Fórum témák
» Több friss téma |
A 16F -eken az utasítások zöme 4 Tosc ciklus alatt végrehajtódik (mov, movf, incf, stb), de egyes utasítások 8 Tosc időt igényelnek (call, return, retlw, retfie, goto illetve az incfsz, decfsz, ha ki kell hagyni a következő utasítást.)
Szia!
Én a tmr2 számlálót használnám pontos 1sec előállítására, mivel állítható az "átcsordulási ideje" és nem kell állandóan olvasgatni és írni a timertl. Tehát 4MHz esetén a T2CON előosztóját 8 ra, az utóosztóját 10-re és a PR2-t 249 re. Ekkor 20msec időnkét lesz megszakításod. A tmr2 megszakításába csak egy darab számláót kell betenned, ami 50 től számol visszafele.Ha nullára futott, beleírod megint az 50-et, és elvégzed a másodperces rutint. Jobb megoldás, ha csak egy jelzőbitet billentesz 1-re,majd a főprogram (ami ciklikusan figyeli ezt a bitet) elvégzi a megfelelő feladatot, a jelzőbit visszaállításával együtt. Ha valami nem világos, írj. üdv.: foxi Idézet: „T2CON előosztóját 8 ra, az utóosztóját 10-re és a PR2-t 249 re.” Mik ezek az osztók hogy kell érteni???(elö,utó) PR2??? Miért jó 20msec enként szakitani miért nem 1 sec?? Nagyon megköszönném a magyarázatot (többi értem) A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Idézet: „Mik ezek az osztók hogy kell érteni???(elö,utó) PR2???” Olvasgasd az adatlapot. Vagy esetleg ezt. Idézet: „Miért jó 20msec enként szakitani miért nem 1 sec??” Egyszerűen nem jön ki máskép az 1s -es megszakítás. Eddig a Timer1 -et ajénlották, ami alapből 2 sec -et tud, de az 1 sec -hez írni kell a TMR1H regiszter, ami gondot okozhat. A másik megoldás a Timer2. Fosc / 4 -et kap a bemenetén, aztán az előosztó jön (/1, /4, /16), aztán a programozható 8 bites osztó ( /(PR2 + 1)), aztán az utóosztó (/1.../16) aminek a kimenete kérhet megszakítást. Fosc = 4MHz, Fosc / 4 / 4 / (249 + 1) / 10 = 100Hz Nicsak milyen véletlenek történnek???
Üdv mindenkinek
Full kezdő vagyok, de régóta érdelödőm a pic programozás után most vettem egy pickit3 két progrival probálkoztam az egyik mikroC PRO a másik MPLAB, de problémákba ütköztem mégpedig a képeken láthatokkal, a mikroC PRO lefordította a progit de a pic-re már nem tölti a segitséget előre köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Mik ezek az elö osztok meg útok mire jók???
Szia!
Az első képen azt kéri, hogy adj tápfeszt a PIC-nek ( ha áramkörben van, akkor kapcsold be, ha kivéve programozod, akkor MPLAB --> Programmer --> Settings --> Power útvonalon / ha jól emlékszem, most nincs előttem! / kapcsold be!) ! A 2. kép arra utal, hogy figyelj oda a típusra, mert ha nem jót választottál ki, akkor tönkremehet ( hozzáteszem, hogy a csatlakozási pontra is figyelj!) ! A 3.kép a MikroC saját programozóját akarja használni, gondolom, ez Neked nem volt !
Leírtam kétszer, megadtam a magyar nyelvű leírás linkjét.... Mit kellene még mondanom? Mire is való egy frekvenciaosztó áramkör???
Olvass egy kicsit.....
Nem teljesen a problémához tartozik.
De ez ugye csak disassembly, nem te írod a MIPS-es procihoz az assembly kódot? A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Én csak a flash memóriáját szeretném programozni... Ehhez be kell töltenem a RAM -jába a PE_loader -t, el kell indítanom, de kell vele töltetnem magát a PE (programming executive) -t, az is el kell indítanom és hip-hop máris programozhatom a flash memóriát.
Hogy még nehezebb legyen a dolog, ezeket az utasításokat az un. serial execution módban kell beléptetnem. De sehogy nem sikerül belépni a serial execution módba a PIC32MM -mel. A 32MX és a 32MZ -vel sikerül. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Köszönöm a választ.
A telefontöltő nem zajos nagyon egy ilyen logikának szűrés nélkül? Elméletbe 4+ optocsatoló, egy-két kis áramú LED lenne kimeneten terhelés alatt, arra gondoltam, hogy valami schottky-10 µF elkó páros kiszolgálná a táp kieséseket. Érdemes megfogni valahogy ezekentúl a tápkimeneti feszt.? Nem fog felmenni az 5-6 mA-es terhelés miatt (a gyári 400+ mA-hoz képest) a töltő kimeneti feszültsége? (Így is az ic tápfesz. határán vannak az értékek). Ha rakok illesztő tranzisztorokat az outokra és lehúzom zénerrel a tápfeszt. 3 V környékére, az érhet valamit frekvencia állandóhoz közeli értéken tartásában(kisebb disszipáció miatt)? Elnézést a sok kérdésért, de nem sok konkrétumot talalálok ezekről a felvetésekről (lehet nem véletlen).
Szia,
Igen, így használható a fotoellenállás. Egy így egy feszültségosztót képez, aminek az alsó tagjának ellenállása változik a megvilágítástól függően. Minél nagyobb a megvilágítás, annál kisebb az alsó ellenállás (vagyis maga az LDR) értéke, így a kimeneti feszültség is egyre kisebb lesz.
és ha megcserélem a két ellenállást akkor is igy müködik???
Gondolkozz..
Ha a felső tag lesz az LDR, tehát annak ellenállása változik úgy, hogy egyre kisebb lesz, akkor melyik potenciálhoz lesz közelebb a kimenet? A földhöz, vagy a táphoz?
Akkor a LDR fölülre kerül ha azt szeretném hogy a fénybe kb 5 volt menjen a piclábába???
A kép szerint 3,3V a Vdd, abból így soha nem lesz +5V.
Akkor hogy tudnék abból 4 voltnál nagyobbat vagy 5vot???
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
Úgy, hogy az osztó felső végét 5 V-ra kötöd.
Ahol a rajzon amit mutattál 3,3V van oda adj 5V-ot!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Most kezdtem el próbálkozni az XC8-as fordítóval. Bootloaderrel szeretnék PIC18F4550 IC-t programozni. Azt már sikerült elérnem, hogy a programot a 0x1000 címen kezdem és a config biteket kihagyja a fordító. Idáig működik is a dolog, de a megszakítással nem boldogulok. Ha tudnátok segíteni azt megköszönném!
Hupsszz egy 3.3 v os kapcsolas akkor ldr a 5v kozelebe hogy fenybe 5v menjen a piclababa???
Idézet: „kapcsolas akkor ldr a 5v kozelebe hogy fenybe 5v menjen a piclababa???” Ezzel nem bírt el a GOOGLE fordító!
Gondolom azért neked elsők között volt (az első program részletből is ez látszik), de ha mégsem olvastad volna hátha segít Bővebben: Link.
Ha folul van az LDR es lent az ellenallas akkor fenyre 5v voltot kapok?? (Kapcsolasba 3.3v van tudom)
Az függ az LDR karakterisztikájától, a megvilágítás erősségétől, a lehuzó ellenállás értékétől. De mivel az LDR az ellenállással egy feszültségosztót alkot, és az LDR ellenállása sosem megy le 0 ohmig, így 5V tápfeszültség esetén a PIC analóg bemenetére nem fog 5V érkezni. De nincs is rá szükség. Még ha csak 8 bites üzemmódban van is az AD konverter, akkor is elég nagy tartományban mozog a mérés. De ha neked kell a teljes felbontás 10 biten, akkor be kell állítani két másik lábon (adatlapból kiderül melyik kettő) két potival az alsó és felső küszöbértéket.
LDR karakterisztikája : sötét 100kohm
Fénybe: 7.5kohm akkor fölül legyen az LDR??? 200-800 érték között gondolkodjak akkor??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |