Fórum témák
» Több friss téma |
1. Ez akkor is meg fog szívatni és a pokolba kívánod majd, függetlenül az érzékelőktől.
![]() 2. Világtalan nagy butaság a fűtést változtatni! Pár évtizedes tapasztalatom alapján több energia kell, ha lehűtöd, mikor nem vagy otthon, majd felfűtöd mielőtt hazaérsz, mint ha tartanád a hőfokot.(Kivételt képeznek a veszteségmentes fűtések, de olyat ritkán használunk otthon) A mostani rendszerem is képes bármilyen szekvenciára, de nem használom, mert felesleges. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Akkor van gond, ha ketten, (vagy többen, bár az már illetlenség, vagy gruppen
![]()
több energia kell, ha lehűtöd, mikor nem vagy otthon, majd felfűtöd mielőtt hazaérsz, mint ha tartanád a hőfokot
Miért van ez? Az alacsonyabb belső hőfok kisebb hőfokkülönbséget eredményez, ami a ház hőellenállásán kisebb hőáramot. A kisebb hőáram adott idő alatt kevesebb hőmennyiséget. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
A fűtőberendezések nagy teljesítményen veszteségesen működnek, rengeteg hő kimegy a kéményen. A hőntartáskor egy korszerű fűtőberendezés modulálva fűt, ami sokkal jobb hatásfokot ad. Az is veszteség, hogy a legtöbb termosztát 1bites, ezért feleslegesen túlfűt egy nagyobb lehűtés utáni felfűtési szakaszban, ami szintén veszteség. Egy biztos, kimértem és nekem több fogyott, mint ha tartom, úgy hogy azóta tartom.
Nem tudom az előző hozzászólás miért lett "off", de
a felfűtést PID módban szabályozva igenis energia csökkentést lehet elérni. Ez azt jelenti - persze a jelenlét érzékelő ilyenkor nem játszik - hogy egy előre beállított időpontra a beállított hőmérséklet meglesz. Pl. ha 18 h-ra megyek haza minden nap , akkor 18h-kor pontosan a beállított 21 fok megvan. Ezt gyárilag is tudják a jobb hőmérséklet szabályozók, sőt a külső hőmérséklettől függően előbb kezd fűteni, ha szükséges. Egyébként a fűtés szabályozást nem szivesen kötném a hár vezérlésére - legalábbis ami a kazán közvetlen vezérlésére vonatkozik, max a radiátorok/szobák egyenkénti vezérlését. A legkisebb probléma a házvezérléssel a fűtés teljes leállását jelenti ![]() Még kevésbbé javaslom PC-vel, netán WIN alatt futtatni a házvezérlést.... A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Azért, mert off (fűtő berendezésekről írtam). Nekem is PID, 3-as kaszkáddal. Mint írtam kimértem. A többi sallangot nem tudom miért nekem írtad...
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Nem neked írtam, a többit úgy általában a topicba.
Egyébként érdekes, hogy ez a sokadi házvezérlő topic, amit felfedezek (magyarul) és előbb utób mindegyik átmegy hitvitába, véres anyázásba. Holott megoszthatnánk a negatív, pozitív tapasztalatokat, úgy hogy mindenki profitálhasson belőle. ( Ez megint csak nem neked szól, hanem általában ![]()
Ezt én is tapasztaltam, mindeni a saját rendszerét erőlteti a többiekre, persze tisztelet a kivételeknek.
Gyakorlati tapasztalatok (legutóbbi 5 év adatai) alapján tudom állítani, hogy az én rendszereben így van. Nem hit kérdése. Neked nem fura, hogy ahol megjelensz vita alakul ki?
Szerinted az említett sallang, amit nem nekem írt, csak úgy a fórumba, mi ha nem ráerőltetés?
Halkan megjegyzem, a javasolt kialakítások jogosak nagyrészt, de most nem erről van szó! A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Elárulok egy titkot. A következő 3 kifejezés a "sallang" mondatokban egy parányit sem ráerőltetés kategória:
Idézet: „...nem szivesen kötném a ház vezérlésére...” Idézet: „A legkisebb probléma a házvezérléssel a fűtés teljes leállását jelenti.” Idézet: „Még kevésbbé javaslom PC-vel...” Tehát még egyszer: ezek valakinek a személyes tapasztalatai, javaslatai, merthiszen a szóhasználatból ez derül ki. Pont. Épeszű embernél ezek nem esnek a ráerőltetés kategóriába, hacsak nem akarja valaki direkt módon annak látni...
Felmerült a kérdés, hogy miért nem alakul ki párbeszéd a házautomatizálás fórumon. Egyrészt nem igaz, hogy nem alakult ki, épp nemrég adtam ötletet sirály12-nek egyik problémára.
De hogy miért nem tud ez kiteljesedni? Mert mindenkinek megvan a saját elképzelése, ami nem illeszkedik máséba. Vita akkor fajul el, ha ezeket az elképzeléseket valaki alapvetően nem fogadja el mástól (kifele beszélve sallangokkal kinyilatkoztat), ezért nem alakulhat ki normális párbeszéd. Sokan vannak itt, akik olyan alapokra építenek, ami számomra nevetséges. Mások jó alapokról indulnak, de nem látják meg a lényeget, túlbonyolítanak, feleslegesnek tűnő dolgokat terveznek. Önmagában ez nem is gond, de segíteni csak akkor segít szívesen az ember, ha tud azonosulni a problémával. Így a segítségek elmaradnak, marad a vita. Ez a sorsa minden hasonló témának. Sok olyan téma van, ami egy konkrét feladatra nyílik, azokban könnyebben lehet a témánál maradni. Ez van...
Nem akartam de mégis írok. Ne feledd az előzőekben leírt mondataidat!
Kértél példát a jelenlét érzékelés felhasználására. Írtam két elképzeltet mivel még nincs működő rendszerem (még egyszer a jelenlét érzékelés felhasználására!!) Idézet: „1, Bla-bla ... Ha a "ház" tudja, hogy van otthon valaki és senki sincs az előszobában akkor egy idő után ráfordítja a zárat. Ha senki sincs itthon és nyitva van akkor értesíti a család valamelyik tagját hogy nyitva hagytuk a házat őrizetlenül, de nem fordítja rá, mert kizárná aki csak az udvaron van éppen. 2, A ház leveszi a fűtést munkanapokon mondjuk 8 után és visszaadja 16-kor. Mennyivel intelligensebb ha érzékeli, hogy még van valaki otthon akkor rákérdez mielőtt leveszi?” Mire a válaszod: Idézet: „1. Ez akkor is meg fog szívatni és a pokolba kívánod majd, függetlenül az érzékelőktől. 2. Világtalan nagy butaság a fűtést változtatni! Pár évtizedes tapasztalatom alapján több energia kell, ha lehűtöd, mikor nem vagy otthon, majd felfűtöd mielőtt hazaérsz, mint ha tartanád a hőfokot.(Kivételt képeznek a veszteségmentes fűtések, de olyat ritkán használunk otthon) A mostani rendszerem is képes bármilyen szekvenciára, de nem használom, mert felesleges.” Szerintem az általad írtak nincsenek összefüggésben a példákkal, a vizsgált probléma szempontjából. Ellenben a megkérdőjelezhetetlen kijelentések jó kis flame-et generáltak az érdemi eszmecsere helyett. Idézlek: Idézet: „Vita akkor fajul el, ha ezeket az elképzeléseket valaki alapvetően nem fogadja el mástól (kifele beszélve sallangokkal kinyilatkoztat), ezért nem alakulhat ki normális párbeszéd.” Ergó igazad van. Tényleg ilyen szituációban keletkezik - felesleges - vita. Idézet: „de segíteni csak akkor segít szívesen az ember, ha tud azonosulni a problémával” Nem szándékozom tovább feszíteni a hangulatot... A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Bocsánat hogy hozzá merek szólni, Wezuv szerint, ahol hozzászólok, ot vita kerekedik, ez azért is érdekes, mert igen ritkán szólok hozzá a témákhoz....
Most is csak ezért szólok hozzá mert a házvezérlés a hobbim is, mellékesen ez a szakmám is. Egyébként több mint 10 éve üzemeltetem a saját (HS) rendszeremet is, és több fűtésvezérlést is leteszteltem már. Éppen azért szólok hozzá, mert segíteni szeretnék azoknak, akik még ezeknek a teszteknek, kisérletezéseknek csak most akarnak nekiállni. A tapasztalatom egyébként az, hogy először mindenki a legolcsóbb megoldást keresi, és az adatokat PC-vel akarja feldolgozni. Ma már szerencsére (hobbi szinten) vannak mini PC-k és tenyér számítógépek, pl. az RP, amik (hobbi szinten) kiválóan és egyszerűen felhasználhatók. Természetes, hogy aki profi szinten vezérléstechnikával foglalkozik, és PLC-ket programoz, az lenézi ezt az irányt, és a megbízhatóságukat, minőségüket megkérdőjelezi. Igen ám de a hobbistáknak két fontos szempont is bejátszik, az ár (vö. PLC+ interfészek) , és a szoftverek írása. Ebben sem erős mindenki, viszont itt bejön pl. a Python előnye, arduinoval, vagy málna PC-vel (na most erőltettem ![]() Szerény véleményem szerint ezekből is össze lehet rakni egész jópofa rendszereket, akár mobilos interfésszel is. Pl . amit itt említett egy hozzászóló , a Domoticz, engem is érdekelt, utána is néztem, lehet, hogy ki is próbálom. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Van köztünk valaki aki Ubuntu 12.04 szerverre telepített Domoticz-ot?
Megnéztem a Neten és mindenféle függőségi hibákról ír. Konkrét tapasztalat? Ha nincs akkor van egy RPI2-m. Ha arra van működő tapasztalatotok azon is ki tudnám próbálni, de a végső cél az Ubuntu mert az 7/24-ben fut amúgy is.
Igen a PI az nagyon jó cucc. Nálam évek óta megy.
Bővebben: Link Login: test pass: test Ez a login csak nézésre jó. Ja és mobilon másképp néz ki mint PC n. Régebbe n írtam ide az egész működéséről.
Szia! Sima pc-ről nekem időtúllépést kiírva nem jön be az oldal.
Ez valami firewall lesz nálam. Megnézem.
Kész A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Login képernyő már van, de a test/test nem enged be, csak a teszt/teszt.
Kameleon le akart jelentkezni a fórumról.
Sajnos nem tudtam bejelentkezni, pedig 2 féle böngésző alól is probálkoztam.
( A brute force majd később jön ![]() Az érdekelne, hogy milyen interfészen kommunikálnak a PI2-vel az egyes érzékelők, végrehajtó elemek?
Szia i2c vel beszélgetek a modulokkal. Login már nem él. Elkezdték brute olni ezért lőttem le a gyenge jelszót.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
Megtette. Csak lebeszélték az öregek.
Igen. Amúgy javában tesztelek és készülök a sorozatgyártásra. Jövőre kapható a készülék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |