Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ma reggel így jártam el. Tornáztattam az akkut. Bár ne tettem volna.
Felkapcsoltam a tompítottat. kb 10-15 másodpercre. Indítóztam: Hutyutyu Hutyu . H Lenullázott mindent. Napi km, óra stb. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Ez a módszer csak jó akkunál működik elvileg. Gyakorlatban nekem sem vált be. Töltés mérése, ha az jó, akkor új akku.
És ezen miért csodálkozol? Az akkuban a nagy hidegben ahhoz is épp csak elég a szufla (vagy már kevés is) hogy az önindítót megforgassa. Ha még előtte veszel is ki belőle, akkor még kevesebb lesz.
Nem csak az akku indítóárama csökken drasztikusan a hőmérséklet csökkenésével (van erre valahol egy táblázat), hanem az olaj is sűrűbb akármilyen jó, így még nehezebb neki megforgatni az egész tömeget.
Nem azért hogy állást foglaljak vagy hiszek benne de kresz műszakin is azt tanították hogy hidegben kapcsoljunk lámpát egy kicsit majd csak utána indítózás
Ez egy buta okoskodás eredménye. Egyszer hallottam, hogy az áramnak van melegítő hatása, ezért ha felkapcsolod a reflektort, felmelegszik az akku, ezért fog jobban indítani.
Csak azt az apróka tényt felejtik el, hogy ettől nem nő meg az akkuban levő töltés, csak fogy. Ami amúgy is kevés lenne.
Ezt is itt olvasom elsőként, soha sehol nem hallottam ilyesmiről.
Ha azt tanították akkor helytelenül. Tekintsünk most el attól a ténytől, hogy ha felkapcsolod a refit x percre, attól egy tized fokot sem fog változni az akku belső hőmérséklete, és maradjunk csak az elméletnél.
Szóval tegyük fel hogy "felmelegszik" az akku. Igen ám, csakhogy az az energia amit a felmelegítésre fordítottunk még inkább fog hiányozni majd az indítózáskor, még akkor is ha melegebb netán az akku, szóval az energiamérleg még inkább negatív lesz. Ezt is az az ember kezdhette el terjeszteni aki az önmagába visszadugott hosszabbítót...
Ezt én is így gondolom. Azért szögeztem le hogy nem akarok állást foglalni és nem hiszek benne de most csinálom a harmadik jogsim és már harmadszorra hallom Tehát azért írtam hogy ezt esetleg másoknak is taníthatták.
Nekem is azt tanították iskolában, sőt a Banner gyártmányú akku gyári leírásában is ez szerepelt kb. 10 évvel ezelőttit olvastam, ez volt az akkutípus egyik hirdetett erőssége, hogy "belendül".
Tehát a folyamatos begyorsulása nem csak a motor ellenállásnak a csökkenése miatt van. Gyakorlatban én sem tapasztaltam, ha gyatrán teker, az csak gyengülni fog.
Ezt manapság az autógyárak is sok esetben megteszik. Az én autómon magam csináltam az akkunak egy Polifoam takarót.
Az sem ér semmit, ha nincs belül valami hőforrás. Ha nincs, akkor előbb utóbb ugyanaz lesz a hőmérséklete, mint a környezeté.
Azért lassabban hűl le. Hőforrásnak meg ott a belsőellenállás. Akár töltés akár merítés van.
A hőszigetelés nem azt jelenti, hogy sohasem fog kihűlni, csak azt, hogy lassabban.
Az kétségtelen, hogy lassabban hűl le, csak attól függ, hogy mikor kap újra hőt az akksi.
Ha kívűl -40 -50 fok van, akkor bizony elég rövid a hőkiegyenlítés ideje. Az ilyen klímára szánt akkumlátorokat szokás erősen szigetelni, mert meglehet egyetlen éjszaka alatt is kihűlhetnek.
Azért ezen az éghajlaton a -40 -50C° elég ritka. Manapság a jelenlegi -10C° környéki is ritkaságnak számít. Egy naponta használt autóban szerintem azért segíthet valamit. Ezért is csináltam az enyémhez.
Jól is tetted!
A kezedre is húzol kesztyűt, a lábadra lábtyűt, a testedre testtyűt, a füledre fültyűt, a fejedre fejtyűt. De a szomszédom még a motorházra is tesz paplant (motorháztyűt)
Jó akkunál semmi szigetelés egyéb nem kell, -20 fokban szabadban is simán indul. Ha kekeckedik az akku, az csere, csak az elszántabbak kínlódnak még egy kicsit egyéb praktikákkal, utána cserélik.
Nálam Banner akku 5 évet megy mire télen gyengül, csere, ennyi az akkugondom. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Szerintem az élettartamát hosszabbítja meg ha kíméletesebben bánunk vele. A másik mániám pedig, hogy az amúgy "gondozás mentes" akkuban időnként ellenőrzöm a savszintet és szükség esetén pótlom. Tudom ennek sincs semmi értelme, de azért nálam 6-7 évet él egy akku, van aki meg kétévente cseréli.
Jó akkutípust kell találni, a Banner nekem szuper. Most a 3.-at tettem be 5 évet mentek, még vizet sem kell utántölteni. Legalábbis nem emlékszem ilyenre, de 2-3 éve biztosan nem öntöttem utána, most cserénél rendben volt a savszint a kidobottnál.
Régen más típusok 2-3 évet mentek, és lehetett öntögetni a vizet beléjük, jött ki a sav a saruknál, elmart saru csere időnként.
Ez is 5 éves. Még egy évet ki fog bírni.
A gyári 12 évig volt jó. Varta.
Jaja!. Olyan régen volt a kezemben az akku töltő, azt sem tudom hol keressem.
Most jött el a szulfátlanító töltő építésének az ideje?
Ezt a dolgot már én is tapasztaltam. Azokba az autókba amiket javítunk gyárilag Varta akkukat szerelnek. Az első akku 6-8 éves kora körül megy tönkre, a csere hiába ugyanolyan típusú Varta 3-4 évig sem húzza.
Gondolom addigra már a motor sem olyan, az önindító is kopott, esetleg a töltő elektronika sem az igazi már. Az akksi egyértelmű, hogy gyengébb, hiszen ha nem így lenne, bezárhatna a Varta
Akkor valamelyest összefüggésben kéne lennie a futásteljesítménnyel is, de ilyet nem tapasztaltam a sok kilométeres autókra és a keveset használtakra is igaz a dolog. Sőt mintha a keveset használtakban hamarabb menne tönkre, gondolom a nagy állóhelyzeti fogyasztás miatt. Ezekből az autókból az amelyik egy hónapig áll kevés az amelyik beindul töltés nélkül.
Szerintem nem törölve lett, hanem kérte a törlését, hozzászólásainál (Felhasználó) megnevezés látható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |