Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ha száraz a fa, nem lesz ami melegedjen benne, a mikró a vizet velegíti fel elsősorban. Lehet, hogy ez elpusztítja a gombákat, de csak idő kérdése, hogy visszaköltözzenek a "táptalajra". Szerintem.
Szerintem jó ötlet, esetleg probléma lehet, hogy a mikróban nem egyenletesen melegszik a valami, esetleg vetemedést okozhat. A mikró a vizet melegíti, nem a fát, a benne lévő melegedő víz fogja a fát is melegíteni.
Próba megmondja milyen lesz, de a gombák némelyike sokmindent kibír. Pld. terményszárítókban 100fok körüli hőmérsékleten is szárítják a kukoricát, a benne lévő gombák ezt simán átvészelik. Idézet: „csak idő kérdése, hogy visszaköltözzenek a "táptalajra".” Ezt Bakman írta, szerintem is így lesz. Ezért kellene mégiscsak a vegyszer, ami benne marad a fában. Ez olyan mint a tehéntej, tehénben nem romlik steril helyen, kifejve viszont azért, mert levegőből megkapja a mikróbákat, spórákat. Ugyanígy lehet a fa is ha sikeres a sterilizálás akkor is. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Szerintem jó ötlet. Az élősködők mindenképp tartalmaznak annyi vizet, hogy elpusztuljanak. A legjobb ha kipróbálod.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
A fa mindig tartalmaz kb. min. 10% vizet, ha teljesen kiszárítják szárítószekrényben, akkor is visszanedvesedik a levegőből. Ennek hidrodinamikai magyarázata van.
Valamennyi vizet azért tartalmaz a fa, de én nem ebben látom a lényeget, hanem a kártevőkben lévő vízben. Azt vélelmezem, a mikrohullám elpusztítja ezeket az élősködőket. Sőt az is beleférhetne, hogy "csíramentesíti" akár sterilizálja a fát, ami már talán nem olyan kívánatos az utólagos betelepülés ellen.
Az egész azért merült fel bennem, mert igyekszem a bonyolult alkatrészekből többet előkészíteni, és azok némelyike, véletlenszerű eloszlásban megpenészedik, a közvetlen vele érintkező meg nem. Mintha az egyikben eleve ott lennének a csírácskák, a másikban meg nem. Szerk. Most látom, szinte ezt már mind leírták a többiek. Kipróbálom, és majd mesélek. Azt lehet tudni, milyen hőfok érhető el a mikróban? Azt gyanítom, 100 °C fölé nem tudom a hőfokot emelni, de ha a vízpárát is tudom még "gerjeszteni" a mikrohullámmal, akkor akár nagyobb hőfok sem kizárt. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Esetleg repedhet is a fa, ha gőznyomás (túlhevített gőz) keletkezik benne. Próba valami felesleges anyaggal, kiderül. Lehet más eredmény puha, és más keményfával.
Azt tudom, hogy pld. kukoricát nem lehet mikróban nagyon melegíteni, szétreped, megég. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Szia!
Nekem a Bosch GKS 190 van. A talpa lemez, de elég merev, és sík. Előnye, hogy a talpon ahova felütközik a géptest, mikor a lap 90 fokot zár be a talppal, van egy finombeállító hernyócsavar, amivel tényleg 90 fokra lehet belőni a derékszögű vágást. Nem tudom, ez van-e a makitán, de szerintem hasznos. A forgácsot alapból lefelé-oldalra szórja, nem hátra-oldalra mint sok más típus, így nem teríti be az egész műhelyt. Nagyon stabil, erős gép, a teljes átvágási vastagságot könnyen viszi. Ez a lapátmérő kell minimum, ha 4 centis deszkát akarsz 45 fokba döntött lappal vágni, a 165-ös nem éri át. Hátránya, hogy nincs hasítóéke, ezért szabakézi vágásnál, vagy nem kellően a vezetőnek szorítva a hátsó fogak belerondíthatnak a vágásképbe. Egyébként ha nem teljes vágásmélységen használom, akkor is stabil, nem nyeklik-nyaklik a talp, vagy a felfüggesztések. Nehéz és nagy a géptest, de ekkora laphoz kell az erő.
Eszembe jutott valami. Lehet, hogy butaság, de nézzétek el nekem.
Tedd az elkészült darabokat vákuumzacskóba és alaposan vákuumozd le. Ha van vákuumszivattyú, azzal elég alacsony lesz a nyomás, hogy a víz egy jelentős része is kipárologjon. Ha nincs csak porszívó, akkor is kiküszöbölted az egyik gondot okozó tényezőt: a levegőt, hiába maradt még nedvesség a fában. Csak egy ötlet.
Én is tapasztaltam hasonlót, szép nagy, amit beleért a vasba, (és nem csak a tetejét simogatta) szenvedett mint ha nem lenne teljesítmény.
Az nem lehet, hogy a korong nem volt megfelelő? Mert ilyen eseteknél ez szokott lenni a hiba forrása, nem a gép. Jártam már így piacos koronggal. De pl. egy RECA nem szokott ilyet produkálni.
Próba cseresznye.
Én úgy gondolom viszont, hogy a fa nedvességtartalma nagyobb mértékű annál, mint amilyen intenzíven melegíteni tudja a mikró a vizet. Ergo, szerintem a fa sérülni fog a mikrózás hatására, azaz megbarnul, megfeketedik, stb. Mivel a fában lévő nedvességtartalmat nem kiszívja a mikró a külső felületre, hanem "helyben" melegíti / forralja fel a vizet, azaz a fa teljes terjedelmében, a legbelsőbb részeken is forrni fog, csak épp nem láthatóan és ott bent nyilván nem is tud megfelelően hűlni. Én tehát a fa károsodására tippelnék (és ahogy említették még itt, vetemedésére is akár), bár mindezt még sose próbáltam. Ha eljátszadozol vele, azért engem is érdekel, mi sül ki belőle.
Sziasztok!
Mai szerzemény a következő két akksis fúró/csavarbehajtó. A narancssárga ütvefúrni is tud. Mindkettő akksija 0V-ra volt merülve. Megbikáztam kicsit őket, 9-10V-ig felmentek. Nem túl jó hír, viszont a 18650-ös lithium ion cellák pont beférnek az akksik helyére Ezekben legalább erő is van, és mindkettő két sebességes. Ha az egyik feladja a szolgálatot, ott a másik, azonnal bevethető. A töltőjük átalakításra kerül, hogy minden cellát külön töltsön, vagy kapnak az akksik egy balanszer áramkört, majd utána nézek. Az is lehetséges, hogy készítek egy szabvány csatlakozót az akksira, és akkor csak egy töltőt kell készítenem, ami mindkét géphez passzol. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2016
Lítiumakku kisütésnél is kellene áramkorlát, az enyém leold bizonyos terhelés felett. Nem tudom, nem lesz -e gond ennek hiánya.
Ezt is tervezem. Veszek 15A-eset, és majd ha kell, beállítom kisebb értékre. Egyébként az eredeti akku 1200-1500mAh-s, tehát elégnek kellene lennie 3db sorbakapcsolt lithium akksinak. Kipróbálom majd, elég lesz-e. Ez sokkal kisebb helyen elfér, mint az eredeti akksik...
Azannya! Ezmiez? Komplett fafeldolgozó üzemed van lassan. Megrendelést vállalsz?
Hát most erre kanyarodtam el.
Ez egy szép nagy 300-as gérvágó fűrész. Nagyon jól lehet vele szögeket vágni, és tükörsima felületet ad a vágásképe.
Szöget vágni én nem nagyon szoktam. De ha mégis kéne, egy ócó kombináltfogó megtenné.
Nem okoz gondot, ha figyelsz rá, nekem 6 éve van egy gépben 18650-es akku, védelem nélkül, csak figyelni kell rá, hallalni a hangján vagy érezni rajta hogy már kevés a töltöttségi szint.
Ahogy én elnézem, ez egy szép nagy 300-as fejező fűrész, csak hogy neve legyen a gyereknek.
Szép darab! Gratula!
Hogy, hogy DeWalt? Eddig itt nem sokan méltatták nagyjából semmire őket...
Akkor legyen egy ellenpélda: DeWalt, Makita, Hitachi. A többiek a futottak még kategória.
Félre értés ne essék, mi csak DeWalttal dolgozunk (már vagy 10 éve). Na jó, van kék BOSCH meg METABO is. Ezeket is szeretem.
Ami meglepetés: a kis NILFISK száraz-nedves porszívónk. Nagyon jól használható- pláne az áráért. És a tartozékok sem drágák...
Nem vagyok márkaelkötelezett.
Minden márkának vannak sikerült, és kevésbé sikerült termékei. A Dewaltnak a gérvágóit nagyon eltaláltak, (az XPS hatalmas ötlet) van egy szúrófűrészük is ami nagyon jó, de az asztali körfűrészeiket is elismerik a hobbisták. De a szalagfűrészeikre pl. sokan panaszkodnak. Makita porszívót pl. soha még egyszer, attól függetlenül, hogy a géppel semmi bajom, de a hozzáadott szívófejek csövek, stb. kritikán aluli. gagyi kategóriásak. A szalagfűrészükkel is akad némi gondom. A csavarbehajtójuk jó, de az irányváltót a markolat alá rakni! A sarokcsiszolójuk, élmarójuk is pöpec. Felsőmaróban a Triton verhetetlen. Kék Boschban az ütvefúróval, excentercsiszolóval, kézi körfűrésszel is elégedett vagyok. A Metabo csavarbehajtóim, nagy s.csiszolóm is jól teljesít. Tehát mindenben mást preferálok, nem is szándékozom flottát kiépíteni. Ui: A Nilfisk egy kegyetlen jó ipari márka! Persze van alsóbb kategóriás termékcsaládja is. Malmokban, tak. keverőkben kegyetlen durva bánásmódban használjuk, és bírják. Mondjuk ott már a robbanásbiztos kivitel, és az antisztatikus kellékek miatt, már elég húzós az árszint. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
Nem szabad kisütni teljesen egyik aksit sem.
A jobb munka aksik is csak 200 mélykisülést bírnak, utána veszítenek az élettartamukból. Amúgy.
Szerinted én hagytam mélykisülni az akksikat? Egyébként kisütést és mélykisütést is írsz közvetlen egymás utáni mondayban. Melyikre gondolsz? Lemeríteni le lehet az akksikat nyugodtan 2.5-2.7V-ig, utána nem szabad tovább terhelni. Ez rendben van. Mélykisülés pedig ha 0-1V-ig lemerül, rajta marad a terhelés lemerült állapotban is. Na ez csökkenti azonnal a kapacitását.
Azért a 2.7 V az alsó határ, 3 V alá nem szabad nagyon menni.
Fontos még, hogy ha egy aksit terheletlenül mérünk, az az üresjárási feszültség, ami terhelésre eshet. Volt egyszer, hogy az elektromos kézi csavarhúzómban terheletlenül 3.4 V körül mértem,, ami terhelve 3.2-re esett. Na akkor már repült is a töltőbe.
Szerintem a 15 A kevés lesz, én 25-re biztosítanám az áramkorlátot.
Néhány fontos dolog:Nem írta most még senki, ezért mondom, hogy ha li-ion aksikban gondolkodsz, semmiképp ne forrassz közvetlenül az akkura, hanem inkább forrfüleztesd őket. Utóbbi esetben molekuláris kötés jön létre a két anyag (forrfül és akku) között a ponthegesztés miatt, míg az előbbi esetben nem. Közvetlen az akku pólusaira történő forrasztás esetén egy erősebb (akár 2 A)-s terhelésnél kritikusan melegedhetnek az akkuk. Hány V-osak voltak eredetileg ezek a gépek? Mert ha 10.8 körüli, annál nagy áramfelvételre kell számítani. Kis feszültségnél ugyanakkora teljesítményhez nagyobb A kell a P =U*I képlet miatt.é |
Bejelentkezés
Hirdetés |