Fórum témák
» Több friss téma |
Kis szerencsével csak kiforrasztotta magát a főtrafó lába, de illik végigmenni a beüzemelési leírás szerint, minden részén.
Sziasztok,
Van egy Iweld hegesztőm, ami nem működik.Alapjárati fesz. van, de nullára esik ha ívet fog. Belenéztem, két három darab alkatrész gyanús, hogy túlmelegedett, kissé púpos és fényes. D92 02 jelzés van rajta. Ilyen három lábú, mosfet, vagy igbt néven fut azt hiszem, egy böszme hűtőre vannak felcsavarozva. Kérdés: honnan tudnám beszerezni az ide megfelelő alkatrészt, illetve van-e tapasztalata valakinek invertes hegesztő javításában? Érdemes lehet belekezdenem, várható hogy ezeknek a kicserélésével megoldódik a gond,vagy jellemzően más hiba is szokott lenni? Méricskélni, diagnosztizálni nem igazán tudok, ha azonosítva van a hibás alkatrész, akkor ki tudom forrasztani, meg vissza a másikat, ennyi az elektronikai képességem....
Hello,
Ha így néz ki az alkatrész ami képen van akkor "csak" diódát kell cserélned. üdv:
Köszi, ő lesz az akire gyanakszom. Nem bontottam még szét teljesen, így csak részben látható.
Csináltam róla képet, bár nem túl jól sikerült. Gondolod, hogy elég lehet ezeket kicserélni? A VII. Vörösmarty utcában szoktam venni ilyesmit, holnap megkérdezem van-e nekik ilyen...
Javaslom csere előtt előbb mérd meg műszerrel az alkatrészeket, feleslegesen ne cserélj ki jó alkatrészeket...
Mutathatnál képet a látszólag hibásnak tűnőekről is!
Hát mérni azt nem nagyon tudok, de nem is volt rá szükség.
Szétszedtem és összeraktam újra az összes kötést, csatit és megjavult, tehát gondolom nincs kipurcanva benne semmi! Sajna nem egyenként csináltam így nem tudom melyik volt az, de most jó ez a lényeg!
Mintha a középső lenne megégve, úgy látszik a bakelit-fém kapcsolódásnál...
Jelenleg működik a gép, úgy látszik csak érintkezési gondja volt, de ettől függetlenül igen, az alsó kettő -három diódának szerintem volt már melege. Hővédelem még sosem kapcsolt be a gépen de ennek ellenére nyilván a hő okozza a műanyag felület fényesedését és hullámosodását.
Gondolkozom rajta, hogy nagyobb teljesítményű ventillátort építek be a biztonság kedvéért.
Mivel a képen is látszik, hogy az egy dupla-dióda, ha az egyik fele megszakadt, még dolgozik, csak az ép rész, nagyobb "terhet cipel" Ezeket nem tudod agyonütni, ha nincsen műszered egy 9V-os elemmel, meg egy kis autó izzóval is tudod ellenőrizni, hogy dolgozik-e. Csak a szélső lábaktól befelé vezeti az áramot, ha megfordítod, az égőnek nem szabad világítani.
Ha sokat használod, s köszörülsz is mellette, ajánlom az időszakos portalanítást belül, valamint a panel, s a lábak akril lakkal való lefúvását.
Tisztelt Uraim!!!!
Esab Cddy tig dc 150-es inverterem van,az AWI része nem üzemel.Szervízt tudnátok javasolni Nyíregyháza környékén vagy javítási megoldást. Köszönettel!!
Ha csak DC-s, akkor nincsen külön AWI-része, a kacsoló csak a gáz-szelepet, és a nagyfesz-gyújtást adja rá. Mi nem működik ezek közül?
Sziasztok rég jártam erre de a Cemont 1400-as gép amit veletek javítottam kifogástalan ! Pedig nyúzva van rendesen.
Most hozzám került a testvére egy Cemont puma 150 es gép ami sokkal könnyebb mint az 1400-as és primitívebb is belülről. Már beletúrt előttem valaki a vezérlés táprésze szét volt barmolva . az egyik vezetéken volt felkötve forrasztó ónnal a VIPer50 es alkatrész ami gyakorlatilag a tápért felelős. Átnéztem a gépet nem találtam zárlatra utaló jelet. Bekapcsoltam és a kondikig végigmértem mindent . Minden oké megvolt minden feszültség. Kutakodtam a neten és az alábbi doksit találtam ami teljesen jó az én gépemhez. A vezérlés táp körében találtam egy diódát amivel már gyakoroltak és hibás volt a forrasztása . Ezt kijavítottam és mivel nem volt VIPer50 itthon gondoltam adok neki külső tápról egy tápfeszültséget. Így is tettem a ventilátor forrasztásaira adtam 12 voltot és elindult a masina. Valószínű hogy így hagyom csinálok neki egy kis trafó diódahíd és stab ic-s segédtápot. Van hozzá itthon minden. A kérdésem az lenne vajon mekkora teljesítményű trafót alkalmazzak? Most egy 22VA-es példány dolgozik benne de elég sok helyet foglal . Van egy 12 volt 10 VA-es trafóm azzal holnap teszek egy próbát hátha elviszi. Illetve a tápfeszt vigyem-e fel 18 voltra vagy ha stabilan megy elég neki a 12 volt is? Ha a rajzot megnézitek egy 18 voltos zéner állítaná elő a tápot. Így este elnyomtam vele 2db 2,5-ös pálcát maxon és langyos volt a hűtőborda. Nem tapasztaltam semmi rendelleneset a működésében.
Szia, A Viper IC-kel akármibe is rakták,elég sok volt a probléma. Mérd meg mennyi az áramfelvétele 12V-ról, /nagyon sok nem lehet/, ha 1,5x-esét tudja a trafó, nyugodtan beteheted. A pufferolt fesz ha pontos a 12V majdnem egészen18V, így jónak kell lennie.
Én is így jártam a Cemont puma 1700-as géppel . Van még egy probléma vele mert a relé ami a töltő ellenállást zárja rövidre ez hegesztéskor elenged vagyis inkább ki-be kapcsolgat. Nagyon furcsa kapcsolása van . Egy külön panelon van a hálózati rész a dióda híd-dal és oda van rakva a relé is a meghajtásával ami abból áll hogy külön diódás egyenirányító + 2x 6k8 + 100µF. Ami még lényeg 48 Voltos a relé.
Helló, mostanában nem volt időm ugyan foglalkozni a géppel, de ismét előkerült a "project". Sikerült esetleg lefotózni a gépet ami nálad van?
Nos a relé problémát megoldottam. Viszont most meg úgy hallatszik hogy a trafó kattan egyet amikor ívet akarok fogni és rögtön beavatkozik az áramszabályzó és odaragad a pálca. Igaz hogy nem nehéz letörni de hegeszteni nem lehet vele. Már azt hittem hogy el van törve a mag de nem úgy néz ki. Van valakinek ötlete hogy mitől van ez a kattanás hang ?
Sziasztok!
Segítségeteket kérem, hátha találkoztatok már ilyen hibával, ill. tulajdonsággal? 2in1 Inverter-Schweißgerät TWIN MIG 200A MIG/MAG IGBT tip. hegesztőgép LED kijelzője MIG hegesztő üzemben, amikor a feszültséget kellene mutatnia, és MMA módban is, amikor az áramerősséget, 000 –t mutat. Hegesztés közben mindkét üzemmódban mutatja az aktuális értéket. Az eladó szerint jól van ez így, de szerintem a kijelző szerepe éppen az, hogy hegesztés megkezdése előtt be lehessen állítani a szükséges értékeket. Van valakinek tapasztalata? Vagy én gondolom rosszul és ennek tényleg így kell működnie? Köszönöm!
Ezekben a kommersz gépekben nincs preset funkció. Ha az ilyen gépen a poti tekergetésének hatására a kijelzőn valamilyen érték beállítható, az sok esetben csak szemfényvesztés, mivel a poti csúszkája adja neki a jelet, és köszönő viszonyban sincs a valós értékkel. Tehát elképzelhető hogy a te géped a valós, mért jelből dolgozik, és a valós értéket mutatja hegesztés közben. Ez még mindig jobb,mint az a megoldás, ami csak a dizájn miatt olvasható le valamilyen érték a kijelzőről.
Ez mind szép és jó, de hiba van két szemem, vagy a hegesztést látom, vagy a műszert, ráadásul a számok pont pirosak, ami a sisak alól, még ív nélkül sem látszanak. Shunt végül is van benne,már csak azt kellene megoldani, egy kis Arduino-val fűszerezve, hogy a kiirt értéket be is mondja.
Köszönöm a válaszodat, még mindig jobb ha hegeszt csak nem látom mit mutat, mint fordítva...
Ettől én is falnak megyek! Valamelyik barom kínai kitalálta ezt a hülyeséget és így maradt. A legtöbb kínai gépen így van. El nem tudom képzelni, hogy mi lehetett elképzelés, amikor megfogant a gondolat fejükben, hogy a kijelző csak akkor mutat értéket, amikor a felhasználó nem látja.
Az Ergus awi gépemen az olaszok meg tudták oldani, hogy beállításkor lássam a hegesztőáram értékét, hegesztéskor meg a pillanatnyit mutassa. Már ha éppen azt akarnám lesni hegesztés közben. Én most vettem az awi mellé egy Jasic MIG 200-as fogyós gépet. Az a böszme nagy külsődobos. Ez már nem a kommersz, barkács kategória. Dögnehéz, nagyon meg van építve és sok helyen láttam már ipari körülmények között termelni, minden gond nélkül. Ezen két digit kijelző van, (fesz és áram) de természetesen ez is titkolja a beállított értéket, csak hegesztéskor hajlandó mutatni. Én is pont azt akartam kérdezni, hogy nagy kaland lenne-e valahogy átalakítani, hogy a beállított értéket mutassa? Engem nagyon zavart mindig is ez a baromság, holott gyakorlati jelentősége nincs egyik verziónak sem, mert a potikon eleve van kalibráció. Indulásnak elég, ha egy 200A-es gépen félállásba tekerem, ha 100A kellene, úgy is látja az ember hegesztés közben, hogy sok, vagy kevés. De ha már ott van, akkor mutasson már valamit, ne csak akkor, amikor nem látom.
A preset funkció lényegesen megbonyolítja a gép szabályzó áramkörét, a legtöbb esetben mikrovezérlővel oldják meg. Amelyik gép analóg módon tartalmazza ezt a funkciót ott az IC-k száma már jóval 10 felett van. Tehát utólagos megoldásként csak a mikrovezérlős verzió jöhet számításba,ebben az esetben viszont a mechanikus poti is kiváltható egy enkóderrel. Csak kell egy jó progi hozzá .
Húú ez bonyolultnak tűnik
Ennyit nem ér a dolog. Nem akarnám megbolygatni, mert ez egy köztudottan megbízható, nagyon alaposan megépített gép. Inkább használom a potik alatti kalibrációt. Vagy továbbfejlesztve a gondolatot, csinálok egy-egy adattárcsát a gombok alá amire fel lehet rakni az adott pozícióhoz tartozó feszültség és áram értékeket. Ezeket meg le tudom nézni a kijelzőkről, ha egesztés közben kilesek a pajzs alól.
Esetleg azt tudja valaki, hogy az "induktivitás" potméter mire való egy MIG gépen?
MIG 25 vagy MIG 29?
Az induktivitás potméter az elektronikus fojtót állítja. A trafósokban a hegesztőáramhoz méretezett fojtó van, általában 2 fokozatban megcsapolással. Inverternél elektronikusan "látszólagos fojtót" alakítanak ki.
Jasic MIG 200 (J03)-as inverterről van szó.
És az induktivitás tekergetésének milyen hatása van? Amiket találtam külföldiül, ott az ív simításáról, a fröcskölésre gyakorolt hatásáról motyogtak, amennyire értettem. Még nem hegesztettem vele, mert esztétikailag elég viharvert állapotban került hozzám. Új festést, feliratozást kapott, kipucoltam belőle a több éves port, a törött kijelzőket, olvadt gombokat cseréltem, és beépítettem egy gyorscsatlakozót a gázbemenethez. Ma délután szerelem össze. Ő lenne az: Idézet: „az ív simításáról, a fröcskölésre gyakorolt hatásáról motyogtak” Ha a MIG/MAG/CO2... témában olvasgatnál, magyarul is találsz tájékoztatást a fojtó szerepéről. Egyébként valóban az, amit olvastál. Jól eltalált fojtó javítja a beégést-beolvadást is. Fojtó nélkül kisebb áram is lyukaszt, fojtóval nagyobb árammal nyugodtabb ívvel egyenletesebben tölt. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |