Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   117 / 251
(#) kameleon2 válasza kissi hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ez bennem is felmerült, mert múltkor láttam a kínaiaknál nagyon jó árban - és az én autómon is jól mutatna
(#) ezermester1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Hol árulnak ilyen tükörmatricát? Boltot gondoltam.
(#) kameleon2 válasza ezermester1 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Például itt. De Budapesten is biztosan van ilyen fólia valahol, ha máshol nem - autófóliásoknál. Például itt.
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 15, 2016 /

Sziasztok.

Már napok óta nézek egy napelem cellákat az ebayon és ki akartam számolni hogy mit is tud ha összekötöm egy tizenkét voltos rendszerré. Nyolcvan darab van a csomagban. Így háromszor tizenkettő volt lesz a végeredményem. Gondolom nem egyszerűen megszorzom háromszor.

Előre is köszönöm a segítséget.
Egy cella adatai.
Átlagos Teljesítmény (Watt): 0,34 Wp
Átlagos áramerősség (A): 0,68 Imax
Átlagos Feszültség (V): 0,5 Vmax
(#) tomipap válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

A soros és párhuzamos kapcsolás alapszabályait kell figyelmbe venned. Semmi egyéb. A gyártók tesznek be bypass diódákat is többynire a részleges árnyékolási problémák csökkentése végett.

Azért az fontos, hogy a kapocsfeszültséget okosan válaszd meg. Ha ettől eltekintünk akkor.

12V x 0,5V =24 cella

3x24 cella = 12Vp 2,04A = 24,48Wp

Amúgy ez megéri? 25W ennyi munkáért.

De ebben a formában ez nem az igazi.

Én inkább 2x40 cellával építeném:

2x 40 x 0,5Vp = 20Vp -> 1,36A -> 27,2Wp
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
(#) Marko Ramiusz válasza tomipap hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

12-szer, 0,5 mióta 24?
(#) tomipap válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Hulyen irtam le amit mondani akartam.
De ertheto azert ha az a cel.. 12V-hoz 24cella kell. Mar nem tudtam modositani mikor ujraolvastam...
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Miért akar mindenki 12V-os rendszert barkácsolni??? A leglehetetlenebb rendszer. Alacsony feszültség, nagy áram, problémás, vacak inverterek. Mit kell ellátnia?
(#) antikzsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Ledes lámpákat akarok meghajtani róla. Éjszakai fényként mozgásérzékelővel egybekötve. És az akkumulátor 12voltos.
(#) greenpower válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Szia

Nálam 36 cellás vált be 12V-os aksira, de a 40 cellás is megfelelő. A lényeg hogy az aksinak 13,8V kell hogy töltődjön, és borús időben is kell ezt tudnia. Plusz veszteségek miegymás.
De 0,34Wp ? Ezek nagyon pici celláknak tűnnek, egy panel csak 13Wp körül lesz.
(#) antikzsolt válasza greenpower hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Ezek szoktak lenni a napelemes kerti lámpákba és hasonló helyeken. 58x39mm
Jobb a 40 igazad van. Nem árt ha van egy kis plusz.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Felmehetsz akár 30-35 V-ig is. Ráteszel egy PB137-et és kész a töltőd. Sok a veszteség? Kit érdekel? Ingyen van A PB137-et meg simán rácsavarozhatod az alukeretre. Ha biztosra akarsz menni, akkor sorbakötsz a kimenetével egy TO220-as 10Ohm 20W-os ellenállást. A PB137 1,5A-t tud - így igaz csak 1,37A-t fog tudni - de akár rövidre is zárhatod - nem megy tönkre. Nálam évek óta megy egy kész Monokristályos 80W-os panellel. Egyszerűbb volt készen megvenni, mint szöszölni a cellákkal.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 16, 2016 / 2

Hello! Azért a kimenetére tett ellenállás nem egy jó ajánlat. Mert 1.37A rövidzárlatban lesz! De nem azt töltene vele, hanem aksit.. Ha 12V az aksi, akkor 170mA-al töltene, és ha 13V az aksi, akkor pedig 70mA-el. Az életben nem tölti fel, még 13,7V-ra sem. Pedig ott az aksi kapacitása, kb. csak 60%-a a névlegesnek.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Akkor mit ajánlasz. Szeretném azért feltölteni maximálisra az aksit mert cinkes lenne hogy 5 perc és lekapcsolna.
Azon felül hogy kint világít ha mozog valamit de bent vészvilágításnak is használnám ha elmenne a villany.
(#) greenpower válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Szia

Én Step-Down konvertert használnék.
Mondjuk egy 3A-os simán elég, és szabályozni tudod a kimeneti feszültséget is. Ha nem teszel a panelbe diódát akkor kell elé tenni egyet.
Drágább megoldás a töltésvezérlő , viszont védi az aksit a mély kisüléstől.
(#) Kovidivi válasza greenpower hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Az IC folyamatosan 2.5W-ot tud eldisszipálni 25fokC-on, amit elég nehéz tartani, tehát számoljunk 2W hővel. Legjobb esetben 90%-os a hatásfok, ebből következik, hogy kb. 20W a teljesítmény korlát, de ennél semmiképpen sem több. Ehhez nagyon jó hűtés szükséges.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Hello! Azt írtad, hogy maximum 20V-ot és 0,5A-t tud a napelem. Az még azért nem egy erőmű. Ha 20V mellet is adná a 0,5A áramot, és az aksi 12V-ra van lemerülve, akkor 8V a feszültség különbség, és 4W a termelt hő. Ezt egy tenyérnyi bordával elfűti a 137-es, ha nem a tűző napra teszed azt is.
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

4-5 év megy így a kapum.... Csak télen 1-2 napig okoz gondot, de az is csak azért mert monokristályos a napelemtáblám.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Én készséggel elhiszem neked, de nem tudni hogyan fog alakulni itt a fogyasztás. Mert ugye az energia mérlegnek pozitívnak kell lenni. Ha 70..170mA között tudjuk tölteni az aksit, akkor gondolom felesleges az 500mA-t tudó napelem..
(#) ezermester1 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Ha csak papíron van a teljesítmény azt 25-30%-al kevesebb lesz ténylegesen. Ne sajnáld,hogy nagyobb a napelem teljesítmény papíron. Az ténylegesen jóval kevesebb.
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Szerintem bármit írsz, építsd meg előbb. Nálam már működik, nem csak papíron. A rövidzár védelem pedig muszáj volt, mivel 20A-t vesznek fel a kapumotorok induláskor, azaz korlátoznom kellett, mit engedhet át a töltő a PB137 1,5A-es maximális terhelhetősége miatt. Igaz mindössze 8mp-ig forognak a motorok és az üzemi áramuk már csak 4A. Egy PB 137 2-300Ft. Senki nem mondta, hogy ne lehetne akár párhuzamosan több darab is. Mindegyik felszerelhető a napelem profilsinére is, mivel aluminium és szép nagy felület - azaz lesz hűtés bőven. Nekem alu dobozban van évek óta, hogy ne rohadjon szét.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

A PB137-nek belső áramkorlátja van. Akármennyi többletet kér a motor, azt az akkuból kell vennie. Ezenkívül a napelem árama is korlátos. Persze ha 250 W-os, 8 A-es napelemet teszel a PB137-re... De akkor meg életbe lép az első szabály (mondat).
Egyébként a PB 137-et is meg lehet fejelni, mint a többi stabkockát. Hiszen ez is az végeredményben. Adatai alapján az LM317-et alakították hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

A belső áramkorlát nem védte meg . A múltkor egy töltőbe tettem gyors megoldásként PB137-et és úgy elszállt a védőellenállás nélkül, mint a győzelmi zászló rövidzárnál. A 10 Ohm 20W TO220-as tokban nagyon jó megoldás. Nekem bevált, hűthető is, olcsó és egyszerű. Nyilván az akkuból veszi a többletet a motor, de megpróbálja a töltővezetékről is kiegyenlíteni a fogyasztást. Most nem tudja, így csak az akksi dominál.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

"Szerintem bármit írsz, építsd meg előbb." Remélem ez utasítás volt nem tanács. Mert ha utasítás, akkor értem. De ha csak tanács, akkor nem fogadom meg..
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

Ha rám hallgatsz - azt csinálsz, amit akarsz. antikzsolt kérdésére válaszoltam - te eddig nem adtál egzakt segítséget - én igen. Olyat, amit azonnal használhat. Ha tudsz jobbat - tedd közzé, lássuk, hogyan csinálják ezt a profik?
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

Én nem is akartam tanácsot adni, csak leírtam Neked, hogy amit javasoltál, annak mik a hátulütői..
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 16, 2016 /

Sziasztok. Sikerült szereznem egy napelemet.
Nem tudom hogy van e benne védelem. Mert a közepén rá van ragasztva egy doboz abból jön ki a két kábel. Ha esetleg lenne sülhet valami? Egy 12v 7Ah aksit töltenék vele. Esetleg védi az aksit a túl töltés/merítéstől?

3.5W 18V polycrystalline silicon
Operating voltage: 18V
Max work current: 0-180mA
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) greenpower válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Szia

Szerintem nincs benne még dióda sem, max. 180mA-ra nem kell semmi.
Ilyen kicsi árammal kb. 40 óra teljes napsütés kell mire feltöltöd az a 7Ah-s aksit.
Töltésvezérlőt ilyen kis áramra még nem kerestem de biztos létezik.

Mit szeretnél vele meghajtani, mert ez kb. egy mobiltelefonhoz elég.
(#) antikzsolt válasza greenpower hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Kb tíz ledet akarok meghajtani róla és egy mozgásérzékelőt. Irányfényként használnám.
Jól sejtetted. Ez egy napelemes telefontöltő egyik része. Természetesen olyan mozgásérzékelőt keresek ami lekapcsol nappal.
(#) palcsika26 hozzászólása Aug 16, 2016 /

Sziasztok. Milyen napelem lenne célszerű egy 100Ah-s akku töltéséhez? Töltésvezérlő. akksi megvan, szigetüzemben működne, 70-80W fogyasztói teljesítmény.
Következő: »»   117 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem