Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1947 / 2524
(#) reloop válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

A tervezők kerülik a nagyobb szűrőkapacitások végfokpanelre telepítését, gondolom az előbbi okfejtésem is szerepel a magyarázatok között.
Előfordul, hogy a mégis alkalmazott kondival ellenállás is sorba van kötve, mely részben áramkorlátozó, részben rontja a vezetősávval alkotott rezgőkör jósági tényezőjét.
Sajnos ilyen mélységű tervezésben nem tudok tanácsot adni, csak a megfigyelésimet oszthatom meg veled.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) frici.hu válasza steelbird hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Üdv!
Nem látok sehol 56 Ohm-os ellenállást az áramgenerátornál. Az eredeti rajz szerinti R607-es 8,2 KOhmos ellenállás meg volt füstölve, de jó volt, ezért gyanúm szerint megbánthatta a 4148-as diódát a második áramgenerátorban, így cseréltem az összes 1N4148-ast. Az egyik oldal melegszik a másik oldala a végfoknak már nem, A végfokon az egyik oldalon ami melegszik 0,60V van a másikon 0,57. Tovább kergetem a hibát. Viszont a tegnap esti mérés szerint az első áramgenerátoron nem volt értékelhető feszültség, ezért ezt a hibát próbálom először korrigálni. Köszönöm a fáradtságod számolgatás tekintetében, de valami más miatt nem áll be a vége, nem kívánom egyéb módon módosítani az áramkört, mennie kellene anélkül is, ha meglesz az az elvetemült hiba. Már kétségbeesésem közepette arra is gondoltam, hogy mivel piszkálták a védőáramkörét így az játszik vissza a végfoknak.
(#) mc-4 hozzászólása Jan 31, 2017 /

Elkezdtek szépen csorogni befele az alkatrészek...
2sk1530 és 2sj201 párok.
(#) reloop válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

A bemeneti diff. erősítő két tranzisztora bázisainak testhez képest mért feszültsége megmutatná merre keressük a DC elhúzás okát. Bővebben: Link; Bővebben: Link
Ez a mérés gondolom nem az igazi.
(#) Linegekko hozzászólása Jan 31, 2017 /

Egy kérdés.
A végfokom trafója 600VA Végül elárulta a gyártója 5A 2x59V a szekunder. Szóval Kicsit el vagyok kedvetlenedve. Ki kéne hozzak belőle 400W ot tisztán. Az AB osztályról azt olvastam hogy 60% os a hatásfoka, akkor 360W vehető ki belőle. Maximum csúcsokba érhetem el a 400W-ot ha a Puffer bírja.
Mivel az AB a A osztálytól szinte csak a nyugalmi áram határozza meg, ha csökkentem a nyugalmi áramot a minimális még használható szintre akkor javulhat a hatásfok? Vagy ezzel nem lehet sokat spórolni?
Fetesre ugyan az a hatásfok vonatkozik mint a tranzisztorosra?
(#) Karesz 50 válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Szkóppal, négyszögjeles vizsgálattal, reaktív terheléssel tudod kimérni a hatását. Pl 10kHz-es négyszög és 1µF/8Ohm terhelés. De ez elég "veszélyes" mérés. Némely végfok azonnali halálát okozza.

Ahogy "reloop" is említette nincs általános szabály arra, hogy milyen irányba módosítja a végfok viselkedését a nyákon elhelyezett sok kis szűrőkondi. Némely estben gerjedést is okozhat. A "lassú" és nagy áramokat a pufferkondiból "szívja ki" a végfok, az impulzusszerű tüskéket a végtranzisztorhoz közeli kis "pufferekből". Ha a gyári nyák így van kialakítva, az nem azért van, mert sok felesleges kodijuk volt a raktárban.

A fóliainduktivitás olyan, mint bármely más induktivitás amely két pont között kialakul - akár vákumban is - ahol az áram mágneses sugárzásként terjed. 1m vezeték elméleti induktivitása 1.26uH. Az egymástól nem végtelen távolságú párhuzamos vezetők induktivitása ennek kb. fele, harmada.
(#) Linegekko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint ez nem az a pálya amin én játszani tudok. Valószínű a végfok tervezésnél dől el hogy ez kell vagy nem kell. Utólag akkor nem éri meg bele szerkeszteni egy amúgy jól működő végfok panelbe. Elrontani nem szeretném.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Ha már így belejöttem az írásba, talán még annyit hozzátennék, hogy én rámérnék a második differenciál bázisaira is a negatív táphoz képest(ott nem nem lehet néhány mV-nál nagyobb eltérés) és az áramtükör ellenállásain eső feszültségre a pozitív táphoz képest. Ha jól látjuk, hogy a második differenciál munkaellenállása 68R, akkor az áramtükörnél 100-150R lehet, tehát azokon is 0,6V körüli feszültségesést kellene látni.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Üdv megint, élesztettem az áramkört a primerbe halványan ég az égő, a bemenet a földre van kötve, a 10 ohm -os ellenálláson 3,81V ot mérek, tehát akkor 381 mA a nyugalmi áram? Hogyan tudnám-e csökkenteni? Bővebben: Link kapcsolási rajzon nekem annyi különbözik, hogy R10,R12 100k, R6 68k, illetve más kis NPN és PNP tranzisztorok vannak
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

A nyugalmi-áram állítót átvetted a másik rajzról, vagy kreáltál valamit a linkelt helyett?

Amit legutoljára linkeltem, azt építettem meg. Nem nagyon mertem csak finoman állitani a trimmeren, de nem volt változás. Itt van szimulátorban Bővebben: Link Most vettem észre hogy a bemeneti 390 ohmnak hitt ellenállás 39 ohmos.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Az a bementi ellenállás maradhat is éppen.
Bátorkodtam jelezni, hogy elég nyűgös a nyugalmi állító áramkör.
Most annyit tehetsz, hogy 0ohm-ra állítod a trimmert és óvatosan kezded az ellenállás-értéket növelni.

Elaludt a primer égő, most 53mA a nyugalmi áram, a trimmer poti ebben az állásban elég érzékeny, ha picit elmozdul akkor 1mA és 200mA között ugrál a nyugalmi áram.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Lássunk egy képet róla, hátha többről van szó mint egy rossz trimmer.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Elnézést nem jól fejeztem ki magam, 1mA és 200mA nyugalmi áram között még 1 mm-t se kell fordítani a trimmeren, és nagy az elállítódási veszélye, ha fix helyen áll a trimmer, a nyugalmi áram úgy marad.

Az a trimmer vagy rossz, vagy nem 1k az értéke.

2K a trimmer értéke most néztem meg, nem lehetne tenni párhuzamosan vele 2K ellenállást ?

A R11 220Ω-os ellenállást cseréld nagyobbra, 1-2k közötti értéket javaslok.

Módosítottam, jelenleg a nyugalmi áram 51-53 mA között ingadozik. A tápfeszültség most +/-33,7V a kimeneti egyenfeszültség +14,23V, a 10k-s potira nem nagyon hallgat, lehet amiatt hogy R6 nak 68K-t raktam 62K helyett?

A potival szembeni 68k ellenállást told meg soros 4,7k ellenállással!
(#) r.laci hozzászólása Feb 1, 2017 /

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni!

Egy stereo erősítőt szeretnék építeni 2db LM1875-el, +-25V-al szeretném táplálni, a katalógus azt írja, hogy ekkora tápfeszültségnél 8ohmon 20W-ot tud leadni az IC.
Hogyan tudom kiszámolni azt, hogy hány VA-es transzformátort válasszak hozzá?

A válaszokat előre is köszönöm!

Egy ellenállást nemjó helyre kötöttem, kijavítottam, a mérőtű polaritására lehet nem figyeltem az elébb, ha benn van a soros 4,7k ha nincs a kimeneten akkor is -13V körüli egyenfeszültség van. 56K értéke helyett semmit, 680R helyett valami 1K-t mutat a műszer ha be van kötve, ha nincs akkor kb a névleges értéket mutatja
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017

Alaposan át kell nézned. Ismeretlen hibára nem igazán lehet tippet adni, kezd mondjuk a tranzisztorok P-s, N-es típusával és a lábak helyes bekötésével.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2017 1 /

Kirpóbáltam a másik panelt, 113 mA a nyugalmi áram, ha a potméter teljes rövidzárba van, +0,22 V a kimeneti DC

Itt komoly bajok lehetnek. Lássuk a NYÁK-tervet és azt, hogyan építetted meg. Kéne a ténylegesen beültetett tranzisztorok típusa, hogy a lábak helyes bekötését meg lehessen nézni.
(#) frici.hu válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2017 /

Üdv! A kért bázisfeszültségek földhöz viszonyítva.
Q601=0,57V, Q602=0,57V, Q603=49,1V, Q604=49,9V, Q605=49,4V, Q606=0,00V, Q607=2,0V, Q608=0,2V, Q609=1,4V, Q610=0,00V (601-602 első diff, 603-604 második diff, 605 második áramgen, 607-608 meghajtó, 609-610 végfok, 606 trimmelt tranz, 612 első áramgen). Minden alkatrész kimérve félvezetők és ellenállások kivétel nélkül jók, nyák átellenőrizve, mikrofarados kondik cserélve.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
(#) reloop válasza frici.hu hozzászólására (») Feb 2, 2017 / 1

A Q601 bázisárama a 47k ellenálláson keresztül teljesen rendben van. A Q602 és a kimenet közötti 47k ellenállásnál viszont baj van. A kimenet azonos, vagy kicsit talán magasabb feszültségen is van, mint Q602 bázis
A Q602 bázisáram nem nagyon talál más utat magának a 2k2 és 220µF visszacsatoló ágon kívül. Magyarán, ha minden a kapcsolási rajz szerint van, akkor a 220µF kondi szivárog. Erre már korábban is utaltam, válaszul jelezted, új kondit építettél be.
Minden esetre megmérném a 2k2 ellenálláson eső feszültséget. Ha az nem nulla, akkor kondicsere ismét.
(#) szili83 hozzászólása Feb 2, 2017 /

A dracula FET-es végfokról mi a véleményetek? Ismerősömnek kellene építenem valami olcsó és jó hangzású félvezetős erősítőt.
(#) krisz69 válasza szili83 hozzászólására (») Feb 2, 2017 /

Tökélezes választás. De most jönnek a kérdelések.! Mekkora végfükra gondolsz,.Milyen alkalmazási.terűletre. ? Milyen táppd van hozá ? És Audió FET ,avagy szóba jöhet Teljesítmény FET is ??
(#) szili83 válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 2, 2017 / 1

Neki 40-50W kimenő teljesítmény elé.
OPA-bol gondolom a OPA552 kell vagy ajánlott bele.
FET-ből mi az ajánlott? Aminek jó a hangzása. Habár a cikkben az író nem hallott különbséget.
Következő: »»   1947 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem