Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   25 / 47
(#) kameleon2 válasza fecus hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Fecus! Gyere el hozzám - és megérted. Az enyém nem szoftver és PC alapú, hanem hardver. 1989 óta foglalkozom épületautomatizálással és jövő évben, ha isten is megsegít - a Construmán találkozhatsz az első - átlagember számára is megoldást nyújtó 100%-ban Magyar termékkel, megfizethető áron. Nyilván nem adhatok ki mindent, mert még nem publikus. De megnézni - lehet.
(#) rascal válasza fecus hozzászólására (») Szept 19, 2016 / 1

Filmekben az az értelme, hogy öntudatra ébred és kinyír mindenkit a házban.
(#) Robin2 válasza fecus hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Olvasd el a topikot a 17. oldaltól. Vagy elölről. Szerintem érdekes és tanulságos.
(#) Mate78 válasza fecus hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Idézet:
„Tudtok pár jó példával lendíteni a gondolkodásomon?”

Miért tennénk, nézz szét a neten, és ezer féle dolgot találsz.De:
Azt Neked kell tudnod, mit szeretnél.Bármi mást ajánlanánk, amire nincs is szükséged, de "jól hangzik" az igazából számodra felesleges.
Viszont idővel adódhatnak olyan feladatok amihez valamilyen szintű automatika nélkülözhetetlen.Nálam a fűtés vezérlésével kezdődött az automatizálás, aztán szép lassan jöttek hozzá egyebek.Pár lámpa kapcsolása, motoros redőnyök, illetve most páratartalom, megvilágítás, szellőztetés szabályozása gombatermesztéshez.Mindezt egy bővíthető vezérlő végzi.
Szerintem a lényeg itt, hogy a tényleges szükséghez keressünk megoldást, és ne fordítva.
Persze, ha nem a játék, tanulás, kísérletezés a cél.
(#) zel hozzászólása Szept 20, 2016 /

Van néhány távirányítóval vezérelt dolog a lakásban pl: redőny motor, led világítás.
Szeretném egységesen wifivel irányítani őket. Lehetséges ez?
(#) fecus válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Idézet:
„Miért tennénk, nézz szét a neten, és ezer féle dolgot találsz.”

Bocs. Én azt hittem a topicnak ez is a célja. Nyilván minden fent van a Neten.
Nem olyan ötleteket kértem amit másnap megcsinálok ha kell ha nem. Arra gondoltam, hogy aki már üzemeltet (fejlesztett, telepített) ilyen rendszert sok gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. (pl. megoldotta a mobilról történő vezérlését egy csomó funkciónak és aztán soha sem használta mert egyszerűbb volt rácsapni az adott kapcsolóra mint elővenni a mobilt, vagy automatizált funkciókat de a gép hülyeségeket csinált mert az adott funkció esetében nem lehetett pótolni az emberi intelligenciát.stb.)
A fűtés vezérlése evidens.

Amúgy igaz amit írsz csak nem segít nekem.

Akkor konkrétan (Domoticz-ról jutott eszembe az egész):
Találkoztatok-e olyan Linux alapú és free rendszerrel amelyik felismeri az embert és/vagy a mobilját vagy a hangját?
Megoldható-e a hang, szó alapú vezérlés a mi "szintünkön"?
(#) Sebi válasza zel hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Természetesen megoldható - ha van jártasságod mikrokontroller programozásában.
Minden eszközhöz tartozik egy távirányító, ami valamely kódrendszer szerint küldi a parancsokat az eszköz vezérlőjének. Mivel az infra vevő közvetlenül a vezérlő kontrollerének bemenetére adja a kódsorozatot, más mód nincs a parancsok bevitelére, mint az, hogy egy másik kontrollert kell felprogramozni, hogy a megfelelő kódokat generálja. Ehhez lehet illeszteni egy WiFi modult, ami megteremti az összeköttetést a (számítógépes helyi) hálózattal. Aztán a PC-re is kell valami progit írni, amivel kiválasztod a vezérelni kívánt eszközt (IP-cím alapján) és már készen is vagy.
(#) kameleon2 válasza fecus hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Szia! Létezik Linux alapú hardver is például ez. Bár a magánvéleményem, hogy oprendszer alapon BŰN okos házat építeni. Főként az oprendszer biztonsági, verziókövetés, frissítés, támogatás, bug és egyéb problémái miatt. Ha visszaolvasol nem keveset vitáztunk ezen a téren. Én amondó vagyok: Kell egy betonbiztos hardverkörnyezet, ami megáll a lábán, aztán rá lehet már települni valami csilivilivel, ami ha meghal, attól még a lámpát fel lehessen kapcsolni... Az én rendszerem ilyen - és örülök neki, hogy ilyen.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Szerintem pedig a pc felé kellene menni, mert ha intelligens dolgot akarsz, akkor a pc kihagyhatatlan lesz, mert ekkora számtási kapacitás kell a dologhoz. Beszédfelismerés, is csak igy oldható meg megkötések nélkül.
(#) dB_Thunder válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Színes egyéniség, Kameleon kolléga véleményét osztom!
A rendszer alapja legyen atomstabil, alap funkciókat magától is ellátni képes egység. Nálam ez egy plc.
A csicsákat, extrákat viheti a pc. Ami majd rászól a plc-re, hogy ezt vagy azt csináld..
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
(#) nedudgi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1

Ahol magas az intelligencia, ott fennáll a lehetősége a nemkívánatos külső beavatkozásnak. Egy operációs rendszer mindig sebezhető, a hibajavítások mindig magukban hordozzák az újabb hiba lehetőségét. Így van ez, mióta az IBM publikussá tette a BIOS forrását.
A végrehajtó részegységeknek akkora intelligenciát kell adni, hogy ne lehessen bevinni az erdőbe. Ha kap egy parancsot, hogy fűtse fel a házat, ne vegye figyelembe azokat, amik az előre jól behatárolható tartományon kívül esnek. Egy lámpa felkapcsolása ne legyen örök érvényű, például napkelte után kapcsoljon le. Lehetne sorolni a végtelenségig.
(#) sirály12 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Ezt én is igy gondoltam. Tehát alegységek is kellenek, amik akkor is használhatóak, ha a központ nem megy. De központnak én pc tudok elképzelni.
(#) sirály12 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Ez minden hálózatra kötött dolognál fennáll(egy pic-et is meg lehet boritani a net felől ha rá van kötve), de ha a net-et kivonod az egyenletből, akkor csak egy sokkal puritánabb szegényebb funkciókkal megáldott rendszered lehet csupán. Manapság, amikor a dolgok internete kezd végre fejlődni ez szerintem alap, hogy internetről is leheseen hozzáférni az egységekhez. (Persze minél biztonságosabban)
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Nem a vita kedvéért... de... a mai mikrokontrollereken már videót lehet nézni, HD kamerafelbontással elboldogulnak és igen szép a számítási sebességük. Minek ehhez PC? A beszédfelismerésnek évek óta nem a számítási teljesítmény a nyűgje, hanem a mikrofon. Nem mindegy milyen távol adod ki a parancsot és mekkora a környezeti zaj. Szintén magánvéleményem, hogy a beszédvezérlés - baromság. Anno megpróbálkozott az IBM (nem kis sufni cég), az OS/2 operációs rendszer beszédvezérlésével (Merlin). Hát - jó nagy bukta lett. Szegény barátomra is csak röhögve tudok gondolni, amikor beszéddel próbálta rendezgetni a dolgait. Bár a gép végrehajtott mindent - csak azt láttam, hogy ül a gép előtt és már csapágyas a szája, ráadásul külső szemlélőnek úgy nézett ki, mint egy idióta, aki magában beszél. Az okostelefonos ismerőseim között sem sokat tudok, aki használná - pedig létező funkció. Hát ennyi a gyakorlati jelentősége - haszna a dolognak. De igazad van, végül is te azt írtad:
Idézet:
„Szerintem pedig”
. Az én rendszerem nem a szubjektumra épült, hanem a megrendelők kívánságaira. Ők ezt nem igényelték. Illetve úgyis megkapják two in one , hiszen okostelefonról lehet vezérelni (távvezérelni) a rendszert, azzal meg had beszélgessenek jó hangosan
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 1 / 1

Azt hogy videót lehet nézni egy mikrokontroleren az nem jelenti, hogy van számtási kapacitása is amennyi egy okosotthonhoz kellhet. Mert egy okosotthon a neten kommunikálva adatbázisokat ér el, többszáz perifáriával kommunikálva, külső adatokaból dolgozva is. Ez nem egy mikrovezérlő kategória azért.
Kezdjük ott, hogy egy okostelefon már inkább számitógép mint mikrovezérlő! És igen okostelefonon már elérhető jobb képességü beszédfelismerés(persze sokszor szerver oldali támogatással).
A beszédfelismerés egy nagyon jó dolog. Az pedig, hogy Te nem látod értélmét az egyéni dolog. Sajnos az összes igazán jó rendszer keményen fizetős.
Lásd Siri például eléggé használják amúgy, csak nem itt magyarban, hanem amerikában. Nem kellene az itteni dolgokból kiindulni.

Az OS/2-es mondatodon jót derültem, az az oprendszer létezik még? Jó hogy nem egyből a DOS-t hozod fel, hogy ott nem müködött jól.
(#) Robin2 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Gondolod, hogy nem a saját rendszere mellett fog kiállni, a leendő piaci bevezetése előtt?
Véleményem szerint is az atombiztosság és az esetleges leállás, lefagyás esetén teljesülő feltételek a fontosak. Az, hogy ezt mire bizzuk, egyéni döntés. A beszédfelismerés pedig jó dolog (lenne), csak sokaknak ez nagy fa, ami közelébe sem viszik a fejszéjüket.

Idézet:
„Azt hogy videót lehet nézni egy mikrokontroleren az nem jelenti, hogy van számtási kapacitása is amennyi egy okosotthonhoz kellhet. Mert egy okosotthon a neten kommunikálva adatbázisokat ér el, többszáz perifáriával kommunikálva, külső adatokaból dolgozva is.”
Megbocsáss.. de ugye te elméleti szakember vagy? Az OS2-t azért hoztam fel mert az IBM bicskája már beletört. Igen hozhattam volna fel jól működő, magyar nyelven is beszélő megoldást - csak éppen nem hallottam ilyenről. Angolul van ami eldöcög - autóban, zárt térben. Azaz Amerikában lehet - de itthon - nem. És igen , még szép, hogy kiállok a rendszerem mellett, mert nem az íróasztal mögött ülő mérnökök találták ki, hanem a felhasználók. Nem is értem, hogyan mersz , mertek fikázni mások által évtizedek alatt kidolgozott megbízható rendszereket? Mit tudtok felmutatni? Google találatokat? Az én rendszerem 2010 óta stabilan(!) működik. Nem kevés munkaóra fekszik benne. Ha valaki PC-re akarja bízni az életét - mert konkrétan erről van szó - tegye. Én nem szeretnék úgy bentragadni egy házban, hogy egy vírus rámcsukja a detektívrácsot, vagy a redőnyt. Tegyél le egy jól működő PC alapú rendszert az asztalra - utána egy platformon leszünk. Ja még egy apróság.... Az én rendszeremet nem kell programozni. Nincs szükség még egy hibalehetőségre. Amúgy nem vagyok sértődős, de felháborodtam. Ha kérdezel, tedd azt. Ha válaszolunk hallgasd meg. Ha tény adataid vannak: közöld. De ne állíts olyat, amiről nem győződtél meg élőben. Én ipari rendszereket is építettem - ahol voltak IPC-k De... ezek alatt is futott egy betonbiztos hardver, ami egy OPC szerver adatbázisába dolgozott. Az OPC szervert már lehetett SCADA felől távmenedzselni. De ott is csak nagyon szigorú feltételekkel és jogosultságokkal. Tehát PC-n soha nem futott épület vezérlése. Csak a csilivili. Van egy nagyon nagy nevű rendszer. Minden TV műsorban szinte ezt rángatják elő: EIB - újabb nevén KNX. Az alapjai nagyon jók, bár a 80-as évek technológiáját toldozzák, foldozzák benne. Ott is csak a csilivili megy PC-ről okos eszközökről. Beszéljünk amerikáról... LON busz. Ott is van hardver - és fölötte a SCADA (PC). Szerinted a világban mindenki bolond, aki ilyet épít? Én nem venném magamnak a bátorságot egy ilyen kijelentéshez. Utánanéztem, ismerem valamennyire a Linuxot és a Windowst is - és igen én nemhogy DOS-on, de még assembly-n és BASIC-en nevelkedtem. Van alapom a kijelentéseimre.

