Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonvonalakról általában

Témaindító: Busz, idő: Nov 22, 2007
Lapozás: OK   13 / 19
(#) zombee válasza Gafly hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

Kösznöm, ezt lehet hogy ki is próbálom, meg akkor szkóppal rámérek a vonalra is. Azért feltételezem hogy magában a telefonban is van valami szűrő, mert egy 8kHz-es sípolást még jól lehet hallani a hangszóróban, egy 9kHz-est már szinte alig.
(#) zombee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 17, 2016 /

Mármint AZT a csengetést, amit akkor ad a telefon mikor nagyfeszültségű(>75V) váltóáramot kap?
A dallamot hol szeretnéd játszani? A csengetőművel, vagy a kagyló hangszórójában? A telefonok csengetőműve tudtommal saját hanggenerátorral megy, vagy teljesen mechanikus cucc.
Nálam érzékeli amikor felveszik a kagylót, és annak hangszórójában zenél. A PWM egyelőre felejtős.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
(#) zombee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Már kezdem érteni. A 25Hz-et én is tudtam, de eszembe nem jutna ezt modulálva ráadni a telefonra amikor felemelik a kagylót. Az elnyomás érthető, de nagyon nincs mit magyarázni rajta. Beemeléskor a telefonvonalon annyira leesik a vonalfeszültség, hogy nem éri el a csengetőmű ingerküszöbét. A másik része, hogy egy "rendes" telefonközpont amúgy is kikapcsolja a csengetést, amint észleli a beemelést, érthető okokból. Van olyan, hogy ezt a funkciót kispórolják a telefonból, és ha a központ "nem kapcsol" idejében (vagy direkt úgy működik mint a tiéd), ott beemelés után is van csengetés. Az én cuccomból egyelőre kimarad a csengető funkció, kicsit macera lenne beépíteni és nincs is rá szükség. A szükséges áramkörrészletet már fejben összeraktam, a lényege egy step-up konverter, H-híd, szűrő, és természetesen egy kétmorzés váltórelé. Ezen kívül a beemelés-érzékelés részét is át kellene alakítani hogy csengető vagy normál módban is működjön. Pl. graetz+vonalfeszültség érzékelés...
(#) zombee hozzászólása Jún 7, 2016 /

Sziasztok!
Elkészült a nagy mű, majd rakok fel videót is ha valakit érdekel. Egy kis probléma azért akadt az MT8870DE IC-vel kapcsolatban. 4 darabot készítettem, de csak 2 működik rendesen. A másik kettővel az a gond, hogy a "bal DTMF oszlop" (1,4,7,*) gombjait nem érzékeli lenyomásként, ha közben megy a 480Hz-es vonalhang. A kérdéses az oszlop az 1209Hz-es komponenst adná.
5 különböző márkájú telefonkészülékkel is egyforma lett az eredmény.

Észrevettem hogy a két nem működő példányba EZT a típust (talán Zhengzhou Electronics) építettem be, míg a működő darabokban HESTore-ből illetve vateráról vadászott IC-k vannak. Kicseréltem az IC-t ERRE a típusra (embléma alapján Mifare), és hirtelen megjavult. A kapcsolási rajzot most nem tudom belinkelni, de az adatlap szerinti aszimmetrikus bekötést vettem át. Talán én hibázhattam valahol (pl. tényleg nem kéne tranzisztorral szaggatott 480Hz-es vonalhangot adni neki), vagy az IC-k között lehet ekkora különbség? (pl. másképp működik a jelerősítés). A vége lehet az lesz hogy az IC erősítő kimenetén oszcilloszkóppal rámérek.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2016
(#) Inhouse válasza zombee hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Szia!

Elárulnád a beemelés érzékelés és a tárcsázás becsatolásának módját?
(#) zombee válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Szia!

Összefoglalom: 19.5V-ot állítok elő. A tápegység kimenete a telefonvonalra ellenállásokon keresztül csatlakozik. Pozitív oldalon 270Ohm, negatív oldalon 100 Ohm. Beemeléskor a telefonon keresztül záródik a hurok, és kb. 35mA áram folyik. Ezt a negatív oldali ellenálláson eső feszültség alapján tudom érzékelni. (10kOhm ellenállás + BC817 open-collector módban)

A DTMF jelet szintén itt csatolom ki a vonalról, egy 100nF kondin keresztül. És ugyanerre a pontra csatlakozik a vonalhang generátor ellenállása, ami egy NPN tranzisztor kollektorára csatlakozik egy 2.2kOhm ellenálláson keresztül. Azaz a kimenő 100Ohm ellenállást aktív állapotban kb. 95 Ohm-ra csökken, ezt megfelelő frekvenciával recegtetve előáll a vonalhang.

Én arra gondolok, hogy a vonalhang-generátor jelét lágyítani kellene(pl. kondi a bázis és emitter közé), és/vagy a DTMF dekódernél kellene növelni az erősítést (nagyobb ellenállás az IN- és GS közé).
(#) Inhouse válasza zombee hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Köszönöm. Azt nem gondoltam volna, hogy ilyen apró ellenállásváltozás elegendő. A 100ohmon 3,5V, a 270ohm-on 9,5V feszültség esik beemelt állapotban?
Írtam itt régebben egy kis call center berhelésről, ott a kagyló mikrofon bemenetére van csatolva egy kis trafóval a PC hang kimenete. ! srácnak van beszerelve, négy különböző telefonnal, és egy panaszkodik, hogy sűrűn nem jól tárcsáz, egy másiknál is lehetne jobb, a maradék kettőnél van meg a 90% körüli sikeres tárcsázás. Ráadásul a GSM adaptereknek elég halk a kimenetük, arra mind panaszkodik, kagylóval és headsettel is. Még nem csináltam meg, de tervben van egy LM386-os hallgató erősítés. De ha már elektronika is kerül bele, akkor vagy némítom a mikrofont a tárcsázás alatt és a többi marad, vagy a vonalra tárcsázok, de ilyenkor is kellene némítani, meg még védeni a csengetőfeszültségtől (ezért kell érzékelni a beemelést, ilyenkor már nem csöröghet, van vonal, lehet tárcsázni). Igazából nem is tudom, hogy mi a sikertelenség oka, csak tippelem azt, hogy a mikrofonon érkező zaj kavar be. Nem próbáltam, hogy a telefon némít-e tárcsázás alatt...
Talán megpróbálom az optokapus tárcsázást a trafó helyett, ezért érdeklődtem a DTMF becsatolásról, de félreérthettem, mert neked az nem kell külön.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
(#) Gafly válasza zombee hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Elnézést, nem volt érkezésem...
Idézet:
„Én arra gondolok, hogy a vonalhang-generátor jelét lágyítani kellene(pl. kondi a bázis és emitter közé)”

Igen.
Idézet:
„a DTMF dekódernél kellene növelni az erősítést (nagyobb ellenállás az IN- és GS közé).”

Nem
+1: Miért 480 Hz? Legyen inkább 425...
(#) zombee válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Köszönöm, a freki módosítás is szerepel a tervek között (szoftverben). A 480Hz-re azért esett a választás, mert a felharmonikusai nem zavar(hatják) a DTMF frekvenciákat. A 425Hz pont nem jó, az első felharmonikusa majdhogynem beletrafál a 3. sor (7,8,9,C) 852Hz-es frekijébe. Egy próbát természetesen megér, bár eddig úgy tudtam hogy 440Hz a szabvány.
(#) zombee válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Igen, ennyi feszültség esik az ellenállásokon, egy kicsit jobban is melegszenek mint terveztem. Az ellenállásváltozás nem túl nagy, de az áram és a vonalfeszültség igen: utóbbi +/- 175mV, és ha jól tudom +/- 400mV az abszolút maximum. Azaz már jól hallható a vonalhang és a zene is. A DTMF generátor része is kb. ilyen amplitúdóval dolgozik, erre méreteztem a hanggenerátor becsatolását. A hangszóróra csak az AC komponens jut, felerősítve. Szerencsére eddig 6 különböző készülékből 6 esetében pontosan működik a tárcsázás felismerése, és a REDIAL gomb is jól használható. Néhány noname modell esetén a hangszóróban csak egy csattanás és halk sípolás hallható egy-egy gomb lenyomásakor, de a DTMF jelfelismerés ott is tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2016
(#) Gafly válasza zombee hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Én a magyart mondtam. Magyar embernek magyar tárcsahangot
Egyébként tartományban van meghatározva, és országonként változik. Bővebben: Link
Idézet:
„az első felharmonikusa”

A négyszögjelben páratlan harmonikusok vannak tehát a harmadikat kell számitásba venni.
És tegyél kondenzátort.
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

A vezetékes átviteltechnikában a jelzőhangokat nem hasraütéssel határozták meg. (a vezetéknélküliben sem)
És még a jelszintek sem esetlegesek.
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Köszönöm a tájékoztatást, de semmi nem hasraütésszerűen történt. Megmértem milyen jelek mennek ott, aztán én is csináltam egyet. Mi ebben a rossz? Az hogy inkább kísérletezem, és nem a vonatkozó szabványok előkeresésével(hol vannak???), 10000 oldalnyi száraz szöveg elolvasásával töltöm az időt? Amit egyébként a gyártók sem mindig tartanak be...
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) Gafly válasza zombee hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

És tegyél kondenzátort
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„aztán én is csináltam egyet”

Természetesen nincs is azzal semmi gond, ha csinálsz egyet, de a jelzőhangok frekvenciái, és szintjei nem véletlenül azok, amik. Ezeknek a frekvenciáknak olyan az egymáshoz viszonyított értékük, amelyeknél az intermodulációs termékek frekvenciái, és szintjei nem okoznak gondot a felismerésben, dekódolásban.
Az ide vonatkozó szabványokat nem is kell ismerned, ha nem foglalkozol a témával foglalkozásszerűen, de nincs is rá szükség a horribilis pénzek kifizetésére, és idő a megtanulásra. Elég, ha megfogadod az ebben a témában járatosak tanácsait. (pl. Gafly fórumtárs)
Ha zárt, más hálózathoz nem kapcsolódó hálózatot építesz, akkor is érdemes legalább a szbványhoz közeli értékeket alkalmazni, kevesebb gondod lesz
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jún 14, 2016 /

Tanácsolták, hogy kérdezzem meg másik topikban, úgyhogy jó helyen járok? Tehát: Bővebben: Link.
(#) zombee válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Gyerekkori játszadozásaimat felelevenítve: mehet sorba a kettő (a vezetékek polaritása mindegy), és valamilyen szűrt táp, meg "egy" ellenállás. Nyolcéves koromban így működött a "forródrót" két bunker között. Csengetés nem volt (nem ismertük a módját). Helyette veszettül nyomogattuk a kagyló alatti gombot, ami hangos recsegésként hallatszott a másik oldalon.

Mai tudásommal kiegészítve: az ellenállás és a táp kiválasztását úgy kell elvégezni hogy a hurokellenállás kb. 500-600Ohm legyen és a telefonokon 20-40mA menjen át. A Matáv-os telefonok kb. 180Ohm ellenállással bírnak, ebből van kettő. Még ki kell egészíteni mondjuk 180Ohm ellenállással, lesz 540. Ha erre egy 12V tápot kötsz akkor 22mA fog átmenni. Ha kevés, az ellenállással vagy a tápfesszel kell játszani. 20V és 220 Ohm lenne ideális(~35mA).
(#) Gafly válasza zombee hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Ha jó linket olvasok, akkor 9V AC feszültségről nem csoda hogy nagyon "búg".
Jól írod, egyenfeszültségről (soros ellenállással már a telefonok épsége miatt is) lehetne velük beszélni.

Korrekt megoldás volt például itt is, Rádiótechnikában is.

Zsombor: Mekkora a távolság? Csak két eres vezetéked van?
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Itt is nézelődhetsz.
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Idézet:
„Csak két eres vezetéked van?”
Hát, mint írtam, csak két ér jön a telefonokból: egy zöld meg egy piros!
Idézet:
„Mekkora a távolság?”
A távolság max 2 méter lehet, mivel egyenlőre azt akarnám tudni, hogy működik-e.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
(#) Pioneer94 hozzászólása Aug 9, 2016 /

Sziasztok!
Új lakásba költöztünk, amiben az előző lakónak volt analóg telefon előfizetése.
Amikor beköltöztünk, akkor kíváncsiságból rádugtam egy telefont a vonalra, és az adott vonalhangot, illetve tárcsázni is lehetett még róla.
Az előző lakó lemondta a szolgáltatást, ahogy elköltözött, és utána 2 héttel megnéztem újra, de akkor már vonalat nem adott, viszont az 52V-os vonalfesz rajta maradt.
Az lenne a kérdésem, hogy idővel ezt a feszültséget is le fogják róla venni?
Egyébként Inviteles városi vonalról van szó, társas házban.
(#) Joe_001 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Üdv!
Nem hiszem. Szoftveresen kapcsolják.
(#) mraulajos válasza Pioneer94 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Hali!
Sok olyan telefon vonalról tudok a környezetemben, hogy lemondták az előfizetést, de vonal továbra is van. Kifelé nem lehet hívni, de befelé igen.
(#) Gafly válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Igen. Két dologről beszélünk ugye:
- Törlik az adatbázisból (ügyfélszolgálat, klikk, klikk a számitógépen);
- Kiszedik a "drótot" a kábelrendező(k)ből...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

A 2. eset esetleges, mivel már évekkel ezelőtt is olyan kevés szerelő volt, hogy fél évente került sor 1-1 központra, s akkor sem volt pontos az adatbázis.
(#) Pioneer94 válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Értem.
Tehát akkor valószínű, hogy rajta fog maradni a fesz.
Az lenne még a kérdésem, hogyha én erre a vonalra rákötök egy vagy két telefont, és felveszem őket, akkor ugye folyni fog áram az érpáron, és ezt észre fogják venni a központban?
(#) Pioneer94 hozzászólása Aug 16, 2016 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a "rendes" szolgáltatói telefonközpontokban általában mit használnak a vonaláram szabályzására?
Simán ellenállásokat, vagy pedig tranzisztoros áramgenerátort?
Ugyanis szeretnék építeni egy vonalszimulátor féleséget, ami ugyanazt tudná, mint egy normál előfizetői vonal.
A tápegység már meg van hozzá, ami 52V-ra van beállítva.
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

SLIC-t. Ez egy jó régi áramkör, de a linkelt adatlap szinte minden tudással felvértez.
Az 52V tökéletes választás, hiszen ennyi a puffer üzemben általánosan járatott 48V-os savas ólom akkumulátor csoport névleges kapocsfeszültsége.
Idézet:
„Ugyanis szeretnék építeni egy vonalszimulátor féleséget, ami ugyanazt tudná, mint egy normál előfizetői vonal.”

Ha nem titok, hogy mire szeretnéd használni, akkor többet is tudnánk segíteni...
(#) mraulajos válasza Pioneer94 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Ezt a hozzászólást nem jó helyre címezted.
(#) Gafly válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Ugyanakkor, ha elmondja, hogy "mihez" és "miért" kell...
Következő: »»   13 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem