Fórum témák
» Több friss téma |
Most már szervizt is nyithatsz, gratula a felújításhoz. Az üst lapátforgató csapja ha jól tudom nem kiszelhetően van készítve, mintha szegecselt megoldás lenne a szerelvény üsthöz való rögzítése. A tengely egy félkemény szilikon perselyben forog ami hőálló és tömít is, megakadályozza a folyadék kifolyását. Amíg jó addig a vizet, olajat, vagy vajat alulra tesszük az üstbe rá a lisztet, a sót és a cukrot.Ha nem tömít jól akkor a lisztet tesszük alulra.
Próbálj a tengely és a tömítés közzé egy kis élelmiszeripari zsírt vagy vazelint bejuttatni kenés céljából. Ha nagyon ki van kopva akkor az üstöt cserélni kell. A szíj ha 1 mm-re keskenyebb legfeljebb az erőátvitelben karcsúbb, a bordás kerekek pereme nem engedi lecsúszni.
Köszönöm a rengeteg segítséget!!!
A praktikus betöltési tanácsokat is a lapátforgató csap kopásához. A régi gépben, mikor már nem tartott a csap, egy erősebb nyomásra ki is jött nekem, a szilikon betét egy vagy két fémgyűrűvel rögzült a fémpersely belsejében lévő rovátkákba. Hát kár, hogy ilyen apró dolgot nem lehet beszerezni, csak az egész üstöt pótolni...
Köbzoli jól írja, de bőr, vagy pataolajat használj, ill. olyat, ami nem gyantásodik. Ne legyen ásványi, vagy étolaj!
Jól mondod; napi használat esetén nem tud gyantásodni az étolaj. Amúgy igen rossz tapasztalataim vannak az étolajjal, mint kenőanyaggal.
Nekem is gondom volt utóbb több kenyérsütő üst tengelyének beszorulásával. Régi gépünk egy idő után egyre inkább kínlódott a dagasztással, majd óvatosságból -, hogy le ne égjen a motor - felfüggesztettük azt. Utóbb, jóval később megpróbáltam javítani, de már nem mozdult. Eddig nem értettem az étolaj hozzáadását, hiszen ezt a pék nem tesz a kenyérbe, s úgy is feljön a víz színére. Megpróbáltam azonban egy éjszakára olajfürdőt adtam neki. Másnap már egy kicsit megmozdult, harmad napra még jobb lett, de még nem forgott. Gondoltam a melege hígabb olaj majd jobban beszivárog, s sütés funkcióval ráfűtöttem. Bár ne tettem volna mert ismét mozdulatlan lett, nyilván egy kis kenyéralapanyag sült be a szimeringbe. Ismételt olajos áztatás után alulról fogóval sikerült megforgatnom, majd hosszasan dagasztattam vele az étolajfürdőt. Nem ártott azonban sűrűn alánézni, mert a tengely körüli szaft nem csak felfelé, hanem egyre inkább lefele a tengelykapcsoló csészébe is lecsurgott, s itatgatni kellett. A tömítés ugyan már nem tökéletes, de kenését karbantartva, s tisztítását kitapasztalva legalább nem kellett másik üstöt venni. Most már értem az étolaj szükségességét. Igaz az étolaj oxidálódik, s így bedermed, de olajozva, s enyhébben melegítve a tengely kenését biztosítja.
A vaj csak melegen, folyékonyan beöntve lehet megfelelő szerintem.
Üdvözlöm a Szakikat!
Régi Hauser BM660 kenyérsütőnk tengelyszorulása miatt. Nemrég beszereztem kéz alól egy megunt OBH Nordica 6542 kenyérsütőt. Sajnos ennek nyitáskor leemelődik a teteje, mert letörték a zsanért fedő hátsó burkolati bepattintós 52x50mm-es műanyag elemet. Ha valakinek van ilyen, szívesen elfogadom. Most sütöttem először e Nordica 6542 géppel normál programon. A szépen alakuló kenyeret azonban csak épp, hogy megkérgezte sütéskor, de csak halvány bézs lett - felül viszont fehér. Visszatettem a csak sütés programra. Ahol gyakori, de rövid idejű fűtésüzemeltetés mellet,t további egy óra múlva alatt is alig színesedett az alja. A bélzete laza, a belseje majd felvágás után kiderül. Lényegében e továbbsütés miatt néztem be ide. Keresem a gyenge sülés, a valószínűleg alacsony sütési hőmérséklet okát, hibakeresésének módját. (Gondolom valamely hőérzékelő, hőszabályozásban szerepet játszóalkatrész érett meg a cserére, de vajon melyik? Kérem aki már találkozott e hibával, illetve aki már javított ilyent, valamint aki rendelkezik valamely kenyérsütő kapcsolási rajzával az küldjön segítséget! Előre is köszönöm.
A fent említett Nordica 6542-vel csak fehérre sült (bár kétszer sült) a fehérkenyerem. Nem, nem maradt ki a cukor. Ezért elrohantam a Conrádhoz sütőhőmérőért, majd a 12. programmal sütögettem egy kis étolajat (olajhűtés), miközben az üstre akasztott műszer figyelt. 5-10 percenként leolvastam amit mutatott. Jól sejtettem nem éri él a sütési hőmérsékletet, hamar lekapcsol a drága. Összehasonlításul a jól sütő nagyobb kenyerekhez való, s nagyobb teljesítményű Hauser BM 660-al is lefuttattam a programot.
Talán érdekel valakit - leírom az eredményt: Nordica/Hauser 50':140/145; 45':---/180; 40':145/190; 35': 140/190; 30' 140/190; 25':---/185; 20':155/190; 15':155/180; 10':150/190; 5':---/180°C. Mindkét sütő reléje hasonlóan kapcsolgatott 5" be, 25" ki - mintha időzítve lenne a fűtése. Hol lehet a hiba? Tudom először szét kellene szedni, de a biztonsági csavar ennél túl mélyen csücsül, majd eztán faragok hozzá egy csavarhúzót. Van esetleg valakinek hasonló hibával, hibakereséssel tapasztalata? Köszönettel várom a tapasztalatokat, tippeket. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Szia!
Rendszeresen használok egy 1300 gr-os gépet, 700 gr lisztet és a hozzá valókat szoktam betölteni. Eleinte azzal süttettem ki a kenyeret de mint írjátok nem sütötte meg rendesen. Szerintem ez mindegyik gép hibája, alul van a fűtőszál, amire a meleg felülre jut már nem tudja normálisan megsütni a kenyér tetejét. Már nem kísérletezek vele, dagaszt utána a lapátokat kiveszem, keleszt, nem ejt mert nincs benne a lapát. Ha megkelt, elérte az üst felső peremét és szépen domborodik a teteje kiveszem a gépből és üsttel együtt előmelegített sütőbe teszem.20 perc üstben sütés után a kenyér már kivehető az üstből, újabb 20 perc sütés után egyformán szép barna és ropogós. Sütési hőfok 170-180 C
Szia! Nem írtad, hogy kezdetben megvoltál-e vele elégedve, tudtad-e szabályozni? Lehet, hogy hasonló géphibád van? Nálam mint beigazolódott, nem melegszik fel eléggé a sütő, mert lekapcsol. A tűzhely sütőjében korábban már én is sütöttem a Hauserrel gyúrt tésztát, kenyeret, zsemlét.
A használt és sütési hiba miatt megunt Nordicát azért lenne jó megjavítani, mert a másik gépet a volt feleség igényelné, s szeretném neki adni, s nekem a kisebb kenyér is megfelelne - ha megsülne.
Szia !
A gépet most is használom, kezdetektől nem voltam megelégedve a sütéssel, de olyan kísérleteket mint amit leírtál nem végeztem. Itt is alacsony lehet a hőfok. Amit igazán hiányolok egy szabad programozási lehetőség ahol én adnám meg az időket a hőfokot a lapát forgásának irányát és idejét. Nem tudom létezik e ilyen gép. Gluténmentes lisztkeverékes magvas kenyereket viszont nagyon jókat készít, de a sütést itt is sütőben végzem.
Értem.
A Hauser gépünkkel nagyon meg voltunk elégedve és meg is érte az árát, vagy 15 éve vehettük. Sokféle kenyeret sütöttem vele, s kisegített, ha nem volt, vagy szikkadt volt a kenyér. az utóbbi 5 évben viszont már nem használtuk, mert beszorult a tengelye, de utóbb sikerült étolajjal kiáztatnom, s így már megnőtt rá az igény Legalább 10 éve én is keresek egy olyan gépet amely egy-két saját programot is tud a fő programok módosításaként elmenteni, vagy programozható. Mindig kerestem ilyent, de nem láttam, sőt szinte csak a külcsín és az ár a különbség, mind ugyanazokat a programokat tudja, a folyamat pedig nem módosítható, pedig a gyúrás hosszabítására, a kelesztés rövidítésére, és a sütés korábbi indítására, pl.a kikelés automatikus megakadályozására, vagy a szín utólagos módosítására igencsak szükség lett volna. Tehát a recepttel kell alkalmazkodni a géphez, nem tud alkalmazkodni a gép az adott recepthez - még felügyelettel sem. Páraszabályozása és légkeverése sincs egyiknek sem.
Szia! Én egy bomann-nal küzdök, kellene egy ilyen relé bele, te hol tudtál kapni? Köszi!
Még egy kérdés: járattam egy kicsit a gépet, hogy lássam mikor kezd el fűteni, de elég hamar kézzel érezhetően felmelegedett a motor. Kb. 5 perc után néztem meg, ez normális, vagy keressem a szoruló alkatrészeket?? Köszi.
Sikerült megfelelő relét találni a fűtőtest kapcsolgatására
https://hqelektronika.hu/relay-g5la1e-12v-relay-1x250v-10a-12vdc-g5...-12vdc Beraktam, működik.
Van egy Nordica 6572 tipusú kenyérsütő gépem. Annak semmi baja...
Csak az üst alja teljesen tönkrement,nem forog a lapát,rossz a tömítés,szivárog,szerintem nem lehet már megjavítani,mert kijár az aljából a forgató csavar. Hol lehet ilyen üstöt kapni Budapesten,ami jó ebbe a tipusba? Lehet másfajta is csak passzoljon a gépbe,és működjön vele. Köszönöm a segítséget.
Nordica 6572 kenyérsütőhöz keresek 1 lapátos üstöt.
Üst méretei - hosszúság: 18,5cm szélesség: 14cm magasság: 19cm Kerek az üst lába. Hol kaphatok ilyen üstöt,ami kompatibilis ebbe a géptipusba? Nagyon várom és köszönöm a válaszokat.
Üst alsó csatlakozó tengely magassága: 3cm
alsó csatlakozó tengely átmérője: 62mm
Sok remény nincs rá, hogy találsz. A helyedben a régi javításán törném a fejem.
Sziasztok!
Egy kenyérsütő gép elektronikája teljesen jó,viszont nem akar fűteni. Így első hallásra mi lehet? fűtőszál,vagy van annak fűtő hő-ellenállása? Válaszokat köszönöm!
Szia.
A teljesen jó elektronika mit jelent? Látszólag működik, megy a program? Vagy ki is adja a feszültséget a fűtőbetétnek a panel? Ha kiadja, akkor értelemszerűen szakadt lehet a fűtőbetét vagy kioldott a termosztát (hőbiztosító). Mindkettőt FESZÜLTSÉGMENTESÍTETT állapotban ohmérővel mérheted, még a fűtőbetét is kis értéket mutat.
Szia! Köszönöm!
A teljesen jó az elektronikája-kicsit hülyén fogalmaztam,azt akartam írni hogy bekapcsol a programot is végigfuttatja, csak nem fűt. Megmérem a fűtőbetétet,meg a hőbiztosítékot(gondolom ezt is ott találom valahol a betét mellett) és megírom mit mértem. (ez vagy ma este vagy holnap) "Vagy ki is adja a feszültséget a fűtőbetétnek a panel?"-nem tudom még nem néztem. (ezt gondolom Feszültség alatt lehet majd megmérni).
Üdv. Általában egy relé kapcsolgatja neki az áramot. Működés közben hallani, hogy kattog. A fűtőbetét ellenállása teljesítménytől függően olyan 20- 30 ohm szokott lenni. A hőbizti magától értetődően 0 ohm, ha nem ennyi cserélendő. Ha a program lefut, valószínűleg bekapcsol a reléje is, olyannal még nem találkoztam, hogy az égett volna meg, valószínűleg a fűtőszál, vagy a hőbiztosíték ment ki.
Köszönöm a válaszokat! Este vagy holnap már többet tudok írni.
Üdv!
Sziasztok! A fűtőbetéten 105 ohmot mértem. A hőbiztosítékon (kettö van) mindkettőn 0.05 öt mértem 200 ohmos állásba. Ez most jó vagy csere?
A fűtőbetét kb. 500 W, a hőbiztosító nem szakadt, tehát jók.
Szia.
Ahogy granpa is írta, ezek teljesen jók. Próbáltad fecameca leírása szerint hallgatni a relét, hogy esetleg hallod-e hogy kapcsol? Fotót tudsz felrakni a panel két oldaláról és az összképről? Esetleg égésnyom a panelen még lehet. Ha minden oké, akkor még szakadásvizsgálóval lehet mérni, hogy a 230V eljutna-e a panel segítségével a relén át a fűtőbetéthez. Ha ez ok, akkor következő: Sajnos innen kezdve mérni kellene, mégpedig FESZÜLTSÉG ALATT! Elsőként a relé tekecsének megfelelő feszültségnek kell ott lennie a megfelelő pontokon (pl. 12V DC). Ha ez OK: Ezután kell mérni, hogy a feszültség valóban ott van-e a relén és kapcsoláskor ki is adja-e. Mindkét méréshez segíteni jobban tudunk, ha felraksz néhány képet. Csak óvatosan!
Köszönöm! Estefelé akkor folytatom!
Vagyis a relét meghallgatom,meg teszek fel képet és akkor majd folytatom. Addig is köszi a segítséget mindenkinek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |