Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Amit kijelöltél ott én nem látok lyukat.
Egyebek álltal csak gondolom 1 raszter.
Melyik tekercset vegyem meg az adóhoz?
Köszi, akkor megpróbálom, remélem összejön.
----------- 3 * 3 V-os gombelemmel kiválthatok egy 9 V-os elemet, vagy hamarabb lemerül? Kicsi a dobozom és sok helyet foglalna a 9 V-os, és szeretném beleépíteni az elemet is.
Bocsi h. ilyen amatőr kérdésekkel fárasztalak titeket, de íme:
az eddigi forraszótudományom elég volt a légszerelt drótdzsungelekhez, de most elkeztem nyáklapokkal foglalkozni szereztem botpákát, és nekiálltam beforrasztani az alkatrészeket... nem tapadt az ón. magára a nyáklapra. mikor be akartam vonni vele a vezetősávokat egyszeűen nem jött le a páka hegyéről hanem hozzátapadva gördült rajta tovább. magasabbra vettem a hőfokot, hátha akkor lefolyik - lefolyt, de nem a vezetősávokra, hanem közé és rövidre zárta. most nem tudom lekaparni. próbáltam másutt ugyanezt, akkor is lefolyt a rézről. néha nem tapad hozzá az alkatrészek lábaihoz sem, vagy csak akkor esik le rúla mikor már megszilárdult. a másik problémám hogy a páka ilyen kis alkatrészekhez túl sok ónt vesz föl - mindig egy olyan kis kb 3 mm átmérőjű gömböt alkot a fején. Ti hogyan csináljátok? üdv.
HI!
Az lenne a kérdésem, hogy az lehetséges-e, hogy egy tranzisztor akkoris átengedi az áramot ha nem adok áramot a bázisára? Sőt még akkoris átenged ha a bázist be sem kötöm... Selejtes a tranyó vagy én csinálok valamit rosszul?
Üdv! Igen selejtes mert, a bázis nélkül még véletlenül sem szabadna átengednie a tranyónak!
Másik lehetőség: összekeverted a bázist, vagy a kollektrral, vagy az emitterrel!
előfordulhat hogy összekevertem...
van valami jelőlés rajta hogy melyik micsoda? Mert én a középső lábat néztem bázisnak... (afelett van egy kis pont, olyasmi mint az IC-ken a jelölés, nemtom számít-e)
Sziasztok!
Volna egy elméleti kérdésem! Nem tudtam, hogy hol tegyem fel ezért itt teszem! Szóval, adott egy erősítő. A trafója 2*28V-os szekunderekkel van ellátva ezek egyenirányítva és pufferelve körülbelül +-40V-ot adnak! Na most ha az erősítőt a bemenetén keresztül egy 50Hz-es jellel teljesen kivezérlem akkor multiméterrel (váltófesz állásban) mekkora feszültséget kell, hogy mérjek az kimenetén? A táp váltó vagy egyen feszültségéhez lesz közelebb ez a szám? Illetve ugyan ez a kérdés úgy hogy van terhelés a kimeneten? Mondjuk 4 Ohm. Előre is köszi a szakik válaszát Üdv
Hát ez attól függ, hogy milyen tranyóról van szó!
Milyen típus? Egyébként ha sokkal nagyobb árammal próbálkoztál, akkor átengedhet
Írd le a típusát hátha meg tudom mondani hogy melyik láb melyik.
A tipusáról sajnos fogalmam nincs, mert egy régi rádióból bontottam, és egy betű nincs ráírva...
a túl nagy áram szerintem kilőve, ugyanis kb 2 V-vel van hajtva...
2V az a feszültség attól még az áram ís lehetne 10A de 10mA is. Az a baj hogy így nem nagyon tudod meg hogy meik láb mire való! Olyan is lehet hogy balról nézve lehet a sorrend: E B C de lehet C B E és akár B C E is. Arról nem beszélve hogy adatok nélkül nem sokra lehet vele menni.
(legfeljebb tönkre )
Hát azárt köszi!
Egyébként tudom hogy a volt az feszültség, csak elírtam (fáradok már ilyenkor ) Akkor marad a próbálgatás... olyan sok lehetőség nincs... max jön a tranyónak a tönkremenetel Jah és árameősségben is mAmperekről van szó, ugyanis 2 nem éppen ereje teljében levő ceruzaelem hajtaná...
Akkor sok sikert,a próbálgatáshoz!
A régi germániumtranzisztoroknak bizony elég nagy tudott lenni a szivárgóáramuk vezérlés nélkül is.
Sziasztok van egy 1N4007 tipúsú diodám és nem tudom hogy melyik a negativ és a pozitiv kimenete.
Ha tudtok légyszi segítsetek.
Hello!
Az egyik oldalán van egy csík, az a katód (-). Ha nem látszik, akkor multiméterrel meg tudod mérni. Üdv. Balázs
Nem selejtes a tranyó, csak a lábak voltak rosszul kötve...
A lábkiosztás balról így volt: B E C
Hy
Nekem az a kérdésem lenne hogy hogyan lehet ellenörizni a tranzisztorokat. Kiforrasztás nélkül is le lehet e ellenörizni öket. Segitségeteket elörre is köszönöm.
Hát... kiforrasztás nélkül elég nehezen, a nyákban esetleg a zárlatot tudod meghatározni, de azt, hogy a tranzisztor megszakadt, vagy egyéb módon meghibásodott, ami nem zárlat azt elég nehéz kiforrasztás nélkül kimérni.
Sziasztok!
A 2SC1061 tranzisztor milyen tipusokkal helyettesíthető? Köszi. Üdv.
2SC1061 SI-N 50V 3A 25W 8MHz
helyettesítő: 2SD313 SI-N 60V 3A 30W 8MHZ és olcsóbb is
Egy távirányitós autónak a panelját akarom megcsinálni. Az a baja hogy nem akar elörre menni(hátra viszont megy),szerintem 1 vagy 2 tranzisztor mehetett benne tönkre.
Az a baj hogy van benne vagy 10-15db tranzisztor nos ezeket kiforrasztani meg vissza nem kis munka lenne. :eek2: Ha kiszedem öket hogyan tudom leelenörizni hogy jók e?
Bocsi, hogy megkérdezem, de sehol se találok rá a neten.
Mennyibe kerülnek körülbelül? (2SC1061 és 2SD313)
Bővebben: Link
Kapok pontot (kis feszültség topic) ??
Méréssel lehet ellenőrizni a tranzisztorokat. Erre a digitális műszer kevésé alkalmas. (A béta mérő funkció nem igazán hibakeresésre való, inkább válogatásnál használhatjuk) Mutatós műszerrel lemérhetjük a B-C, és B-E diódákat nyitó, és záróirányban, majd a C-E átmenetet, ill. kipróbálhatjuk, hogy a kollektorból kézzel a bázisba vitt áramot erősíti-e. Ahhoz azonban némi gyakorlatra van szükség, hogy teljes biztonsággal eldönthessük, jó-e a tranzisztor...
Egy kicsit egyszerübbre gondoltam.
Szerintem inkább megy a kukába a panel.
Digitális müszer diódavizsgálójával is jól elvagyok. MY-64-es müszerem van de a betaméröjét 1 szer használtam, mikor egyszer kipóbáltam. Szerintem nagyon rossz a kialakitása, használt tranyónak be se érnek a lábai, az újjat is kell kinozni.
Én is ismerek olyan szaktársat, aki ezt tudja a Te módszereddel is. Mutatós műszerrel sokkal jobban értékelhető a tranzisztor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |