Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nincs még gyakorlatom áramkör tervezésben, szeretnék útmutatást, segítséget kérni. Van egy Lomexben vásárolt UH adóm az alábbi paraméterekkel: ULTRAHANG ADÓ UST-40T 40kHz; SPL120dB; 5mV/Pa/1Khz; 2400pF; Vrms20V Első kérdésem az, hogy ez alkalmas 25 kHz-es UH sugárzásra is, vagy 40kHz-re lövik be az ilyet, és azalatt nem szólal meg? Második: műveleti erősítőkkel elő tudok állítani +-12V amplitúdójú szinuszos jelet. Ahhoz, hogy működjön a kapcsolás, mit kell a műveleti erősítő kimenete és hangszóró közé tennem? Köszi a segítséget.
Ettől ne várjál túl nagy hatást ... lehet pár centire még üvölt ... de meszebb már nem fog .
Ez nem teljesítmény sugárzó. Amitől valamit lehet várni eredményt azokat a hangfalakban alkalmazott magas sugárzók piezzo tölcsérei. Azok is kétesek mert felsőbb tartományú karakterisztikájuk nem nagyon ismert. pl.:100W magas sugárzó 15 - 20 kHz elvileg átviszi ezt a teljesítményt. 20-40 kHz felett is működik ... persze sokkal kisebb hatásfokkal. Ki kellene mérni ... Ilyesmikben jobban bíznék : ilyen vagy ilyenben no meg ezek
keressél rá csak a képekre ebben a topicban akkor nem véletlen találnál olyanokat amiken tölcsér sugárzók vannak ...
csak képekre keresés eredménye
Tisztelt Szakik!
Nemrég kaptam egy KHS 105A típusú tölcséres piezzót. Az itt közölt kapcsolási rajzokhoz jó-e?
Szia! Bár én nem vagyok szaki. De ha utána olvasol magad is láthatod olyan kell ami az emberi fűl számára már nem halható magas frekvenciát is tudja. A kérdésedben szereplő adatlapján 20-20000Hz szerepel ez kevés!https://www.sal.hu/sal-piezo-sugarzo/specifikacio/1797.aspx Viszont ez már tudja a magasabb frekvenciát.Bővebben: Linkhttps://www.hestore.hu/prod_10036058.html
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2016
Tudna nekem valaki egy olyan áramkört amit kb 10Khz-25Khz ig lehet szabályozni és a hallható tartományban jó hangosan szól? És ha lehet linkeljétek be hogy milyen piezo-t tegyek bele.
Elég egy 555-ös IC-vel készített áramkör is csak működjön. Én ezt építettem meg de nem megy. Igaz én BD140 et tettem bele.Valamint egy KHS-105 típusú piezot. Mit rontottam el? A kapcsolást jól csináltam az tuti. Vagy a BD-vel van a baj vagy a piezoval.
Miért kell új témát nyitni, mikor már van ilyen?
Azért nem megy, mert hibás a rajz. A C1 kondenzátor nincs jó helyen. Vedd ki, a helyét zárd rövidre. A kondenzátort pedig kösd be a GND és az 5-ös láb közé természetesen úgy, hogy a GND és az 5-ös láb közötti direkt összeköttetést megszakítod.
De minden rajzon így van sőt az elektroDroid mobil alkalmazáson is így van
Bocsi igazad van ez tényleg nem jól van a rajzon
Hello! A hibás rajzon kívül, így nem lehet Piezo-t meghajtani, csak egy normál hangszórót. A Piezo kapacitív jelegű fogyasztó, nem Ohm-os mint a hangszóró. Ha nagyobb hangerőt szeretnél, célszerű ellenütemben meghajtani. Pld. így.. A két 555 helyett egy 556 is megfelelhet.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
És ehhez milyen piezot vegyek? Valamint a hallható tartományban mennyire lesz hangos? Nekem az a lényeg hogy jó hangos legyen .
Szia!
Felkell transzformálnod a piezonak a kimeneti feszültséget, legalább 1:7-es vagy nagyobb áttétellel. Amúgy a piezoknak van rezonanciafrekvenciája, trafókészítésnél ezt is figyelembe kell venni. És ezen a frekvencián fog leghangosabban szólni.
Köszi ezt néztem én is. Ezzel csak az a bajom hogy nincs induktivitás mérőm és szerintem ilyen tekercset készen nem lehet kapni. De amúgy ez tökéletes lenne.
Mivel erre a frekvenciára csak a ferritvas lenne a jó, fogsz egy megfelelően nagy AL értékű fazékvasat (légrésmenteset) és kiszámolod a szükséges menetszámokat. Nem kell halálpontosnak lenni, a hullámvonal az értékek előtt is ezt jelenti.
Egy autótrafóval is elérhetsz eredményeket, csak egy kis ferritrúd kell hozzá.
Bővebben: Link autotrafo A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2016
Haly.Érdekelne mijen tranzisztorokat tettél bele?
Itt: Bővebben: Link.
Üdvözletem az Uraknak !
Csak visszajelzés képen említeném , hogy a Proli007 "féle" riasztó több hónapja kifogástalanul működik ! Egy 25-30nm-es kamrában , ahol sok takarmány van , eddig nagyon szép eredménnyel . Aki nézelődik az oldalon , még nyáktervet is talál hozzá . Üdv/ Fastaction
Hello! Én köszönöm, hogy jeleztél. Nem azért, hogy vágynák rá, hogy a "vállamat veregessék", hanem mert én nem készítek fizikailag semmit, maximum kitalálom és megtervezem. Így kipróbálni már nem tudom. De a visszajelzés az esetek többségében elmarad, hogy eredményes-e valami vagy sem..
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
Idézet: „Aki nézelődik az oldalon” Hello Fastaction! KB. 10 év anyagát kell átnézni... Jobb lett volna, ha mégiscsak a konkrét kapcsolás linkjét is becsatolod ! Köszi... Reméljük, Proli007 is tudja hol van infó róla, és megmutatja...
A téma képei (2 oldal) közt megtalálható, rákattintva ott a hozzátartozó leírás is.
Bizonyára úgy van... Konkrét linknek jobban örültem volna.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2017
Na látod, nekem meg ez nem jutott eszembe.
Szia , volt , aki privátban kérdezte , annak belinkeltem . 17 oldal nem a világ
ezt szeretném megcsinálni megépíteni.
A tranzisztorok típusára/értékére lenne szükségem, hogy milyen típust vegyek bele. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |