Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   249 / 376
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Amit láttál, és csináltál, úgy is van, senki nem talált ki új dolgokat!
Kimondottan a nagy vágósebességű, keményfém szerszámmal való megmunkálásról beszéltünk. Ez gyakran még igen összetett bevonatolással is megtámogatják.
Minél kisebb a vágóél alakváltozása, annál kisebb a szerszámban keletkező hő, a súrlódásból keletkező felületi hő egy részét elviszi a forgács, a többivel pedig általában megbirkózik a sűrített levegő is. Ha pici segítséget akarnak adni, akkor sűrített levegős olajköd hűtést is használnak....
(#) Helios hozzászólása Aug 8, 2016 /

Sziasztok!

Elgondolkodtam azon, hogy szeretnék én is egy CNC-t késziteni, de csak és kizárólag NYÁK maráshoz illetve még néha néha fa megmunkálásához. Olvasgattam, nézegettem itt a fórumon a képeket, gépeket és rengeteg olyan dolgot láttam ami tetszett. Tudom hogy nem lesz könnyű, de egyenlőre csak a váz szerkezetén gondolkodom még. Az elképzelésem a következő lenne:

- A/4-es munkaterület mely fix, nem mozgó kivitellel készülne,
- Lineáris csapágyat használnék, tengelyenként 2 db-ot (x,y,z, összesen 6db), igy elméletileg megtartaná a párhuzamosságát is.
- A lineáris csapágy tengelyének pedig acél rudat használnék.
- A "kocsik" mozgatásához lévén hogy NYÁK maráshoz szeretném használni arra gondoltam hogy sűrű menetű menetes-szárat használnék melyet száranként 2db anyával biztositanék.
- Maga a váz szerkezetet 25x25-ös zártszelvény szolgéltatná.

Motorokat tekintve nem tudom mi lenne a jó választás, de ha a sebesség feláldozható a pontoságért, akkor legyen lassú, de pontos.

Ha valakinek volna kedve kicsit elbeszélgetni erről a tervről azt szivesen fogadnám.
(#) kaqkk válasza Helios hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

A menetes szárat felejtsd el ! Ez pontos és nem drága
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) csatti2 válasza Helios hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Én elsősorban nyákmarásra használom a gépemet (kínai CNC3020-as, teljesen átépített elektronikával). Ha apró SMD alkatrészekkel is dolgozni akarsz, akkor még a trapézmenetes orsó is kevés lehet (az én gépem golyós orsós). Fontos tudni, hogy a gép összes hibája összeadódik (tengelyek, motorok játéka, főorsó ütése, Z szintezés hibájából adódó gravírtű marási eltérések, stb.). Nem egyszerű 8-10miles izolációkat marni. Ha csak átmenőfuratos alkatrészeket kívánsz használni, akkor persze sokkal kisebb pontosság is megfelelő.

A sebességet azért ne akard teljesen feláldozni. Egy közepes méretű nyák elkészítése is nagyon sokáig eltarthat különben. Fontos, hogy a főorsó fordulatszáma is jelentősen befolyásolja a megmunkálás sebességét (legalább 10000-s, de inkább nagyobb fordulatszám javasolt az elfogadható előtolási sebességhez).
Léptetőmotorok esetén mindig kompromisszumot kell kötni (erősen leegyszerűsítve):
Nagyobb nyomatékú motor -> nagyobb maximális sebesség, nagyobb elérhető megmunkálási sebesség, magasabb áramfelvét, nagyobb veszteség kis terhelés esetén is, drágább
Magasabb üzemi feszültség (a motorok névleges feszültsége eléggé érdektelen adat, a hajtás elektronika áramra szabályoz) -> valamivel gyorsabb reakció (gyorsulás, lassulás)
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Szia! A tapasztalataidról nem meséltél. Milyen a kínai gép? Miért kellett az elektronikához nyúlni?
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

A mechanikával elégedett vagyok. A hozzáadott főorsóban cserélni kellett a csapágyakat, mert viszonylag hamar tönkrementek. Ha most dönthetnék, vennék egy mechanikát szerelőkészletben (úgy is árulják) és az elektronikát, motorokat én választanám hozzá.

Az elektronikát több ok miatt építettem át:
1, csak párhuzamos portos kapcsolat (laptopról hajtom most Ethernet-en keresztül), helyhiány miatt nem akartam még egy asztali számítógépet csak erre fenntartani (meg azért mégis csak a 21. században élünk már)
2, hibás tervezés miatt hajlamos volt a lépéstévesztésre (plusz kondi panelre forrasztásával javítható, de meg nem oldható teljesen)
3, nem támogatta végállás kapcsolók utólagos beszerelését
Nem kritikus, de további pontok:
4, nem volt féláram mód
5, fix 8 mikrolépés mód
6, a felület letapogatás csak nagyon lassan volt pontos (ráadásul "pontozta" is a nyákot különben)
(#) dB_Thunder válasza csatti2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Engem érdekelnem a mostani vezérlésed komponensei is!
(#) csatti2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Az eredetiből meghagytam a trafót és az egyenirányítót. Ebből kijön egyszer kb. 50V (a főorsónak, PWM szaggatva), illetve kb. 24V a hajtásnak. Ezt kiegészítettem egy 1A-s ipari kapcsolóüzemű táppal a vezérlésnek és egy relével, ami lekapcsolja a tápot a trafóról vészhelyzet esetén (illetve, amit még a vezérlés annak tekint).
A léptetőmotoroknak beraktam 3db Leadshine DM542-t. A vezérlést egy CSMIO/IP-M 4 végzi ethernet-en keresztül (Mach3-al). A mozgásvezérlőnek 10V-os analóg kimenetei vannak, ehhez gyorsan összedobtam annak idején egy 10V->PWM átalakítót (555-ös alapon). Ez ugyan nem túl pontos és már rég megterveztem az utódját, de valahogy mindig van más fontosabb tennivalóm.
Felszereltem a gépre 3db végállás kapcsolót (a jelenlegi beállításaimmal még nem sikerült lépéstévesztést okoznom, ezért a másik végekre beállított szoftveres végállások tökéletesen működnek).
Bekötöttem még két krokodilcsipeszt a letapogatáshoz (egyik a nyákra megy, a másik a szerszámra). A mozgásvezérlő hardveres letapogatást is támogat, ehhez viszont saját makrót kell használni.
Készítettem még szerszámhossz mérésre egy mikrokapcsolóból és egy 3D nyomtatott tartóból egy egyszerű eszközt (lehetne pontosabb, de csak néhány század milliméter a hibája, ami nekem elég).
(#) Beles hozzászólása Aug 11, 2016 /

Sziasztok!
Most próbálgatom az újjonnal összerakott CNC-et, és felmerült pár kérdés. Eagle nyáktervezőt használok, a pcb-gcode-nevű pluginnal ismerkedek. Esetleg van valami jobb plugin is hozzá? Illetve 30fokos, 02m-es gravírtűhöz milyen beállítások a jók?(marási mélység etc)
(#) Stewe válasza Beles hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Az Eagle nyáktervezőhöz ebben a fórumban több segítséget kaphatsz.
A szerszám megmunkálási paraméterei pedig CSAK katalógusból olvashatók ki biztosan, mert nagyon függ az anyagától (HSS HSS-E HSS-E8, keményfém), a megmunkálandó anyagtól, és a kenés forgácseltávolítása módjától is.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) kameleon2 válasza Beles hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Szia! Nagyon nem mindegy az Eagle és az ULP verziószáma! Nekem a régi 5.1-el sok gondom akadt. Az új ULP-ben van már hálistennek egymenetes marás, nem megy neki ugyanannak a kontúrnak 20x. Nekem teljesen jól működik - nem kell másik. Egy dologra nem tudtam rájönni. Ha a kontúrmarást nem egy menetben, hanem kisebb fogásokkal akarom elvégezni - azt hol lehetne megadni neki - így kézzel módosítom általában a g-kódot, de minden más szuper. Igaz a módosításhoz a BASIC CNC viewer is nagy segítség, mert látni benne mindent és az új változata már editálni is tudja a kódot. Így 100x könnyebb a dolgom, mint egy notepad-el. Így egy kis panel 5 perc. Azelőtt elkínlódott 1 órát is. Vagy sokat kellett gyomlálni a kódot.
(#) Beles válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Okés, köszi a választ. És mivel marsz? Gravírtű, vagy valami marószárral? Milyen beállítások mellett?
(#) saua hozzászólása Aug 12, 2016 /

Sziasztok,

Az asztalt bordás szíjak segítségével két léptetőmotor mozgatná. Hogy kellene a motorokat vezérelni?
Lehet a két motort párhuzamosan kötni és az egyiknél csak egyszerüen megcsrélni a szálakat, hogy fordítva forogjon? Az Arduinóba grbl 0.9j van beégetve a motorokat EasyDriver vezérelné.
(#) kameleon2 válasza Beles hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Szia! Nekem a gravírtűt javasolták - a legkevésbé sem jött be. Mindig tört. Ha ránéztem attól is kicsorbult. Most 4-es száron van 0,1mm-es hegyű piramistűm. Na ez jó szerszám! 10.000-es fordulat 300-as sebességen szépen karistol. Egyszer sem ment ki a hegye, pedig nyomtam neki sokszor tévedésből is, mint süket a csengőt.
(#) juhasz10 válasza saua hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

Elméletileg lehetséges, viszont 2 teljesen egyforma motor kell. Nem tudom megvan-e már az EasyDrivered de ha még nincs, lehet hogy jobban járnál a DRV8825-el. Lehet hozzá venni shieldet. Azt rádugod az uno-ra és bele fér 4 driver. Jumperrel lehet a negyediket kiválasztani melyik tengelyt hajtsa. Megvannak rajta a végállás kapcsolóknak is a kivezetések.Shield DRV8825
(#) saua válasza juhasz10 hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

Köszi a választ,

Már megvannak, de csak most derült ki, hogy egy motor nem tudja mozgatni az asztalt, ilyesmi módon lesz összeállítva, ezért lenne jó csak két easy driver
(#) juhasz10 válasza saua hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

Nem szorul az az asztal valahol? Nekem 1db Nema17-es motor könnyedén viszi az asztalt, igaz lézeres gépen. 0,3 Nm körül tud a motor adatlap szerint.
Szerintem nyugodtan kösd rá. Nem lehet bajuk. Bár az easy drivert nem ismerem, nem tudom van-e hővédelem benne. Hűtés mindenesetre valószínűleg fog kelleni. A motorok tápfeszültsége mennyi? Egész lépésen van vagy mikron?
(#) Beles hozzászólása Aug 30, 2016 /

Sziasztok!
Mach3-al saját épításű CNC-t hajtok. Mind a három tengelyen egyforma méretű csúszás van. Tehát ha nyák készítésénél többször körbe megyek a vezetősávokon, akkor már nem ugyan ott megy, ahol kellene. Illetve a Z tengely is csúszik felfelé, tehát egy idő után már nem ér hozzá a panelhoz. Ez mechanika probléma lehet, program beállítás, vagy esetleg a meghajtók problémája? TB6600 a léptetőmotor meghajtó, párhuzamos porton keresztül...
(#) Stewe válasza Beles hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Lépésvesztésre utal.....
Ennek oka lehet
-túl nagy forgácsolási ellenállás (panelmarásnál nem jellemző)
-túl nagy beállított gyorsulás (a leggyakoribb)
-nagy sebességnél optoelemek gyengesége
-finom mikrolépéses üzemmódnál túl kicsi teljesítmény
De tisztázni kellene: indítás után máshol fut le a program, vagy program közben torzul el a minta?
Kísérletképpen a gyorsmeneteknél a gyorsulást vedd le a mostani 60%-ára!
Az mindenképpen meglepő, hogy a Z lefelé veszít lépést.... merüléskor az előtolás a normál előtolás 1/3-1/2-énél ne legyen több.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
(#) Beles válasza Stewe hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Ezeket már próbáltam. Program futás közben torzul a minta. Külföldi fórumokon olvasgattam, és találtam egy olyat hogy a kernel sebességet vegyem lejjebb. Egyelőre az első teszt jónak tűnik, most egy nagyobb nyákkal próbálom meg. VAlaki írta azt is hogy neki a step pulse polaritását kellett megváltoztatni.
(#) StefuPeti válasza Beles hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Szia. Én irtam a step polaritás változtatását. Nekem az oldotta meg az elcsúszás problémát.
Hehát ha áll a gép a léptető motorokat kézzel nem tudom elforgatni, előtte simán tudtam.
(#) Beles válasza StefuPeti hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Nekem sajnos nem oldja meg Se a kernel speed. Mostmár eljutottam oda, hogy írtam egy G code-ot, hogy mindíg addig menjen lefelé, amíg a probe hozzá nem ér a nyákhoz(az autolevelerből ollóztam össze a kódot), és folyamatosan egyre többet kell lemennie a Z tengelynek. kb 0.0025mm-el csúszik minden egyes 10mm emelés után. Próbáltam lassabbra venni, más micro steppet beállítani, raktam 6400mikrot közvetlen a meghajtó betáplálásához, de nem javul. Ötletem sincs már. Még egy másik számítógépel lehet kipróbálom.

Próbáld lefuttatni ugyanazt a programot, úgy, hogy felfelé nem gyorsmenettel megy, hanem ugyanazzal a munkaelőtolással, amivel az érintő dolgozik!
Hátha csak a gyors mozgásoknál bakizik.
Mennyi ez 1 mikrolépésre adódó számított elmozdulás? gyanítom nagyobb mint 2,5 mikron....
Mert ha a hiba ennél kisebb, akkor esetleg mechanika csúszási hiba lehet...

De nem csak a gyorsnál, pont ez a baj. Hiába lassítom le a probe tool-al is lelassítom 25mm/percre és akkor is hibázik. 1600 mikrolépés 1mm.

Nem túlságosan is finom ez a hajtás?
Ha 160 mikrolépés lenne 1 mm, akkor is 6,25 mikron mozgás van 1 jelre, ami gyanítom még mindig töredéke lenne a mechanika hibáinak.
Milyen emelkedésű golyósorsó, és áttételezés van?

2mm menetemelkedésű menetes szár van direktbe hajtva.

Egy menetes szárhoz még a 10 mikronos lépés is túlzásnak tűnik....
A vezérlő frekvencia így szükségtelenül magas, az átviteli problémák hatványozottan jelentkeznek, amiket kimérni házilag igen nagy kihívás!
Minimálisan egy valós kétcsatornás szkóppal kellene összehasonlítani a jelalakokat és az együttfutást az egységek be és kimenetein.

Ezt lehet kipróbálom. Most még annyit csináltam, 400 mikrolépésre levettem. Stablian 2 lépést veszít minden váltásnál. Tehát mindíg 0.0050mm-el kell lejjebb mennie. Akkor is ha 50mm/sec a max sebesség, és akkor is, ha 300mm, lassú gyorsulással. Illetve az sem számít, ha több utat kell felfelé megtennie, kipróbáltam 1 mm-es emelkedéssel, és 10mm-essel is.

És ezt csak az egyik irányban teszi...
Ha valóban mindig két inkrement a hiba, akkor valamiért nem megy át minden jel a számítógéptől hajtásig, vagy a a hajtás bemenetén vész el. Feléledési késleltetés? Nincs valahol egy nagyobbacska kondi valamelyik bemeneten ami esetleg eltorzítja az első két step jelet?
Ez lehet az első és az utolsó, vagy az első kettő, de Az utolsó(k) nem valószínű mert a hajtás nem tudhatja, hogy mikor van vége a mozgásnak.
Úgy tűnik nem úszod meg a szkópot..... nagyon rövid mozgásokkal behatárolható mikor keletkezik a hiba, utána lehet okot keresni.
Nincs véletlenül a hibázó bemeneten mérhető offset?

Másik lehetőség, hogy a PC vezérlő kimenet hibás, és az első egy két három step-tüske túl keskeny.....
Következő: »»   249 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem