Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ez nem annyira fejhallgató erősítő, mint inkább fülhallgató erősítő nagyothalló készülékhez. Más kategória!
Sziasztok!
ESP fejhallgató erősítőhöz tudnátok valami kompaktabb kivitelű, jól működő NYÁK tervet illetve ehhez az erősítőhöz táp kapcs.rajzot/NYÁK tervet javasolni? Köszönöm
Hello! Bátran ajánlom Alkotó kolléga tervét. Bővebben: Link
Nem ragaszkodom hozzá, csak sokat volt (pozitívan) emlegetve, gondoltam kipróbálom. JLH -t akartam eredetileg, de nincs hozzá kész, nyomtatható pdf -es NYÁK terv, saját tervezést pedig most kihagynám.
Ez jó lesz.
Segítséget szeretnék kérni egy 32 OHM os fejhallgatóhoz kellene egy erősítő. Bemenet telefonról lenne. Persze meg kell említsem hogy hordozhatóra szeretném ezért egyik kérdésem hogy lehetséges e dual lm386-al építeni ill. kissé mély hangok irányába eltolni az erősített hangot. Gondolatom szerint 9v os telepről vagy 2db 18650-es cellárol működne a megfelelő védő/töltő elektronika mellett. Ha esetleg ez jó ötletnek tartjátok és valakinek lenne erre kihegyezett terve megköszönném szépen.
"A" osztályú erősítőt ajánlasz, ráadásul a Canamp 2x9V-ról működik. Szerinted meddig birná a 2db 9V-os elem?
Van egy átalakított canamp rajz, ami pont az A osztályt szünteti meg a canampban. Tudtommal pont emiatt, hogy akkumulátoros üzemben is tudjon menni.
Kerestem amit mondtál, de nem találtam meg. Csak áramgenerátoros átalakításokat találtam. Azzal lehet csökkenteni az áramfelvételén, de az A osztályt nem szünteti meg.
Jó lenne tudni a teljesítmény igényt. Vannak olyan fejhallgatók, amiknek 8-9 Vpp még nem elég a fájdalomküszöb megközelítéséhez, így hidalt végfok is kellhet.
Bocsánat!
Rossz volt az emlékezetem! Nekem van egy rajzom egy HE-s kollégától, ami pont erre a feladatkörre lett tervezve. Természetesen én csak közzétevő leszek jelen esetben. Mind az ötlet, mind a tervezés Tóth Béla kolléga sajátja, én csak max. kérkedek vele! Leírás: Ezzel kb 35 mA a nyugalmi, és ugyanúgy 65-70 mA-ig "A" osztályban marad. Ha növelni kellene a nyugalmi áramot, a két emitter közé betehető 10-100 ohm közötti ellenállás. Szükséges lehet pár alkatrész (ellenállások) módosítása igény szerint. A négy diódából 1 vagy kettő jumperrel rövidre zárható, ekkor "AB" illetve "B" osztályba kerül a végfok. Kirándulás esetére elemes üzemkor lehet rá szükség, Egy jumperrel 18, kettővel 5 mA körül alakul a nyugalmi áram. Igy 35 mA-en két csatorna, ami együtt 70 mA, 2X9V-on 1,26W hőt fejleszt.
Lényeg számomra a hordozhatóság. Mint emlitettem egy shp 1900 32ohm füleshez lenne. Javarészt trancet hallgatok illetve electroswinget ha ez segít.
Sziasztok.Tudnatok ajanlani valami fejhallgato erositot amit meglehetne csinalni hordozhatora?En egy regi Nokia 6020-as batrijara gondoltam hogy arrol mukodne.
A CMOY pont hordozhatóra van kitalálva, bár azt 1-2 9 Voltos elemmel szokták táplálni. 3V körüli feszről nagyobb impedanciás fejhallgatón nem triviális használható hangerőt elérni, házilag és olcsón legalábbis. De ebay-en gyorsan szétnézve 500 Ft alatt látok kész modult TDA1308-cal, egy próbát megér.
Szia belinkelnéd a kész modult mert meglestem kíváncsiságból de nem látok csak 5k körül?
Köszönöm szépen a felvilágosítást. Azzal rontottam el hogy odatettem hogy: CMOY
A Cmoy-ok általában OPA2134-et, vagy társait szokták tartalmazni, nekem van egy JDS-labs nyákra épült, egész jó, és van benne kapcsolható mélyhangkiemelés.
Esetleg valami tranzisztoros kapcsolast nem tudsz?Lattam itt fent valahol ami 3v rol megy csak nem tudom jo e?
Én nem nagyon ismerem a tranzisztoros világot (se).
De találtam még egy IC-t: LM4881, ez kifejezetten kisfeszültségű fejhallgatóerősítő. Illetve a PAM8403-mal is lehet kísérletezni de arról azt olvastam, hogy nem szereti ha a két kimenet negatívját összekötöd. Illetve azt se tudom, hogy nagyobb impedanciás terheléssel mit kezd. Viszont ez annyira nevetségesen olcsó, hogy akár két modullal is meg lehet próbálni úgy, hogy mindkettőnek 1-1 csatornáját használod, a másik bemenetet földre kötöd és raksz egy megfelelő ellenállást arra a kimenetre.
Ertem.En igazabol ithon akarnek epiteni valamilyet mert van ithon sok alkatresz venni nem igazan akarnek.Csak telenfon utan kellene mert nem valami hangos 32ohm-os sony fejessel.
Nezegettem azt az lm4881-et egesz jonak tunik.Te hallotad mar ha igen mi a velemenyed rola?
Nem hallottam még, csak rákerestem a 3V headphone amp kifejezésre
Sziasztok!
Készítettem egy fejhallgató erősítőt, Király Tibor (3byte) által tervezett FH4-et építettem meg, némi módosítással. Az első talán leglényegesebb módosítás a tápkörben van, ugyanis az én változatom AC 18v-ot kap, amit egyenirányítok, majd Reloop kolléga által preferált virtuális földpontos kapcsolással állítom elő a szimmetrikus tápfeszt. Némi eltérés van a plusz és a mínusz tápfesz között, de különösebb gondot nem okoz. (Úgyse veszek ki belőle 10V köröli értéket.) Az eltérést nem nagyon tudom megmagyarázni, mert elég nagy, 500 fölötti bétájú tranzisztorok vannak benne és 1%-os ellenállásokat használtam. Az erősítő kapcsolásban lényegi változtatás nem történt, ott is 1% os ellenállásokat használtam, valamit az ajánlással ellentétesen a bemeneti csatoló kondenzátor helyére nem 100n kerámia tárcsa kondenzátort tettem, hanem két régi remix gyártmányú fólia csatolót. Az IC jelenleg a legközönségesebb TL072, de így is tökéletes hangminőséget produkál. Jövőhéten belepróbálok más IC-t is, kíváncsi vagyok hogy mutat e számottevő különbséget. Ha valaki esetleg hezitált hogy megépítse-e a kapcsolást, akkor mindenképpen csak ajánlani tudom. Végezetül csatolok két képet, és a kapcsolási rajzot. Minden jót. B A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |