Fórum témák
» Több friss téma |
Ki kell deríteni, hogy miért van egyenfeszültség a potmétereknél, illetve a végfok bemeneteken. Nem a jelforrásból jön véletlenül amiről hallgatod?
Egy kis régi mp3 lejátszóról tesztelem az erősítőt. Megpróbálom hogy semmitse kötök rá, sőt letestelem az RCA bemenetet, hogy mit művel.
Teljesen mindegy melyik bemenetet kapcsolom, mindnél ez a hatás, a balance potmétert is hiába tekerem el, nem csökken a jelenség.
Most ott tartunk, hogy tanakodunk, meg tippelgetünk.
Miért nem mérsz már egyenfeszültséget a potmétereken? Ha megszünteted a potméterekre kerülő egyenfeszültség okát -mert ott nem illik annak lenni és az általad leírt jelenség alapján az a probléma- akkor megszűnik a hiba, sőt, lehet, hogy a bekapcsolási anomália is valószínűleg emiatt van. Nem tudom, korábban volt-e már javítva a készülék, lehet, hogy pl. a végfok bemenetekre, vagy a végfokba valamelyik kritikusabb helyre nagyobb kapacitású kondikat tettek, ami miatt jóval lassabban áll be a DC munkapont, vagy az is lehet, hogy fordítva kerültek bele a csatoló kondik és szivárognak, stb... Mindenképpen keresd meg a potikon lévő DC szint okát. Lehet akár szennyeződés, trutyi a panelon, ami szivárgást okoz, pl egy régebbi belefolyt folyadék maradványa... A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
Mint már említettem teljesen szűz volt az erősítő..., egyedül ami meglepett hogy a C417, 418 kondinak a rajz szerint 100nF-nak kellene lennie, a helyett 10µF kondi volt benne (ez tuti gyári megoldás mert a panel rajzolaton is elkó van, a kondi is TK japan gyártmány), pont a munkapont beállításnál lévő tranyónál. Megmérem majd a feszültséget a potin.
Hali!
Megmértem a potméternél lévő feszültségeket. Ahogy növelem a hangerőt úgy növekszik max kb. 1mv-ot mérek. Másik észrevétel: ugye a loudness kapcsolót kapcsolom akkor pattan a hangszóró, ha a bemeneti kondi (0,1µF 50V) tetejéhez érek és úgy kapcsolok jóval nagyobbat pattan.
A pattanás mindenképpen arra utal, hogy olyan DC feszültség van abban a körben, aminek nem kellene ott lennie.
Lekötöttem a jelvezetéket ami a bemeneti kondikhoz megy (C401-402). A hangerő potméternél mindkét oldalt 0mV, semmi, tehát a bemenettől egészen a potméter, loudness áramkörig semmi hiba. A bemeneti kondinál: bal oldal: -13mV, jobb oldal 30mV. Majd kis idő múlva: bal oldal: -40mV, jobb oldal: 12mV. Tovább nem is mértem, egyértelmű hogy a végfok bemeneti részén van valami galiba, valamiért egyenfeszültség van, nem is kevés. Panel alja tiszta, biztos hogy nem vezet át semmi.
"Panel alja tiszta, biztos hogy nem vezet át semmi."És a teteje?
![]() Meg esetleg még azt nézd meg, hogy a végfokok bemenetén a csatoló kondik polaritáshelyesen kapják-e az előfeszítést? A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
A panel teteje is tiszta
![]()
Nem úgy értettem, hogy rajz szerint jól bannak-e benne hanem a ténylegesen rajtuk lévő feszültség szerint.
Kiszedtem az egész végfok panelt, rákötöttem a +-GND-t.
Nyitott bemenetnél a következőket mértem(C401-402): Bal oldal: kondi bemeneténél: -73mV kimenetnénél: -100mV Jobb oldal: kondi bemeneténél: -47mV kimenetnénél: -81mV Zárt bemenetnél (bal jobb bemenet testre kötve): Bal oldal: kondi bemeneténél: 0mV kimenetnénél: -95mV Jobb oldal: kondi bemeneténél: 0mV kimenetnénél: -76mV
Nah jó hírek!
Valószínűleg megtaláltam a probléma okát... Ahogy méregettem a bemeneti kondinál észrevettem hogy nem is a lábához hanem a panelhez érve szinte ugyan azt feszültséget mutatja mikor a lábához érek. Aztán megnéztem a panelt közelebbről. Észre se vettem először, felülről nézve nem is látni, csak ahogy forgattam a panelt megcsillant rajta valami(panel tetejéről van szó). Valami folyadék van rászáradva a panelen ![]()
Letakarítottam a panelt, ki kellett szednem minden ellenállást a bemenetről hogy alaposan letakarítsam a panelt. De megérte mert most már méregetve szinte semmit se mutat a multi (jó azért mutat kb 0,1 mV). Viszont azon gondolkodtam hogy nem-e a bemeneti kondiból folyt ki mégiscsak a cuccos, mert főleg ott volt valami. Kicserélem inkább a kondikat ugyan olyan értékűre.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Betettem az új bemenő kondikat, sőt a késleltetés kondiját is vissza tettem. Az eredmény szinte változatlan
![]()
A bemenetre rákötöttem a hangerő potmétert, és az mp3 lejátszót. Szól, de sajnos a DC probléma is megmaradt, ki be mozog a membrán. Tanácstalan vagyok.
![]()
Méregettem, ez a kimeneti kb. 2V feszültség szinte mindenhol megjelenik, még a munkapont beállító potméternél is! 2-3V aztán vissza áll kb -0,6V-ra. A némítás vezérlőnél megnéztem minden ellenállást, kondikat tranzisztorokat is, minden jó. Az összes ellenállást megmértem azok is jók. És mivel mindkét csatorna csinálja biztos hogy valami közös dolog okozza a hibát. Esetleg a 330µF 4 kondi csokor tud ilyen galibát okozni?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Tovább méregettem a dolgokat (nem adom fel). A bal oldali csatorna kimenetén közben megjelent az állandó -2,3V feszültség..., a jobb oldali okés. A bal csatorna bemeneti kondi utáni feszültség is felugrott -177mV értékre, a jobb oldalon -76mV. Megnézetem az összes tranzisztort a bal oldalon, kiforrasztva méregetve (kivéve a végfok tranzisztorokat, azt beforrasztva mértem). A Q411-es tranzisztor hibás volt, nem ment át totál zárlatba, hanem minden lábán dióda vizsgálóval mérve átvezetett, összevissza értékeket mértem(1,226 0,253 0,650 ilyesmiket). A jobb oldalon is végig mentem, ott mindent rendben találtam. 2SC2240 típusú, ezt mivel tudnám helyettesíteni? MPSA42 jó lenne, az van itthon.
BD139 is jó lehet? Mert a lábkiosztás egyezik a 2SC2240-nel.
Kicseréltem a tranzisztort mpsa42-re, továbbra is maradt a kimeneten a -2V. Átnéztem merre mászhatott el a dolog, meg is találtam a hibát 2db 100ohm-os ellenállás megszakadt (R447 R451), de hogy hogyan miért azt nem tudom, meg sincs égve semmi se, egyszerűen megszakadtak. Csere után vissza is ált a rend 12mV a kimeneten, a jobb oldalt -10mV. Sajnos a pillanatnyi -2V megszalad ugyan úgy a kimeneteken. Elkezdtem vizsgálni a némítás tranzisztorát, meg amiket kapcsol. A bal oldalon közel -2V-tal magasabb értékek vannak mint a baloldalt. Hasonlítgatva a jobb csatornához méregetni kezdem. A Q413 és Q5 tranzisztoroknál van eltérés. A Q413-nál mért értékek: B:-7,1V E:-7V C:-1,3V. Kiszedtem még egyszer őket megmértem dióda vizsgálóval, meg tranzisztor teszterrel is, hibátlanok. A hozzá tartozó menő ellenállásokat is megmértem azok is jók. Nem értem miért van eltérés.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
Nos végre sikerült megcsinálni, működik szépen
![]() ![]()
Igen az miatt volt a bemeneten egyenfeszültség. Most már minden jó, szkóppal is megnézve is rendbe van.
Üdv!
Van egy Harman Kardon avr200-as erősítőm... Régóta küzdök vele, hogy a védelmet ki kerüljem ami az automatikus kikapcsolást végzi. Sajnos a régi panel megégett nagyon. Így javítani nem igen lehet illetve nem lehet hozzá szerezni alkatrészeket. Ezért megépítettem erősítő paneleket. De addig míg kikapcsol az erősítő a védelem miatt nem tudom használni. Találtam hozzá nagy nehezen szerviz manuált és a szerviz manuálban 14.-ik és 13.-ik oldalon találtam hasznos dolgokat. A processzoráról: ilyen processzor van benne: uPD780206GF 7-es lába a Protect gondolom valahogy őt kellene kiiktatni. A processzorra rá kerestem, de sajnos nem találok róla úgy semmit, hogy tudjam mivel tudnám kiiktatni. Ide írok, hogy hátha valaki már megoldotta ezt a problémát és tudna nekem ebben segíteni. ![]() Szerviz manuál: szerviz manuál Sajnos ide nem tudtam feltölteni mert nagyon sokat foglal. (13mb) Edit: még hasznos oldalakat 90. és 98.-ik oldal ![]() ![]() Előre is köszönöm! ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
Tisztázzunk pár kérdést.
- A végfok panel égett meg, ebből építettél újat ? - A végfok paneleken minden kimeneten 0V környékére áll be az erősítő kimenete terhelés nélkül ? A 30-31 oldalakon lévő áramköröket nézted már ?
Igen eléggé megégett... nem nem ugyanolyat építettem, hanem amit bele szeretnék szerelni.
Igen néztem, nem ők azok. nem ő miattuk kapcsol ki valószínűleg. (legalábbis szerintem).
Szerbusz! Nekem is ugyan ez a bajom! Sikerűlt megoldani?
Űdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |