Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Q3RF vezérlőegység és a 2 járatú motoros szelep összekötésénél akadtam el. Q3 megkapta az NL-t. Kötési rajz alapján a kétjáratú N kábelét közösen kötöttem a vezérlés N-re a másik két vezérlő vezetéket pedig Q3 1/2 lábára. De semmi nem történik kapcsoláskor. A szelep mindkét irányba (nyit/zár) motorikusan hajtott. Eddig csak úgy működött, ha a vezérlő vezetékeket direktben érintettem Q3 L lábára. Hol a hiba a rendszerben? Köszi!
Hello! Ha jól értem a szeleped bekötését, akkor így kellene próbálkozni..
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni! Van egy Termotéka-25 ES típusú gázkazánom és egy szobatermosztátom! A szobatermosztát cseréjénél kiderült,hogy a termosztát nem a kazánt,hanem a keringető szivattyút vezérli! Az lenne a kérdésem,hogy be lehetne-e úgy kötni a termosztátot hogy a gázkazánt vezérelje,és ha igen,akkor hogy?
A választ előre is köszönöm!
Hello! Ha igaz, itt láthatod a kazán bekötését..
Idézet: „A szobatermosztát cseréjénél kiderült,hogy a termosztát nem a kazánt,hanem a keringető szivattyút vezérli!” Igen, így találták ki a rendszert. Idézet: „Az lenne a kérdésem,hogy be lehetne-e úgy kötni a termosztátot hogy a gázkazánt vezérelje,és ha igen,akkor hogy?” És ezt miért akarod elkövetni? Persze lehet, hogyne, ha az jó neked... Eredeti működés szerint, a kazán állandóan meleg, onnan veszi a meleg vizet a szivattyúval minden fűtéskör a saját termosztátja parancsa alapján. Átkötheted persze úgy, hogy a kazán is és az egyetlen keringető szivattyú is egyszerre kapcsoljon. Működni fog. A kazán nem arra van kitalálva, hogy állandóan hidegen menjen (nem véletlenül hívják öntöttvas kazánnak és nem rozsdamentesnek), ugyanakkor a globális felmelegedés idején miért tartsa forrón az ember a kazánt, ha nem is kell. Számolni kell: Sok gázszámlát fizetsz, és a kazán ép marad/Kevesebb fogyasztás és kazánod tovább tart. Elég vastag ám az az öntöttvas
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, egy régi MMG PT-102 -es típusú termosztátot szeretnék lecserélni egy Computherm Q3 -asra és nem nem szeretnék "mellé kötni"! Az MMG jelenleg így van bekötve: (töltöttem fel képet) 4 - Barna 2(L) - Sárga-zöld 1(N) - Kék A kérdés, hogy a Q3 -ason melyiket hova kell kötni? A Q3-as bekötési pontjai: 1(NO), 2(COM), 3(NC). Köszönöm előre is a segítséget!
Hello! A zöld-sárgát kell az 2-es pontra, a barnát a 1-es pontra kötni a kéket elszigetelni, vagy kikötni a kazánnál..
Nem, nem így találták ki!
A szobatermosztátot ennél (és még sok más készüléknél is) célszerű bekötni a kazán erre a célra kialakított kapcsaira. Úgy, mint pl. azon, amit proli007 linkelt. Ettől még a kazán nem fog állandóan fűteni, legfeljebb a szivattyú működik folyamatosan, ha nem köti be azt is a mágnesszeleppel párhuzamosan.
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!
Sziasztok! A következő problémára szeretnék a segítséget kérni!
Jelenleg egy analóg Honeywell termosztát ketyeg a szabályozható távhős fűtésrendszerünkben. Gondoltam milyen jó lesz, ha ezt egy programozható digitális termosztátra lecserélem, és különösebb utánaérdeklődés nélkül vettem egy Eberle e200 hőszabályzót. A felszerelésekor viszont láttam, hogy a régi termosztátba 4 vezeték csatlakozik (sárga-fekete,fekete,barna,kék), az Eberlébe viszont csak 3 csatlakozhat, de ebből is 1 (az alsó) valószínű csak a hűtést támogatja. Mellékletként feltöltöttem a régi eszköz bekötési fotóját valamint bekötési rajzát. illetve z Eberle bekötési rajzát/csatlakozóját. Ezek alapján kérnék tanácsot, hogy a két eszköz cseréje megoldató-e egyáltalán, illetve milyen módon kéne bekötni a vezetékeket, melyiket-hová, és megfelelő lesz-e a működése? Köszönöm a válaszotokat!
A régiből csak az 1, 3 (fekete, barna) kell használnod. Ezeket kösd az eberle-be (C, on). A többit szigeteld le.
@Zoszka Nagyon szépen köszönöm a gyors és érthető válaszodat!
Idézet: „Nem, nem így találták ki!” A kazán gépkönye szerint... Idézet: „Ettől még a kazán nem fog állandóan fűteni, legfeljebb a szivattyú működik folyamatosan” Az miért jó? Idézet: „A szobatermosztátot ennél (és még sok más készüléknél is) célszerű bekötni a kazán erre a célra kialakított kapcsaira.” Tökéletesen igazad van
Hello
Ilyen Ganz féle időrelé van bekötve a szivattyúhoz http://www.jofogas.hu/csongrad/_2__9_7g__GIF6m_es_idorele_230_V_525...84.htm Tegnap reggel azt tapasztaltam amikor eljöttem otthonról hogy nem akart leállni vagyis állandóan ment a szivattyú.Most sajnos csak pénteken megyek haza azt sem tudom hány vezeték van bekötve. Lehet ezt karbantartani vagy csere?Esetleg ilyenre? http://www.mentavill.hu/catalog/details/2402 De ezen kevesebb csatlakozás van és ha jól rémlik 4 vezetéket láttam mindkét felén. köszönöm
Szia!
Gondolom ez a válasz azt jelenti, hogy működik! Ha igen, akkor a termosztát 1-es, 2-es lábára kötötted ugyan úgy a gázkazánt (már ha van)? Vagy hogyan oldottad meg annak a kapcsolását? Előre is köszi a választ!
Köszönöm a válaszokat!
Még annyi lenne a kérdésem,hogy nem gond,hogy az új bekötés miatt a kazánnal együtt menni fog állandóan a szivattyú?
Szia! Erről a reléről annyit kell tudni, hogy tartós vagy indító rövidzár megszűnése után a beállított időzítés múlva elenged a relé. Ezt nyilván valami utókeringési megoldásként alkalmazták a rendszeredben. A relé meghibásodása talán az időzítő tápellátásában keresendő a szűrőkondenzátorok körül. Talán ha kicserélődnek az "elkók", helyreállnak az értékek, akkor az időzítő is rendesen fog működni. Ha nem akarod javítani ezt az időzítőt, akkor vedd figyelembe a működési feltételeit (elengedés késleltetés).
Szia! A meglévő rendszered így, most lesz igazán kihasználva ha a termosztát a rövidzár helyére és a szivattyú a kombinált szeleppel párhozamosan lesz kötve. A fázishelyes csatlakozásra oda kell majd figyelni, érintésvédelmi okokból.
"ha a termosztát a rövidzár helyére és a szivattyú a kombinált szeleppel párhozamosan lesz kötve."
Ezt azér' már nem hagyhatom szó nélkül! A szivattyút SOHA sem kötjük a gázszeleppel párhuzamosra! Bár sok villanyszerelő így csinálta! Mert gondolkodjunk egy kicsit..... A gázszelep mikor is kapcsol KI? Hát amikor a kazán eléri a termosztátján beállított értéket, tehát amikor a LEGFORRÓBB! Ha ekkor megállítod a szivattyút is, akkor a kazánban bennszorul a hő, túl is lendül, majd a kéményen keresztül szépen lehül a kazántest, a termosztát bekapcsol, gázégő gyújt, szivattyú indul és újra keringeti a lehűlt vizet...... Hja, így mulat egy magyar úr!! A hasonló kazánoknál a legelfogadhatóbb megoldás: a szobatermosztát indítja-megállítja a kazánt, akár a tápfesz elvételével is, a szivattyút pedig egy független tápról működtetett (itt megfelelő, máshol semmire sem való) csőtermosztát működteti.
Szia! Én nem vitatkozhatom veled, mert ez nem szakterületem, de mi a különbség a gravitációs megoldás és a szivattyús között ebben az esetben?
Idézet: Gondolom csak annyi, hogy a szivattyús megoldás ami a gravitációsra lett applikálva, alacsonyabb hőmérsékleten is üzemeltethető, míg a gravitációshoz szükséges lehet egy magasabb érték, hogy beinduljon az áramlás. Ez a megoldás: „A gázszelep mikor is kapcsol KI? Hát amikor a kazán eléri a termosztátján beállított értéket, tehát amikor a LEGFORRÓBB! Ha ekkor megállítod a szivattyút is, akkor a kazánban bennszorul a hő, túl is lendül, majd a kéményen keresztül szépen lehül a kazántest, a termosztát bekapcsol, gázégő gyújt, szivattyú indul és újra keringeti a lehűlt vizet......” Idézet: csőtermosztáttal kiegészítve többletköltséget ró a tulajra és ebből is a bimetálost veszi, mert az olcsóbb de használhatatlan, mert nem elég érzékeny a gőztenziós helyett. „A hasonló kazánoknál a legelfogadhatóbb megoldás: a szobatermosztát indítja-megállítja a kazánt, akár a tápfesz elvételével is, a szivattyút pedig egy független tápról működtetett (itt megfelelő, máshol semmire sem való) csőtermosztát működteti.” A műszaki leírásokban ezek a pontok vannak megadva ha szivattyút akarnak bekötni a rendszerbe, nem villanyszerelő találja ki.
Ezt a következő logika szerint szokták (szoktam) átkötni, hogy:
1. A termosztát kapcsolja a szivattyú és a szelep közös pontját. 2. A kazántermosztát kizárólag a szelep tápját szakítja meg 3. A kazántermosztát ezzel egyidejűleg vissza van hidalva a szivattyúra. Miért is jó így? 1. Ha a termosztát kikapcsol kikapcsolja a szivattyút és az égőt is. 2. Ha a kazán eléri a beállított vízhőfokot lekapcsolja az égőt, miközben a szivattyú tovább jár. 3. Ha a termosztát kikapcsol, de a maradék hő mégis túllendülne a kazánon beállított értéken, akkor vissza kapcsolja a kazántermosztát a szivattyút. Ezt megspékelve, egy időzítővel lehet adni a szivattyúnak utókeringtetési időt. Biztonságos, nem pazarló és komfortos.
Akkor valahogy így gondoltad?
Köszönöm de az az igazság hogy én nem vagyok műszerészIgazából az lett volna a kérdés hogy ez amit belinkeltem ki tudja e váltani ezt a másikat.
Helló!Nekünk egy Vaillant gázkazánunk van amihez egy Vaillant VRT 40 szobatermosztáttal aminek eltörött a kapcsolója.Vettünk egy BRH W1 TR-010X szobatermosztátot.Kiderült hogy a régi 7-8-9-es bekötésű 3 kábellel(sárga-zöld,kék,barna).Az újhoz 5 kábel 3-4-1-5-6 jelzésekkel.Több variációt próbálva rájöttünk hogy nem megy nekünk kifogott rajtunk.Képekben küldöm a kazán típusát,a bekötéseit és a termosztátok fotóit előbb a régiét utána az újét.Kérdésem,hogy lehetséges-e a bekötés és ha igen akkor hogyan?
Sziasztok! Computherm TR010 -es termosztátot kötöttek be infra fűtéshez, de nem akar leállni. Mi lehet a baj? Két villanyszerelő is megnézte (egyenként 10.000.-Ft-ért!) és nem tudtak semmit mondani, ilyet még nem szereltek. Úgy döntöttem ha tudom megcsinálom én. Szerintem nincs jól bekötve. Segítsetek!
Nem, ez nem jó! Ez meghúzási késleltetésű relé, az idő letelte után fogja kapcsolni a fogyasztót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |