Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 96
(#) Linegekko válasza granpa hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

bocsi elírtam a primert. 1.2mm csak sugarat írtam nem átmérőt.
(#) granpa válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 29, 2016 / 1

Az elbírja, akár a 780VA-t is.
(#) Linegekko válasza granpa hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

köszi
(#) zaza99 hozzászólása Szept 12, 2016 /

Sziasztok!
Toroid trafót szeretnék vásárólni /55-58V 500VA/ a képen látható nagyon barátságos árban van. A hirdető nem tudja a teljesítményét csak a típusát meg a méretét:
NR:852544
LEGNAGYOBB ÁTMÉRŐ:135mm,  VASTAGSÁG:60mm,  LYUK ÁTMÉRŐ:45mm súlya- 3,85kg
A szálvastagság 1,5mm.
Esetleg valaki tud információt adni róla?
(#) ferci válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Szia!
Feltételezem, hogy a szekunder drótátmérőt írtad 1.5 mm-re - az 10 ampernek a felét tudja csak.
Onnan pedig mindegy, hány voltos, hacsak nem 2x50 volt.
(#) Alkotó válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

A teljesítményt magad írtad le 500 VA formában. Ez a "VA" olyan teljesítmény, ami elhanyagol minden veszteséget, és éppen a kimeneti áram és feszültségmaximum szorzatok összegét adja.
(#) uniman válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Hello!
Erről a trafóról valószínűleg semmilyen infót nem fogsz tudni beszerezni. Rá van írva, hogy melyik cég gyártotta egy másik cég megrendelésére, valószínűleg valamilyen ipari berendezésbe..
Ennek a trafónak egyetlen elektromos paramétere sem ismert! Még az sem biztos, hogy egy 230V-os hálózati trafó lenne...de egy biztos, hogy ezt nem elektromos szaki bontotta! (A túlzottan rövid kivezetések értékcsökkentő tényező!)
A hasonló teljesítményű toroid transzformátorok súlya az kb. ennyi lehetne...bár az átmérője lehetne nagyobb.
Kíváncsi lennék az eladó által hangoztatott "teljesen hibátlan" az hogyan lett megállapítva...csupán "ránézésre"?
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Ha látná a primer huzalt akkor abból minden szükséges infóhoz hozzájutna (kivéve a hőbiztit), de az nem látható mert általában kábellel van kivezetve hogy ne törjön. A teljesen hibátlant azt gondolom úgy állapították meg, hogy rákötötték a hálózatra.
Teljesen egyébként szinte egyik sem hibátlan, mert a hibát szándékosan betervezik a gyártáskor. Mivel időt és munkát spórolva nem úgy tekerik a primert ahogy azt illene, két végkifejlet lehet. Az egyik hogy a hevenyészve tekert primer egy idő után garantáltan menetzárlatos lesz. A másik hogy a szintén így tekert primert vákuumban impregnálják, ami ha jól sikerül akkor sosem lesz menetzárlatos, viszont az impregnálás nagyon sokat ront a primer huzal hőleadásán, így kevésbé lesz terhelhető (általában ezért építik be a hőbiztosítékot).
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) hal111 hozzászólása Szept 24, 2016 /

Üdvözlet!

Kis segítséget szeretnék kérni. Került hozzám pár bontott alkatrész, de egy toroid trafó beazonosításával nem jutottam előrébb. Valamit meg lehet tudni a képekről a paramétereit tekintve? A kérdéstől függetlenül ha valakit érdekel, akkor olcsón elvihető. (10cm átmérő, 4cm magasság, 1,7kg)
(#) Ge Lee válasza hal111 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Mit jelent az olcsó? Ha mondjuk egy ezrest akkor annyiért érdekel. Feszültség adatokat pedig csak mérés alapján lehet kideríteni.
(#) hal111 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

1500-2000Ft-ot gondoltam érte maximum.
(#) Ge Lee válasza hal111 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Írok privátot hogy ne itt offoljunk.
(#) Alkotó hozzászólása Szept 25, 2016 /

Megoldást keresek, toroid trafó rögzítésére. A helyzet egyedisége a belső lyuk megtartásában van. Ha lehet, akkor azt jó lenne nyitva hagyni. E nélkül is bőséges a légáramlás, de ha ez is lyukas lenne, akkor a trafón is átlibbenne a levegő. Gondoltam 3-4 szélesebb kábelkötegelőre, amivel az alaplaphoz tudom rögzíteni, de hátha vannak ettől szakszerűbb megoldások is.
A trafó kb. D160x60 mm, és kb. 6-8 kg.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

6-os textilbakelit csík, két végén 8-as menetszálakkal lehúzatva. 10,5 kg-os hegesztőtrafót fog ~25 éve. Nincs ventillátoros hűtés, alkalmanként 3,25-ös pálcával is használom.
Igaz, lyuk nincs benne, mert a tekercselés teljesen kitölti.
A kábelkötegelő nyúlik, esetleg leolvad.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Nagyjából el tudom képzelni, de sokat segítene egy fotó. Tudsz mutatni róla?
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Most ezért szedjem szét, amit ~30 éve összeraktam?
Kb. így:

Hegtr.jpg

(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Az erbe képe szerinti megoldás, de nem kell túllógatni és a végén csavarozni, hanem ugyanúgy lehet középen csavarozni, csak nem egy lemeztányért kell ami elfedi a lyukat, hanem csak egy keskeny de erős vascsíkot vagy keresztet, vastag anyagból ami nem hajlik meg a szorítás hatására, és gumit kell ragasztani az alsó felére.
(#) Kiff hozzászólása Okt 25, 2016 /

Sziasztok,

elektrolizáláshoz 300 V DC-t, 10 A-t kellene előállítanom. Azt ajánlották leválasztótrafóval vegyem le a hálózati áramot, majd toroiddal való feltranszformálás után egyenírányítsam (és ez után még rakjak be egy 1kF-os simítókondenzátort). Az a kérdésem szerintetek lehet kapni olyan toroidot, ami képes feltranszformálni 300 V-ra? Néztem neten és a legtöbb trafó 1:1-es volt, 230 V-ra "transzformált".
(#) RoliNyh válasza Kiff hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Ha 230 V -ot egyenirányítod abból kb 325.26V lesz. Ebből 25V akkor eshet is nyugodtan, még akkor is meg lesz a kívánt feszültséged. Akkor minek még előtte feltranszfolmálni? Nem értem...
Persze a 10 A az elég kemény 300 V-on. Ehez legalább egy 3KW -os trafó és egyenirányító kell (és még a veszteségről szó sem esett). Van sejtésed mekkora az? Kb mint egy testes heggesztő...

Próbáld így ki előbb, aztán meglátod...

Biztos 300V kell, nem csak 30V ?
Mert elektrolizálni szoktak nagy árammal, az világos, de hogy nagy feszültséggel is, az nekem gyanús...
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Tiszta életveszély lenne az az elektrolizáló kád...
(#) Dióda válasza Kiff hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Oda szerinntem sem kell 300v . Az rengeteg feszültség. Az elektrolizálásnál a folyadék vezetőképessége adja meg a szükséges feszültséget és áramot. Túláramot nem tudsz belevinni de feszültséget igen.
Tudtommal ekkora feszültséget nem használnak ilyen dologban mert annyira heves lenne a reakció szerintem hogy az kezelhetetlen lenne.
Szerintem az 30v lessz de 100amperrel vagy esetleg mégtöbbel.
(#) szsrobert válasza Kiff hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Viz izgatas?
(#) Kiff válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Plazma elektrolízis. Legalább 200 V, passziválódó fémeken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_electrolytic_oxidation

https://www.youtube.com/watch?v=EfbYJ_ob6Yg
(#) RoliNyh válasza Kiff hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Okés, de ehhez köst fel a felkötnivalót, mert ez a trafó nem pár tízezerből fog kijönni...

Az elvre vonatkozóakra írt hozzászólásomat azért továbbra is fenttartom...

És ide szerintem elég kemény ipari villamos csatlakozásra lesz szükség, esetleg lágyindítóra is...
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) Kiff válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Nem a konyhában szeretnám csinálni, hanem az egyetem laborjában Van 125 A-s, 3 fázisú aljzat. Azóta beszéltem villamos szakival, megépíti nekem, de az alkatrészeket nekem kell beszereznem. Tudtok ajánlani üzletet Bp-n, vagy környékén, ahol van 3 kW-os trafó?
(#) Ge Lee válasza Kiff hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Akkora teljesítményű trafó sok helyen van, hegesztőtrafónak hívják. Az ára, illetve az otthoni el nem készíthetősége miatt a toroidot nem erőltetném erre a teljesítményre. Szerzel olcsón vasat, vagy egy használt, bontott, leégett hegesztőt olcsón, és magad is meg tudod tekerni otthon, a kívánt feszültségre és áramra.
(#) Alkotó válasza Kiff hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Ha a gyári készítés is szóba kerülhet, akkor ez a cég maga tekercserli a vasmagot is, tehát olyat készít amilyet csak akar. Biztosan terveznek neked akármilyen trafót, és le is gyártják ha kéred. Én még nem tudtam olyan igényt megfogalmazni, amire ne lett volna jó megoldásuk, pedig hidd el, vannak fura ötleteim. Igaz, ezek teljesítményben kisebbek voltak.
Közben megnéztem, és a 3 kW még az alapsorban is benne van, tehát semmi gond nem lehet vele.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
(#) Gafly válasza Kiff hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Hogyha nem kell változtatni a feszültséget, akkor kihasználnám a három fázis rendelkezésre állását. Így mindenből sokkal kisebb is elég...
(#) Ivan93 hozzászólása Dec 3, 2016 /

Sziasztok! Erre a trafóra azt írja az eladó, hogy 24V/100VA, de a ráragasztott adatlap szerint nekem ez nem egyértelmű. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm!
Következő: »»   72 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem