pcb halott ott más megoldás híján ideiglenesen jó lesz így aztán majd megoldom.)

Minden választ előre is köszönök.
(#) Davidd hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék kérni tőletek olyan erősítő kapcsolási rajzot(akár nyáktervel együtt), ami birja a stabil 2 ohm terhelést. Mint a terhelőimpedanciából is látva, igen autós subot fog hajtani. kb 600w Rms re lenne szükségem. Az sem baj ha kvázikomplementeres, lényeg hogy bírja a strapát.
(#) norman02 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Üdv! Hogyan tudnék egy sc7313s-t megkerülni, hogy kézzel tudjam használni a funkciókat? Az sem lenne baj, ha csupán a hangerőt tudnám állítani. Egy erősítőről lenne szó, aminek a távirányítója elveszett, így nem lehet használni.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) Nagy Tamás válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Üdv! Jól számolom hogy a kocsi hálózatát kb 50A-ral fogja terhelni?
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) Buvarruha válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Nem, a veszteségek miatt inkább 60-65A-el csúcsban, ezért kell kondenzátor, akkor nem nyírja ki a generátort. De nincs ebben semmi extra, szoktak ennél nagyobb teljesítményt is pakolni autóba, bár nem tudom, hogy minek.
(#) krisz69 hozzászólása Júl 22, 2016 /
 
Sziasztok. Esetleg ehez a kapcsoláshoz, nincs valakinek nyák terve ? Vagy nem tudna nekem ösze dobni valaki egyet előre is köszönöm.
(#) Alkotó válasza krisz69 hozzászólására (») Júl 22, 2016 / 1
 
Sokat olvasom itt az "összedob..." különböző ragozott alakjait. Elmondanád mit jelent nálad a szó?
Úgy általában mit csinál az, aki összedob valamit?
(#) krisz69 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Össze><rak.<>megcsinál. El>< készít.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
(#) ZSozsóó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Dráma...
(#) krisz69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 22, 2016 /
 
Melódráma
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Pozitív előjelűek voltak a feszültségek mind a három lábon. A testpontom a tápegységnél volt a trafó null pontja. Oda érintettem a multiméter negatív mérőpálcáját.
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
A negatív tápvezetéked a puffer a végtranzisztor kollektor között valahol szakadt. Keresd meg!
(#) Davidd válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Szia! Igen, más ismerősnek is van, csak ő készen megvette a dolgokat nem kevés pénzért. Nekem egy kis 30 cm sub van benne, ami duplatekercses.
@Buvarruha: Tény és való, hogy ekkora áram azért már a kocsi generátorát is túlterheli. Én mondtam az ismerősőmnek is, hogy minden féle képpen tegyen rá, neki folyamatos 72A tud felvenni(75A a biztik ossz erteke), járó motornál szabályosan pislog minden.
(#) Beringer 600 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Heló!
Elég érdekesen vannak a végtranzisztorok be kötve,személy szerint még nem találkoztam ilyennel.
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Hangszórót kötöttem az erősítőre és a telefonomra kötöttem. A gond az, hogy a telefomomon is szól a zeneszám miután elindítottam. Az erősítőt halk hangerőn hallgatva recseg/torzít/szaggat, miközben ha fejebb tekerem körülbelül a hangerőt akkor elhalkul és nem szól semmi, mint ha le hallkítottam volna.

Azért írtam ezt, hát ha segít a hiba feltárásában...
(#) reloop válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
A telefont és az erősítőt összekötő jelkábel más készülékkel használva jól működik?
(#) kameleon2 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Júl 23, 2016 /
 
Lehet, hogy túlvezérled az erősítőt és lehatárol...
(#) dajkusz hozzászólása Júl 24, 2016 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
Van egy Sansui AU-X517R típusú erősítőm, aminek több jel bemeneti csatlakozása van ( CD, TAPE, TUNER, stb...)
Hogy épp melyik bemenet legyen aktív azt egy végtelen körbeforgó kapcsolóval lehet elöl állítani.
A problémám régebben kezdődött. Azt vettem észre, hogy alkalmanként elkezdett romlani a hang minőség vagy akár az egyik oldal elhallgatott, esetleg torzan szólt, amit a csatorna választó motor újbóli pozicionálása (Átállítottam pl tunerre és vissza cd-re) minden alkalommal megoldott.
Ahogy telt az idő egyre rosszabb lett, mostanra eljutottam oda, hogy az egyik oldal szinte soha nem javul meg, kivéve ha ezt a csati választó Blokkot, amiben van a motor és a tengely amit teker, megütögetem.
Valaki tudna-e segíteni abban, hogy mit kell mivel "összekötnöm" a nyákon, hogy direktre kössem pl a cd csatornát, és ezzel véglegesen kiiktassam a választót.
Sikerült beszereznem egy szerviz manuált, de nem vagyok otthon a kapcsolási rajzokban.
Mellékelem a Manuált (klikk) és pár fotót, magáról a választó panelról. F-6908 a leírás szerint a panel amiről beszélek.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) 6n8sz hozzászólása Júl 25, 2016 /
 
Kedves dajkusz.

Én tapasztalt javítgató révén az tudom javasolni, hogy nézd át az érintkrzőit a csatorna választó kapcsolósornak, mert az egy pontos biztos pontakthibás lett. Ez sajnos előfordul ilyen gagyi kapcsolóknál, potenciométereknél. Kicserélni csak gyári egységre tudod. Forraszd ki és kissé hajlítsd a helyére az érintkező lemezeket, vagy iktasd ki és akkor nem lesz szerepe többé.
(#) Karesz 50 válasza dajkusz hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
A "JP3" a kimeneti csatlakozó. Első lépésként válaszd ki CD bemenetet a bemeneti választóval, aztán áramtalanítsd az erősítőt. Kösd ki a bemeneti választó motorját, majd csipogd ki melyik a CD bemenet és kösd össze "JP3"-al.
(#) pellesmartin hozzászólása Júl 25, 2016 /
 
Hello!
Van itthon egy házimozi erősítőm,nincs hozzá távirányító,nem tudom átkapcsolni auxra,taníthatós távval se jó.
Azt gondoltam hogy építek neki egy dobozt,kiszedek belőle mindent ami nem kell( cd olvasója,video csatlakozások stb) és csak a transzformátort,aux,és az erősítő részét hagynám meg.
Ha küldenék pár képet valaki tudna segíteni,hogy működne-e,vagy felejtsem el?
(#) lobbooo hozzászólása Júl 25, 2016 / 3
 
Sziasztok!

Hosszú idő után ujra eljutottam oda, hogy a hobbimmal is foglalkozzam, így sikerült teljesen befejeznem többek között a Cresscendo Millenium erősítőmet is, erről szeretnék pár képet megosztani. Egy kis "baleset" is érte, így szét kellet szedni, ujra kellett lakkozni meg még egy két apróság, elektromosan stabil, csak fizikálisan sérült...Mióta először bemelegedtek a bordái, és az első hangokat kiadta a kedvencem lett, és azóta se untam meg, sőt minél többfélét próbálok ki annál jobban szeretem ezt a darabot.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Júl 25, 2016 /
 
Látszik rajta a gondos munka, gratulálok!
Következő: »»   1880 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem