Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Rá van írva, hogy "200μF", azaz két darab 100μF-os kondenzátort rejthet az a két darab hengeres fémburkolat. Bele kéne nézned...
A forgásirányváltáshoz a segédfázistekercs vezetékeit kellene felcserélned. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
Értem, de mivel gondolom ez egy hagyományos aszinkron 3 fázisú motor, így a teljesítménye látványosan csöken azárt mert 1 fázisról tápláljuk segédkondenzátorokkal.
Véleményed szerint érdemes lenne a nagyobb teljesítmény miatt átkötni 3 fázisú megtáplálásra? Idézet: „ez egy hagyományos aszinkron 3 fázisú motor” Rosszul gondolod...a "mонофазен" biztos, hogy nem 3 fázist (трифазен) jelent! Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
Idézet: „gondolom ez egy hagyományos aszinkron 3 fázisú motor” A felirat felül: ДВИГАТЕЛ МОНОфАЗЕН-> Egyfázisú motor. Az adattábláján egyértelműen oda van írva, hogy 230 V-os a motor. Ennek a motornak csak két tekercse van, én legalábbis 4 kivezetést látok, így nem lehet háromfázisú. A háromfázisú motorok üzemeltetéséhez nem kell kondenzátor. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
Sziasztok!
Van egy elméleti kérdésem, egy villanymotor fordulatszáma 1700, tengelyének átmérője 25 mm. A lenti Móricka rajzon az elképzelés, miszerint a villanymotorral szeretnék hajtatni egy dobot, ami egy szalaggal kapcsolódik a másikhoz. Igazából ez egy szalagcsiszoló lenne. A kérdésem az, mekkora dob kellene erre a 25-ös tengelyre ahhoz, hogy 2200 körüli fordulatszámon forogjon a szalag? Érdekelne a számítás menete, hogyan lehet ezt kiszámítani?
Itt megtalálod a választ:
Áttétel számítása Idézet: „Érdekelne a számítás menete, hogyan lehet ezt kiszámítani?” Az a számítás lényege, hogy a kerekek szélének a sebessége ugyanaz (vagy másképpen ugyanannyit utat tesz meg). De a fogaskerék, lánc és dörzshajtás is ugyanezen elv alapján működik ![]() Ha jól emlékszem akkor a kör kerülete, D*PI A másik kör kerülete "másik" D*PI (az ugyanaz). Az úthossz, a kerület és fordulatszám szorzata. Hát ennyi ...
Sziasztok,lenne két kérdésem ehhez a mikromotorhoz,amelynek a táplálási feszültsége 3-12 V ig van írva és 6V-nál üresjárásba 11500 a fordulatszáma percenként.Az volna a kérdésem,hogy ha a 6V-után növelem rajta a feszültséget akkor azzal arányosan fog a fordulatszáma növekedni és kb 12 V nál mekkora lesz a fordulatszáma?
https://www.pololu.com/product/1117
Ha jól látom, ez egy külső gerjesztésű (mágnes) egyenáramú motor. Ennek a fordulatszáma lineárisan arányos a rákapcsolt feszültséggel. (elég széles tartományban)
Ez valamilyen gyakori mabuchi vagy johnson stb. motor. Pl mabuchi FC130. Minden ilyen motorhoz találsz egy pontos/grafikus leirást. Onnan olvashatod ki a jellemzöket.
A fordulatszám karakterisztika lineáris, csak a meredeksége változo, igy nem biztos, hogy dupla feszültségen dupla fordulatszámot kapsz. FC-130
Sziasztok!
Kúpos hasítóhoz szeretnék villanymotort választani 110-es a kúp. Otthon 3X16A van , 5,5Kw-os motort tudnám használni ezen a vill.rendszeren? Általában méterfa hasításra használnám kb 40cm átmérőjű fákhoz is használnám. csillag-delta kapcsolóval gondolom gond nélkül menne az indulás de ha erőlködik a motor akkor elég gyakran lenyomná a kapcsolót nem? 14A ír a motoron lévő tábla de nagyobb fánál ez gondolom simán 16A fölé ugrik nem? Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban? A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Kérdésem lenne hogy mekkora fordulatú az a motor és a kúpot mekkora fordulattal forgatod?
1420- as fordulatú a motor, a kúp tengelyén az ékszíjtárcsa 300mm , a motoron 100mm, szóval a kúp fordulata kb. 473, így tervezném.
Lehet ,hogy sok ennek a v.rendszernek (3X16A )az 5,5-ös motor, és inkább 4KW motorba kellene gondolkodnom? Ha a 4KW motort kell keresnem akkor is az 1400-as fordulatúak közül választanák, A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
Magyarul ugye az áttátel még erőben 3szorozza az erőt. Az 1400-as fordulatú motor így jó ráadásul a 900-1400-as motorok nem indulnak akkora hirtelen árammal. A 3,5-4kw bőven elegendő lessz. Így is kiszámolhatod lóerőben mekkora erővel hajtja majd a kúpot. Az nem jó dolog ha a motor leveri az automatát egy megszorulás vagy megterhelés hatására mert ha a kúp beszorul akkor azt kiszedni jó szórakozás. Erre az esetre a forgásirányváltóban is el kellene gondolkodni.
Amellett hogy a 3x16A-hez a 4kW-os motor is sok, értelme sincs. Nekem is van egy készülőben, az 1,5kW-os motor is több mint elég. Az 1400 körüli áttételt harmadolni kell, tehát a fordulat amit tervezel az jó.
A 3-4kW feletti motorokkal az a baj hogy ugye deltában kell használni, úgy indítani viszont nem lehet mert alkalmanként lecsapkodja az automatát. Szóval macerás is, meg feleslegesen nagy is.
Köszönőm mind kettőtök hozzászólását.
4KW-os mellett lesz a voksom. Szerintem a 1,5KW kuglikra megfelelő lehet, de méterfához kevés. Majd vallatásnál kiderül ![]() Választásnál azért a motor adattábláján az Amper értékét figyelem, találtam olyan 4Kw-ost amelyiken 14A van írva , de ált. a többségre a 8,9A van írva ., mind kettőnek 1400 a ford, Nem igazán értem, de annyira nem is igen akarok belemerülni. Olyat keresek amelyik azért 10A alatt van picivel.Így talán terhelés alatt se haladja meg a 16-ot Lenne még pár kérdésem lehet kicsit ostobák. (Minden kérdés 4Kw-os és 1400 for. motorra vonatkozik.) Arra a motorra amelyiken gyárilag van csillag delta kapcsoló , lehet irányváltót rakni? Illetve minden 4Kw-os motorra lehet cs. delta kapcsolót rakni? Vészleállító nyomógomb van külön háromfázihoz való vagy mindegyiket lehet 1 ill. 3 fázishoz hoz használni?
Üdv! Irányváltót mindegyik motorhoz be lehet kötni, függetlenül attól, hogy csillagban vagy csillag-deltában indul-e. 4 kW-os motorból létezik kétféle: amelyiken ezt látod: 230/400V (220/380V), ez csak direkt csillagban használható(deltába kötve leég) . Amelyiken ez van: 400/690V (380/660V) , ez indítható csillagban, majd deltába kötve üzemeltethető.
A vészgomb közvetlenül nem kapcsolhatja a motort, teljesítményben sem bírná el és általában csak egy nyitó érintkezős. Ki kell egészíteni egy mágneskapcsolóval, amit öntartóra kell bekötni egy záró nyomógombbal.
Nekem van ilyen kúpos hasítóm. Ezen csak 70-es a kúp, méterfához nem jó, csak kuglihoz. A motor ezen is 4kW-os. 730-as fordulatú. ( Dahlander motor5,5/4kW-1440/730 ford. fixen a lassabbra bekötve ) Ilyen motor volt kéznél, azért ez van rajta. A lassú fordulat direkt jól jött. Még szíjjal lassítva van, a kúp kb 400-at forog. 3-as szíjtárcsa van rajta, de csak két szíjjal használom (17-es szíjak) A kúp tengelye lett kicsit gyenge, csak 35-ös. Már volt, hogy elhajlott, mikor megszorult és alácsavarta a fát. Majd tervben van 40-45-ös tengelyre cserélni. A motort mágneskapcsolókkal indítom. 3 gomb van rajta, két indító a két forgásiránynak és egy leállító, ami egyben vészgomb is. 3×16A-rel üzembiztosan indul. Egy kulcsos kapcsolót is szereltem rá, nehogy illetéktelen indíthassa, míg otthagyom.
u.i: egy 5,5kW-os motor (1400-es ford, nem csillag-deltás) nekem nem nagyon indult el a 3×16A-ral. Próbáltam üresen, csak bekötve, 4-ből 3× levágta a kismegszakítót. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
Ez Jóó, itt már épített is valaki hasítógépet vagy csak írjátok?
5,5kw 16A-rol, le fogja vágni indításkor az automatákat, de legalábbis nagyon a határán lesz, nézzétek meg mekkora az indítóáram a motornak. 1,5kw motor, vicc, semmire se elég még kuglit hasítani sem, max fenyő gyújtós. 35mm-es tengely már kettőt elgörbítettem, gyenge, minimum 40-es nemesített acélból. 3*16Ahoz szerintem maradjon a 4kw-os motor egy 1:3-1:4 áttétellel kúp olyan 4-500at forduljon tapasztalatom szerint ez a kellemes. Nekem most egy 80as kúp van 1:4 áttétellel a nagy ékszíjtárcsán egy kb 40kg-os lendkerék, ez mind meghajtva egy 1 fázisú 3kw-osa motorral, ez már a kuglit kellemesen elviszi ha nincs csomó, de ez a plafon, én méterfa hasításához kb 6-7kw-os motort használnék. Ez nem vakítás ez tapasztalat, higgyétek el, vagy ne.
Ja igen, azt azért mondjátok el egy forgásirány váltásnak mi értelme van, ezt azért kíváncsian várom? Csak valaki ne hogy azt mondja hogy ha megszorul a fába akkor kajtatom belőle.
![]() ![]() Ha valakit érdekel szívesen megmutatom a gépemet. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
Én is szivesen megmutatom ha valaki kéri. Még apámmal építettünk (isten gyugosztalja) 3kw villanymotor (na azt meg nem mondom hirtelen mekkora fordulatú) leszedve a fordulat szintén 500 körülire a tengely 45mm és 110-es kúp van rajta. A forgásirány váltónak abban az esetben lehet értelme ha kicsi a motor és befullad a fába a gép és semerre sem mozdul akkor ki lehet tekertetni a kúpot vissza. Megfelelő erősség mellett valójában nemsok értelme van hisz sosem használatos. Apum esztergályos volt és a kúpot is illetve az egész gépet ő építette össze. Amin ő változtatott ha jól emlékezem rá az talán a kúpnak a szöge volt mert a gyári szerzett kúpnak valamiért ő a szögét vagy a menetemelkedését nem találta megfelelőnek (meg ne kérdezd miért már nem tudom meg soha tőle). Készített saját kúpot hozzá és azzal lett tökéletes és még most is az van a gépen. Amit tudok hogy nagyon erősnek kell lenni a csapágyháznak a kúp mögött illetve a tengely ha nem nemesített hűdecsuda kemény anyag akkor 1,5x vastagnak kell lennie hogy ugyanzt a terhelést elbírja de elképzelhető hogy több is kellhet.
Én kíváncsi vagyok a gépre, küldjél róla képet.
Nekem eddig még csak a 110-es (kétbekezdésű)kúp a tengely (40 mm átmérőjű tengely, a kúp és a csapágyház között 52 mm átmérő. ) és az ékszíjtárcsa(300, ) van meg, meg a vas anyag . Decemberbe lesz időm leszabni + összehegeszteni a vázat is. Jelenleg az elektromos alkatrészeknél vagyok elakadva, szerettem volna, csillag delta kapcsolót (az kell is mert olyan a motor) ,forg. irány váltót vészleállítót (mondjuk kulcsos kivitelbe, hogy ha nem vagyok ott ne lehessen használni, + valami motorvédelmet (fázisfigyelőt)., vagy mágneskapcsoló) De látom ez már túl sok, Lehet naív, vagy inkább tapasztalatlan de én azt hittem a irányváltóval kilehet tekertetni ha beszorul a kúp. Privátba írtam csak de akkor ide is beírom, szerintetek ezek közül mit érdemes megvenni vagy ,hogy nézzen ki ez a motor indítás, milyen alkatrészekből álljon?legegyszerűbben és azért biztonságosan.
Szia!
Jövőhéten küldök képeket. A 110-es kúpot milyen motorra fogod használni, ismerősömnek egy TZK kis traktoron van ekkora kúp, van mikor lefullassza a traktort, ez őrületesen nagy méret ehhez minimum 8KW-os motor, de inkább felfele, másik kérdés, szerinted ha a kúpod avval a bődületes nagy erővel belefúródik a fába, és lefullassza a motort, akkor szerinted ha lendületből nem bírt továbbmenni akkor majd a motor állásából kihajtja?? Én ilyenkor előveszem a méter hosszú vascsövet és beledugom az ékszíjtárcsa küllői közé, és jól nekifekszek. Nem akarlak elrettenteni, de hidd el amit mondok sok pénzt megspórolhatsz.
Sziasztok!
Én is építettem faterral egy hasítót. Forgásirány váltós GanzKK kapcsolót tettem rá, ha beszorulna a kúp a fába. A motor 3 fázisú 3kW-os(960 fordulat/perc). A kúp 80-as átmérőjű. A tengely 40 es átmérőjű. Fordulata a kúpnak 450 körül van. Elő szokott fordulni hogy beszorul görcsösebb fába, de amúgy elég jól működik. Néhány kérdésben én is tudok segíteni ha felmerülne.
Ha nem baj akkor én nem hiszem. Kísérlet képpen össze lett állítva és működik az 1,5kW-os motorral a 80-as kúp, csak készre kell hegeszteni a vázat. Ha nem működik akkor azt a kúpot kell elhajítani. Ezt egy esztergályos csinálja sorozatban, mert azt mondta hogy a legtöbb amit kapni lehet semmit nem ér. Elég érdekes lenne ha a szalagfűrészen a 30 centi átmérőjű rönköt elkuglizzuk az 1,5kW-os motorral, egy kúpot meg nem bírna behajtani...
Légyszíves először próbáld ki mielőtt olyant mondasz amit csak feltételezel, én meg tudom mivel nap mint nap használom, még ez a 3kW-os motor evvel a 80-as kúppal is gyenge ha belefut egy csomóba, vagy egy jó száraz combos fát hasítok.
Amúgy öreg hiba a kúpos hasítót a szalagfűrésszel egy lapon emlegetni,a kettőnek nem sok köze van egymás teljesen más motorigénye van. amúgy ha nekem nem hiszel fenn van a neten is hogy a 60-as kúphoz is minimum 2kW-motort ajánlanak, nem hiába.
Szia!
Kíváncsi lennék azért mekkora fát raknak elé ami lefullasztja a trakeszt Én 4Kw-os motorral építem ami hajtja a 110-es kúpot, azért ekkora a kúp mert ajándékba kaptam. Igaz még nem használtam ilyet csak videón láttam de ha általában 25-30cm átmérőjű fáknál van használva, nem mindegy ,hogy 80-as vagy 110-es a kúp? Illetve szerintetek kell ehhez a motorhoz csillag delta kapcsoló? Mint írtam 3X16A van a műhelyben, ha fixen deltába kötve üresen indítok azt bírja a rendszer ? A motor, delta 380V 4Kw 1400rpm a forgás harmadolva ékszíjtárcsákkal.
Sziasztok!
Ezt a problémát már pár héttel ezelőt feltettem, sajnos akkor nem rendelkeztem elég információval, hogy tudjatok segíteni.Most volt idóm és tüzetesen átnéztem a "kedves" darálót! ![]() A fórumtársak segítségét szeretném kérni a következő probléma megoldására: Adott egy húsdaráló, amit napi szinten használunk (édesanyám barmi hús feldolgozásával foglalkozik). A darálót a villanymotor ékszíj segítségével hajtja meg. A motor egy fázisról üzemmel, 2 segédkondenzátorral. A képeken felvan tüntetve a motor táblája. A vezetékek összekötése alapján felrajzoltam egy gyors kapcsolási rajzot. A színek nevei jelölik meg az adott vezetékeket amiket a további képeken láthatok. A probléma a következő: nincs megoldva a forgásirány váltás hiánya (ami nagyprobléma, ha a daráló berakodik) A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |