Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   589 / 731
(#) Primary válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Gondolod, hogy számottevő különbség van azóta?

30-40 wattos 8 ohmos hangsugárzóhoz milyen vastag kábelt illene berakni 5 méter hosszra?
Két 1,5 MCu összesodorva mennyire ócska megoldás?
(#) dB_Thunder válasza Primary hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Keresztmetszetre bőven elég!
De inkább LZS vezetéket ajánlanék ha az olcsóság a szempont! Az 2x 0,75-ös.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Ez tényleg csak ötlet.
A mai technika lehetővé tesz azt, hogy a sor végén a kipróbálás helyett egy 10 másodperces T/S mérés legyen , ami automatikusan tárolódik egy adatbázisban.
A sorozatszám felvitele ami szerintem sokkal bonyolultabb. Lézergravír, vagy címke, QR code , stb. erre is sok lehetőség adódik. Csak ugye ezeket meg kell valósítani.
Ha tényleg autóba is készülnek hangszórók akkor ez kb. a 10% -a az elvárásoknak. Az hogy azonosítva legyen a termék, visszakövethető legyen és mért eredmény legyen ami a termék megfelelőségét is bizonyítja.
(#) doktor válasza Primary hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Szinte egyik gyári adatlapban sem lehet megbizni, kizárolag, azokban, amiket egyedelig mértek
, és nem utolsó sorban hitelesitettek is.
Megjegyzem, ezek a mért értékek is változnak akár rövid alatt a használat során.
(#) elektrorudi válasza ptesza hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Szia!
A világ összes gyártójának-kereskedőjének van egy kidolgozott stratégiája, amivel a saját elképzelése szerint alakítja ki a minőség / az ár / és az életben maradás közötti kényes egyensúlyt. A H-2000-nél is van egy ilyen stratégia. Ha már jártál náluk, láthattad, hogy szinte manufakturális szinten gyártanak. Nincs "sor vége". Az általuk képviselt minőség/ár kategóriába, ez fér bele, ezt az utat választották. Fontos: az előző mondatomban, semmilyen pejoratív felhang nincs!
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Ez még a harmannál sem létezik így. De én nem vitatkozom. Már legalább nyolc-tíz éve, hogy végiggondoltuk egy közg. kollégával a lehetőségeket, ez akkor is téma volt. De azóta beláttam, hogy semmi szükség rá, a termék megfelelő, ha az eredeti Videoton hangszóró helyén a régi gyártási különbségektől nagyobb eltérést nem produkál. Ez meg a VT miatt elég tág határokat szab. És nem mellesleg így tud olcsó maradni.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
(#) P_Laszlo válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

A stratégia működik, jól működik, amíg szeretnék csinálni, addig menni fog. A cél, fenntartani 5-6 munkahelyet, kiszolgálni a keresletet, a fő célcsoportot, és így kb. eltartja magát a vállalkozás, még ha meggazdagodni nem is lehet belőle.

Sor vége mondjuk van, csak nem a szokásos módon. Meg van sok olyan eszköz-gép, ami megkönnyíti a nagy darabszámokat, dehát itt is vannak korlátok.. Egyszerűen nem jön/jött ki több és jobb a lehetőségekből/bevételekből.
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Egy rendes hangszórónál azonos külső körülmények mellett nem változnak számottevően.
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Persze. Biztos van. De a lényeg nem nagyon változott, legfeljebb a T-S elmászott kicsit, de nagyjából ugyanazt a mélyátvitelt és érzékenységet produkálja adott dobozban.
(#) ptesza válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Voltam ott már több alkalommal is. Azért ott is van folyamat és sor, aminek van eleje és vége is. Van egy kicsi rálátásom, hogy náluk, hogyan készül.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Ha netán rákérdez valaki itt a fórumban, hogy pl. x és y hangszóró milyen , milyen doboz ajánlás lenne stb. akkor általában azt a választ kapja,hogy kínai , magas jóság semmire sem jó, az adatlapnak semmi köze a valósághoz, nagyon szór stb. (Hadd ne kelljen visszakeresnem azt a pár ezer hozzászólást) Sokszor jelentős gyártókról is ez a vélemény.

Akkor ezek szerint senki sem tud hangszórót megfelelő tűrések betartásával gyártani?

Ebben azért nem hiszek. Autóiparban szigorú minőségi előírások vannak, és az autókban mégis van hangrendszer és hangszóró. Nyilván nem a hangminőségről szól ,hanem a megfelelőségről.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Szept 10, 2016 / 1

Hát én ugyanezt írtam. Megfelelő, ha úgy szól a Videoton dobozban, ahogy a régiek átlagosan.

Természetesen gyártható pontosan, én is ezt csinálom, csak jóval több odafigyelést, időt, felkészültséget igényel.

Nyilván a kínai nem pontos, de van akinek nem is kell, más betegségeik is vannak. Akinek viszont fontos, az meg tudja mérni. A jelentőset is, meg a kevésbé frekventált termékeket is.

A fehérvári H2000 legalább nagy átlagban elfogadható, HiFi célokra alkalmas dolgokat csinál, aztán nem is drágán, úgyhogy lehet válogatni. Volt amikor magasabb igényeket is kielégített a gyártás, most épp ilyen. Mindig változnak a dolgok a világban, ami pár éve igaznak tűnt, az most nem biztos hogy aktuális. Én is igyekszem aktualizálni a véleményem. Nem értem miért kell ebbe belekötni. Ne rágódjunk már ezen.

Javítok autós hangszórókat is, nem látom bennük azt a csodát, amitől jobbak, pontosabbak tartósabbak lennének. Szerintem semmi különös.
(#) doktor válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Pontosan értelemezzed:

a konkrét hangszorót mikor, ki hol, milyen körülmények között mérte.

-Egynagszoró került mérésre, vagy több
- Új gyártásról, vagy felújitatról/ részleges, teljes / beszélünk
stb
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Most már végképp nem értem.
(#) P_Laszlo válasza Janoo hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Hja, ez is jó példa a vélemények sokszínűségére.
(#) trickentrack hozzászólása Szept 22, 2016 /

Üdv!

Beltéri buli hangosításhoz tudtok ajánlani valami mély láda tervet?
15-18"-os hangszóróhoz. Azt szeretném, ha minél nagyobb hangnyomása lenne, de a hangzása is jó legyen!

Előre is köszönöm!
(#) voodoo válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Szia. Azt is jó lenne tudni, hogy szubként monóban gondolkozol avagy sztereóba és azon belül is ládánként egy vagy két hangszórót èpítenél?
(#) Fidel hozzászólása Szept 23, 2016 /

Sziasztok! Van egy panasonic hangszóróm, amiben van egy piezo és egy 100mm-es hangszóró, ami elkezdett zörögni, olyan, mint ha valami törmelék, homok lenne benne.
A membránt megnyomkodva nem tapasztalom, hogy bármi súrlódna benne, a bekötő réz sodronyok nem érnek semmihez hozzá. 4Ohm 4W-os. Nem tudom, hogy ezzel van e még értelme foglalkozni, esetleg leszedni a mágnesről a fedlapot, vagy e műanyag kis záró elemet leszedni? Nem nagyon lehet ezzel semmit sem csinálni, ha jól gondolom!?

A kérdésem az még, hogy honnan és milyen hangszórót lenne érdemes belerakni?
Nézegettem külföldi oldalakon, és a full range sub woffer megnevezést gondolnám belevalónak?
Ez most egy széles sávú, vagy mélyközép hangszóró? És a full range sub woffer, vagy ezek mind ugyanazok?
Egyet találtam, ami minden paraméterében egy-az egyben bemenne a helyére, de az meg 6Ohm-os, ez jó lehet, ha nagyobb teljesítményű, vagy teljesen mindegy, a nagyobb ellenállás miatt halkabban fogja csak meghajtani az erősítő?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Annyiból, hogy zörög, nem igazán lehet kitalálni, meg kell keresni a zörgés forrását.
A 6R is jó, ha jobb nincs. Ezek a ráirt wattok, terhelhetőségek, nem vehetők igazán komolyan.
Igazából több infó kellene, legalább látni a hangszórókat.

fullrange = szélessávú
sub = mély

ezek együtt, egy hangszóróra nem teljesülnek.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Kívülről semmi sem látszik rajta, ezek a panasonic hangszórók 4w-ak, gondolom ezek is kínaiak, de a mostanában már 40w van ráírva, legalábbis a mágnes méretéből én erre következtettem a fellelhető termékek alapján.
(#) trickentrack válasza voodoo hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Ket darab mono ladat szeretnek, ladankent egy hangszoroval!
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Kívülről is annyi minden látszik. De a mágnes mérete és a terhelhetőség nincs szoros összefüggésben.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Szétszedtem, a képeket mellékeltem. Ez a hangszóró mekkora, melyik méretet szokták feltüntetni a leírásban?
A típusszám 12 08 erre utalna?
Hány vattos lehet ez ránézésre?
A bekötő réz vezetékeknek nincs semmi bajuk, nagyon stabilan állnak, a forrasztásoknál is stabilak, nincs elengedve egyik sem.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) Andralin hozzászólása Szept 25, 2016 / 1

Sziasztok!

Segítségért és tanácsokért szeretnék a topiklakókhoz fordulni, mivel úgy döntöttem, hogy hangszórófelújításba kezdek.

Van egy régi nyugat-német (!) Sinuslive Medilab 60 típusú 3 utas hangsugárzó párom, adatlap szerint 60W/100W teljesítménnyel. Sajnos a bennük lévő 6 hangszóróból 4 elhalálozott, ezért kitaláltam, hogy felújítom, kidobom belőle az összes hangszórót és újakat veszek bele.

A hangsugárzókhoz használt erősítő egy Sony TA-F190, amely 2x30W teljesítényt tud leadni 8 Ω terhelésre.

Már napok óta bújom a netet, hogy új hangszórókat válasszak, és ki is néztem már egy mély - közép - magas kombót, mindnek 70-80 W az effektív teljesítménye (csúcsban 100-120W).

De ma délelőtt keresgélés közben belefutottam egy angol nyelvű Hifi topikba, ahol megdöbbentő dolgokat olvastam erősítő-hangsugárzó teljesítményillesztés témában.

Konkrétan azt írják, hogy az egy tévhit, hogy a hangsugárzók teljesítényét az erősítő fölé kell méretezni, mert ha nagyobb teljesítményű a hangsugárzó, akkor sokkal nagyobb eséllyel teszi tönkre a hangszórókat az erősítő, amikor az csúcsra van tekerve. A magyarázat szerint nagyon feltekert erősítőnél az erősítő elkezdi vágni a hangot (clips) és ezek a vágások súlyos károkat okoznak a hangszóróknak, elsősorban a magassugárzónak.
Ezért határozottan azt ajánlják, hogy a hangsugárzók teljesítményét mindig az erőstő teljesítménye alá méretezzük, szerintük így sokkal biztonságosabb és kevésbe fognak károsodni a hangszórók.

Most teljesen meg vagyok zavarodva, józan paraszti ész szerint én azt hittem, hogy a 30W-os erősítőmnek a 70W-os hansugárzó ideális választás lesz. De most ha lehet hinni a fenti magyarázatnak, akkor inkább javasolt lenne csak 20-25 W-os hangszórókat keresni a felújításhoz?

Szerintetek mennyire megbízható ez a fenti mérezetési ajánlás, ti mit tanácsolnátok nekem, mekkora teljesítményű hangszórókat válasszak?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Pioneer válasza Andralin hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Szerintem ez hülyeség. Inkább az érzékenység mint a teljesítmény. Vagyis abban lehet igazság, hogy egy érzéketlen (80dB) hangsugárzó megy tönkre ilyen esetekben.
Tudnál linket adni ahhoz a cikkhez?
(#) Andralin válasza Pioneer hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Itt beszélgetnek erről, angol nyelven:
Power Matching - Speakers and Amplifier

Itt a lényeg pl:
Idézet:
„Driving a high power capacity speaker with a very low powered amp is more dangarous than a high power amp driving slightly less power capacity speaker.
It is the low power amp when maxed out , clips and causes maximum damage to speakers.

Elnézést az angolul nem tudóktól, fentebb leírtam a lényeget összefoglalva.

Ezt komolyan lehet venni, vagy mehetnek a 70W-is hangszórók a 30W-os erősítőmre?
(#) voodoo válasza Andralin hozzászólására (») Szept 25, 2016 / 2

Szia.

Ez valóban így van. Sokkal biztonságosabb, ha van az erősítőben tartalék, és meg tudja szólaltatni azt, sem mint basszusok helyett enyhe négyszöget küld, amivel a hangszóróid nem tudnak mit kezdeni pillanatokon belül hővé alakítják.
Egy 100W-osnak mondott terhelhetőségű hangszórót is le lehet égetni ha elég ügyesek, és barbárak vagyunk 20W-os erősítővel is, és ugyan ezt a hangszórót kíméletesen, hosszú távon tudjuk hajtani 2...300W-tal, vagy akár többel is.
Aztán ott van még a DF. Megpróbálom ezt úgy elmagyarázni, hogy amennyiben egy 100W-os hangszórót például 70W-os erősítővel és valami zenével búgatunk, akkor az úgy már egy kicsit ki lesz élvezve. Miért? Sokan kérdezhetik. A válasz egyszerű. A hangszórót nem csak meghajtani, hanem meg is kell tudni azt állítani, mondjuk amikor a basszusnak vége. Ez normál esetben úgy nézne ki, hogy vége a drumm-nak akkor, szépen elkussol a hangszóró is. Sajnos a valóságban ez nem így van. Tovább fog rengeni. A felfügeesztése rugalmas és már csak a levegő végett is. Ahhoz, hogy ez ne így legyen és a drumm után tényleg csend legyen, méghozzá azonnal, egy olyan erősítőre lesz szükség amiben van elég kakaó, és tud mit kezdeni a "fékezéssel". Egy kakón járatott erősítő, (amiben már ugye nincs több tartalék) nem tudja megállítani a megfelelő pillanatban az adott hangszórót, (hiába sokkal többnek mondott Watt-os a hangszóró) ekkor elkezd a membár mindenféle lassú, és gyors szemmel látható össze-vissza nagy kitéréseket végezni, (sokszor ez a káros kitérés, torzítás nem is hallható!) ezáltal nem csak a hűtőbordában lesz belőle hő, hanem a tekercsbe is, azt pedig mindenki tudja, hogy egy pár grammos tekercs meg sokkal gyorsabban tud leégni, mint pl egy 40 dekás aluborda, ráadásul csúcs közelébe ennek a valószínűsége sajnos exponenciálisan nő. Ennek észrevételezése sokszor már túl késő, mert a felhasználók azt hiszik, hogy torzítani csak akkor fog, ha én azt hallom is és az a tipikus grízes hangja lesz. Ez az a tévhit amibe sokan bele esnek.
(#) Yeti1983 hozzászólása Szept 25, 2016 /

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy Acoustic Solutions DS 855 5.1-es aktív hangrendszer.
A probléma a következő: Bekapcsolás után kb. két perccel, Stereo módban ,a magas (kis hangszórók) elnémulnak,csak a mély szól.
Ha kikapcsolom,majd újra be,ugyan az van.
Ha a magas hangszórókat rákötöttem a "Surr R, Surr L,vagy a Center-re",átváltottam Dolby Digital-ra akkor szóltak rendesen.
MI LEHET A HIBA?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) voodoo válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Mekkora a hangszóró, mekkora a helyigény. Valamint a múltkori hozzászólásomba, nagyjából körbe vonalaztam melyik irányba indulj el, hely, tömeg, méret, árban és zenei stílus felhasznlálás révén.
Következő: »»   589 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem