Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Én egy Sony CD-vel jártam így. Ismerős hozta vissza a márkaszervizből, hogy nem indul. Egyetlen kis fém földelőcsavart nem csavartak vissza összeszereléskor és emiatt el sem indult. Néha ilyen apróságok is közbeszólnak.
Az első képen jól látszik, hogy nincs visszadugva a lapkábel a csatlakozóba.
Első körben én is hangszóróra gondoltam - mint mindenki más - de azt írtad kipróbáltad másik dobozzal is. A hangszóró védelem reléjét is átkötötted, ha jól emlékszem. Ha mindez így van, akkor egy nagyon rosszul méretezett bemeneti aluláteresztő tudhat még ilyen hibát produkálni, de ebben nem vagyok biztos. Próbáld meg ezt kiiktatni és átmenetileg egy kb.50Hz-re méretezett RC taggal helyettesíteni. Arra mit lép...
Az RC tagot szoftveresen low pass filterezett zenével váltottam ki, és direktbe kötöttem az erősítő panelre (jelöltem). A hangszóró mint már említettem, dobozból kiemelve is "termeli" a mellékhangot. Lefotóztam a panelt elől-hátul (ki kellett forrasszam a pufferkondikat, hogy hozzáférjek a hűtőborda csavarokhoz). A első "jel" képen az alulátáresztő szűrő kimenete látszik, a másikon szintén jelgenerátorral az erősítő kimenete.
Illetve az erősítő panelen mi célt szolgálhat a TL072 -es IC? Kicserélek mindent rajta ha kell (már elkezdtem a végtranyókat "hátha" alapon).
Ezek szerint rosszul emlékeztem, hogy másik hangszórót/hangdobozt kötöttél ehelyett a végfokra. Akkor még is azt gyanítom, hogy a lengőcséve van leszakadva. A hangja alapján is úgy tűnt másoknak is és nekem is. A kimeneti szinuszon is ez látszik. Az a beszakadás egy pillanatnyi rövidzár szerintem. Addig ne piszkáld a panelt feleslegesen amíg egy jó hangszóróval nem ellenőrzöd le, hogy tényleg az a hibás. Bár lehet ezzel már elkéstem.
Az a TL071 valószínű, hogy a végfok bemeneti összegző erősítője, és/vagy a meghajtó fokozat. Az biztosan nem szállt el.
Mindig utólag jut eszembe a még valami... Ha ujjal nyomkodod a membránt, lehet érezni és hallani, hogy súrlódik-e a cséve. Körkörösen a szélénél is nyomkodd, így érezni mennyire koncentrikus a cséve.
Másik hangszóróval is próbáltam, ugyanaz a helyzet. Ezért nem értem miért nem látszik semmi extrém a szinuszban. Kipróbálom a hangszórót másik erősítővel még.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
A hangszórót teljesen hagy ki a mérésből, mert bizonytalan eszköz. Valamilyen műterhelést javaslok (jellemzően tisztán ohmos), mert az tényleg rávilágíthat a hibára, vagy akár annak hiányára is.
Ahogy nézem a jel és jel 2 nevű képeidet, eléggé egyértelműen látszik a probléma, be is jelölted ugye.
Ha nem folyamatosan van jelen az a jel, akkor nyilván nem is fogod látni a szkópon néhány hullám alatt. Ha tud az a szkóp valami FFT-hez hasonlót akkor nézd meg a spektrumot amikor csak egy adott frekivel hajtod meg, egyből kiderül van-e valami oda nem illő is a jelben.
Az a minta frissítése, ami felülírja a régi görbét. Van egy kis csúszása. Az látszik. Viszont én hallani véltem a felvett mintában egy 100hz-es brummot, ami közvetlenül a beütések után hallatszik. Mint ha a pufferek töltőárama hallatszana bele a hasznos jelbe. Ha nincs terhelve a táp, akkor nincs brumm. Amikor leesik a tápfesz, talán nem elég a megfelelő működéhez, és leromlik a tápelnyomás. Ezért gyanakodtam a diódahíd egyik tagjának hibájára. Vagy az egyik biztosítékra, ha az a graetz előtt van.
Szép estét!
Adott egy Wandine WGA-220 erősitő. Úgy került hozzám ,hogy nem szólt. Az erősitő része működik, szól is közvetlen a végfok résznél, aztán valahol "eltűnik a hang". A védelmi áramkörre gyanakszom, de manual hiányában nem tudok sokat. Esetleg valakinek van tapasztalata? Esetleg manual?
Szia.
Ellenőrizd a fejhallgató aljzatot és az arra menő vezetékeket, csatlakozókat. Szerintem kapcsolós aljzat van benne.
Itt vannak a képek Sajnos csak igy tudtam teljes nagyságban feltölteni.
Üdv!
Van egy MP3 lejátszóm amit szeretnék egy erősítőhöz és egy mikrovezérlőhöz illeszteni, a tápellátást is. A problémám az, hogy az MP3 lejátszó hang kimenetének GND je nem azonos potenciálú a táppal. +1.5V al magasabban van mint a táp GND. A szerkezet 3.6V ról üzemel. Tud esetleg valaki megoldást erre (lehetőleg nem trafós illesztést)? Előre is köszönöm.
Protect feliratű résznél ugye van a relé, ha manuálisan átváltom, nincs a kimeneten egyen feszültség. Bemenetre jelet kapcsolva, megjelenik a kimeneten a felerősitett hang. Szóval a védelmi áramkör a ludas.
Igen a fejhallgató ajzatnak. Az ellenörzése jó ötlet . Meg megróbálhatnád végig kővetni a bemenetől a jel utját. Tudom nem egyszerű .multiméterel ki is tudod dioda állásban sipoltatni mi merre is megy . Egészen kondikig . Azt feltételezük a kondik jók . Akkor tovább követvén elméletben megkéne lennie mért is nem szólal meg hol van szakadás.
Nekem is van ilyen szkóp izém, most elkezdtem nyomkodni. Ez nem csinál ilyen frissítéseket.
Még sose használtam semmire pedig egész jó játék. Mérni is lehet(-ne) vele.
Alacsony frekin jó is lehet. Vagyis jobb mint egy multiméter. De viccet félretéve, én tényleg hallani vélem azt a 100 hercet a beütések után. Ez is olyan nem mérhető dolog, mint az a bizonyos légy.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy sikerült beszereznem egy tökéletes állapotú mv3 csöves végfokot. 6 ohm van írva a kimenetre. Mennyire viselné el a 4 vagy a 8 ohmos hangsugárzót? Tudom hogy kényes a hangsugárzó impedanciára, csak azért gondoltam, mert mégse akkora eltérés mint egy 4 ohmosra 8 at kapcsolni. Még anyi hogy a kimenő trafón van egy üres hely ahová ki vannak vezetve tekercsek, de nincs rákötve semmi.
Amúgy hangkártyával ilyesmit nem lehet mérni rendesen, ehhez szkóp kell. Ha a Brumm ennyire belehallatszik az régen rossz, annak valami oka van szerintem.
Cak hát nincs. Meg távjavítás. Végig kellene sweep-elni a kritikus tartományt, és nézni a spektrumot. Azon látszana valami. Tulajdonképpen agy mobiltelefonnal felvett hangból következtettem a 100 hercre. Ha becsapott a hang, akkor tévúton járok.
Műterhelés lehet egy 47 ohm-os 50 W-os ellenállás vagy esetleg egy hagyományos 40 W-os izzó (kb. 100 ohm)? 4 vagy 8 ohm közeli ellenállásaim nincsenek.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Nincs otthon esetleg ,rossz hajszárítod abban lévő cekaszt vágd vagy 32ohmos darabokra ,kösd párhúzamba .még nem kapod meg a 8,vagy 4 ohmot. Több párhuzamba kötését.Azért javasolnam mert eloszlik a terhelés rajtuk. Egy darab felizzana és szúnte azonnal elégne.
Ha mondjuk nincs otthon gyufád, akkor elballagsz a boltba és veszel, mint ahogy sok-sok egyéb dologgal is teszed. Esetleg házilag is készíthető ilyesmi, ha van mihez nyúlni.
A műterhelésnek azért célszerű a tervezett hangszóró-impedanciához illeszkedni nagyjából, mert így éppen akkora áram és feszültség fog folyni rajta, mint ami a hangszórón is folyna (a hangszóróra megadott érték egy széles tartomány minimuma, ami a frekvenciától függően változik). Ha mondjuk egy 4 ohmos hangszóró helyett 47 ohmos ellenállást teszel, akkor töredéke áram fog folyni, mint a hangszórón. Ez inkább az élesztésnél lehet racionális, de hiteles mérési eredményt nem fog szolgáltatni. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Mely TDA erősítő IC-k mennek +-65-70V-ról?
Nem számít a terhelhetőség, áramfelvétel, leadott teljesítmény.
Szerintem ekkora disszipáció nem fél bele egy ilyen IC tokjába, tehát egyik sem szerintem.
Ha a teljesítmény nem lényeges (vagyis gondolom, lehet egészen kicsi is), akkor miért nem keresgélsz a nagy feszültségről üzemeltethető műveleti erősítők között?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |