Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Gondolod, hogy számottevő különbség van azóta?
30-40 wattos 8 ohmos hangsugárzóhoz milyen vastag kábelt illene berakni 5 méter hosszra? Két 1,5 MCu összesodorva mennyire ócska megoldás?
Keresztmetszetre bőven elég!
De inkább LZS vezetéket ajánlanék ha az olcsóság a szempont! Az 2x 0,75-ös.
Ez tényleg csak ötlet.
A mai technika lehetővé tesz azt, hogy a sor végén a kipróbálás helyett egy 10 másodperces T/S mérés legyen , ami automatikusan tárolódik egy adatbázisban. A sorozatszám felvitele ami szerintem sokkal bonyolultabb. Lézergravír, vagy címke, QR code , stb. erre is sok lehetőség adódik. Csak ugye ezeket meg kell valósítani. Ha tényleg autóba is készülnek hangszórók akkor ez kb. a 10% -a az elvárásoknak. Az hogy azonosítva legyen a termék, visszakövethető legyen és mért eredmény legyen ami a termék megfelelőségét is bizonyítja.
Szinte egyik gyári adatlapban sem lehet megbizni, kizárolag, azokban, amiket egyedelig mértek
, és nem utolsó sorban hitelesitettek is. Megjegyzem, ezek a mért értékek is változnak akár rövid alatt a használat során.
Szia!
A világ összes gyártójának-kereskedőjének van egy kidolgozott stratégiája, amivel a saját elképzelése szerint alakítja ki a minőség / az ár / és az életben maradás közötti kényes egyensúlyt. A H-2000-nél is van egy ilyen stratégia. Ha már jártál náluk, láthattad, hogy szinte manufakturális szinten gyártanak. Nincs "sor vége". Az általuk képviselt minőség/ár kategóriába, ez fér bele, ezt az utat választották. Fontos: az előző mondatomban, semmilyen pejoratív felhang nincs!
Ez még a harmannál sem létezik így. De én nem vitatkozom. Már legalább nyolc-tíz éve, hogy végiggondoltuk egy közg. kollégával a lehetőségeket, ez akkor is téma volt. De azóta beláttam, hogy semmi szükség rá, a termék megfelelő, ha az eredeti Videoton hangszóró helyén a régi gyártási különbségektől nagyobb eltérést nem produkál. Ez meg a VT miatt elég tág határokat szab. És nem mellesleg így tud olcsó maradni.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
A stratégia működik, jól működik, amíg szeretnék csinálni, addig menni fog. A cél, fenntartani 5-6 munkahelyet, kiszolgálni a keresletet, a fő célcsoportot, és így kb. eltartja magát a vállalkozás, még ha meggazdagodni nem is lehet belőle.
Sor vége mondjuk van, csak nem a szokásos módon. Meg van sok olyan eszköz-gép, ami megkönnyíti a nagy darabszámokat, dehát itt is vannak korlátok.. Egyszerűen nem jön/jött ki több és jobb a lehetőségekből/bevételekből. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
Egy rendes hangszórónál azonos külső körülmények mellett nem változnak számottevően.
Persze. Biztos van. De a lényeg nem nagyon változott, legfeljebb a T-S elmászott kicsit, de nagyjából ugyanazt a mélyátvitelt és érzékenységet produkálja adott dobozban.
Voltam ott már több alkalommal is. Azért ott is van folyamat és sor, aminek van eleje és vége is. Van egy kicsi rálátásom, hogy náluk, hogyan készül.
Ha netán rákérdez valaki itt a fórumban, hogy pl. x és y hangszóró milyen , milyen doboz ajánlás lenne stb. akkor általában azt a választ kapja,hogy kínai , magas jóság semmire sem jó, az adatlapnak semmi köze a valósághoz, nagyon szór stb. (Hadd ne kelljen visszakeresnem azt a pár ezer hozzászólást) Sokszor jelentős gyártókról is ez a vélemény.
Akkor ezek szerint senki sem tud hangszórót megfelelő tűrések betartásával gyártani? Ebben azért nem hiszek. Autóiparban szigorú minőségi előírások vannak, és az autókban mégis van hangrendszer és hangszóró. Nyilván nem a hangminőségről szól ,hanem a megfelelőségről.
Hát én ugyanezt írtam. Megfelelő, ha úgy szól a Videoton dobozban, ahogy a régiek átlagosan.
Természetesen gyártható pontosan, én is ezt csinálom, csak jóval több odafigyelést, időt, felkészültséget igényel. Nyilván a kínai nem pontos, de van akinek nem is kell, más betegségeik is vannak. Akinek viszont fontos, az meg tudja mérni. A jelentőset is, meg a kevésbé frekventált termékeket is. A fehérvári H2000 legalább nagy átlagban elfogadható, HiFi célokra alkalmas dolgokat csinál, aztán nem is drágán, úgyhogy lehet válogatni. Volt amikor magasabb igényeket is kielégített a gyártás, most épp ilyen. Mindig változnak a dolgok a világban, ami pár éve igaznak tűnt, az most nem biztos hogy aktuális. Én is igyekszem aktualizálni a véleményem. Nem értem miért kell ebbe belekötni. Ne rágódjunk már ezen. Javítok autós hangszórókat is, nem látom bennük azt a csodát, amitől jobbak, pontosabbak tartósabbak lennének. Szerintem semmi különös. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
Pontosan értelemezzed:
a konkrét hangszorót mikor, ki hol, milyen körülmények között mérte. -Egynagszoró került mérésre, vagy több - Új gyártásról, vagy felújitatról/ részleges, teljes / beszélünk stb
Hja, ez is jó példa a vélemények sokszínűségére.
Üdv!
Beltéri buli hangosításhoz tudtok ajánlani valami mély láda tervet? 15-18"-os hangszóróhoz. Azt szeretném, ha minél nagyobb hangnyomása lenne, de a hangzása is jó legyen! Előre is köszönöm!
Szia. Azt is jó lenne tudni, hogy szubként monóban gondolkozol avagy sztereóba és azon belül is ládánként egy vagy két hangszórót èpítenél?
Sziasztok! Van egy panasonic hangszóróm, amiben van egy piezo és egy 100mm-es hangszóró, ami elkezdett zörögni, olyan, mint ha valami törmelék, homok lenne benne.
A membránt megnyomkodva nem tapasztalom, hogy bármi súrlódna benne, a bekötő réz sodronyok nem érnek semmihez hozzá. 4Ohm 4W-os. Nem tudom, hogy ezzel van e még értelme foglalkozni, esetleg leszedni a mágnesről a fedlapot, vagy e műanyag kis záró elemet leszedni? Nem nagyon lehet ezzel semmit sem csinálni, ha jól gondolom!? A kérdésem az még, hogy honnan és milyen hangszórót lenne érdemes belerakni? Nézegettem külföldi oldalakon, és a full range sub woffer megnevezést gondolnám belevalónak? Ez most egy széles sávú, vagy mélyközép hangszóró? És a full range sub woffer, vagy ezek mind ugyanazok? Egyet találtam, ami minden paraméterében egy-az egyben bemenne a helyére, de az meg 6Ohm-os, ez jó lehet, ha nagyobb teljesítményű, vagy teljesen mindegy, a nagyobb ellenállás miatt halkabban fogja csak meghajtani az erősítő? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
Annyiból, hogy zörög, nem igazán lehet kitalálni, meg kell keresni a zörgés forrását.
A 6R is jó, ha jobb nincs. Ezek a ráirt wattok, terhelhetőségek, nem vehetők igazán komolyan. Igazából több infó kellene, legalább látni a hangszórókat. fullrange = szélessávú sub = mély ezek együtt, egy hangszóróra nem teljesülnek.
Kívülről semmi sem látszik rajta, ezek a panasonic hangszórók 4w-ak, gondolom ezek is kínaiak, de a mostanában már 40w van ráírva, legalábbis a mágnes méretéből én erre következtettem a fellelhető termékek alapján.
Ket darab mono ladat szeretnek, ladankent egy hangszoroval!
Kívülről is annyi minden látszik. De a mágnes mérete és a terhelhetőség nincs szoros összefüggésben.
Szétszedtem, a képeket mellékeltem. Ez a hangszóró mekkora, melyik méretet szokták feltüntetni a leírásban?
A típusszám 12 08 erre utalna? Hány vattos lehet ez ránézésre? A bekötő réz vezetékeknek nincs semmi bajuk, nagyon stabilan állnak, a forrasztásoknál is stabilak, nincs elengedve egyik sem. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
Sziasztok!
Segítségért és tanácsokért szeretnék a topiklakókhoz fordulni, mivel úgy döntöttem, hogy hangszórófelújításba kezdek. Van egy régi nyugat-német (!) Sinuslive Medilab 60 típusú 3 utas hangsugárzó párom, adatlap szerint 60W/100W teljesítménnyel. Sajnos a bennük lévő 6 hangszóróból 4 elhalálozott, ezért kitaláltam, hogy felújítom, kidobom belőle az összes hangszórót és újakat veszek bele. A hangsugárzókhoz használt erősítő egy Sony TA-F190, amely 2x30W teljesítényt tud leadni 8 Ω terhelésre. Már napok óta bújom a netet, hogy új hangszórókat válasszak, és ki is néztem már egy mély - közép - magas kombót, mindnek 70-80 W az effektív teljesítménye (csúcsban 100-120W). De ma délelőtt keresgélés közben belefutottam egy angol nyelvű Hifi topikba, ahol megdöbbentő dolgokat olvastam erősítő-hangsugárzó teljesítményillesztés témában. Konkrétan azt írják, hogy az egy tévhit, hogy a hangsugárzók teljesítényét az erősítő fölé kell méretezni, mert ha nagyobb teljesítményű a hangsugárzó, akkor sokkal nagyobb eséllyel teszi tönkre a hangszórókat az erősítő, amikor az csúcsra van tekerve. A magyarázat szerint nagyon feltekert erősítőnél az erősítő elkezdi vágni a hangot (clips) és ezek a vágások súlyos károkat okoznak a hangszóróknak, elsősorban a magassugárzónak. Ezért határozottan azt ajánlják, hogy a hangsugárzók teljesítményét mindig az erőstő teljesítménye alá méretezzük, szerintük így sokkal biztonságosabb és kevésbe fognak károsodni a hangszórók. Most teljesen meg vagyok zavarodva, józan paraszti ész szerint én azt hittem, hogy a 30W-os erősítőmnek a 70W-os hansugárzó ideális választás lesz. De most ha lehet hinni a fenti magyarázatnak, akkor inkább javasolt lenne csak 20-25 W-os hangszórókat keresni a felújításhoz? Szerintetek mennyire megbízható ez a fenti mérezetési ajánlás, ti mit tanácsolnátok nekem, mekkora teljesítményű hangszórókat válasszak? A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Szerintem ez hülyeség. Inkább az érzékenység mint a teljesítmény. Vagyis abban lehet igazság, hogy egy érzéketlen (80dB) hangsugárzó megy tönkre ilyen esetekben.
Tudnál linket adni ahhoz a cikkhez?
Itt beszélgetnek erről, angol nyelven:
Power Matching - Speakers and Amplifier Itt a lényeg pl: Idézet: „Driving a high power capacity speaker with a very low powered amp is more dangarous than a high power amp driving slightly less power capacity speaker. It is the low power amp when maxed out , clips and causes maximum damage to speakers. ” Elnézést az angolul nem tudóktól, fentebb leírtam a lényeget összefoglalva. Ezt komolyan lehet venni, vagy mehetnek a 70W-is hangszórók a 30W-os erősítőmre?
Szia.
Ez valóban így van. Sokkal biztonságosabb, ha van az erősítőben tartalék, és meg tudja szólaltatni azt, sem mint basszusok helyett enyhe négyszöget küld, amivel a hangszóróid nem tudnak mit kezdeni pillanatokon belül hővé alakítják. Egy 100W-osnak mondott terhelhetőségű hangszórót is le lehet égetni ha elég ügyesek, és barbárak vagyunk 20W-os erősítővel is, és ugyan ezt a hangszórót kíméletesen, hosszú távon tudjuk hajtani 2...300W-tal, vagy akár többel is. Aztán ott van még a DF. Megpróbálom ezt úgy elmagyarázni, hogy amennyiben egy 100W-os hangszórót például 70W-os erősítővel és valami zenével búgatunk, akkor az úgy már egy kicsit ki lesz élvezve. Miért? Sokan kérdezhetik. A válasz egyszerű. A hangszórót nem csak meghajtani, hanem meg is kell tudni azt állítani, mondjuk amikor a basszusnak vége. Ez normál esetben úgy nézne ki, hogy vége a drumm-nak akkor, szépen elkussol a hangszóró is. Sajnos a valóságban ez nem így van. Tovább fog rengeni. A felfügeesztése rugalmas és már csak a levegő végett is. Ahhoz, hogy ez ne így legyen és a drumm után tényleg csend legyen, méghozzá azonnal, egy olyan erősítőre lesz szükség amiben van elég kakaó, és tud mit kezdeni a "fékezéssel". Egy kakón járatott erősítő, (amiben már ugye nincs több tartalék) nem tudja megállítani a megfelelő pillanatban az adott hangszórót, (hiába sokkal többnek mondott Watt-os a hangszóró) ekkor elkezd a membár mindenféle lassú, és gyors szemmel látható össze-vissza nagy kitéréseket végezni, (sokszor ez a káros kitérés, torzítás nem is hallható!) ezáltal nem csak a hűtőbordában lesz belőle hő, hanem a tekercsbe is, azt pedig mindenki tudja, hogy egy pár grammos tekercs meg sokkal gyorsabban tud leégni, mint pl egy 40 dekás aluborda, ráadásul csúcs közelébe ennek a valószínűsége sajnos exponenciálisan nő. Ennek észrevételezése sokszor már túl késő, mert a felhasználók azt hiszik, hogy torzítani csak akkor fog, ha én azt hallom is és az a tipikus grízes hangja lesz. Ez az a tévhit amibe sokan bele esnek.
Tisztelt Fórumozók!
Adott egy Acoustic Solutions DS 855 5.1-es aktív hangrendszer. A probléma a következő: Bekapcsolás után kb. két perccel, Stereo módban ,a magas (kis hangszórók) elnémulnak,csak a mély szól. Ha kikapcsolom,majd újra be,ugyan az van. Ha a magas hangszórókat rákötöttem a "Surr R, Surr L,vagy a Center-re",átváltottam Dolby Digital-ra akkor szóltak rendesen. MI LEHET A HIBA? Előre is köszönöm a segítséget!
Mekkora a hangszóró, mekkora a helyigény. Valamint a múltkori hozzászólásomba, nagyjából körbe vonalaztam melyik irányba indulj el, hely, tömeg, méret, árban és zenei stílus felhasznlálás révén.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |