Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Én itt találtam meg ugyanezt, de valahogy én nem bírtam életre, te használtad már nálad működik?
Persze, nagyon jó! Nagyon egyszerű használni.
Nálam is működött, de csak teszt erejéig. Sajnos az LFN-et nem támogatja, van belőle olyan verzió ami igen, de azt lefordítva ugyan úgy nem támogatta. Az LFN a Long File Name, tehát a fájlok eredeti neve. Például a teszt_minta_kep.jpg helyett azt jeleníti meg, hogy TESZTM~01.JPG és hasonlók. Ugyan úgy olvasható de nekem ez nem jó.
Nem hiszem el, rádobtam egy soft spi-t hátha az MZ hw spi és pps nincs barátba, de ugyanaz az eredmény most amit már nem tudok eldönteni, spi mode-ban a 2-es láb a Data Input, de ez most az SD Data Input vagy a PIC felé Data Input?
Ami a pic oldalán "SDIx", az a pic-nek bemenet. Ami a pic oldalán "SDOx", az a pic-nek kimenet.
Ez oké
![]()
Az SD 2. lába DI, tehát erre a PIC SDO megy SPI módban. Szerintem triviális...
SD card doksiban találtam 3.1.2 Pin assignments in SPI Mode:
1 - Cs a pic felol 2 - Data in, pic SDOx 3 - Gnd 4 - VCC 5 - Clk a pic felol 6 - Gnd 7 - Data out, pic SDIx 8 - nc 9 - nc (micro sd-n nincs 9. vonal) A gyakorlatban ha ránézel egy micro sd kártyára a csatlakozója oldalán (fölfelé legyenek az érintkezők), akkor 2 kivezetés hosszabb lesz. Balról a 4. és a 6. Azok a jelek a Vcc és Gnd. Azért hosszabbak, hogy ha befelé tolod egy foglalatba, azok érintkezzenek hamarabb, és éppen az a pár millisec elég neki ahhoz, hogy biztosan ne kerüljön Vcc fölötti feszültség egyik lábára sem. Lévén csak 8 kivezetés van rajta, és asszimetrikus az az elrendezés, ha esetleg bal-jobb oldalt cseréltél fel a bekötésnél, az ott kiderül.
Én még nem foglalkoztam ezzel a témával de a Mikroelektronika súgójában van egy ilyen kép. Hátha használható a számodra.
Csak én nem látom a csatolt képet??? A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
Nah talán molilról feltöltve látszik..
Azt marhára nem értem, hogy ha 3,3V-ról megy a PIC32 és az SD kártya is, akkor minek vannak ott azok a feszültségosztók az SCK, #CS és MOSI vonalakon.
Én is mint írtam így gondoltam, csak már, hogy bármit csináltam/csinálok még mindig nem megy inkább megkérdezem.
Nem tudom nálam mért nem megy ez a lib.
Kezdek végleg elveszni, (most visszaültem az SD miatt kicsit a C-hez is) mivel c++-ban szoktam írogatni a dolgokat gondoltam egyet és áthúztam az arduinos libet az se jó, gondoltam arra is, hogy az ebay-es kijelzőn lévő SD foglalat rossz megfogtam egy SD MicroSD átalakítót forrasztgattam rá vezetéket és direktbe bekötöttem, úgy se jó, se hw se soft spi-vel nem jó.
Az arudions sd libel többféle adatot kaptam vissza nem csak 0x00-át vagy 0xFF-et, de ott, de ott se működik. Az SPI biztos, hogy működik néztem (pic)SDO->(pic)SDI-re ANSEL törölve.. Mi lehet a baj?
Gondolom, hogy ha a kedves végfelhasználó bedug egy lemezt darabot az MMC foglalatba, ne süsse ki a Pic -et.
Annak elég lenne egy-egy soros 300 ohm
![]()
Az sd kártya jól van formázva? Arra gondolok, hogy kompatibilis-e a Lib -el. (Fat16 /Fat 32...)
Ez az elsők között volt, formáztam FAT-ra (ez nem tudom, hogy a FAT16-e) meg FAT32-re nem jó... Bár volt egy furcsaság, mert amit Attila86 mutatott libet ott, ha egy 8gb sd kártyát kapott akkor valami SD_ERROR-t dobott nem NOT_READY-t, a panelen az SDO/SDI/SCK/CS 10 miles max 5cm hosszú remélem nem ezért haragszik.
Egy kis előrelépés, előkotortam egy 18f25k50-et (ez volt 32kb flash-el) megnéztem simulatorban az eredetit átírtam 18f25k50-re megnéztem azt is simulatorban ott működött.
Utána jött a valóság és láss csodát 8 biten működött, de sajnos 32-őn még mindig nem megy, de legalább tudom, hogy működnie kéne valamit nem jól csinálok.
Sikerült végre megoldani. Az egyik (mint a mondás az ördög a részletekben rejlik) az SPIxCON-t 0x8220-ra állítottam amire azt gondoltam, hogy a CKP = 1 és az SMP = 1 és rénéztem egy véletlenből és rájöttem, hogy a CKP is = 1-hez 8320-at kell írni ez már működött a másik FatFs alapú PIC32-es lib-el.
Hát gondoltam akkor működnie kell a legelőször talált lib-nek is, de az nem akart menni. Mindaddig míg észre nem vettem hogy WORD_ACCESS-be van a program (aminek működni kéne persze, 32 biten), de emiatt dobált a PIC general_exceptiont valószínűleg olyan helyre címzett ahova nem kéne és átállítottam BYTE_ACCESS-ra úgy ment. Ami még érdekes packed attribute-al sem tudtam elérni, hogy a WORD_ACCESS menjen. Köszi mindenkinek a segítséget!
Üdv!
A témában leírt jellemzővel bíró bármilyen PIC32XXYYZZ mikrovezérlőt keresek, egyelőre sikertelenül. "Elképesztő" hibák vannak a néhol 4 oldalas, csak rövid összefoglalót tartalmazó listákban, amik szerintem kizárnak minden használatot. Vagy rosszul gondolom? Nem teljes felsorolások, Pl : - PIC32MX534F064 : CPU write error, AD használhatatlan, stb - PIC32MX450F128 : Belső AD ref. (bandgap ) nem jó, WP bit nem a leírtaknak megfelelően működik, stb - PIC32MZ0512EFE064 : 200MHz helyett csak 100 lehet, csak a belső oszcillátorral megy, stb - PIC32MX360F512 : csak a felsorolás (nem a leírás!) 4 oldal !!!, Kívánságaim : - a CPU error mentes legyen, - menjen hiba nélkül minden periféria, a leírtaknak megfelelően. Megnéztem az ATMELmikrovezérlők hibalistáit is (egy pár típust). Pl a SAM3S-ben vannak érdekes hibák ..... NINCS MIKROVEZÉRLŐ HIBA NÉLKÜL ? Naív vagyok ha hibátlanra vágyom ? Biztos hogy minden hiba felismerve és dokumentálva van ? Ti mit ajánlanátok ? Üdvozlettel : mcucoder
Legközelebb nagyon egyszerűen tudod ellenőrizni, hogy működik-e a mikrokontrolleren az SPI. Ha nagyjából jól konfiguráltál be mindent és összekötöd a mikrokontroller SDI lábát az SDO-val, akkor amit az output buffer-be beteszel, az az input buffer-ben megjelenik.
Idézet: „Kívánságaim : - a CPU error mentes legyen, - menjen hiba nélkül minden periféria, a leírtaknak megfelelően.” Nem biztos, hogy lesz ilyen. Ne legyél nagyravágyó. ![]() Nekem a PIC32MZ2048EFHxxx bejött, elég sokmindent csináltam már vele.
Ezzel meg kell békélni. Nem nagyon találtsz a piacon hiba nélküli mikrovezérlőt, pláne 32 bites kategóriában. Épp most nézegettem ARM adatlapokat, hát az sem egy leányálom.
Válasz olyat aminek a hibás perifériáját nem használod. Ami a dokumentáltságot illeti, az újabban kialakult copy-paste trend ellenére szerintem még mindig az MC doksik az egyik legjobban dokumentáltak. Idézet: „NINCS MIKROVEZÉRLŐ HIBA NÉLKÜL ?” Mostanra és a következő 20 évre felejtsd el. Idézet: „Ti mit ajánlanátok ?” Pic32mx795 (100mhz alatti) 100mhz fölöttire fentebb már kaptál tippet.
Ezt csináltam én is de a CKP bit hibája így nem látszódott.
Hát ez az MCU is elég gáz. Azért az elég szomorú, hogy 5 revízió alatt 1 hibát javítottak...
Ha nem kell neki sok periféria és láb, az 550-es széria kevésbé defektes.
És megnézted azt amit ajánlottam?
Ahogy Pajti is írta, nem fogsz találni hiba nélküli mikrovezérlőt. Szerk.: Mindegyikben van valami hiba. A Microchip van olyan jó fej, hogy bevallja és közzéteszi. Aztán eldönthetjük hogy ez nekünk bug vagy feature. ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
Az mx795-öt azért ajánlottam, mert kb azt gyűrte legtöbbet a community. A többinél ha rövidebb is az errata, az még nem azt jelenti, hogy nem lesz az még hosszabb is a jövőben. A 795 esetében valószínűleg már nem lesz hosszabb. Az 550-est nem ismerem. Az valami újabb lehet. 53x, 56x, 57x a régebbiek.
Idézet: „5 revízió alatt 1 hibát javítottak” Azt a részét nem kísértem részletes figyelemmel. A hibák legtöbbje egyébként nem olyasmi, hogy elnéztek valamit, hanem olyasmi, hogy elfogyott a mikroelektronikai erőforrás, és de jó volna csak még egy bitnyi állapot flag összeszinkronizálni dolgokat az állapotgépekben - de már nincs és nem is lesz. Kisebb feature size alapon gyártani meg azért nem fognak, mert hosszú időre drágább lenne a cumó, és nincsen olyan piaca, hogy megérje. Olyankor legalább azt megcsinálják, hogy létezzen elfogadható workaround. És ott a vége. Akkor nevezhető egy cucc annyira kiforrottnak, hogy ha alkalmazol egy workaroundot a programban, legalább az már úgy is maradhasson, ne kelljen később átírni a programot. Van annál rosszabb is. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
Nem néztem meg, mert nem nekem kell, pajti2-nek is csak azért írtam, mert az MX795-öt én is ismerem már és tudom milyen az errataja.
Ez az MZ2048EFH nem is rossz, de még lehet roszabb ahogy pajti említette, de hát majd a kérdező eldönti melyik szimpatikusabb neki. ![]() Az az MZ szimpatikus nekem is, le is csekkolom az árát aztán lehet, hogy én is kipróbálom. ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
Idézet: „Nekem a PIC32MZ2048EFHxxx bejött, elég sokmindent csináltam már vele.” Támogatom, nálam is bevált... |
Bejelentkezés
Hirdetés |