Nem teljesen elméleti, mivel Én is építgetem a saját rendszeremet, amit nem akarok eladni. Saját szórakozásomra és tanulásból is. Meg tudnád mondani milyen mikrovezérlő az, ami elvezérel egy teljes otthont? Érdekelne. Mert nem tudom leképzelni, hogy a rengeteg érzékelő, natkapcsolat, adatbázisok, audio és videó rendszerek vezérlésére elég lenne bármilyen is. Még egy rasberry is kevés hozzá, pedig az már nem is mikrovezérlő.

Az OS2-es példád azért vicces, mert számítástechnikában nemhogy 10-15 év alatt, de 1-2 év alatt is megdöbbentő a haladás. Ezért volt vicces olvasni, hogy az OS2-vel példálózol valamit.

Kicsit félreérted a dolgokat! Nem fikázott senki! Én sem tettem. Míg én azzal kezdtem, hogy szerintem Te egyből azzal jöttél, hogy a beszédvezérlés felesleges és idézem: baromság.
Mellesleg a legjobbnak mondott 10 rendszer közül kb 7 használ beszédfelismerést.
Bővebben: Link
Ezek után akkor ki is bántott kit?
A legnagyobb baj, hogy csak a saját rendszeredet promotálod állandóan, és így nem is tud más beszélgetés kialakulni, mert nem hagyod! Értem, hogy sokat dolgoztál rajta, de nem mindenkinek ez a megfelelő! A munkádat persze értékelem Én és szerintem itt mindenki.

Rossz alapokon kezded :
Idézet:
„Mert nem tudom leképzelni, hogy a rengeteg érzékelő, natkapcsolat, adatbázisok, audio és videó rendszerek vezérlésére elég lenne bármilyen is.”
Ez ugyanis nem okos otthon, vagy intelligens épület, hanem egy technokrata, elvarászolt kastély. Majd ha eljutsz a végére, a saját károdon fogod megtanulni azt, amit én mások sokszáz milliós épületein megtapasztaltam. Ezekből az épületekből menekülni kell. túlzsúfoltak, túl bonyolultak, irányathatatlanok, átláthatatlanok és élhetetlenek. Sok bonyolult rendszer = sok hibalehetőség és káosz. A linked egy google találat linkje. Én emberközelből ismerem némelyik rendszert ezek közül. Sőt építettem is ilyet. Egyik sem a megizethető és élhető kategória. Láttál már épületet, amiben például a 10 rendszerből felemlegetett Crestron rendszer működik? Én igen. A kábelek tartják össze az épületet és olyan elektroszmog van benne, hogy a hegyén megáll a szög.
Idézet:
„A legnagyobb baj, hogy csak a saját rendszeredet promotálod állandóan, és így nem is tud más beszélgetés kialakulni, mert nem hagyod! Értem, hogy sokat dolgoztál rajta, de nem mindenkinek ez a megfelelő!”
Nem a saját rendszeremet promotálom, hanem egy kérdésre adok egy választ. Mégpedig arra: mi a jó megoldás szerintem és a végfelhasználók szerint. A vitát egyébként már többször lefolytattuk - érdemes lenne visszaolvasnod. Semmi mást nem kértem rajtad számon, mint azt, amit most sem hazudtoltál meg, hogy google linkeket és összehasonlításokat küldesz, ahelyett, hogy konkrét dolgot hoznál fel. Igen - léteznek olyan mikrokontrollerek, amik jól elboldogulnak a szükséges feladatokkal, de emberi butaság túl sok feladattal megterhelni egy rendszert. Mondok élő példát. Építettem sokadmagammal egy rendszert (családi ház) amiben 1600 körüli adatpont volt. Ez még iparban is durva. tele van hibákkal, javítanivalókkal és a beüzemelés is egy rémálom volt. Automatikusan bezárnak a tetőablakok amikor 40km/h fölött fúj a szél, csatorna és vápafűtés, külső, elektromos rovarcsapda stb stb. Szegény tulaj pedig nem érti sokszor, mi is történik a házban, mert automatikus folyamat, a buszon megjelenik mint információ - de ő már elfelejtette mit - miért? ..és rosszul érzi magát benne, mert retteg olyan folyamatoktól, ami nem az ő kezében összpontosul. És ez még csak nem is PC-s! Csak technokrata volt a tervező.

Lemaradt: adtam választ arra is, ha kész PC (Rasberry) alapú megoldást szeretnél, milyen megoldás létezik. Ott vannak az Open projektek. Lehet keresgélni. Unipi, OpenPLC. Mikrokontrollerek: Szinte bármelyik alkalmas a feladatokra: PIC, AVR, Propeller, STM. Mindegyikhez van mintaprojekt is. Arduinó nyelven is sok segítséget találsz. Ezek jó és szép játékok. De ... játékok. Színes és csilivili - de miután belefeccöltél egy jó adag pénzt - akkor fogod látni csak a korlátaikat, vagy megtanulod jól specifikálni a megoldandó problémákat és nem túlzásokra blazírozni. Igen lehet vádolni azzal, hogy védem ezt az álláspontot. De addig, amíg az oprendszer sokkal fontosabb marketing szempontból egyes cégeknek, mint a rajtuk futó felhasználói programok hosszú távú supportja - addig nem is fog változni a véleményem. 2003 óta csak nézd meg a verzióváltások sikerességét. Nem sikertörténet. Bizalmatlan és kiváró a piac. Az Android sikere sem véletlen. Sokan bizalmatlanok az oprendszerekkel kapcsolatban.

Még most is csak azt mondom, hogy nem mindenkinek ugyanaz kell. Sem Én sem pedig Te nem dönthetjük el hogy egy másik embernek mi a jó! Lehet neked ezek a rendszerek élhetetlenek, lehet másnak tetszik.

"Semmi mást nem kértem rajtad számon, mint azt, amit most sem hazudtoltál meg, hogy google linkeket és összehasonlításokat küldesz, ahelyett, hogy konkrét dolgot hoznál fel. "
Tehát azt kéred számon rajtam hány házat szereltem fel ilyenekkel? Akkor Te nyertél egyet sem, de attól még el tudom dönteni nekem mi kell!

"Lemaradt: adtam választ arra is, ha kész PC (Rasberry) alapú megoldást szeretnél, milyen megoldás létezik. Ott vannak az Open projektek."

Épp ez az amit beszélek, hogy nem érdekelnek ezek a projektek, mert magamtól akarok építeni. Nekem ez hobbi. Szeretem csinálni, eltölteni vele az időmet.

Idézet:
„Tehát azt kéred számon rajtam hány házat szereltem fel ilyenekkel? Akkor Te nyertél egyet sem, de attól még el tudom dönteni nekem mi kell!”
nem érdekel, hogy nyerek-e vagy sem egy vitában. Az jobban érdekel, ha valaki véleményt formál rólam - az a vélemény mennyire hiteles. Erre kaptam most választ. Köszönöm.

Akkor csak egyet nem értek. Mit szeretnél?
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 2

Folyamatosan mellébeszélsz, konkrét kérdésekre nem válaszolsz. Így nem lehet beszélgetni. A Te rendszered milyen alapokra épül, stb. Ja, tudom, nem mondhatsz róla semmit. És ez nem fikázás, csak tudni, tanulni szeretnék. A rólad kialakult véleményt pedig Te formálod a hozzászolásaiddal.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Mi volt a konkrét kérdés, amire nem válaszoltam?

Például jó ötleteket, megoldásokat megbeszélni, félkész rendszereket kibeszélni. Tanulni másoktól. Ennyi.
Ezt nem lehet úgy, ha valaki egyből azzal kezdi, hogy ez marhaság, és csak olyat lehet építeni amilyet ő is mert csak az a jó.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Te rendszeredben "mi" dolgozik? Mi az amit nem kell programozni?

Basszus - szerinted Mi a fenének írtam annyi linket, ahol utána tudtok nézni? A google-t nem használjátok? Nem fogtok egyetlen fórumn sem olyat találni, aki helyettetek gondolkodik, megcsinál mindent, majd a végén tálcán , postán elküldi a kész megoldást ingyen. Rossz helyen kopogtatsz, ha így gondolod. Kezdjetek el olvasni, visszaolvasni - de innen már csak magam ismétlem. Még azt is felajánlottam, hogy ki lehet hozzám jönni, mert már gyűjteményem van különböző rendszerekből, komponensekből.
(#) kameleon2 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

A rendszerben STM mikrokontroller dolgozik és a specifikáció miatt nincs szüksége a felhasználónak programozóra. A rendszer önmagától intelligens. Egyetlen készülék is működőképes, de a sejtekhez hasonlóan megosztják egymás között az információt.
Következő: »»   25 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem