Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   468 / 965
(#) bta válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Idézet:
„A talaj megeszik mindent”

Mindent?! A közmű- (különösen a gáz-) vezetékekre gondolva, szépen néznénk ki akkor...

Egyébként valóban, a legtöbb műanyag rosszul tűri a tartós UV sugárzást.
De nem mindegyik. Avagy láttál már napsugárzás által tönkretett LPE védőcsövet, pl. villanyoszlopról lehozott földkábelnél?
(#) bta válasza granpa hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Idézet:
„Az alu nem nagyon frankó, hogy finom legyek”

Ha a kötéseknél szakszerűen rendbeteszik, kisebb terhelésű körökön (és csak ott!) újabb 30 évig tökéletes lehet az alu! Tehát, pl. ha a lakásban a világítás külön vezetékről ment, nincs sok értelme a rézre cserélés miatt szétvésni a plafont... (saját tapasztalat)
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) kameleon2 válasza bta hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
A KPE és a SYMALEN csövek, valamint a kifejezetten földkábelek bírják a legjobban. De dugj le egy darab alu rudat és nézd meg 1-2 év múlva mi marad belőle. Nem a víz fogja kinyírni. Na így jártak a villanyszerelők is a tuti tippjükkel. Az Alu dobozt tömszelecéstül megemésztette a föld.
(#) pont válasza bta hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Azzal egyetértve, hogy meg kell nézni, szakszerűen szerelhető-e, maradhat-e alu, és ebbe beletartozik az is, hogy a szükséges terhelésnek/biztosításnak megfelelő-e a keresztmetszet
Idézet:
„kisebb terhelésű körökön”

,akkor nincs a terhelési korlát, hiszen a villamos hálózat 90 akárhány százaléka mai napig alu (Az erőműtől elkezdve...) és az is fog maradni, szóval azért valamire csak jó az alu. (A Lada jobb autó mint a trabant, de hogy trabanttal nem lehet ugyan oda eljutni, az nem igaz...)
(#) bta válasza pont hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Oké, a "kisebb terhelésű" nyilván a vezeték keresztmetszetéhez viszonyítva is értendő
Az alumíniumvezetékes lakásokban a problémát a dugaljak áramköreinek alulméretezése ( >30 évvel ezelőtt jellemző fogyasztókhoz méretezése) jelenti.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) Wind-Storm hozzászólása Aug 10, 2016 /
 
Sziasztok!

Előre is bocsánat ha már volt ilyen kérdés.
Adott egy 104 éves társasház első emeleti lakása. A villanyóránál még két vastagabb szövet borítású vezeték van, EPH nem jön be. A lakáson belül a felújítás alkalmával már ki lett építve EPH hálózat, amit eddig nem volt mire kötni. Mivel villanybojler lesz, az É.V. relé mellé szeretnék EPH-t is.
A lépcsőházban falon kívüli kábelcsatornák találhatók, nem tudni áramvezetékek futnak-e benne, milyen állapotúak, lehet-e közte EPH vezető.
Gondolom az Elműt kell keresni ezzel. Milyen munkálatokra lehet számítani és mennyi lehet a legrosszabb esetben a végösszeg?
Közgyűlésen még volt szó a ház elektromos hálózatának felújításáról is, ennek fényében esetleg érdemes volna azt megvárni? Illetve ez a felújítási munkálat érintené a villany óra után lévő legfeljebb 2 méteres szakasz cserélését és kiegészítését is EPH vezetővel?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) csabeszq válasza KTobi hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Természetesen 230V, az is az életvédelem/tűzvédelem miatt.

24V-tal nem lenne baj, mert berakok egy multifuse-t, ami megoldaná a bajt, ha víz alá kerül minden.
(#) bakos13gab válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
A fő földelőpontra (lakáselosztó) illene kötni. Azért az sem árt, ha van kiépítve rendes földelés is a nullázáson kívül.
(#) ötfelezős válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
EPH-t egy társasházban elsősorban a földszinten, kapualjban, felszálló vezetékek indításánál, esetleg a pincében kell keresni.
Vélhetőleg a védővezetőre gondoltál EPH helyett, de az kérdés, mikor alakítottak ki és át érintésvédelmet a társasházban. Elképzelhető, hogy PEN vezető az egyik, nem nulla. Még az is, hogy védővezetőként a vízcsőhálózatot használták, és ma is ez van. Ezt így látatlanban tovább kár ragozni.
Egy biztos, az ELMŰ-nek van mindehhez legkevesebb köze.
(#) Helios hozzászólása Aug 10, 2016 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem ÉV relével kapcsolatosan. Adott egy rendszer, mely tartalmaz egy ÉV relét. Viszont nekem kell készitenem egy közel 50 méteres hosszabitót, elsztó dobozzal a végén (egy 3 fázisú hosszabitó). És ebbe is rakok egy ÉV relét. A kérdésem a következő: az első relé előtt ugye már közösitve van az N vezető és a föld, igy a második relé dobozában ezt már nem kell megtennem, ugye?
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Aug 10, 2016 / 1
 
Nem kell közösíteni, sőt, tilos.
(#) Helios válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszod!

Én igy gondoltam, ez igy megfelelő?

*módositottam a rajzot, berajzoltam kicsit érthetőbben.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Igen, így jó.
(#) Helios válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) Wind-Storm válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Igen, a védővezetőre.
Ok, köszi az infót, elkezdek akkor majd érdeklődni.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 10, 2016 / 1
 
Esetleg ez a rajz segíthet ?
Ezen látható a védővezető és az EPH hálózat is.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Ha még bele rajzolnád a szolgáltató által biztositott kismegszakitót, és bekereteznéd hogy mi van "plombálva", akkor ez után szinte az egész topic felesleges lenne. Csak meg lehetne hivatkozni ezt az ábrát (akár mint nyitóképet is).
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
A szolgáltatói kismegszakító ott van : 32 A .
A plombált rész ( szolgáltatói) a rajzon a PE felirat függőleges nyomvonala előtti baloldali rész.
Köszi , többit majd szombaton.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Kokany82 hozzászólása Aug 11, 2016 /
 
Sziasztok.
Szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Egy konnektorba bedugott mosógépről szeretnék egy jelet levenni,ha bekapcsolják és működik, anélkül,hogy a gepet babrálnám.Elég lenne egy záró kontakt is. A lényeg,ha fogyasztás van a konnektoron,akkor egy jel,vagy záró kontakt jelenjen meg.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) pont válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Ha nem jó a konnektorba dugható fogyasztásmérő, akkor esetleg a konnektorban lévő fázis vezető köré tekersz pár menetet és az ilyenforma áramváltó jelét használhatod, de lehet is kapni ilyen vezetékre pattintható áramváltókat.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Gafly válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
A Master/slave elosztó topic-ban körbenéztél már?
(#) kendre256 válasza pont hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Azért pár menettel nem sokra lehet menni... (Vagy legalábbis kell még erősíteni a kapott feszültséget.)
A múltkor csináltam egy házilagos áramváltót úgy, hogy a mérendő vezetéket keresztülvezettem egy fél hiperszil trafó nyílásán (utólag , és áram alatt is rá lehetett így szerelni). A vasra rátekertem sok-sok menetet, és úgy kaptam terheletlenül a szekunder oldalon 6-8V feszültséget, hogy a mérendő vezetékben 19A folyt!
Gyári, vezetékre pattinthatóval sokkal esélyesebben lehet megoldani.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Köszönöm, érthető az ábra.
A földelőszonda az, amitől a vezető hibádzik errefelé egyelőre, meg sajnos még más is...
(#) hapro hozzászólása Aug 12, 2016 /
 
Sziasztok!

Az udvarunkban lefektettem kb 30méter 3 eres kábelt a föld alá egy kis épülethez. Túl sok kábelt hagytam az épületnél, és így adódott az az állapot,hogy a házhoz bejövő biztosíték táblához nem ér el. Kb 30-50cm-el rövidebb. A földből kijön a kábel, és a talaj szintje felett kb 30-50cm-el véget is ér . A házhoz egyébként földkábelen jön a delej, így a biztosítéktábla is alacsonyan van amibe egy pvc csövön keresztül futnak be a kábelek. A tervem az, hogy aláások addig ahol kezdődik a pvc cső, és ott betolom ezt az elmenő vezetéket (ami ugye rövid). Manapság mivel szokták ezt szakszerűen meghosszabítani? Wago, csoki, egyéb? Sajnos nem lehet meghúzni a biztosíték tábla felé a kábelt.
És még egy kérdés...ha a házhoz érkező biztosíték táblánál van egy Fi relé akkor a másik épülethez nem kell rakjak ugye? Oda egyébként csak egy biztosíték dobozt egy kismegszakítóval tervezek betenni.
közben eszembe jutott még egy kérdés....ha a házhoz érkező biztosíték táblánál van egy földelő szonda, akkor a másik épülethez ugye nem kell tenni, elég ha csak a 3. érben oda viszem a földet?
köszi
(#) Gabó válasza hapro hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Itt több dolog is nem világos számomra. Legelső, hogy minek lett betemetve a kábel, a főelosztóba való bevezetés előtt? A másik milyen kábelt is tettél a földbe? Remélem föld kábelt, mert ha nem akkor azt csövezni kellett volna.
Eltérve ettől. Én úgy alakítanám ki, hogy a bejövő elosztóhoz a fi relé elé kötném be kismegszakítóval, és a felhasználás helyén fi reléznék. Ugyan is ha leveri a fi-t, nem fog az egész lakás is áram nélkül maradni. Földelő szonda nem kell a másik helységhez.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Aug 12, 2016 / 1
 
Nem túl jó dolog, de ha már toldani kell mindenképp, akkor IP6x tömítettség, föld alatt savas közegnek ellenálló műanyag kötési doboz, felett UV állóság a fontos. Wago vagy más szorítókötés jó bele..
(#) Sam Seed válasza szamóca hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Földtöl 30 centire egy 100x100as szerelödoboz. FI utän, mivel ha a dobozban gubanc van akkor az mär reagäl a hibaäramra.

Jol hallottam, hogy tudsz segiteni mosogatogep fütöbetet ujragyärtäsäban? Fütöbetet burkalatära kijön a fäzis. VAgy uj kanthal, vagy az egeszet ujra kellene hajlitani.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
(#) Kokany82 válasza pont hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Valami olyan megoldásra lenne szükségem ami egy kontaktot ad ha bekapcsolom a mosógépet.
(#) gyuszo válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Vezeték nélküli mozgásérzékelő ?
(#) Kokany82 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
?
Ezt nem értem?
Következő: »»   468 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem