Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. Van rajta hátul egy 5 pólusú DIN hüvely, ebbe dugható kívülről a kihangosítandó eszköz. Nálam általában a telefon, MP3 stb. 3,5 mm-es jack fülhallgató kimenete jól bevált. A rádiót TA állásba kell kapcsolni, nem tudom, kelet-Németéknél ez mit jelent, a régi rádióknál lemezjátszó, később magnetofon, még később AUX (vonal bemenet) névvel illették a külső eszköz bemenetet. Ha ez nem felel meg, vagy végképp bele akarod építeni a telefonodat a rádióba, a hangerő potenciométer általában mindig megfelel e célra. A trafóra annyi Voltos stabilizátor kell, amennyiről működik a telefon (3,6-5 Volt közöttire saccolok.) Egyedül a kijelző bennük az áramzabáló, ha nincs neki valami óriás kijelzője, akkor talán analóg stabilizátoron keresztül elbírja. Előtte mérnék egy áramfelvételt saját akkujáról.
Sziasztok!
Van egy Daewoo SG-331 típusú "mini-hifim", amikor rádiót hallgatnék rajta hangos recsegés hallható a hangszóróból hangerő szabályozás közben. Mivel CD lejátszóként is funkcionál, kipróbáltam úgy mit produkál, és halkan úgy is hallható egy kis recsegés a hangerő szabályozása közben. Szétszedtem, kifújt/nagyon rossz állapotban lévő kondit nem találtam rajta.Egy volt a hangerőpoti közelében, ami gyanús lehetne, de egyértelműen nem tudtam eldönteni, hogy az a kondenzátorból jöhetett-e ki, vagy valamiféle ragasztás lenne rajta (a két egymás mellett lévő össze volt ragadva, én "választottam" őket külön). Azért szeretném a tanácsotokat kérni a problémával kapcsolatban, mert elég időigényes egy ilyen rádiót "lebontani", és nem igazán szeretném mégegyszer szétszedni, ha véletlenül nem jön be a kondenzátor cseréje... Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mire érdemes ezen probléma esetén gyanakodni az érintett alkatrészen kívül? Üdvözlettel: rodrik
A hangerőpotira leginkább. Mechanikus alkatrész sajnos elkopik.
Amint időm engedi, cserélem mindkettőt, aztán meglátom mi lesz az eredmény. Mindenesetre köszönöm segítséged. Bár nem tudom honnan szerzek olyan kivitelű sztereó potit aminek mind a hat kivezetése egy sorban van, de az már részlet kérdés .
Nézd meg, lehet szétszedhető a potenciométer. Ha nem, de látsz rajta valamiféle nyílást, fecskendezz be izopropil alkoholt (esetleg sima kékszeszt) és párszor forgasd körbe, hogy jól pucólja ki.
Szétszedhető, de ezek nem javíthatóak, megszakad pálya...
Sziasztok!
Nekiálltam egy AKAI AJ-350 rádiós magnót életre kelteni (kapcsolási rajza itt található). Az URH részt át kell hangolni a régi keleti sávról (tudom, másik topik - de nem is ezzel van a gond!). A hangolás közben jöttem rá, hogy valószínűleg az AFC se működik jól a gépben. Ahogy tekerem a keresőt az állomás (vagy az áthangoláshoz használt műadó jele) felé, tisztul a hang és a térerősségjelző műszer is egyre jobban kitér. Egy idő után az AFC behúzza a helyére az adót.. azaz csak behúzná, mert a maximumnál nem áll meg, hanem túlfut és megint elmegy a hang. Ezután a másik irányba hangolva ugyanez történik.. Ezzel kapcsolatban mire gyanakodjak? Ez valami belekontárkodás, elállítás eredménye, vagy csak sima alkatrész-elöregedés? Ha utóbbi, akkor hol keressem a hibát? Sajnos ezzel a részével már kevésbé vagyok tisztában..
A nálunk szokásos áthangolás (C-ről O-ra) nem okozott ilyen gondot, mert az oszcillátor frekit csökkenteni kellett. Az AFC a D102 és környezete. Ha az oszcit "felfelé" hangoljuk, akkor az AFC kondija (C120) túl nagy, hiszen a varicap hangolófeszültsége ugyanakkora az állmás maximumra hangoláskor - következésképp jobban csökkenti az oszci frekijét.
Játszani kell C120-R114-R115 értékével. Manapság - mivel teleszórták a sávot mindenféle adókkal - nagyon pontosan be kell lőni, mert a (nem PLL-es) állomáskeresés elég nyűgössé vált.
Szóval ez nem is hiba lenne, hanem az áthangoláskor ezt is változtatni kell? Bár, én előtte kipróbáltam konverterrel is (a tulaj viszont anélkül szeretné használni), akkor is produkálta ezt a jelenséget.. Ki lehet esetleg egyszerűen (értsd: egy-két alkatrész kiforrasztásával) iktatni a hangolás elvégzéséig? És akkor utána, ha a sáv meg az érzékenység már rendben van, akkor még lehetne tovább kísérletezni vele..
Ha C120-at kiveszed, nem kavar be, de ha így behangolod, akkor majd mikor visszateszed, lejjebb fogja húzni az oszcit és ezt kell kompenzálni C118-al, esetleg a Vc0 trimmerrel. Sáv alján (beforgatott forgókondinál) L105 macerálandó, sáv végén Vc0 hatásos.
Sziasztok! Az AFC akkor szokott fordítva működni, ha az oszcillátor tükörfrekvencián van. Esetleg az oszcillátor körön nem hangoltál elehet felfele, csak pár MHz-et( Több, mint 20 MHz-el kellene azt feljebb vinni.), olyankor az AFC jel is ellenkező polaritású, és fordított sorrendben jönnek be az adók. Másik lehetőség: Az aránydetektor félre van hangolva, olyankor nem szolgáltathat normális AFC jelet. Ha az AFC túl sok, akkor jel kimaradáskor átugrik egy másik adóra, de ha jól működik, akkor mindenképp rátapad az adásra, és semerre nem mászik el róla. Én építettem már AFC-t olyan rádiókba is, amelyekben gyárilag nem volt. Még az sem igazán számít, hogy az AFC varicap nullája hány Volt. Lényeg, hogy az aránydetektor ahhoz képest ugyanakkora + és - feszt tudjon még hozzá adni félrehangoláskor.
Sziasztok. Van egy Tesla soprán 635-ös rádió, aminek a bal hangszóró kimenete nagyon recseg, ha a hangerő potmétert állítgatom. Olyan mintha kontakthibás lenne a poti, ám a jobb oldali kimeneten ugyanazzal a hangszóróval semmi recsegés nincs.
Lehet az erősítő IC (MBA810AS) a hibás, vagy a környező kondiknál keressem a hibát? Rajzot találtam hozzá: melléklet. Köszönöm a segítséget.
Ahogyan az INTERNET irja, az összes kondenzátort ki kell cserélni!
Az eszedbe ne jusson, hogy stereo radio esetében kettős poteciométer lehet benne (attól hogy az egyik jó, a másik még lehet hibás kondenzátor! ). Csak vicceltem
Sima tolópotméter van benne.
A kondikat nem tudom hogyan cseréljem, régi fekvő Tesla kondik vannak benne. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
A link nem működik:
Idézet: „http:///” Toló potenciométerből is van kettős... Egyenetlen igénybevétel miatt, akár az egyik fele akár jobban is kophat mint a másik A kondenzátorokkal kapcsolatban csak trollkodtam. Dehát mindenütt azt irjak, hogy mindig ki kell cserélni az összeset
De a hangerő potméter egy kettős tolópotméter!
Azt írod -ha jól értem- , hogy a másik hangszóróval nincs recsegés. Akkor valószínűleg a hangszóró ment tönkre. Pl. elöregedett a habszél. Mindenesetre a hangszórók felcserélésével ellenőrizheted.
Nem a másik hangszóró, hanem ugyanaz, a hangszóró a bal oldali kimeneten.
Amúgy annyira nem számít, csak szóljon a rádió a középhullámon és ezt teljesíti. Köszönöm a tanácsaitokat, marad így. További szép napot mindenkinek.
Azért a hangerő szabályozó potméter tisztítása is megoldás lehet.
Ha a jobb oldali kimeneten van a hangszóró, tologathatom oda s vissza a potit, semmi recsegés, de ha ugyan azt a hangszórót a bal oldalra dugom, akkor jön a recsegés.
a poti NEM sztereó, tehát szerintem a kimeneti jellel van a bibi.
Miből gondolod, hogy a hangerő poti nem sztereo (vagy nevezzük kétpályásnak)? A mellékelt képen R83-R84 a hangerő potméter, és ugyan nincs jelölve a rajzon, de azok szerintem együtt mozognak. Vagy két különálló gombot tologatsz a két csatornához?
Amúgy érdekes, de erről a rajzról nekem úgy tűnik, hogy a balansz potméter is ugyanilyen, kétpályás, az R138 és R167 alkotják.
A rádió ugyan nem sztereó, mert nincs benne sztereó dekóder, de a hangfrekvenciás rész az az. Ha van benne balansz potméter, akkor a hangerő (de a hangszínszabályzó) potmétereknek kettős kivitelűeknek kell lenniük.
Az egyik oldal recsegését okozhatja a hangszínszabályzó potméter egyik oldalának kontakt hibája is, de okozhatja a HF erősítő, különösen a végfok hibája is. A hangerő pti hibáját úgy tudod kiszűrni, hogy ha a balansz poti állítgatásával változik a recsegés hangereje miközben a hangerő potit tologatod, akkor a poti a hibás, ha nem, akkor az erősítőé.
Mivel lehetne kitisztítani a potit ha nincs kontakt spay-om
A képet nézd meg, 4 potméter van rajta: hangerő, balansz, két hangszín. A rajzokon 8 potméter van, tehát minden potméter kettős. A hangerő ráadásul fiziológiai hangerő szabályozó.
és az előző kérdésemre van javaslatod?
Például izopropil-alkohol ( tudom az sincs otthon ), denaturált szesz is jó lehet.
Az igazi kontakt spray lenne, bár tudom nem olcsó, és erre az egy alkalommal drága is lenne.
A másik megoldás, ha szétszeded, akkor a pályákat sebbenzinnel, vagy alkohollal (nem spiritusszal) megtisztítod, és esetleg 6B -s ceruzával finoman besatírozod. Ennek az a problémája, hogy a házat összetartó fülek elég ridegek, hamar letörnek, és akkor nehéz összerakni újra. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Szia.
A recsegés előjön akármelyik oldalra állítom a balansz potit. Ha a balansz poti bármelyik oldalon van, a hangerő poti mindig recseg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |