Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Szerintem jó, egy picivel kevesebbet bír, de elmegy vele.
Este kicseréltem a két fet-et. Jelentem a táprész okés,viszont annyi a hiba hogy a két fet rettentően melegszik (csak pár másodpercre volt bekapcsolva),és a táp transzformátorán a tekercs is forrósodik. Ez ezeknél normális volna? Vagy esetleg kezdjek el keresni valami más hibát is?
Azoknak terhelés nélkül jéghidegnek kellene maradni, és terheléssel is csak langyosnak, vagy enyhén melegnek kellene lenni. Ha 494 a vezérlő akkor kell lennie ott kisütő tranyónak is, ami lehet hogy szintén tönkrement.
Terheletlenül nem szabad nekik melegedni!! Azzal hogy betetted a "kicsit gyengébb" fetet, amit ha jobban megnézzük a paramétereit, kiderül hogy az sokkal gyengébb!
A másik ellenőrizni kell a vezérlő jelet, nem e nyitnak egymásra.
Megnézem az előtte lévő meghajtókat,esetleg ha szükséges belemérek szkóppal,hogy mindkettő fet megkapja-e rendesen a jelet,és azok nem-e futnak egymásra.
![]()
Esetleg nem lehetséges hogy a diódák zárlatosak a szekunder oldalán a trafónak?
Előrelépés: A fetek vezérlése jó,a meghajtás is, a 2 végfokból ami a táprész után van 2 végtranyót kivettem (zárlat ismét), mostmár megy a másik éppen maradt oldal,viszont a tápfesz kevés (+-16V (két vég közt 32V),az eredeti tápfesz mert 30V körül volt. Mi történhetett? Most már a táprész elvileg jónak kéne lennie,de alacsony a feszültség a táp szekunder oldalán. Diódák jók,fetek jók, frekvenciát nem tudok mérni (megvan-e a táp kapcsoló frekvenciája,annyit tudok hogy fülre nem hallatszik (20Khz felett jár.
![]()
Valakinek esetleg bármi tippje lenne a lent említett jelenségre? Nekem sajnos fogalmam sincs mi lehet a baja.
Az autómban van egy sony wx 900bt fejegység elöl hátul egy pár hertz dsk 165.3 hangváltós hangszórókkal. Hátul pedig egy mélyláda. Úgy kötöttem be hogy az első hangszórók a fejegység erősítőjét használja, a hátsók pedig egy 200 wattot sony stereós erősítőről mennek. A mélyláda pedig egy másik 600 wattos magnat erősítőről. Amikor a fejegységbe bedugom a rear rca ba a hangszórókat akkor nincs bennük magas és nem szól a mélyláda. Ha kihúzom akkor meg szól a láda. Ha bedugom a front rca-ba akkor szól rendesen és működik a láda is, de viszont nem szólnak az első hangszórók. .
Ezek szerint nem jártál el kellő körültekintéssel. Amikor elszáll a végtranyó, akkor viheti magával az előtte lévő fokozat tranyóit is. -az is lehet, hogy csak kicsit megsüti őket és más lesz a munkapontjuk. Teszteld le az egyik jó csatorna tranyóival. Volt már olyan is, hogy az előfokban lett kis gáz, és ahhoz kevés volt, hogy a dc fesz figyelő letiltson, de a hangszóró pukkan.
A legvalószínűbb, hogy valami kicsit megsült és attól van. Van jólműködő erősítőcsatornád ebben az erősítőben? Akkor próbaméréseket végezz itt is ott is. Meg lesz a különbség.
Sziasztok!
Birtokomban van egy Crunch Blackmaxx erősítő, 4 csatornás, ~ 10 éves. Egy JBL ládát hajt hídba két végfokja, a másik kettő használaton kívüli. Egyik pillanatról a másikra protect módba váltott. Szétszedés, ellenőrzés, szemre semmi baja. Átkötöttem a használaton kívüli oldalra, ugyanaz a jelenség. 2/4 csatorna kapcsoló is van rajta, kikötöttem azt az oldalt, amit nem lehet lekapcsolni, így elég torz lett a hangja és ugyancsak protect módba kapcsol. Érdemes lenne megjavítanom? A végtranzisztorok + táp félvezetők cseréje ~ 10.000 Ft-ba kerülne. Hátha nincs túl nagy baja.
Igazad volt. Egyik szemem sír a másik nevet.
![]() Azt ismered, hogy ...én nem értem, már háromszor vágtunk belőle, de még mindig rövid! Illetve inkább: Doktor úr, ha itt nyomom, akkor is fáj, ha itt, akkor is! ...hmmm el van törve az ujja.
Reggelre a másik ládával is ugyan az a probléma.
Sziasztok, lenne egy kérdésem ,Syrincs bp6,5 activ-mély ládához a végfok tda1560q ,érdemes kondit tenni ?(56000uf/16v ) kaptam.
Üdv!
Meg a hiszékenység! Nincs kontroll , nincs verseny, nincs összehasonlítható adatbázis. Ami adat van a készülékeken , az úgy igaz mint az előttem szólók írták, megtévesztés. Már a nagyobb , nem a nagy gyártók is bele kényszerülnek a vetítésbe , hogy talpon maradjanak. Anno pl. a Pioneer -nek is volt hangszórója amin a megadott adat:130/25W. a VAK a 130W látta. 4x50-70W Rádió végfok a maga 1/2 kg val. De lehetne sorolni. A 80- évek végé-90 elején, voltak kiállítások és versenyek. Ott lehetett nevetni amikor az 1x200W lealázta a 2x1000W- t. Miért is?
Idézet: „4x50-70W Rádió végfok a maga 1/2 kg val.” Meg az 5-10A-es biztosítékkal, amire 0,5mm2-es vezetékkel visznek villanyt.
Szia!
RCA nélkül is pukkan, bekapcsoláskor? Remotét honnan kapja, biztos azonnal megszűnik, amikor kikapcsolod? (Már csak azért, mert egy autós végfok sem fog üzemelni remote nélkül,kondiból még 10mp-ig...)
Szia!
Csak akkor lehet alacsony a szekunder fesz, ha a primer is alacsony, ez a fix áttétel miatt csak egy esetben "nem lenni így", amikor, (abban a ritka esetben) szabályzott a szekunder! Ha viszont a primer kapcsoló fetjeiden a gate lábon 50-50%-os kitöltésű négyszög van, akkor nem szabályzott! Mérted ilyenkor a trafó betápját? A szekunder feszt a végtranyók kollektorain mérted, kimeneti testhez képest??
RCA kábeled nem zárlatos?
Idézet: „fejegységbe bedugom a rear rca ba a hangszórókat” Hova, mit?
Szia!
Hangszóró nélkül is protectel?
Jobb nem lesz!
Marad az a majdnem nevetséges teljesítmény...
Szia!
Nagyon hasonlít egy annó javított Jackson erősítőre, annak a vége 3-3db 640 volt!, párhuzamban jók a 640-ek a D amp-ba! Annak viszont a tápja IRFZ48-al volt felépítve!
Üdv!
Hihetetlen de megkaptam a rajzát a gyártól. Igaz a második amit küldtek a jobb, de az sem az igazi. Vannak változások , amit még nem sikerült megfejtenem. Sajnos a gép így került hozzám és az SMD nehezen követhetők. Az óriási teljesítmény miatt félős a járatás és a méregetés. Illetve ez már egy tisztított , némileg javított változat képe. Itt a tápba 12db 3205 van A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
Szia!
Igen láttam, dupla tápja van, 3-3 Fettel trafónként. Ilyenkor ugyanazt a meghajtójelet adja minden Fetnek (adott felének 50-50%-al), a két trafó kimeneti feszültsége meg egyenirányítás után van közösítve. 1A-es áramkorláttal megadod neki Tápfetek nélkül a 12V-ot a B+-ra, meg a Rem-re, és megnézed van-e szép négyszög a Fet-ek helyének leendő gate lábán, ha van akkor betehetsz az egyik trafóhoz 1-1 3205-öt, és próba. Ha jó, és termel, megjelenik a kondikon a szekunder szimmetrikus tápfesz (ne ijedj meg 60-70V +- tól se!), akkor a másik trafót is élesztheted, 1-1 3205-el. Ha csak a nyugalmi áram megy feljebb néhány száz mA-el, akkor jó vagy, és mehet bele a többi tápfet is! A végfok sem vehet sokat nyugalomban, elvégre D osztályú, élesztése mehet ugyancsak egy pár IRF640-el, áramkorlát legyen! Ha a meghajtás ép, egy párral is megszólal, max melegszik egy kicsit!
Üdv!Valaki tudna segíteni , hogy hol tudnék venni autó erősítőhöz hangszóró illetve táp csavarokat?(Erre a szögletes alátétesre gondolok)
Ha a számítógépes nyolclapfejű philips lemezcsavarra gondolsz, azt utánnad dobják bármelyik számítógép szervízben, ha kérsz. De vigyázz, mert van ritka és sűrű menetes.
Erre gondoltam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |