Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „A talaj megeszik mindent” Mindent?! A közmű- (különösen a gáz-) vezetékekre gondolva, szépen néznénk ki akkor... Egyébként valóban, a legtöbb műanyag rosszul tűri a tartós UV sugárzást. De nem mindegyik. Avagy láttál már napsugárzás által tönkretett LPE védőcsövet, pl. villanyoszlopról lehozott földkábelnél? Idézet: „Az alu nem nagyon frankó, hogy finom legyek” Ha a kötéseknél szakszerűen rendbeteszik, kisebb terhelésű körökön (és csak ott!) újabb 30 évig tökéletes lehet az alu! Tehát, pl. ha a lakásban a világítás külön vezetékről ment, nincs sok értelme a rézre cserélés miatt szétvésni a plafont... (saját tapasztalat) A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
A KPE és a SYMALEN csövek, valamint a kifejezetten földkábelek bírják a legjobban. De dugj le egy darab alu rudat és nézd meg 1-2 év múlva mi marad belőle. Nem a víz fogja kinyírni. Na így jártak a villanyszerelők is a tuti tippjükkel. Az Alu dobozt tömszelecéstül megemésztette a föld.
Azzal egyetértve, hogy meg kell nézni, szakszerűen szerelhető-e, maradhat-e alu, és ebbe beletartozik az is, hogy a szükséges terhelésnek/biztosításnak megfelelő-e a keresztmetszet
Idézet: „kisebb terhelésű körökön” ,akkor nincs a terhelési korlát, hiszen a villamos hálózat 90 akárhány százaléka mai napig alu (Az erőműtől elkezdve...) és az is fog maradni, szóval azért valamire csak jó az alu. (A Lada jobb autó mint a trabant, de hogy trabanttal nem lehet ugyan oda eljutni, az nem igaz...)
Oké, a "kisebb terhelésű" nyilván a vezeték keresztmetszetéhez viszonyítva is értendő
Az alumíniumvezetékes lakásokban a problémát a dugaljak áramköreinek alulméretezése ( >30 évvel ezelőtt jellemző fogyasztókhoz méretezése) jelenti. A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
Sziasztok!
Előre is bocsánat ha már volt ilyen kérdés. Adott egy 104 éves társasház első emeleti lakása. A villanyóránál még két vastagabb szövet borítású vezeték van, EPH nem jön be. A lakáson belül a felújítás alkalmával már ki lett építve EPH hálózat, amit eddig nem volt mire kötni. Mivel villanybojler lesz, az É.V. relé mellé szeretnék EPH-t is. A lépcsőházban falon kívüli kábelcsatornák találhatók, nem tudni áramvezetékek futnak-e benne, milyen állapotúak, lehet-e közte EPH vezető. Gondolom az Elműt kell keresni ezzel. Milyen munkálatokra lehet számítani és mennyi lehet a legrosszabb esetben a végösszeg? Közgyűlésen még volt szó a ház elektromos hálózatának felújításáról is, ennek fényében esetleg érdemes volna azt megvárni? Illetve ez a felújítási munkálat érintené a villany óra után lévő legfeljebb 2 méteres szakasz cserélését és kiegészítését is EPH vezetővel? A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Természetesen 230V, az is az életvédelem/tűzvédelem miatt.
24V-tal nem lenne baj, mert berakok egy multifuse-t, ami megoldaná a bajt, ha víz alá kerül minden.
A fő földelőpontra (lakáselosztó) illene kötni. Azért az sem árt, ha van kiépítve rendes földelés is a nullázáson kívül.
EPH-t egy társasházban elsősorban a földszinten, kapualjban, felszálló vezetékek indításánál, esetleg a pincében kell keresni.
Vélhetőleg a védővezetőre gondoltál EPH helyett, de az kérdés, mikor alakítottak ki és át érintésvédelmet a társasházban. Elképzelhető, hogy PEN vezető az egyik, nem nulla. Még az is, hogy védővezetőként a vízcsőhálózatot használták, és ma is ez van. Ezt így látatlanban tovább kár ragozni. Egy biztos, az ELMŰ-nek van mindehhez legkevesebb köze.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ÉV relével kapcsolatosan. Adott egy rendszer, mely tartalmaz egy ÉV relét. Viszont nekem kell készitenem egy közel 50 méteres hosszabitót, elsztó dobozzal a végén (egy 3 fázisú hosszabitó). És ebbe is rakok egy ÉV relét. A kérdésem a következő: az első relé előtt ugye már közösitve van az N vezető és a föld, igy a második relé dobozában ezt már nem kell megtennem, ugye?
Szia!
Köszönöm a válaszod! Én igy gondoltam, ez igy megfelelő? *módositottam a rajzot, berajzoltam kicsit érthetőbben. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Igen, a védővezetőre.
Ok, köszi az infót, elkezdek akkor majd érdeklődni.
Esetleg ez a rajz segíthet ?
Ezen látható a védővezető és az EPH hálózat is. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Ha még bele rajzolnád a szolgáltató által biztositott kismegszakitót, és bekereteznéd hogy mi van "plombálva", akkor ez után szinte az egész topic felesleges lenne. Csak meg lehetne hivatkozni ezt az ábrát (akár mint nyitóképet is).
A szolgáltatói kismegszakító ott van : 32 A .
A plombált rész ( szolgáltatói) a rajzon a PE felirat függőleges nyomvonala előtti baloldali rész. Köszi , többit majd szombaton. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Sziasztok.
Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Egy konnektorba bedugott mosógépről szeretnék egy jelet levenni,ha bekapcsolják és működik, anélkül,hogy a gepet babrálnám.Elég lenne egy záró kontakt is. A lényeg,ha fogyasztás van a konnektoron,akkor egy jel,vagy záró kontakt jelenjen meg. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Ha nem jó a konnektorba dugható fogyasztásmérő, akkor esetleg a konnektorban lévő fázis vezető köré tekersz pár menetet és az ilyenforma áramváltó jelét használhatod, de lehet is kapni ilyen vezetékre pattintható áramváltókat.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
A Master/slave elosztó topic-ban körbenéztél már?
Azért pár menettel nem sokra lehet menni... (Vagy legalábbis kell még erősíteni a kapott feszültséget.)
A múltkor csináltam egy házilagos áramváltót úgy, hogy a mérendő vezetéket keresztülvezettem egy fél hiperszil trafó nyílásán (utólag , és áram alatt is rá lehetett így szerelni). A vasra rátekertem sok-sok menetet, és úgy kaptam terheletlenül a szekunder oldalon 6-8V feszültséget, hogy a mérendő vezetékben 19A folyt! Gyári, vezetékre pattinthatóval sokkal esélyesebben lehet megoldani. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Köszönöm, érthető az ábra.
A földelőszonda az, amitől a vezető hibádzik errefelé egyelőre, meg sajnos még más is...
Sziasztok!
Az udvarunkban lefektettem kb 30méter 3 eres kábelt a föld alá egy kis épülethez. Túl sok kábelt hagytam az épületnél, és így adódott az az állapot,hogy a házhoz bejövő biztosíték táblához nem ér el. Kb 30-50cm-el rövidebb. A földből kijön a kábel, és a talaj szintje felett kb 30-50cm-el véget is ér . A házhoz egyébként földkábelen jön a delej, így a biztosítéktábla is alacsonyan van amibe egy pvc csövön keresztül futnak be a kábelek. A tervem az, hogy aláások addig ahol kezdődik a pvc cső, és ott betolom ezt az elmenő vezetéket (ami ugye rövid). Manapság mivel szokták ezt szakszerűen meghosszabítani? Wago, csoki, egyéb? Sajnos nem lehet meghúzni a biztosíték tábla felé a kábelt. És még egy kérdés...ha a házhoz érkező biztosíték táblánál van egy Fi relé akkor a másik épülethez nem kell rakjak ugye? Oda egyébként csak egy biztosíték dobozt egy kismegszakítóval tervezek betenni. közben eszembe jutott még egy kérdés....ha a házhoz érkező biztosíték táblánál van egy földelő szonda, akkor a másik épülethez ugye nem kell tenni, elég ha csak a 3. érben oda viszem a földet? köszi
Itt több dolog is nem világos számomra. Legelső, hogy minek lett betemetve a kábel, a főelosztóba való bevezetés előtt? A másik milyen kábelt is tettél a földbe? Remélem föld kábelt, mert ha nem akkor azt csövezni kellett volna.
Eltérve ettől. Én úgy alakítanám ki, hogy a bejövő elosztóhoz a fi relé elé kötném be kismegszakítóval, és a felhasználás helyén fi reléznék. Ugyan is ha leveri a fi-t, nem fog az egész lakás is áram nélkül maradni. Földelő szonda nem kell a másik helységhez.
Nem túl jó dolog, de ha már toldani kell mindenképp, akkor IP6x tömítettség, föld alatt savas közegnek ellenálló műanyag kötési doboz, felett UV állóság a fontos. Wago vagy más szorítókötés jó bele..
Földtöl 30 centire egy 100x100as szerelödoboz. FI utän, mivel ha a dobozban gubanc van akkor az mär reagäl a hibaäramra.
Jol hallottam, hogy tudsz segiteni mosogatogep fütöbetet ujragyärtäsäban? Fütöbetet burkalatära kijön a fäzis. VAgy uj kanthal, vagy az egeszet ujra kellene hajlitani. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Valami olyan megoldásra lenne szükségem ami egy kontaktot ad ha bekapcsolom a mosógépet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |