Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   430 / 581
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 27, 2016 /

Üdv. Valaki esetleg ismerni az Orion AT 550-1550 TV készüléket? A sasszin elhelyezkedik 2 trafó (egyik légréses),viszont több trafó nincs a készülékben (hangkimenő transzformátor). Van ebben egyáltalán hangkimenő? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Janó bácsi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

A készülékben a sorkimenő trafón kívül van egy hangkimenő, a PCL 86 anódkörében, róla megy el a vezeték a hangszóróra, van egy képkimenő a PCL85 pentóda anódkörében, és van egy kis trafó a blocking oszcillátor (trióda) körben. Ezen kívül van még egy hálózati fojtó-illesztő trafó is a hálózati bemenet körében. Tehát 4 trafónak, plusz a sorkimenőnek kell lennie a készülékben.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) szikorapéter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Sajnos csak a készülék belső "sassziját" kaptam meg,amin ha az oszcillátor rész trafóját is számoljuk 3 trafó van. Nagy valószínűséggel én megtaláltam a káván a képkimenőt (légrésesen szerelt) trafó,DC ellenállása primeren: 36ohm szekunderen 2-7ohm . Kimenőt nem talált a kávában ismerősöm sem (az nála maradt) de akkor ezek szerint már kiműtötte előttünk valaki.
(#) papi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

trafó adatok és elrendezési rajz. Üdv
(#) szikorapéter válasza papi hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Köszönöm. Lényegében akkor a képkimenőt is lehetne hangkimenőként használni? Mármint a szekunder oldalon gondolom nagyobb terhelő ellenállás kell rá de működhet.
(#) Robin2 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Emlékeim szerint a képkimenő nem légréses, de lehet, hogy tévedek. Csöves erősítő topikban nézz szét, áttekerve használták mások is.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
(#) szikorapéter válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Egy oldalt lemezelt ( tisztán látható benne a papír csík amit beleraktak.) Csak nem tudom hogy ECL82-es kimenőnek használhatom-e (165V anódfeszültség).
(#) gcsabee válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

A rajz szerint a képkimenő primér menetszáma 3000 a szekunderé pedig 175. Igy csak kb 17-es az áttétel. Ami kevés még 8 ohm-hoz is. A Szekunderből le kell tekerned 70-80 menetet, és akkor jó lehet. Az anódáram és a hangszoró impedanciájának ismeretében lehet megmondani hogy pontosan mennyit kell letekerni.
(#) szikorapéter válasza gcsabee hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Hát hangsugárzóból elég változatos választék van,lényegében a trafó ami bajosabb sajnos. Letekerni szerintem nem tudok belőle (gyantázott,nehézkes lenne az épséges szétszedése.)
(#) Gobe54 válasza Gobe54 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Sikerült a Vaterán leütnöm egy komplett csőkészletet a 442-höz, így már nincs szükségem a 6BE6-ra.
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

A képkimenő is légréses.. Megpróbálhatod hogy mit csinál.. jó mélyei vannak, de a magas hangokkal hadilábon áll. Jó az a vas, de át szokták tekerni.
(#) szikorapéter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

Ha 5Khz-ig átad nekem már elég,többnyire emberi hangok átadására kell. (Rádióba lesz kimenő).
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

A pontos áttételét már elfelejtettem, de azt tudom hogy 230V-ot kapcsolva a primerre 12,6V-ot ad. S olyan 600-700mA-ral terhelhető.. Persze ilyet nem szabad. Nem biztonsági, ráadásul légréses.
(#) hobbyjani válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Hogy ilyent nem szabad,az nem igaz,bonts szét a vasmagot,és helyezd lemezeket légrés nélkül,igy egy piszok jó hálózati 12 voltos trafó lesz belőle.
(#) BarnaPili válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Egy ilyen trafó volt az első tápegységem ezelőtt 25 évvel. Az egyik barátom apja adta nekem,apró lökést is adva vele az elektronika felé.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Jan 2, 2017 /

R946f skálahúrozás rajzát keresném.
(#) Janó bácsi válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Itt van
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017

R 946F.jpg

(#) Józsibácsi59 hozzászólása Jan 2, 2017 /

Köszönöm, ez gyors volt!
(#) küzmös Gergely válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Az a trafó ugye légréses.. Tehát terhelésre rendesen esik a kivehető teljesítmény.. melegedhet. Oké, átlemezelhető.. Ez még oké. De az hogy nem biztonsági.. tehát nincs külön csévén a primer és a szekunder.. Nem szeretném ha zárlatos lenne. Mondom.. ennek ellenére én is használok ilyet, rákapcsolva a hálózati feszültséget. De nem a legjobb megoldás így eredeti formájában.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 2, 2017 / 1

Berendezések hálózati trafóinál nem szokás a külön kamrába tekercselni a primert, és a szekundert, viszont szokás megfelelő szigeteléssel elválasztani a primer, és szekunder oldalt. (tekertem jónéhányat életemben) Igaz, hogy ez nem a klasszikus általános célú biztonsági trafó, de ebben az esetben is teljesíteni illik (kell) a megfelelő elektromos átütési szilárdságot.
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Jan 3, 2017 /

R 946F I. rádiót szeretnék javítgatni. Első kisérletem lesz ezért lehet, hogy nem megfelelő lesz a kérdésem. A készüléket bekapcsolva csak erős brumm halható, ereje nem szabályozható. Az EM 80-as cső teteje törött. A feritrúdon lévő tekercs egyik fele leszakadva. Gondolom ez az oda érkező fekete és piros vezetékekhez csatlakozna. A skálahúr rajza a forgókondenzátor zárt állását mutatja? Kávából kiszedve portalanítás után szemrevételezve viszonylag rendben van. Kérdésem a skálahúrra vonatkozik de egyéb tanács is jól jöhet. Köszönettel!
(#) Janó bácsi válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

A rajzon a mutató jobb oldalon, a Kossuth rádió felőli oldalon van, vagyis beforgatott forgó állásban. A brummot a szűrő elkó hibája okozza, ez itt elég nehéz kérdés, mert rajta van a ferrit, így vagy egy ugyan olyat kell beszerezni, vagy szétszedni a régit, és csak a belsejét cserélni. Az elkó felújításról régebben sokszor irtunk itt a fórumon. A ferrit tekercs két vezetéke értelem szerűen a két lemenő huzalhoz csatlakozik..

R 946 F I. EZ 80-as cső helyett EZ 81-es van benne. Lehet ez probléma?
Hol szerezhető be EM 80-as cső?
Köszönettel.

Köszönöm Janó bácsi.
Esetleg az elkó mérhető?
A skálahúr rendben a helyére került. Első siker nekem.

Az EZ 80-as csőnél van egy szabad vezetékem, lenne esetleg a bekötéséről egy forrasztás felöli kép?

Az EZ 80-as csőnél van egy szabad vezetékem, lenne esetleg a bekötéséről egy forrasztás felöli kép?
A lábkiosztás is segítene, mert a feltételezett hibás elkó felöl jövő vezeték van levegőben.
Köszönettel.
(#) _BiG_ válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Frank's Tube Data Sheets
Ott van mindkét cső adatlapja.
(#) Janó bácsi válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 3, 2017 / 1

Itt a kapcsolási rajz, ebből minden kiolvasható. Az elkót egyen-glimmel lehet vizsgálni, de ha minden jól van bekötve, és még is búg, mérés nélkül ki lehet cserélni. Ezek a régi elók, a gyakorlat szerint legfeljebb 20-25 évig bírják általában, és ha nincsenek használva,majdnem biztosan tönkremennek.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017

R946F.jpg

Köszönöm, segítségetekkel megtaláltam. Marad az elko felújítása, illetve keresnem kell EM 80-as csövet mert az még hiányzik.
(#) Gobe54 válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Az adott rádiónál, szemből nézve, a skála jobb szélén van a Kossuth, ami a majdnem teljesen beforgatott kondi állásnál jön. A húrozási ábrán jobb szélen van a skála mutató, tehát valószínűleg a beforgatott állást mutatja. De ebben (is) Janó bácsi a profi, várjuk meg Ő mit ír!
Következő: »»   430 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem