Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdv. Valaki esetleg ismerni az Orion AT 550-1550 TV készüléket? A sasszin elhelyezkedik 2 trafó (egyik légréses),viszont több trafó nincs a készülékben (hangkimenő transzformátor). Van ebben egyáltalán hangkimenő? Válaszokat előre is köszönöm.
A készülékben a sorkimenő trafón kívül van egy hangkimenő, a PCL 86 anódkörében, róla megy el a vezeték a hangszóróra, van egy képkimenő a PCL85 pentóda anódkörében, és van egy kis trafó a blocking oszcillátor (trióda) körben. Ezen kívül van még egy hálózati fojtó-illesztő trafó is a hálózati bemenet körében. Tehát 4 trafónak, plusz a sorkimenőnek kell lennie a készülékben.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Sajnos csak a készülék belső "sassziját" kaptam meg,amin ha az oszcillátor rész trafóját is számoljuk 3 trafó van. Nagy valószínűséggel én megtaláltam a káván a képkimenőt (légrésesen szerelt) trafó,DC ellenállása primeren: 36ohm szekunderen 2-7ohm . Kimenőt nem talált a kávában ismerősöm sem (az nála maradt) de akkor ezek szerint már kiműtötte előttünk valaki.
trafó adatok és elrendezési rajz. Üdv
Köszönöm. Lényegében akkor a képkimenőt is lehetne hangkimenőként használni? Mármint a szekunder oldalon gondolom nagyobb terhelő ellenállás kell rá de működhet.
Emlékeim szerint a képkimenő nem légréses, de lehet, hogy tévedek. Csöves erősítő topikban nézz szét, áttekerve használták mások is.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Egy oldalt lemezelt ( tisztán látható benne a papír csík amit beleraktak.) Csak nem tudom hogy ECL82-es kimenőnek használhatom-e (165V anódfeszültség).
A rajz szerint a képkimenő primér menetszáma 3000 a szekunderé pedig 175. Igy csak kb 17-es az áttétel. Ami kevés még 8 ohm-hoz is. A Szekunderből le kell tekerned 70-80 menetet, és akkor jó lehet. Az anódáram és a hangszoró impedanciájának ismeretében lehet megmondani hogy pontosan mennyit kell letekerni.
Hát hangsugárzóból elég változatos választék van,lényegében a trafó ami bajosabb sajnos. Letekerni szerintem nem tudok belőle (gyantázott,nehézkes lenne az épséges szétszedése.)
Sikerült a Vaterán leütnöm egy komplett csőkészletet a 442-höz, így már nincs szükségem a 6BE6-ra.
A képkimenő is légréses.. Megpróbálhatod hogy mit csinál.. jó mélyei vannak, de a magas hangokkal hadilábon áll. Jó az a vas, de át szokták tekerni.
Ha 5Khz-ig átad nekem már elég,többnyire emberi hangok átadására kell. (Rádióba lesz kimenő).
A pontos áttételét már elfelejtettem, de azt tudom hogy 230V-ot kapcsolva a primerre 12,6V-ot ad. S olyan 600-700mA-ral terhelhető.. Persze ilyet nem szabad. Nem biztonsági, ráadásul légréses.
Hogy ilyent nem szabad,az nem igaz,bonts szét a vasmagot,és helyezd lemezeket légrés nélkül,igy egy piszok jó hálózati 12 voltos trafó lesz belőle.
Egy ilyen trafó volt az első tápegységem ezelőtt 25 évvel. Az egyik barátom apja adta nekem,apró lökést is adva vele az elektronika felé.
R946f skálahúrozás rajzát keresném.
Itt van
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Köszönöm, ez gyors volt!
Az a trafó ugye légréses.. Tehát terhelésre rendesen esik a kivehető teljesítmény.. melegedhet. Oké, átlemezelhető.. Ez még oké. De az hogy nem biztonsági.. tehát nincs külön csévén a primer és a szekunder.. Nem szeretném ha zárlatos lenne. Mondom.. ennek ellenére én is használok ilyet, rákapcsolva a hálózati feszültséget. De nem a legjobb megoldás így eredeti formájában.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Berendezések hálózati trafóinál nem szokás a külön kamrába tekercselni a primert, és a szekundert, viszont szokás megfelelő szigeteléssel elválasztani a primer, és szekunder oldalt. (tekertem jónéhányat életemben) Igaz, hogy ez nem a klasszikus általános célú biztonsági trafó, de ebben az esetben is teljesíteni illik (kell) a megfelelő elektromos átütési szilárdságot.
R 946F I. rádiót szeretnék javítgatni. Első kisérletem lesz ezért lehet, hogy nem megfelelő lesz a kérdésem. A készüléket bekapcsolva csak erős brumm halható, ereje nem szabályozható. Az EM 80-as cső teteje törött. A feritrúdon lévő tekercs egyik fele leszakadva. Gondolom ez az oda érkező fekete és piros vezetékekhez csatlakozna. A skálahúr rajza a forgókondenzátor zárt állását mutatja? Kávából kiszedve portalanítás után szemrevételezve viszonylag rendben van. Kérdésem a skálahúrra vonatkozik de egyéb tanács is jól jöhet. Köszönettel!
A rajzon a mutató jobb oldalon, a Kossuth rádió felőli oldalon van, vagyis beforgatott forgó állásban. A brummot a szűrő elkó hibája okozza, ez itt elég nehéz kérdés, mert rajta van a ferrit, így vagy egy ugyan olyat kell beszerezni, vagy szétszedni a régit, és csak a belsejét cserélni. Az elkó felújításról régebben sokszor irtunk itt a fórumon. A ferrit tekercs két vezetéke értelem szerűen a két lemenő huzalhoz csatlakozik..
R 946 F I. EZ 80-as cső helyett EZ 81-es van benne. Lehet ez probléma?
Hol szerezhető be EM 80-as cső? Köszönettel.
Köszönöm Janó bácsi.
Esetleg az elkó mérhető? A skálahúr rendben a helyére került. Első siker nekem.
Az EZ 80-as csőnél van egy szabad vezetékem, lenne esetleg a bekötéséről egy forrasztás felöli kép?
Az EZ 80-as csőnél van egy szabad vezetékem, lenne esetleg a bekötéséről egy forrasztás felöli kép?
A lábkiosztás is segítene, mert a feltételezett hibás elkó felöl jövő vezeték van levegőben. Köszönettel.
Frank's Tube Data Sheets
Ott van mindkét cső adatlapja.
Itt a kapcsolási rajz, ebből minden kiolvasható. Az elkót egyen-glimmel lehet vizsgálni, de ha minden jól van bekötve, és még is búg, mérés nélkül ki lehet cserélni. Ezek a régi elók, a gyakorlat szerint legfeljebb 20-25 évig bírják általában, és ha nincsenek használva,majdnem biztosan tönkremennek.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Köszönöm, segítségetekkel megtaláltam. Marad az elko felújítása, illetve keresnem kell EM 80-as csövet mert az még hiányzik.
Az adott rádiónál, szemből nézve, a skála jobb szélén van a Kossuth, ami a majdnem teljesen beforgatott kondi állásnál jön. A húrozási ábrán jobb szélen van a skála mutató, tehát valószínűleg a beforgatott állást mutatja. De ebben (is) Janó bácsi a profi, várjuk meg Ő mit ír!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |