Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon nem butaság a léptető motor használata jeladóként, szerintem. Mechanikusan is és elektromosan is egyszerű megoldásnak tartom.
Feldolgozáshoz pedig saját egyedi készülékhez Arduinót javasolnék (elkerülendő a nyák tervezést, készítést és mikrokontroller programozást). Persze így sem lesz "sétagalopp"
Egy encoder jelei azért biztosabbak és könnyebben kezelhetőek, mint egy léptetőmotoré. Utóbbi kimeneti feszültsége attól is függ, milyen gyorsan tekered. A léptetőmotor ráadásul "ugrál", nem fut olyan simán mint kellene és viszonylag nagy erő is kell a forgatásához (csúszásveszély).
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
Nem teljesen van így. Van egy kapcsolásom valahol azon a rajzon a kimentek jele volt erősítve egy hétköznapi műveleti erősítővel. Szép jeleket kaptam. Így lehetett megcsinálni azt, hogy egy átkapcsolóval hol mint léptető motor működött, hol jeladóként ekkor a mozgást rögzitettem vele. Tulajdonképpen digitalizálóként működött.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
Ezt minden bizonnyal léptetőmotorja válogatja, mert amiket én próbáltam, nem volt az igazi. De ahhogy te is írod, kell valamilyen jelformálás. Az encoder-hez általában nem, esetleg pergésmentesítés ha mechanikai szerkezetről beszélünk. Ehhez jön még hozzá a felbontás kérdése.
Most készül 2 mintadarab enkóderes menetszámláló (tekercselőgéphez) ha elkészülnek lesz cikk is kapcsirajzzal nyáktervvel hex- el picre . innen már csak egy kis matek és kész a méterszámláló.
A nyáktervet CHZ készítette a picre a progamot én írtam . még pár hét amíg megjönnek az enkóderek és a próbák után publikus lesz a dolog . A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
Ha jól tudom 600 lépéses enkódereket rendelt CHZ
Mindegy volt a léptetőmotor tipusa. Tény az enkóderhez nem kell, viszont az mechanika kiépítést igényel az plusz teher. A felbontás a motor lépészszáma volt. Amiket én használtam az hétköznapi 1,8 fok-os és 0.9 fokos léptetőmotorok voltak.
Szio.
Igen alapvetoen en is arra gondoltam hogy arduino vagy raspberry pi bevonasra kerulne.
Mekkora felbontás/pontosság kell?
Azért nekem az 50 mikronos felbontás kicsit túlzásnak tűnik. Viszont lehet hogy érdemes betársulni a Mesterekhez... Lehet hogy a gép legegyszerűbb része ez lészen?
Szio.
Nos a pontossag azert, fontos. Ha 5 cm es darabokat kell valahova beepiteni akkor ne vagja se rovidebbre se hosszabbra.
Mekkora a menetesszár menetemelkedése?
kaqkk minden bizonnyal a tekercsek meneteire gondolt, nem menetesszárra.
Bocs, Én a menetesszár menetemelkedésére, gondoltam, s Amex-nak szántam, hogy tudjam milyen enkódertáecsát keressek neki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |