Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A tervezők kerülik a nagyobb szűrőkapacitások végfokpanelre telepítését, gondolom az előbbi okfejtésem is szerepel a magyarázatok között.
Előfordul, hogy a mégis alkalmazott kondival ellenállás is sorba van kötve, mely részben áramkorlátozó, részben rontja a vezetősávval alkotott rezgőkör jósági tényezőjét. Sajnos ilyen mélységű tervezésben nem tudok tanácsot adni, csak a megfigyelésimet oszthatom meg veled. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Üdv!
Nem látok sehol 56 Ohm-os ellenállást az áramgenerátornál. Az eredeti rajz szerinti R607-es 8,2 KOhmos ellenállás meg volt füstölve, de jó volt, ezért gyanúm szerint megbánthatta a 4148-as diódát a második áramgenerátorban, így cseréltem az összes 1N4148-ast. Az egyik oldal melegszik a másik oldala a végfoknak már nem, A végfokon az egyik oldalon ami melegszik 0,60V van a másikon 0,57. Tovább kergetem a hibát. Viszont a tegnap esti mérés szerint az első áramgenerátoron nem volt értékelhető feszültség, ezért ezt a hibát próbálom először korrigálni. Köszönöm a fáradtságod számolgatás tekintetében, de valami más miatt nem áll be a vége, nem kívánom egyéb módon módosítani az áramkört, mennie kellene anélkül is, ha meglesz az az elvetemült hiba. Már kétségbeesésem közepette arra is gondoltam, hogy mivel piszkálták a védőáramkörét így az játszik vissza a végfoknak. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Elkezdtek szépen csorogni befele az alkatrészek...
2sk1530 és 2sj201 párok.
A bemeneti diff. erősítő két tranzisztora bázisainak testhez képest mért feszültsége megmutatná merre keressük a DC elhúzás okát. Bővebben: Link; Bővebben: Link
Ez a mérés gondolom nem az igazi.
Egy kérdés.
A végfokom trafója 600VA Végül elárulta a gyártója 5A 2x59V a szekunder. Szóval Kicsit el vagyok kedvetlenedve. Ki kéne hozzak belőle 400W ot tisztán. Az AB osztályról azt olvastam hogy 60% os a hatásfoka, akkor 360W vehető ki belőle. Maximum csúcsokba érhetem el a 400W-ot ha a Puffer bírja. Mivel az AB a A osztálytól szinte csak a nyugalmi áram határozza meg, ha csökkentem a nyugalmi áramot a minimális még használható szintre akkor javulhat a hatásfok? Vagy ezzel nem lehet sokat spórolni? Fetesre ugyan az a hatásfok vonatkozik mint a tranzisztorosra?
Szkóppal, négyszögjeles vizsgálattal, reaktív terheléssel tudod kimérni a hatását. Pl 10kHz-es négyszög és 1µF/8Ohm terhelés. De ez elég "veszélyes" mérés. Némely végfok azonnali halálát okozza.
Ahogy "reloop" is említette nincs általános szabály arra, hogy milyen irányba módosítja a végfok viselkedését a nyákon elhelyezett sok kis szűrőkondi. Némely estben gerjedést is okozhat. A "lassú" és nagy áramokat a pufferkondiból "szívja ki" a végfok, az impulzusszerű tüskéket a végtranzisztorhoz közeli kis "pufferekből". Ha a gyári nyák így van kialakítva, az nem azért van, mert sok felesleges kodijuk volt a raktárban. A fóliainduktivitás olyan, mint bármely más induktivitás amely két pont között kialakul - akár vákumban is - ahol az áram mágneses sugárzásként terjed. 1m vezeték elméleti induktivitása 1.26uH. Az egymástól nem végtelen távolságú párhuzamos vezetők induktivitása ennek kb. fele, harmada.
Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint ez nem az a pálya amin én játszani tudok. Valószínű a végfok tervezésnél dől el hogy ez kell vagy nem kell. Utólag akkor nem éri meg bele szerkeszteni egy amúgy jól működő végfok panelbe. Elrontani nem szeretném.
Ha már így belejöttem az írásba, talán még annyit hozzátennék, hogy én rámérnék a második differenciál bázisaira is a negatív táphoz képest(ott nem nem lehet néhány mV-nál nagyobb eltérés) és az áramtükör ellenállásain eső feszültségre a pozitív táphoz képest. Ha jól látjuk, hogy a második differenciál munkaellenállása 68R, akkor az áramtükörnél 100-150R lehet, tehát azokon is 0,6V körüli feszültségesést kellene látni.
Üdv megint, élesztettem az áramkört a primerbe halványan ég az égő, a bemenet a földre van kötve, a 10 ohm -os ellenálláson 3,81V ot mérek, tehát akkor 381 mA a nyugalmi áram? Hogyan tudnám-e csökkenteni? Bővebben: Link kapcsolási rajzon nekem annyi különbözik, hogy R10,R12 100k, R6 68k, illetve más kis NPN és PNP tranzisztorok vannak
A nyugalmi-áram állítót átvetted a másik rajzról, vagy kreáltál valamit a linkelt helyett?
Amit legutoljára linkeltem, azt építettem meg. Nem nagyon mertem csak finoman állitani a trimmeren, de nem volt változás. Itt van szimulátorban Bővebben: Link Most vettem észre hogy a bemeneti 390 ohmnak hitt ellenállás 39 ohmos.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
Az a bementi ellenállás maradhat is éppen.
Bátorkodtam jelezni, hogy elég nyűgös a nyugalmi állító áramkör. Most annyit tehetsz, hogy 0ohm-ra állítod a trimmert és óvatosan kezded az ellenállás-értéket növelni.
Elaludt a primer égő, most 53mA a nyugalmi áram, a trimmer poti ebben az állásban elég érzékeny, ha picit elmozdul akkor 1mA és 200mA között ugrál a nyugalmi áram.
Lássunk egy képet róla, hátha többről van szó mint egy rossz trimmer.
Elnézést nem jól fejeztem ki magam, 1mA és 200mA nyugalmi áram között még 1 mm-t se kell fordítani a trimmeren, és nagy az elállítódási veszélye, ha fix helyen áll a trimmer, a nyugalmi áram úgy marad.
Az a trimmer vagy rossz, vagy nem 1k az értéke.
2K a trimmer értéke most néztem meg, nem lehetne tenni párhuzamosan vele 2K ellenállást ?
A R11 220Ω-os ellenállást cseréld nagyobbra, 1-2k közötti értéket javaslok.
Módosítottam, jelenleg a nyugalmi áram 51-53 mA között ingadozik. A tápfeszültség most +/-33,7V a kimeneti egyenfeszültség +14,23V, a 10k-s potira nem nagyon hallgat, lehet amiatt hogy R6 nak 68K-t raktam 62K helyett?
A potival szembeni 68k ellenállást told meg soros 4,7k ellenállással!
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni!
Egy stereo erősítőt szeretnék építeni 2db LM1875-el, +-25V-al szeretném táplálni, a katalógus azt írja, hogy ekkora tápfeszültségnél 8ohmon 20W-ot tud leadni az IC. Hogyan tudom kiszámolni azt, hogy hány VA-es transzformátort válasszak hozzá? A válaszokat előre is köszönöm!
Egy ellenállást nemjó helyre kötöttem, kijavítottam, a mérőtű polaritására lehet nem figyeltem az elébb, ha benn van a soros 4,7k ha nincs a kimeneten akkor is -13V körüli egyenfeszültség van. 56K értéke helyett semmit, 680R helyett valami 1K-t mutat a műszer ha be van kötve, ha nincs akkor kb a névleges értéket mutatja
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
Alaposan át kell nézned. Ismeretlen hibára nem igazán lehet tippet adni, kezd mondjuk a tranzisztorok P-s, N-es típusával és a lábak helyes bekötésével.
Kirpóbáltam a másik panelt, 113 mA a nyugalmi áram, ha a potméter teljes rövidzárba van, +0,22 V a kimeneti DC
Itt komoly bajok lehetnek. Lássuk a NYÁK-tervet és azt, hogyan építetted meg. Kéne a ténylegesen beültetett tranzisztorok típusa, hogy a lábak helyes bekötését meg lehessen nézni.
Üdv! A kért bázisfeszültségek földhöz viszonyítva.
Q601=0,57V, Q602=0,57V, Q603=49,1V, Q604=49,9V, Q605=49,4V, Q606=0,00V, Q607=2,0V, Q608=0,2V, Q609=1,4V, Q610=0,00V (601-602 első diff, 603-604 második diff, 605 második áramgen, 607-608 meghajtó, 609-610 végfok, 606 trimmelt tranz, 612 első áramgen). Minden alkatrész kimérve félvezetők és ellenállások kivétel nélkül jók, nyák átellenőrizve, mikrofarados kondik cserélve. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
A Q601 bázisárama a 47k ellenálláson keresztül teljesen rendben van. A Q602 és a kimenet közötti 47k ellenállásnál viszont baj van. A kimenet azonos, vagy kicsit talán magasabb feszültségen is van, mint Q602 bázis
A Q602 bázisáram nem nagyon talál más utat magának a 2k2 és 220µF visszacsatoló ágon kívül. Magyarán, ha minden a kapcsolási rajz szerint van, akkor a 220µF kondi szivárog. Erre már korábban is utaltam, válaszul jelezted, új kondit építettél be. Minden esetre megmérném a 2k2 ellenálláson eső feszültséget. Ha az nem nulla, akkor kondicsere ismét.
A dracula FET-es végfokról mi a véleményetek? Ismerősömnek kellene építenem valami olcsó és jó hangzású félvezetős erősítőt.
Tökélezes választás. De most jönnek a kérdelések.! Mekkora végfükra gondolsz,.Milyen alkalmazási.terűletre. ? Milyen táppd van hozá ? És Audió FET ,avagy szóba jöhet Teljesítmény FET is ??
Neki 40-50W kimenő teljesítmény elé.
OPA-bol gondolom a OPA552 kell vagy ajánlott bele. FET-ből mi az ajánlott? Aminek jó a hangzása. Habár a cikkben az író nem hallott különbséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |